Ας ξεκουνηθούμε, λοιπόν...

Προσωπικά, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτή η εποχή που βιώνει η ομάδα διοικητικά είναι ότι πιο ελπιδοφόρο και αισιόδοξο έχουμε δει την τελευταία τριακονταετία. Η έλευση του Ιβάν Σαββίδη έγινε σε μια εποχή που το μέλλον της ομάδας φάνταζε δύσκολο και δυσοίωνο.
Ντίνος Liverpool
Ας ξεκουνηθούμε, λοιπόν...

Προφανώς και ο επιχειρηματίας σκοπεύει να πραγματοποιήσει και άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα και ήδη έχει ξεκινήσει και άλλες δραστηριότητες. Η ουσία είναι ότι, με τις μέχρι τώρα κινήσεις του, δείχνει ότι κινείται σταθερά και μεθοδικά, αλλά αυτό που ενδιαφέρει κυρίως εμάς, ότι βλέπει τον ΠΑΟΚ σαν μία από τις επενδύσεις αυτές και όχι απλώς σαν ένα όχημα που θα τον βοηθήσει να πετύχει στις υπόλοιπες δραστηριότητές του στην Ελλάδα.

Η ΠΑΕ οργανώνεται και διοικείται με τεχνοκρατικά κριτήρια, η ενίσχυση της ομάδας το Γενάρη ήταν μεγάλη και με τους καλύτερους δυνατούς όρους (αρκετές μεταγραφές ποδοσφαιριστών εγνωσμένης αξίας, δανεισμοί με δικαίωμα αγοράς από την ομάδα, ανάλογα με την αγωνιστική εικόνα που θα επιδείξουν οι ποδοσφαιριστές) και τέλος τον διακαή του πόθο να ρυθμιστούν τα παγωμένα χρέη, για να μπορέσει η ομάδα να βγει από το καθεστώς πρωτοδικείου και να αποκτήσει επιτέλους αιρετή διοίκηση. Δεν είναι δύσκολο, πλέον, να φανταστούμε έναν δυνατό ΠΑΟΚ, οικονομικά υγιή και κυρίως πρωταγωνιστή.

Κόντρα στην ελπίδα αυτή, δυστυχώς, η κάκιστη οικονομική συγκυρία που μαστίζει τη χώρα μας (και όχι μόνο), η οποία σαφώς μας έχει επηρεάσει όλους. Ο κόσμος αναγκαστικά επιλέγει παιχνίδια και η προσέλευση στο γήπεδο είναι μικρή. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι εάν τα πράγματα ήταν καλύτερα, θα βλέπαμε μία Τούμπα με 5-6 χιλιάδες κόσμο, όπως αυτή που βλέπουμε εσχάτως και όπως βλέπαμε παλαιότερα όταν υπήρχε η δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση του κόσμου του ΠΑΟΚ απέναντι στους εκάστοτε διοικούντες.

Η ΠΑΕ, αφουγκραζόμενη την κατάσταση αυτή έχει μειώσει αρκετά τις τιμές των εισιτηρίων και σε συνδυασμό με κάποια πακέτα προσφοράς, προσπαθεί να δελεάσει τον κόσμο να πηγαίνει στο γήπεδο σε όλα τα παιχνίδια. Η ομάδα, οι παίκτες, ο προπονητής έχουν ανάγκη τη στήριξη του κόσμου και αυτό το τονίζουν με κάθε ευκαιρία. Αν και η οικονομική χροιά του θέματος, είναι σαφώς μία αιτία της μειωμένης προσέλευσης του κόσμου στο γήπεδο, δεν είναι η μόνη.

Σίγουρα εάν τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα τον τελευταίο καιρό και ειδικά εάν δεν ήταν τόσο τραγικός ο Γενάρης, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Ο κόσμος πάντα επηρεάζονταν από την πορεία και τα αποτελέσματα της ομάδας και δεν είναι δυνατόν να αλλάξει αυτό. Μιλάμε για το ποδόσφαιρο, ένα άθλημα με φανερές επιρροές στην ψυχοσύνθεση του κόσμου. Η υπομονή, μάλλον, είναι από τα αγαθά εν ελλείψει και δεν αναφέρομαι μόνο στους δικούς μας οπαδούς... είναι γενικό το φαινόμενο. Δεν τη συμμερίζομαι, όμως, και δεν μπορώ να πω ότι δεν έχω παράπονο από την μη κατανόηση κάποιων απλών πραγμάτων από μέρους μεγάλου μέρους του κόσμου.

Η χρονιά ξεκίνησε κάτω από τις χειρότερες συνθήκες. Αυτά είναι γνωστά. Νέος προπονητής, πολλά νέα παιδιά, λίγες μεταγραφές... Τρανταχτές ελλείψεις στην ποιότητα του ρόστερ, με την πλειοψηφία των νεαρών να μην μπορούν να αδράξουν τις ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται. Λίγο το άγχος, λίγο η απειρία και το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό. Ο ρόλος ο δικός μας, όμως, δεν είναι ούτε τα αποθαρρύνουμε, ούτε να απογοητεύουμε και να απαξιώνουμε τα παιδιά αυτά και καλό είναι να δείξουμε απαιτούμενη στήριξη σε αυτούς, που μεγαλώνουν και αντρώνονται στις ακαδημίες της ομάδας και ζουν και αναπνέουν με την ιδέα να γίνουν υπολογίσιμες μονάδες στη μεγάλη ομάδα του ΠΑΟΚ. Οι συγκρίσεις που κάνουμε με άλλους μεγαλύτερους σε ηλικία και εμπειρία ποδοσφαιριστές, είναι άδικες και μηδενιστικές. Η εμπειρία αποκτιέται σιγά- σιγά με δουλειά και επιμονή. Η κριτική αποδεικνύεται εύκολη πολλές φορές... η στήριξη είναι η δύσκολη! Σαφέστατα μεγαλύτερο παράπονο και δικαιολογημένες απαιτήσεις πρέπει να έχει ο κόσμος από τους παλιούς πρωτοκλασάτους ποδοσφαιριστές και όχι από τα παιδιά, πολλά εκ των οποίων πάνε ακόμα στο... Λύκειο.

