Από εκεί που σταμάτησε...

Νέα χρονιά, νέοι στόχοι, νέος ΠΑΟΚ αλλά ίδιος προπονητής και στον Πάγκο αλλά και στην κερκίδα.
Προπονητής της Κερκίδας
Από εκεί που σταμάτησε...

Σε μια μέρα που το μυαλό όλων είναι πολύ δύσκολο να φύγει από την τραγωδία που συνέβη χθες στην Αθήνα, είχαμε ένα δίωρο να ξεχαστούμε λίγο και να ταξιδέψουμε στον λατρευτό κόσμο του ΠΑΟΚ. Η Ευρώπη που τόσο μας έλειψε πέρυσι, ήρθε και πάλι κοντά μας και η ομάδα μας είχε απέναντί της έναν σοβαρό αντίπαλο, την πολύπειρη Βασιλεία.

Ο ΠΑΟΚ παρατάχθηκε σχεδόν με ίδια ενδεκάδα με αυτή του τελικού της 12ης Μαΐου απέναντι στου χάρτινους, αλλάζοντας τα δυο του εξτρέμ, τοποθετώντας τον Ζαμπά και τον Λημνιό στις θέσεις των Κάμπος και Μπίσεσβαρ. Αυτό που όλοι ζητάγαμε από πέρυσι, ιδιαίτερα ο προπονητής, ήταν η διατήρηση του κορμού και αποδείχθηκε ότι έπαιξε μεγάλο ρόλο στην απόδοση και τη συνοχή της ομάδας.

Ουσιαστικά είδαμε έναν ΠΑΟΚ να συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε στον τελικό προσθέτοντας κάποια στοιχεία, όπως κομπίνες σε στημένες φάσεις και αυτοματισμούς που όσο πέρναγε η ώρα βγαίνανε όλο και καλύτερα. Μ’ αυτά και μ’ αυτά ο ΠΑΟΚ μπήκε καλά στον αγώνα, με λίγο άγχος βέβαια, αλλά και αρκετή όρεξη να δημιουργήσει. Μπορεί η ομάδα να έπαιξε κυρίως από τις πτέρυγες με τους Ζαμπά και Λημνιό να εκμεταλλεύονται τα ανεβάσματα των Μάτος και Βιειρίνια, αλλά το γκολ ήρθε από το χαφ, το οποίο μας έχει κακομάθει τελευταία. Πριν το γκολ η ομάδα του Λουτσέσκου προσπάθησε να βγάλει φάσεις, πάτησε περιοχή, ο Πρίγιοβιτς άνοιξε πολύ ωραία διαδρόμους κόβοντας την μπάλα, αλλά οι μέτριες τελικές των Πέλκα και Λημνιού δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ο ΠΑΟΚ απείλησε και από τα στημένα, με την κεφαλιά του Βαρέλα να περνάει λίγο άουτ, αλλά και με βάση τις ατομικές ενέργεις των Ζαμπά και Βιειρίνια. Καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου η ομάδα μας έλεγχε το ρυθμό, δεχόμενη όμως και τις ξαφνικές επιθέσεις των Ελβετών οι οποίοι είχαν δυο πολύ καλές ενέργειες, στις οποίες κάθε αντίπαλος δε θα μπορούσε να ανταποκριθεί εύκολα. Είναι φυσιολογικό να δεχθείς και την πίεση του αντιπάλου, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία από τέτοια ματς. Παρόλα αυτά οι Ελβετοί δε σκόραραν.

Αντίθετα ο ΠΑΟΚ προσπάθησε με πίεση ψηλά, με ανεβάσματα των πλάγιων μπακ να σπάσει την αντίπαλη άμυνα και το κατάφερε από μια φάση που δε μύριζε γκολ, αλλά ο Κάνιας το έκανε το θαύμα του και πάλι. Πίεσε, έκλεψε μπάλα, του στρώθηκε και δεν το σκέφτηκε. Το μπουμπούνισε! Νομίζω ότι είναι ο ακριβής όρος, μπουμπούνισμα. Την έστειλε εκεί ακριβώς που το «χε δουλέψει στην προπόνηση», όπως είπε και ο ίδιος αστειευόμενος και η Τούμπα σε παραλήρημα. Ο ΠΑΟΚ πήρε ψυχολογία με το γκολ, αλλά έπρεπε να διαχειριστεί τον ενθουσιασμό του. Αύξησε την πίεσή του και ο αντίπαλος φαινόταν παραδομένος, αλλά δεν κατάφερε σε 1-2 περιπτώσεις να σκοράρει. Το χορευτικό του Ζαμπά έδειξε ότι το παληκάρι το χει, συν ότι η τακτική του συμπεριφορά στα ανασταλτικά καθήκοντα ήταν εξαιρετική, όπως και του Λημνιού.

Ο τομέας στον οποίο υστερήσαμε στο πρώτο ημίχρονο ήταν λίγο ο ανασταλτικός στο χώρο του κέντρου, με τους Κάνιας-Μαουρίτσιο να έχουν λίγο πρόβλημα όταν χανόταν η μπάλα από την πίεση των Ελβετών ψηλά. Αμυντικά όσα στημένα είχαν οι αντίπαλοι καθώς και σε φάσεις man-to-manοι Βαρέλα-Κρέσπο δεν απειλήθηκαν, εκτός από τις δυο φάσεις που προαναφέραμε.

