Το «σπίτι» της Βασιλείας

Το paokfc.gr παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στην έδρα που ο Δικέφαλος θα παίξει το ευρωπαϊκό του μέλλον το βράδυ της Τετάρτης (01.08) κόντρα στην Βασιλεία.
Το «σπίτι» της Βασιλείας

Το Σαίντ Τζέικομπ Παρκ είναι το μεγαλύτερο γήπεδο της χώρας και αποτελεί την έδρα της Βασιλείας, αλλά και στα περισσότερα παιχνίδια και της Εθνικής Ελβετίας.

Ξεκίνησε να χτίζεται το 1998 και άνοιξε τις πόρτες του για ποδοσφαιρικό αγώνα το 2001. Το κόστος της κατασκευής του άγγιξε τα 143 εκατομμύρια ευρώ και αντικατέστησε το παλιό στάδιο που βρισκόταν στον ίδιο χώρο.

Το όνομα του προέρχεται από το χωριό που ήταν χτισμένο στο σημείο εκείνο, ενώ η χωρητικότητα του έχει μεταβληθεί αρκετά με το πέρασμα των χρόνων. Αρχικά μπορούσε να φιλοξενήσει 33.433 θεατές, στην συνέχεια ενόψει Euro 2008 αυξήθηκε στις 42.500, αλλά μετά το τέλος της διοργάνωσης αφαιρέθηκαν καθίσματα και μέχρι σήμερα χωράει 38.512 θεατές στις εγχώριες διοργανώσεις και 37.500 σε διεθνείς αγώνες, ενώ σε συναυλίες που γίνονται μπορεί να ξεπεράσει και τις 60.000.

Είναι ένα σύγχρονο γήπεδο που έχει λάβει βαθμολογία 4 αστέρων από την UEFA, την μέγιστη που μπορεί να πάρει βάσει χωρητικότητας. Στο περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν 32 καταστήματα, 680 θέσεις πάρκινγκ, ενώ είναι προσβάσιμο πέρα από αυτοκίνητο και λεωφορείο, τραμ και τρένο.

Το 2008 φιλοξένησε έξι παιχνίδια του Euro 2008, το οποίο διοργάνωσαν μαζί η Ελβετία και η Αυστρία. Αποτέλεσε την έδρα της εθνικής ομάδας της χώρας στα παιχνίδια των ομίλων, ενώ εκεί διεξήχθησαν δύο προημιτελικοί και ο ημιτελικός μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας που βρήκε νικητές τους δεύτερους με 3-2.

Το 2016 το Σαίντ Τζέικομπ Παρκ ήταν η έδρα του τελικού του UEFA Europa League ανάμεσα στην Σεβίλλη και τη Λίβερπουλ, που βρήκε νικητές τους Ισπανούς με 3-1.

Διαβάστε ακόμη...