Πρόκριση με ανατροπή και τρίμπαλο! (1991)

Ο επαναληπτικός του β' γύρου του Κυπέλλου Ελλάδας, ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και γάβρο, πραγματοποιήθηκε σαν σήμερα στις 9/1/1991 σε μια κατάμεστη και πυρακτωμένη Τούμπα!
Πρόκριση με ανατροπή και τρίμπαλο! (1991)

Η ομάδα της Μουνιχίας με τον Όλεγκ Μπλαχίν στον πάγκο της, έχοντας επικρατήσει στο πρώτο ματς με 2-0, πίστευε πως έχει την πρόκριση στο τσεπάκι της, όμως ως συνήθως λογάριαζε χωρίς στον ξενοδόχο!!! Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...

Στην 49η διοργάνωση του κυπέλλου Ελλάδας 1990-91 μετείχαν συνολικά 72 ομάδες (18 Α' εθνικής, 18 Β' εθνικής και 36 Γ' εθνικής κατηγορίας) και διεξήχθη σε 6 γύρους, συμπεριλαμβανομένου του τελικού.

Μετά την αρχική φάση των ομίλων, ακολούθησαν ενδιαφέρουσες διπλές  αναμετρήσεις και ένα από τα ζευγάρια που προέκυψαν από την κλήρωση ήταν και το γάβρος -ΠΑΟΚ. Ο Δικέφαλος στη φάση των ομίλων, συμμετείχε στον 11ο όμιλο, μαζί με ΟΦΗ, Μακεδονικό, Καλαμάτα, από τον οποίον πέρασε σαν πρώτος με 6 βαθμούς.

Στο πρώτο παιχνίδι με την ομάδα του ... Σαλιαρέλη (μετέπειτα τρόφιμος Κορυδαλλού ο πρόεδρος του γάβρου!) , η ομάδα της Μουνιχίας κέρδισε με 2-0 στις 5/12/1990 και με το αβαντάζ του 2-0 ανέβηκε στην Τούμπα, θεωρώντας σίγουρη την πρόκριση. Εκείνη την Τετάρτη, η Τούμπα κυριολεκτικά έβραζε, όσοι ήμασταν μέσα το θυμόμαστε πολύ καλά και με τον παλμό της έδωσε τεράστια ώθηση στους παίκτες μας που κυριολεκτικά πάτησαν τον γάβρο, παίρνοντας τη νίκη και την πρόκριση με 3-0! Οργανωμένη κερκίδα υπήρχε σε όλο το γήπεδο, την ώρα που ένα κομμάτι της 7, είχε παραμείνει άδειο για να "φιλοξενηθούν" εκεί οι ελάχιστοι οπαδοί του γάβρου που είχαν την τύχη να δουν την ομάδα τους -ιδίοις όμμασι- να διασύρεται, στο καμίνι της Τούμπας! 

Το σκορ άνοιξε μόλις στο 6' ο Καραγεωργίου, ευστοχώντας στο πέναλτι που έδωσε ο Νικάκης, όταν μετά από εκτέλεση κόρνερ του Μαγκντί και τακουνάκι του Σκαρτάδου, η μπάλα βρήκε στο υπερυψωμένο χέρι του Μαυρομάτη.

Στο 14' η κεφαλιά του Μπορμπόκη πέρασε δίπλα από το δοκάρι του Ταληκριάδη και στο 43' έγινε το έλα να δεις! Ο Μαγκντί με εκπληκτική μπαλιά βρήκε τον Μπορμπόκη που έμπαινε στην περιοχή της ομάδας του Μπλαχίν και αυτός με υποδειγματικό πλασέ έκανε το 2-0, μέσα σε μια εκστασιασμένη Τούμπα!

Στο ακριβώς επόμενο λεπτό, ο Τουρσουνίδης (κορυφαίος του ΠΑΟΚ) κάνει φάουλ στον Κωφίδη, δέχεται την κίτρινη, αλλά ο μακρυμάλλης νταής παίκτης του γάβρου που άκουγε στο όνομα Μητρόπουλος, ζήτησε τα ρέστα με τσαμπουκάδες, λες και έπαιζε στο χωριό του!

Όλος ο ΠΑΟΚ έπεσε πάνω του με πρωτεργάτη τον Λεοντιάδη που δε μάσησε από τις ψευτομαγκιές του μητρόπουλου και αρχικά τον απώθησε, πιάνοντάς τον στη συνέχεια από το λαρύγγι. Αποτέλεσμα: Και οι δύο στα αποδυτήρια με κόκκινη, με το γήπεδο πάντως να καραγουστάρει το σκηνικό και ας μείναμε με "10".

Το σκορ του πρώτου αγώνα είχε ισοφαριστεί και στο 52' ολοκληρώθηκε η ανατροπή με δράστη τον Χοσάμ Χασάν! Πραγματική έκρηξη στις κερκίδες της Τούμπας που εκείνη την ώρα θα πρέπει να σείστηκε συθέμελα!

Mε την πρόκριση να φεύγει από τα χέρια του ο γάβρος βγήκε στην επίθεση και είχε καλύτερη στιγμή στο 59' το ... αυτοδοκάρι του Μαλιούφα!