Ο ΠΑΟΚ μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο ακόμα πιο προσηλωμένος στο στόχο του, έχοντας καλύτερη συνοχή στον αγωνιστικό χώρο, οι αποστάσεις μίκρυναν, δώσαμε λίγο χώρο στους Ελβετούς, αλλά η συνοχή της ομάδας δεν επέτρεψε στον αντίπαλο να σκεφθεί να κάνει φάση. Το δίδυμο Κάνιας-Μαουρίτσιο ανέβασε κι άλλες στροφές, κοντρολάροντας όποτε έπρεπε το ρυθμό, και δίνοντας το κάτι παραπάνω σε άλλες στιγμές. Η ομάδα μας είχε σίγουρα 2-3 κλασικές ευκαιρίες, μια στη σέντρα του Ζαμπά και στην εξ’ επαφής απόκρουση του Ελβετού τερματοφύλακα στο σουτ του Λημνιού, μια στο γύρισμα του Ζαμπά προς τον Πριγιοβιτς και κάποια σουτ έξω από την περιοχή, πριν να καταφέρει να διπλασιάσει τα τέρματά της.

Ο Ζαμπά κινήθηκε αρκετές φορές στον κενό χώρο ή και σε οργανωμένη άμυνα, δείχνοντας πως διαθέτει ποικιλία στον τρόπο που μπορεί να δημιουργήσει. Αυτός που φάνηκε να είναι κάπως πιο θολωμένος σήμερα, ιδιαίτερα στις τελικές του ενέργειες ήταν ο Πέλκας, που ενώ μας έχει συνηθίσει σε πολύ καλά σπασίματα μπάλας, σε σωστό χρόνο, πήρε κάποιες τραβηγμένες ενέργειες, έχοντα πολύ καλύτερες επιλογές. Σε μια από τις επιθέσεις των Ελβετών, είπαμε ο ΠΑΟΚ έδωσε χώρο, η ομάδα μας έκλεψε την μπάλα ο Πρίγιο πάσαρε στο σωστό χρόνο στον Λημνιό και αυτός με γύρισμα στον Πρίγιο έδωσε την τέλεια ασσίστ για το γυριστό του τελευταίου και την μπάλα να τινάζει το πλεκτό.

80ό λεπτό το σκορ 2-0 και όλα πήγαιναν τόσο όμορφα, τόσο αρμονικά. ΠΑΟΚ βέβαια και αρμονικότητα σπανίζουν στον πλανήτη και από μια φάση της πλάκας, μια σέντρα που αν δεν έβρισκε σε πλάτη και χωρίς αέρα δεν νομίζω καν να έμενε εντός γηπέδου, η μπάλα παίρνει τόσο παράξενη τροχιά που μπερδεύει Πασχαλάκη και Κρέσπο και το 2-1 χτυπάει σα μαχαιριά στο στομάχι. Έτσι όμως είναι το ποδόσφαιρο. Παιχνίδι λαθών.

Οι Καντουρί, Ουάρντα και Σάκχοφ μπήκαν στο παιχνίδι ως αλλαγές, οι 2 τελευταίοι μετά το γκολ με τον Μαροκινό να δίνει ώθηση επιθετικά και παίζοντας με τη μια τη μπάλα έβγαλε ωραίες συνεργασίες στο χώρο του κέντρου αλλά και πιο μπροστά. Ο Ουάρντα μπήκε σε παράξενο σημείο του αγώνα, την ώρα που και μεις συμβιβαστήκαμε με το σκορ ως ένα σημείο και οι Ελβετοί φάνηκαν ικανοποιημένοι.

Το σκορ μας δίνει προβάδισμα, αλλά πρέπει να πάμε στην Ελβετία για να κερδίσουμε. Έχουμε τη δυνατότητα και να σκοράρουμε και να πάρουμε το ματς και την πρόκριση. Η ομάδα μας έχει το μέταλλο να το κάνει και πιστεύει σε αυτό. Εμείς να βάλουμε τη θετική μας ενέργεια και όλα θα πάνε καλά.

Για πρώτο ματς τα συμπεράσματα είναι πολύ θετικά και για τους παίκτες που πολλοί δεν πίστεψαν, αλλά κυρίως για τη δουλειά που έγινε και την ομοιογένεια και συνοχή που δείχνει η ομάδα μας, τη δεδομένη χρονική στιγμή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε ακριβώς μετά από προετοιμασία και τα πόδια δεν έχουν λυθεί ακόμα.

Θα κλείσω με το θέμα το οποίο μας ταλανίζει από χθες και είναι πάνω απ’ όλα. Τα θερμά συλλυπητήρια προς όλους εκείνους που έχασαν δικούς τους ανθρώπους. Αυτό που μόνο μπορούμε να κάνουμε είναι να δείξουμε έμπρακτα τη στήριξή μας, δίνοντας ακόμα και ένα μπουκαλάκι νερό είτε ένα ρούχο που δε χρειαζόμαστε είτε οτιδήποτε για να βοηθήσουμε το συνάνθρωπό μας. Στο πλαίσιο αυτό να τονίσουμε την έμπρακτη συνεισφορά της οικογένειας Σαββίδη για την βοήθεια που παρέχει προς τους πληγέντες από τη χθεσινή φωτιά.

Ο προπονητής της κερκίδας έκανε το σεφτέ του και θα είναι πλάι σας για όλη την ποδοσφαιρική χρονιά.

Να είστε καλά!!

ΠΑΜΕ ΠΑΟΚΑΡΑ!!

Διαβάστε ακόμη...