Όταν ο ΠΑΟΚ "γάζωσε" την Αναγέννηση Καρδίτσας

Στην 41η διοργάνωση του κυπέλλου Ελλάδας 1982-83 μετείχαν συνολικά 74 ομάδες (18 Α' εθνικής, 40 Β' εθνικής και 16 Γ' εθνικής κατηγορίας) και διεξήχθη σε 6 γύρους, συμπεριλαμβανομένου του τελικού.
Όταν ο ΠΑΟΚ "γάζωσε" την Αναγέννηση Καρδίτσας

Επίσης υπήρξε κι ένας συμπληρωματικός γύρος ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο, με μόλις 5 ζευγάρια, ώστε οι ομάδες που θα συνέχιζαν να είναι 32. Για πρώτη φορά μετείχαν στη διοργάνωση ομάδες Γ' εθνικής, καθώς τη σεζόν εκείνη δημιουργήθηκε η συγκεκριμένη εθνική κατηγορία.

Στο πλαίσιο του α΄γύρου της διοργάνωσης, ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε σαν σήμερα στις 15/12/1982 στην σχεδόν άδεια Τούμπα (μόλις 767 εισιτήρια!), την Αναγέννηση Καρδίτσας και τη φιλοδώρησε με επτά γκολ!

Ο Δικέφαλος ήταν καταιγιστικός στο παιχνίδι και εκτός από τα επτά τέρματα που σημείωσε, έχασε κι άλλες τόσες σημαντικές ευκαιρίες για να ανεβάσει τον δείκτη του σκορ ακόμη ψηλότερα... Το 1-0 έγινε από τον Γερμανό Τρίμχολντ στο 5' για να ακολουθήσει στο 11' το 2-0 από τον Βασίλη Γεωργόπουλο. Στο 16΄ο Ψαρράς με σουτ σημάδεψε το δοκάρι της Αναγέννησης, αλλά επτά λεπτά αργότερα ο ίδιος σημείωσε το 3-0, σκορ με το οποίο οι ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια για το ημίχρονο, με την ομάδα του Χάινς Χέερ να μην αξιοποιεί τις ευκαιρίες που δημιούργησε.

Στην επανάληψη χρειάστηκε να φτάσουμε στο 73' για να δουν και πάλι οι θεατές την μπάλα να αναπαύεται στα δίχτυα του Παπαδόπουλου, μετά από προσπάθεια του Βασίλη Βασιλάκου. Δύο λεπτά αργότερα, ήταν η σειρά του Γκουερίνο να γράψει το 5-0, στο 77' ο Βασιλάκος βρήκε όμορφα τον Δαμανάκη και αυτός έκανε το 6-0, για να κλείσει το σκορ ο παίκτης που το άνοιξε (Τρίμχολντ με κεφαλιά) στο 83'.

Ψαρράς, Γεωργόπουλος, Βασιλάκος, Κωστίκος οι κορυφαίοι του ΠΑΟΚ στο παιχνίδι...

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Παντέλης, Σκαρτάδος, Αποστολίδης (56' Αποστόλου), Ιωσηφίδης, Σίγγας, Δαμανάκης, Ψαρράς, Γεωργόπουλος (56' Γκουερίνο), Τρίμχολντ, Βασιλάκος, Κωστίκος

Αναγέννηση Καρδίτσας: Παπαδόπουλος (46' Βασιλάκος), Μοπύτος, Δημόπουλος, Γιαννάκος, Τσιφούλης, Τσιρώνης, Μπαζίνας (46' Βογιατζής), Λάπας, Κολοκοτρώνης, Καλογεράκης, Γκούλας

Στον β' γύρο ο ΠΑΟΚ απέκλεισε εκτός έδρας τον Βύζαντα Μεγάρων (1-3), στον γ' τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης με δύο νίκες (0-2 και 4-0), στον προημιτελικό τον Παναργειακό (0-1 και 2-0 άνευ αγώνος), και στον ημιτελικό τη Ρόδο με δύο νίκες επίσης (0-1 και 2-0)... Η ρεβάνς με τον Παναργειακό δεν έγινε ποτέ, γιατί ο Παναργειακός είχε κριθεί ένοχος για μία υπόθεση δωροδοκίας και αποβλήθηκε από όλες τις διοργανώσεις.

Στον τελικό έφτασαν η αεκ και ο ΠΑΟΚ. Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν για 4η συνεχόμενη χρονιά στο κύπελλο (τις τρεις προηγούμενες είχε προκριθεί ο ΠΑΟΚ), αλλά και 5 χρόνια μετά τη νίκη της αεκ στον τελικό του 1978.

Ο τελικός έγινε στο κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο και ήταν ο πρώτος αγώνας ανάμεσα σε ελληνικές ομάδες που διεξήχθη στο στάδιο αυτό, καθώς είχαν προηγηθεί μόνο διεθνείς αγώνες του κυπέλλου Πρωταθλητριών και της εθνικής ομάδας.

* Στην αρχική photo διακρίνεται μια ενδεκάδα του ΠΑΟΚ της περιόδου 1982-1983. Όρθιοι από αριστερά: Τρίμχολντ, Σίγγας, Κωστίκος, Πέλλιος, Παντέλης, Κούδας. Καθιστοί από αριστερά: Βασιλάκος, Ψαρράς, Τσουρέλας, Σκαρτάδος, Αλαβάντας

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...