Ισοπαλία στο Ηράκλειο με ... Μίχα! (1971)

Για την 28η αγωνιστική του πρωταθλήματος της περιόδου 1970-1971, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε σαν σήμερα στις 25/4/1971, στο Ηράκλειο τον ΟΦΗ...
Ισοπαλία στο Ηράκλειο με ... Μίχα! (1971)

Οι Κρητικοί, έδιναν μάχη για την παραμονή τους (υποβιβάζονταν τέσσερις!), ενώ ο ΠΑΟΚ ήταν σχετικά αδιάφορος, έχοντας πριν το συγκεκριμένο παιχνίδι 56 βαθμούς (3-2-1 το σύστημα της βαθμολογίας). Ήταν η 3η φορά που ο ΠΑΟΚ αντιμετώπιζε εκτός έδρας τους Κρητικούς μετρώντας μια ισοπαλία (1-1) τη σεζόν 1968-1969 και μια ήττα την επόμενη (3-1 για την 12η αγωνιστική της περιόδου 1969-1970).

Ο Δικέφαλος με τον Λες Σάνον στον πάγκο του, είδε στο 4ο λεπτό την προσπάθεια του Μαραγκουδάκη να σταματάει στο δοκάρι μας και στο 18ο λεπτό ... ο Μίχας (!), έδωσε πέναλτι σε χέρι του Φουντουκίδη το οποίο μετέτρεψε σε γκολ ο μετέπειτα παίκτης μας Πέτρος Βουζουνεράκης. Στο 31ο λεπτό τραυματίστηκε ο Κούδας που υπέστη εξάρθρωση του αριστερού χεριού του, μετά από εναέρια μονομαχία με τον Λεμονή και πτώση του στο έδαφος.

Στο 41' ο Μίχας έδωσε πέναλτι στον ΠΑΟΚ και ο Ματζουράκης ισοφάρισε σε 1-1, ενώ στο 68' ο Σαράφης με σουτ, γύρισε το ματς δίνοντας προβάδισμα στον Δικέφαλο.  οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν στο 73' με τον Βουζουνεράκη, που με κοντινό σουτ μετά από ασθενή απόκρουση του Χατζηιωάννου, χάρισε στην ομάδα του τον βαθμό της ισοπαλίας.    

Οι συνθέσεις:

ΟΦΗ: Αδαμάκης, Φουράκης, Τσακίρογλου, Παπαθεοφάνης, Ματσοράκης, Λεμονής, Κιουσέντερλης (52' Γιαλαμάς), Σταμάτης, Βουζουνεράκης, Γραβιάς (76' Τσαγκαράκης), Μαραγκουδάκης 

ΠΑΟΚ: Χατζηιωάννου, Γούναρης, Φουντουκίδης, Χατζηαντωνίου, Παπαδόπουλος, Λάζος, Παρίδης, Τερζανίδης, Κούδας (31' Σαράφης), Ματζουράκης, Ασλανίδης (58' Σταυρίδης)

* Η αρχική photo είναι από το παιχνίδι με την Προοδευτική που έγινε σχεδόν δύο μήνες νωρίτερα, στις 13/2/1971

* Όπως προαναφέρθηκε, ο ΟΦΗ εκείνη τη χρονιά υποβιβάστηκε (τερμάτισε 17ος) για να επανέλθει στη μεγάλη κατηγορία τη σεζόν 1976 - 1977...

* Τη σεζόν 1970-1971, ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε με τον Χόρβατ στον πάγκο του (14 ματς), ακολούθησε ο Χασιώτης (5) και τελείωσε με τον Λές Σάνον (15), με τον Άγγλο τεχνικό να παραμένει στην ομάδα μέχρι τις δύο πρώτες αγωνιστικές της περιόδου 1974-1975

* Η ομάδα σε 34 παιχνίδια είχε 12 νίκες, 10 ισοπαλίες, 12 ήττες, τερμάτισε στην 8η θέση με τέρματα 38-32 και 68 βαθμούς

Ποιος όμως ήταν ο Πέτρος Βουζουνεράκης; (από ofierapetras.blogspot.com)

Γεννήθηκε στην Ιεράπετρα το 1942. Πρωτόπαιξε μπάλα, σε ηλικία 13 ετών σε αγώνα πρωταθλήματος Θύελλα Ιεράπετρας- ΑΟΑΝ. Σε ηλικία 16 ετών μεταγράφηκε στον Διαγόρα Ιεράπετρας. Το 1959 πήγε μόνος του να δοκιμαστεί στον ΟΦΗ , αλλά στον τότε προπονητή του ΟΦΗ , Μανταλόπουλο , δεν άρεσε ο Πέτρος. Την επόμενη χρονιά όμως, το 1960 , ο προπονητής του ΟΦΗ Κώστας Παπουτσάκης, τον έφερε "κακήν κακώς" στην ομάδα του Ηρακλείου, και ο Πέτρος παίζει την σεζόν 1960-61 στον ΟΦΗ δανεικός από τον ΔΙΑΓΟΡΑ Ιεράπετρας.

Το 1963, ενώ υπηρετούσε στο Ναυτικό, ο Ολυμπιακός (με προπονητή τον Βαγγέλη Χέλμη) έκανε μια προσφορά που θεωρήθηκε εξωφρενικά υψηλή για την εποχή. Πρόσφερε 600.000 δραχμές στον Διαγόρα Ιεράπετρας γιά την απόκτηση του Πέτρου Βουζουνεράκη. Ομως η μεταγραφή δεν έγινε γιατί ο πρόεδρος του ΔΙΑΓΟΡΑ ήταν φανατικός οπαδός του Παναθηναικού!

