To προφίλ της Σλόβαν Λίμπερετς

Λίγο πριν την σέντρα της αναμέτρησης για την 2η αγωνιστική των ομίλων του Europa League κόντρα στην Σλόβαν Λίμπερετς,το paokfc.gr σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρετε σχετικά με τον αντίπαλο του Δικεφάλου.
To προφίλ της Σλόβαν Λίμπερετς

Είναι από τις λίγες ομάδες που κατάφεραν ιστορικά να μπουν σφήνα στην κυριαρχία των συλλόγων της Πράγας αλλά και της Βικτόρια Πλζεν και να σημειώσουν επιτυχίες τόσο στο Τσέχικο όσο και στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο γενικότερα. Η Σλόβαν Λίμπερετς αποτελεί μία από τις σταθερά δυνατές ομάδες της χώρας της τα τελευταία χρόνια, με βλέψεις μάλιστα για ευρωπαϊκές διακρίσεις και δίψα για επιτυχίες. Ο ΠΑΟΚ θα την βρει στον δρόμο του, με φόντο μία θέση στους 32 του Europa League και το paokfc.gr σας συστήνει τον αντίπαλο του Δικεφάλου στην φάση των ομίλων.

Ιστορία

 

 

Η ομάδα ιδρύθηκε το 1958, μετά από συγχώνευση της Jiskra και της Slavoj, δύο ομάδων της πόλης του Λίμπερετς που απέτυχαν να εδραιώσουν την θέση τους στην μεγάλη κατηγορία. Για αρκετά χρόνια η ομάδα δεν βρήκε τον δρόμο της προς την Premier League και αναλώθηκε σε αποτυχημένες προσπάθειες ανόδου καθώς και σε αρκετούς υποβιβασμούς από την δεύτερη κατηγορία.

Μετά την διάσπαση της Τσεχοσλοβακίας και την δημιουργία του ανεξάρτητου τσέχικου πρωταθλήματος το 1993, η Σλόβαν πέτυχε την πολυπόθητη άνοδο, απευθείας χωρίς να δώσει αγώνες. Άλλωστε ήταν απαραίτητο να ανέβουν πολλές ομάδες για να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός. Η δεκαετία του 90′ πέρασε με αρκετούς τερματισμούς στις μεσαίες θέσεις της βαθμολογίας και έναν χαμένο τελικό Κυπέλλου το 1999.

Ο πρώτος τίτλος στην ιστορία της ομάδας ήρθε το 2000, όταν επικράτησε στον τελικό του Κυπέλλου Τσεχίας της Μπανίκ Ρατισκόβιτσε με 1-2 χάρις σε δύο γκολ του Λαζάρο. Η κατάκτηση του Κυπέλλου επέτρεψε στην ομάδα να συμμετάσχει για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Πιο συγκεκριμένα πέρασε το εμπόδιο της Νόρκεπινγκ στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου UEFA της σεζόν 2000-01, για να αποκλειστεί στην συνέχεια από την Λίβερπουλ με δύο ήττες και συνολικό σκορ 2-4.

Το κλαμπ είχε ανέβει επίπεδο αλλά ο μεγάλος στόχος του πρωταθλήματος δεν είχε επιτευχθεί ακόμα. Η Σλόβαν κατάφερε να φτάσει στην κορυφή της Τσέχικης Λίγκας την σεζόν 2001-02, συγκεντρώνοντας 64 βαθμούς,έναν παραπάνω από την Σπάρτα Πράγας και την Βικτόρια Ζίζκοφ. Ο σύλλογος είχε όλα τα στοιχεία να κυριαρχήσει αλλά τις επόμενες τρεις σεζόν δεν κατόρθωσε και πολλά, ενώ έμεινε και εκτός Ευρώπης.