Το τελευταίο σφύριγμα της λήξης από τον Νικάκη, έφερε έξαλλους πανηγυρισμούς, την ώρα που οι 400 γάβροι που βρέθηκαν  στη θύρα 7 (μπήκαν στο 35'!!!), έπρεπε να περιμένουν κάνα δίωρο για να αποχωρήσουν, καθώς έξω από την Τούμπα 3.000 οπαδοί του ΠΑΟΚ είχαν παραμείνει για να αποθεώσουν τους θριαμβευτές!   

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Γκιτσιούδης, Τουρσουνίδης, Μαλιούφας, Μητσιμπόνας, Καραγεωργίου, Αλεξούλης (78' Λαγωνίδης), Μπορμπόκης (59' Ιμπραήμ Χασάν), Σκαρτάδος, Χοσάμ Χασάν, Μαγκντί, Λεοντιάδης

γάβρος: Ταληκριάδης, Παχατουρίδης, Καραταΐδης. Μαυρομάτης (62' Τσιαντάκης), Χριστοδούλου, Κωφίδης, Τσαλουχίδης, Σάβιτσεφ, Αναστόπουλος (71' Σαββίδης), Μητρόπουλος, Προτασόφ 

Δηλώσεις...

Ο εκ των τεχνικών του ΠΑΟΚ, Χρήστος Τερζανίδης, μετά το ματς δήλωσε: "Σίγουρα θα δώσουμε συγχαρητήρια στον κόσμο στους παίκτες και σε όσους είναι κοντά στην ομάδα. Πήραμε αυτό που θέλαμε σε ένα δυνατό παιχνίδι, αλλά είχαμε όλοι μας την αισιοδοξία ότι θα προκριθούμε.

Μόνο ο ΠΑΟΚ μπορούσε να ανατρέψει αυτό το αποτέλεσμα. Ο Ολυμπιακός είναι μεγάλη ομάδα, αλλά μέσα στην Τούμπα δεν έχει καμία τύχη! Είμαι πολύ συγκινημένος και δεν έχω λόγια να πω. Παίχτηκε καλό ποδόσφαιρο, με όλον αυτόν τον κόσμο στις κερκίδες, δίχως να δημιουργηθεί το παραμικρό."

Μπάμπης Μιχαηλίδης: "Η ομάδα έστειλε ένα μήνυμα σε όλους ότι ο ΠΑΟΚ είναι εδώ και ότι εντελώς συμπτωματικά βρίσκεται χαμηλά στη βαθμολογία, όμως σύντομα θα βρεθούμε εκεί που μας αρμόζει. Σήμερα η ομάδα έδειξε ότι μπορεί να παίξει ωραίο ποδόσφαιρο και μπορεί να ξεπερνά τα όποια προβλήματα βρίσκει μπροστά της.

Θα ήταν μεγάλη παράλειψή μου αν δεν τόνιζα τη μεγάλη συμβολή του Χρήστου Τερζανίδη στη μεταμόρφωση της ομάδας, ενώ θέλω να δώσω και τα συγχαρητήριά μου στον κόσμο! Πρέπει άμεσα να ξεχάσουμε την επιτυχία μας και να δούμε το κυριακάτικο παιχνίδι μας με τον Αθηναϊκό, στο οποίο ελπίζω η ατμόσφαιρα να είναι σαν τη σημερινή και το αποτέλεσμα η νίκη. Συγχαρητήρια σε όλους"

'Ολεγκ Μπλαχίν: "Τα αυτιά των παικτών μου δεν άκουσαν αυτά που είπα! Ίσως δεν έφτασαν τα λόγια μου εκεί που έπρεπε. Είμαι στενοχωρημένος. Είχαμε αβαντάζ δύο γκολ και χάσαμε την πρόκριση. Είναι μια τραγωδία. Φυσικά στο ποδόσφαιρο όλα γίνονται. Οι μεγάλες ομάδες χάνουν, δείτε τι έπαθαν η Ρεάλ και η Σαμπντόρια. Το πρόβλημα είναι στη ψυχολογία. Οι παίκτες μου μπήκαν στο παιχνίδι με φόβο. Το πέναλτι στα πρώτα λεπτά ήταν καθοριστικό."

Σαλιαρέλης: "Χάσαμε δίκαια. Ο ΠΑΟΚ τα κατάφερε. Αυτή είναι η ομορφιά του ποδοσφαίρου, τώρα πάμε για το πρωτάθλημα." Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Ολυμπιακού ήρθε στη Θεσσαλονίκη με το αυτοκίνητό του, καθώς λόγω της ομίχλης δεν πετούσαν τα αεροπλάνα στο "Μακεδονία".

* Η πρόκριση επί του Ολυμπιακού έφερε αρκετά χρήματα στις τσέπες των παικτών μας, καθώς ο Θωμάς Βουλινός έδωσε πριμ πρόκρισης 1.000.000 δραχμές (οι παίκτες είχαν ζητήσει 700.000!), ενώ από ένα ακόμη εκατομμύριο έδωσαν μαζί οι Κατέρογλου - Τρυπάνης και το ίδιο ποσό ο Γιώργος Καλύβας!

* Στο γήπεδο βρέθηκαν 500 φίλοι του Ολυμπιακού, αν και η ομάδα του Πειραιά είχε πάρει 4.500 εισιτήρια!

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...