Μεταγραφικές απορίες…

Για δεύτερη φορά φέτος θα αναφερθώ στις κινήσεις που γίνονται για ενίσχυση της άμυνας της ομάδας.
Προπονητής της Κερκίδας
Μεταγραφικές απορίες…

Μετά και τις σημερινές εξελίξεις με τον Σίλντενφελντ, ο οποίος κατά τα φαινόμενα αποτελεί το νέο απόκτημα του ΠΑΟΚ, νομίζω πως γίνονται ακόμη πιο εμφανή ορισμένα στοιχεία που επιδιώκει ο Δώνης.

Στέκομαι στο συγκεκριμένο κομμάτι, γιατί διαβάζω και ακούω από πολλούς, να τίθενται ερωτήματα όχι μόνο σχετικά με την ποιότητα του Κροάτη, αλλά και σχετικά με ορισμένα χαρακτηριστικά του στο παιχνίδι.

Κρίνοντας γενικά, βάσει βιογραφικού, ο υψηλόσωμος στόπερ δεν μπορεί παρά να θεωρείται μια καλή κίνηση. Όχι τοπ επιπέδου, αλλά από τις καλύτερες που έχουμε κάνει ποτέ στον τομέα αυτόν.

Το αν θα αποδειχθεί λίρα εκατό, δεν το γνωρίζω, κι όλοι ξέρουμε ότι αυτά φαίνονται στο γήπεδο.

Θα θυμίσω μόνο πως κι ο Κοντρέρας που έκανε εξαιρετική πορεία με τον ΠΑΟΚ, πριν έρθει αγωνιζόταν στη Β Ισπανίας. Και ο Μαρκαντώνης, στα χαμηλά επίπεδα της Ligue 1. Τίποτα το απίστευτο.

Από εκεί και πέρα όμως, προσωπικά έχω κάποιες παρατηρήσεις να κάνω.

Είχα σταθεί και στα μέσα του καλοκαιριού (Εδώ...), στο γεγονός πως ο ΠΑΟΚ κινούνταν για την στελέχωση της άμυνάς του, με δύο βαριά κορμιά. Ήδη από τις μεταγραφικές αναζητήσεις, φαινόταν πως δεν υπάρχει η διάθεση εύρεσης ενός παίκτη στα κυβικά του απολεσθέντος Κοντρέρας. Κάτι το οποίο κατ εμέ παίζει τεράστιο ρόλο στο στυλ που θα έχει η ομάδα.

Καλώς ή κακώς, η ύπαρξη ενός πιο βραχύσωμου στόπερ, με ανώτερη τεχνική από το μέσο όρο, οδηγεί αυτομάτως σε ένα πιο συγκροτημένο παιχνίδι και μια ορθότερη ανάπτυξη στην επίθεση.

Όταν όμως εκ των προτέρων επιλέγεις βαρύτερα κορμιά, είναι λίγο χαζό να κολλάς από δίπλα και την ερώτηση «Μπάλα ξέρει να κατεβάζει;».

Συγγνώμη, μα δίμετρος αμυντικός που να ξέρει και καντάρια μπάλα, μάλλον αποτελεί σπάνιο φαινόμενο. Για τα δεδομένα της Ελλάδος λοιπόν, όσα λεφτά κι αν έχεις, είναι δύσκολο να φέρεις τέτοιου είδους παίκτη.

Παρότι για τον Βιβιάν υπήρξε μια παραφιλολογία πως έχει την απαραίτητη τεχνική, θα πρέπει να παρατηρήσουμε πως ο Βραζιλιάνος κινείται κάπου «ανάμεσα» σε παίκτη βαρύ και δυνατό, και σε έναν τεχνίτη. Γι αυτό και χάνεται κάπου στη μετάφραση…

Εν προκειμένω, η έλευση του Σίλντενφελντ, μου δείχνει πως ο Δώνης ΔΕΝ αποφάσισε να αλλάξει τακτική. Επιλέγει και πάλι ένα ψηλό κορμί (σε αντίθεση με την αρχική εικόνα που έδινε η συζήτηση περί Μπεν Χαιμ), κάτι το οποίο ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ μας αναγκάζει να μην έχουμε πολύ υψηλές απαιτήσεις από τον Κροάτη, σε επίπεδο τακτικής. Γιατί, ο ίδιος ο προπονητής, επιλέγει άλλες κατευθύνσεις.

ΥΓ. Και κάτι ακόμα. Και τον καλύτερο αμυντικό του κόσμου να φέρεις, αν ο προπονητής δεν δείξει και αποδείξει ότι δουλεύει σωστά την άμυνα, ΠΑΛΙ θα έχεις προβλήματα. Τόσο απλά. Δυστυχώς η ευρύτερη αμυντική λειτουργία της ομάδας το πρώτο εξάμηνο ήταν στραβή, όσο κι αν κάποιοι επέμεναν ότι για όλα φταίει ο … Κουμάλο. Αν αυτό δεν αλλάξει, και ο Σίλντενφελντ άχρηστος θα μας φαίνεται σε λίγο καιρό…

Διαβάστε ακόμη...