Η εξέλιξη αυτή στενοχώρησε πολύ τον Πέτρο, ο οποίος άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο όλο και λιγότερο. Τελικά ο ΟΦΗ τον απέκτησε το 1964 αντι 25.000 δραχμών!

Έπαιξε οκτώ χρόνια μπάλα στον ΟΦΗ. Και ο Πέτρος και ο ΟΦΗ , την οκταετία αυτή απογειώθηκαν. Στα οκτώ αυτά χρόνια πέτυχε 105 γκολ (84 στην Β' Εθνική την περίοδο 1965-1968 και 1971 και 21 γκολ στην Α' Εθνική την περίοδο 1969-1971). Ο Πέτρος Βουζουνεράκης άφησε ανεπανάληπτη εποχή στον ΟΦΗ , όπου όπως λέγανε πολλοί που την ζήσανε, ήταν κάτι που δεν μεταφέρεται με λόγια.

Το καλοκαίρι του 1969 τον ζήτησε επίμονα ο Παναθηναϊκός. Όμως ο Πέτρος για μια ακόμα φορά στάθηκε άτυχος. Αυτή τη φορά ο πασίγνωστος Ασλανίδης, ο Γ.Γ. Αθλητισμού του τότε καθεστώτος, ο οποίος "έλυνε και έδενε" , δεν επέτρεψε να γίνει η μεταγραφή. Οι λόγοι; Πολλοί....

Τον Οκτώβριο του 1970 στη Σαραγόσα η Εθνική μας ομάδα, υπό τις οδηγίες του πιο πρωτοποριακού Έλληνα προπονητή σε θέματα τακτικής εκείνη την εποχή, του Λάκη Πετρόπουλου, έπαιξε φιλικό με την Ισπανία. Χάσαμε 2-1, αλλά το θέμα ήταν πως για πρώτη φορά έμπαινε στο γήπεδο παίκτης που δεν ανήκε σε ομάδα της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης.

Ο Πέτρος Βουζουνεράκης, μπήκε αλλαγή στη θέση του Μιχάλη Κρητικόπουλου και στο 86' έκανε μία καταπληκτική προσπάθεια και σέντρα που μετέτρεψε σε γκολ ο Μίμης Παπαϊωάννου με κεφαλιά-ψαράκι.

Ο Βουζουνεράκης είναι ο μεγαλύτερος παίκτης που φόρεσε ποτέ τη φανέλα του ΟΦΙ και του ΟΦΗ. Ήταν ο πρώτος Έλληνας πολυλειτουργικός φορ. Είχε τεχνική κατάρτιση, αλλά δεν έκανε κατάχρηση, έβγαινε από την περιοχή και είχε τη δυνατότητα να αγωνιστεί τόσο στον άξονα όσο και στα πλάγια.

Το 1972 ο Λες Σάνον, που είχε αλλάξει τη φυσιογνωμία του ΠΑΟΚ με το κλασικό αγγλικό 4-4-2, επιθυμούσε έναν φορ που να μπορεί να εναλλάσσεται με τον Σταύρο Σαράφη, που έβγαινε από τα χαφ και γινόταν κρυφός σέντερ φορ. Στο πρόσωπο του Βουζουνεράκη ο πανέξυπνος Αγγλος είχε δει τον παίκτη που θα έφερνε στον ΠΑΟΚ τον τίτλο.

Δυστυχώς ο Βουζουνεράκης τραυματίστηκε σύντομα, ύστερα από μόλις τέσσερα ματς και ένα γκολ με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, και σε ηλικία μόλις 31 ετών πήρε τη δύσκολη απόφαση. Εγκατέλειψε τα σαλόνια της Α Εθνικής και επέστρεψε στην Ιεράπετρα.

Από το 1972 έζησε μόνιμα στην Ιεράπετρα με την σύζυγο του και του δυο γιους του. Πέθανε σε ηλικία 57 ετών , στις 11 Μαΐου1999. Σε όλα αυτά χρόνια , ο Πέτρος είχε διαρκή ενασχόληση με τον αγαπημένο του ΟΦΙ. Στην αρχή σαν παίκτης - προπονητής , αργότερα σαν προπονητής. Στην δεκαετία του 70 τον οδήγησε σε μεγάλες επιτυχίες φορώντας την ασπρόμαυρη φανέλα του , αργότερα ήταν πάντα η πρώτη επιλογή , όταν κάποιος έπρεπε να "βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά'' σε δύσκολες στιγμές.

Το γεγονός ότι το γήπεδο της Ιεράπετρας φέρει το όνομα του (ΒΟΥΖΟΥΝΕΡΑΚΕΙΟ), είναι μια ελάχιστη αναγνώριση της αξίας του.

Στη photo, ο Πέτρος Βουζουνεράκης, είναι δεύτερος απ΄τα αριστερά, καθιστός. Οι υπόλοιποι εικονιζόμενοι είναι οι:

(Όρθιοι) Κούδας, Χ"ιωάννου, Γούναρης, Φουντουκίδης, Παπαδόπουλος, Ιωσηφίδης.

(Καθιστοί) Μπέλλης, Βουζουνεράκης, Τερζανίδης, Αποστολίδης και Σαράφης.

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...