Μερίδιο ευθύνης ρίχνει ο κόσμος στο τεχνικό επιτελείο της ομάδας για το θέαμα που βλέπουμε. Αλίμονο, άλλωστε! Πως είναι δυνατόν να μην έχει ευθύνες ο προπονητής που είναι ο άμεσα υπεύθυνος για την αγωνιστική εικόνα της ομάδας; Ανούσια κατοχή μπάλας, ανεπιτυχείς πειραματισμοί, κακό θέαμα πολλές φορές, δικαιολογίες και επίρριψη ευθυνών και πολλά άλλα που έχω και γω κατά καιρούς αναφέρει. Δεν μπορώ, όμως, να μην τονίσω και πολλά θετικά, όπως η εργατικότητα, η οξυδέρκεια και η γνώση του αντικειμένου που σαφώς ο Δώνης κατέχει. Τα στοιχεία, τα οποία επέδειξε όπου έχει δουλέψει στο παρελθόν, το αποδεικνύουν αυτό και είναι πιο δίκαιο να τον κρίνουμε συνολικά στο τέλος της περιόδου. Και ειδικά μιλώντας για την εικόνα της ομάδας, είναι σίγουρο ότι έχει βελτιωθεί τον τελευταίο μήνα με τις προσθήκες του Ιανουαρίου. Και ο προπονητής χρειάζεται στήριξη και υπομονή από όλους και όχι απαξίωση. Επ' ουδενί δεν είναι δυνατόν να δεχτώ τον προπονητή σαν σοβαρό λόγο μη προσέλευσης στο γήπεδο και όχι σαν επίφαση. Δεν μπορεί η προσέλευσή μας στο γήπεδο να κρέμεται από το ποιος είναι ο προπονητής μας! Οι προπονητές έρχονται και παρέρχονται.... εμείς κρίνουμε το έργο τους και το αποτέλεσμα της δουλειάς τους, αλλά υπάρχουν πιο αρμόδιοι από μας που παίρνουν τις αποφάσεις και δεν νοείται εμείς να μην τις στηρίζουμε.

Μαζεύω λοιπόν, σε μια ερώτηση, όλα όσα εξέθεσα παραπάνω: Είναι σωστό ρε παιδιά, με το χέρι στην καρδιά, να μην στηρίζουμε με την παρουσία μας στο γήπεδο και να μην δείχνουμε την απαιτούμενη υπομονή στην προσπάθεια που κάνει φέτος η ομάδα μας, δεδομένου ότι διοικητικά πατάμε, πλέον, γερά και σταθερά, οι τιμές των εισιτηρίων είναι προσιτές και αγωνιστικά η ομάδα, πέρα από κάποια ανεπιτυχή αποτελέσματα, δείχνει να βαδίζει στο σωστό δρόμο και να βελτιώνεται μέρα με τη μέρα;

Είμαστε μέσα στους στόχους της χρονιάς και μιλάω για τη 2η θέση και το κύπελλο. Ο ΠΑΟΚ μας χρειάζεται, αλλά κι εμείς τον χρειαζόμαστε γιατί είναι από τα λίγα που μας έχουν απομείνει για να γεμίζουμε με ελπίδα, χαρά και υπερηφάνεια την ψυχή μας, που τόσο πολύ την έχουν αδειάσει κάποιοι φωστήρες με τα προβλήματα που μας κληροδότησαν...

Δεν μ' αρέσει η εικόνα της άδειας Τούμπας και σίγουρα δεν αρέσει σε κανένα μας. Σε όλες της θύρες (πλην της Θ7, ίσως) υπάρχει πρόβλημα. Το θέαμα της «αποτυχημένης διαδήλωσης» που παρουσιάζει η Θ4 είναι θλιβερό και καλώ όλα τα παιδιά εκεί να υλοποιήσουν το σύνθημα που φώναζαν πέρσι ότι δεν έφυγαν ποτέ.

Η Λιβαδειά μεθαύριο θα υποκύψει και πρέπει να είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Ας ξεκουνηθούμε, λοιπόν... όλοι μας!

ΥΓ. Όχι παιδιά, δεν ήταν η ΠΑΕ αυτή που έβαλε τα αδέλφια μας στη φυλακή και είναι ευχάριστο που το πανό αυτό δεν αναρτήθηκε ξανά. Γιατί ακόμα και εάν αυτή η αίσθηση και το παράπονο υπάρχει σε πολλούς, σίγουρα κάνουν λάθος και καλό είναι να αναθεωρήσουν τη στάση τους και να επιστρέψουν στο γήπεδο.

ΠΑΟΚ, ΠΑΟΚ, ΠΑΟΚάρα μου,
ζω ΜΟΝΟ για σένα ομαδάρα μου !

Διαβάστε ακόμη...