Σαν σήμερα πριν 79 χρόνια, επεκτείνεται το γήπεδο στο Συντριβάνι

θεμελιώθηκε η επέκταση του γηπέδου στο Συντριβάνι και δεν έγιναν τα εγκαίνια όπως γράφεται σε κάποιες ιστοσελίδες  
Σαν σήμερα πριν 79 χρόνια, επεκτείνεται το γήπεδο στο Συντριβάνι

Με αφορμή ένα σχόλιο που διαβάσαμε σε  ιστοσελίδα σχετικά με την σημερινή ημερομηνία, αλλά και για να μάθουμε λίγα πράματα σχετικά με το ιστορικό γήπεδο του Συντριβανίου ανατρέξαμε σε πηγές της εποχής και βρήκαμε κάποια πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν τόσο τη σημερινή ημερομηνία όσο και την ιστορία του πρώτου γηπέδου της ομάδας μας.

 

Πρώτα από όλα κοιτάξτε τι αποτέλεσε την αφορμή για το κείμενο που ακολουθεί:

Η στήλη λέγεται σαν σήμερα και διαβάζουμε : «12/12/1930, εγκαινιάζεται το γήπεδο Συντριβανίου, έδρα του Π.Α.Ο.Κ. με τη διεξαγωγή φιλικού αγώνα εναντίον του άρη και νίκη των γηπεδούχων με 2-1».

Με μια πρώτη ματιά δεν προκαλεί εντύπωση κάτι, τα λαγωνικά όμως των ασπρόμαυρων ιστοριών βρήκαν ότι όλα όσα αναγράφονται πιο πάνω είναι απόλυτα... ανακριβή.

Λοιπόν ας πάρουμε τα πράματα με τη σειρά. Το γηπεδάκι που υπήρχε στο Συντριβάνι μέχρι το1930 ήταν πολύ μικρό σε έκταση, είχε όλο κι όλο 2 δωμάτια για αποδυτήρια και γραφεία, δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις διεξαγωγής ποδοσφαιρικού αγώνα και κυρίως ανήκε στην ΑΕΚ Θεσσαλονίκης. Στις αρχές του 1929 έγινε η συγχώνευση των δύο Δικεφάλων . Η ομάδα έκανε προπονήσεις στο παράγωνο αυτό γήπεδο που όμως όπως προαναφέρθηκε ήταν ακατάλληλο για επίσημους αγώνες. Έπρεπε να επεκταθεί αλλά και να πάρει σχήμα γηπέδου.

Στις 12/12/1930 θεμελιώθηκε η επέκταση του γηπέδου , αυτό δηλαδή θυμόμαστε σήμερα και όχι τα εγκαίνιά του που έγιναν στις 5/6/1932. Μετά τις 12/12/1930 άρχισαν τα έργα χάρη στα οποία το γήπεδο έγινε κατάλληλο για διεξαγωγή παιχνιδιών. Πρώτα από όλα το ρεύμα της Ευαγγελίστριας που κατέβαινε από την Ευαγγελίστρια μπαζώθηκε αφού όμως πρώτα στο εσωτερικό του δημιουργήθηκε ένας μεγάλος αγωγός που μετέφερε τα βρόχινα νερά. Στην πλευρά του γηπέδου που βρίσκεται προς το Βελλίδειο, περνούσαν οι πομπές των Εβραίων οι οποίοι έθαβαν τους νεκρούς τους στο κοντινό νεκροταφείο. Αυτό σταμάτησε πλέον και ένα τμήμα του νεκροταφείου αγοράστηκε από τον Π.Α.Ο.Κ. για να επεκταθεί και προς τα εκεί το γήπεδο .

Το θεμέλιο λίθο έβαλε ο αρχιστράτηγος των ελληνικών στρατευμάτων Σμύρνης και πάνω σε αυτόν αναγραφόταν δύο ημερομηνίες. Στη μια πλευρά του έγραφε "12 Δεκεμβρίου 1930" και στην άλλη "ΠΑΟΚ 1926". Στα αξιομνημόνευτα της ημέρας η παρουσία των υποψηφίων δημάρχων στο χώρο του Συντριβανίου, μιας και δύο μέρες αργότερα θα διεξαγόταν δημοτικές εκλογές !!!

Στους μήνες που ακολούθησαν πολλοί Παοκτσήδες εργάστηκαν σκληρά για να κλείσει επιτέλους το ρέμα της Ευαγγελίστριας, αλλά αυτό που ήταν πραγματικά συγκλονιστικό ήταν να βλέπεις ανθρώπους να ξεθάβουν κόκαλα από το παρακείμενο νεκροταφείο και μάλιστα χωρίς καμία αμοιβή, μόνο και μόνο επειδή ήθελαν να προσφέρουν εθελοντικές υπηρεσίες στην ομάδα που λάτρευαν.

Επίσης την ημέρα της θεμελίωσης της επέκτασης του γηπέδου, αυτό δηλαδή που έγινε σαν σήμερα, δεν έγινε κανένας ποδοσφαιρικός αγώνας!!! Το ματς με τον συμπολίτη στο οποίο γίνεται αναφορά στην ιστοσελίδα ήταν φιλικό και έγινε μόλις ολοκληρώθηκαν τα έργα, δηλ το 1932. Τότε ο Π.Α.Ο.Κ. είχε κερδίσει με 2-1 χάρη σε 2 γκολ του Ραϋμόν Ετιέν και το εκπληκτικό στην υπόθεση είναι ότι οι άνθρωποι του άρη έκαναν ένσταση αντικανονικότητας του γηπέδου!!!! Τελικά το γήπεδο καταμετρήθηκε επίσημα παρουσία του προέδρου της ΕΠΟ,  κ. Μέρμηγκα και βρέθηκε κανονικότατο. Αυτό το ματς ήταν το πρώτο φιλικό που δώσαμε στο Συντριβάνι, όχι βέβαια σαν σήμερα αλλά ενάμιση χρόνο αργότερα

Τέλος να θυμίσουμε, αλλά και να θυμηθούμε ότι το πρώτο επίσημο παιχνίδι -οπότε μιλάμε για τα εγκαίνια του σταδίου-  δόθηκε στις 5/6/1932 και ο "Δικέφαλος" κέρδισε τον Ηρακλή με 3-2 (χατ τρικ του Παπαϊοδρανίδη). Ο άλλος συμπολίτης (Ηρακλής) υπέβαλε και αυτός ένσταση κατά της διεξαγωγής του αγώνα επικαλούμενος κακή χάραξη των γραμμών ...

Πηγές:

1. 80 χρόνια Π.Α.Ο.Κ.
2. Π.Α.Ο.Κ. 1926 - 2005 (έκδοση Δήμου Θεσσαλονίκης)

Διαβάστε ακόμη...