Το 2006 ήρθε το δεύτερο πρωτάθλημα της ιστορίας της και πλέον όλοι άρχισαν να ονειρεύονται...αστέρια. Η Σπαρτάκ Μόσχας όμως αποδείχθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League. Η σταθερότητα έλειψε και τις επόμενες σεζόν με την ομάδα να μένει μακριά από τίτλους για μία ακόμα εξαετία και να κατακτά το πρωτάθλημα το 2012, παίρνοντας τα σκήπτρα από την Βικτόρια Πλζεν. Στην Ευρώπη όμως και πάλι αποτυχία. Αρχικά πρόκριση επί της Σαχτέρ Καραγκαντί αλλά αποκλεισμός από την Κλουζ και στην συνέχεια αποκλεισμός και από την Ντνίπρο στα Play Offs του Europa League. Τελευταία επιτυχία χρονικά της Σλόβαν Λίμπερετς, η κατάκτηση του Κυπέλλου το 2015 στα πέναλτι επί της Γιάμπλονετ, ενώ ταβάνι στο πρωτάθλημα αποτέλεσε η τρίτη θέση, η οποία εξασφάλισε ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Το ρόστερ και ο προπονητής

 

 

Η Σλόβαν διαθέτει ένα νεανικό ρόστερ από Τσέχους ποδοσφαιριστές και μοναδικούς παίκτες άνω των 30 τον Μίλαν Μπάρος, ο οποίος στα 34 του αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην επίθεση και τον μπαρουτοκαπνισμένο αμυντικό Λάτκα, οι οποίοι ήρθαν την φετινή σεζόν στην ομάδα. Το καλοκαίρι η ομάδα έχασε αρκετά βασικά στελέχη, όπως ο πρώτος σκόρερ της Μπάκος, που μετακόμισε στην Πλζεν και ο δεξιός εξτρέμ Σουράλ, αποδυναμώνοντας αισθητά την επιθετική γραμμή της ομάδας.

Στο μεταγραφικό παζάρι δεν μπορεί να πει κάνεις πως κινήθηκε αρκετά δυναμικά το καλοκαίρι. Ήρθαν,πέρα από τους δύο τριαντάρηδες, παίκτες νεαροί, ενώ ο ρόλος κάποιων ποδοσφαιριστών αναβαθμίστηκε αρκετά. Στο τιμόνι της ομάδας βρίσκεται ο Γίντριχ Τρπισοβσκι, ο οποίος ανέλαβε την ομάδα πέρυσι το καλοκαίρι και κατάφερε να παρουσιάσει ένα δυνατό σύνολο, με το οποίο κατέκτησε την τρίτη θέση. Μάλιστα η πορεία του τσέχου προπονητή με την Σλόβαν έχει εμπλέξει το όνομα του με την Σπάρτα Πράγας, η οποία απέλυσε τον Σκάζνι και ψάχνει προπονητή.

Η προϊστορία στο Europa League

Πέντε φορές έχει καταφέρει να εξασφαλίσει θέση στο Europa Legaue η Σλόβαν. Τις δύο μάλιστα από αυτές πήρε το εισιτήριο για τους ομίλους, όπως και φέτος στην έκτη της παρουσία στον θεσμό θα βρεθεί στην συγκεκριμένη φάση. Μεγαλύτερη επιτυχία αναμφίβολα η πρόκριση στους 32 της διοργάνωσης την σεζόν 2013-14, όπου και γνώρισε τον αποκλεισμό από την Αλκμάαρ.

Φέτος για να φτάσει μέχρι εδώ χρειάστηκε να δώσει δύο προκριματικούς γύρους. Αρχικά απέκλεισε με δύο νίκες την Μόντλινγκ από την Αυστρία και στην συνέχεια στα Play Offs με δύο νίκες επίσης την ΑΕΚ Λάρνακας. Μεγάλος πρωταγωνιστής στην σειρά των αγώνων κόντρα στους Κύπριους ήταν αναμφίβολα ο Σικόρα που σημείωσε χατ τρικ στον δεύτερο αγώνα.

Το γήπεδο Stadion

 

 

Είναι από τα πιο παλιά γήπεδα της Τσεχίας, καθώς χτίστηκε το 1933. Έκτοτε έχει δεχθεί δύο σημαντικές ανακατασκευές το 1995 και το 2001, όταν και πήρε την σημερινή του μορφή και χωρητικότητα. Μπορεί να φιλοξενήσει 9.900 άτομα και πήρε το όνομα του από τον ποταμό Nisa που περνά δίπλα από την βόρεια εξέδρα.

Η Σλόβαν ξεκίνησε να χρησιμοποιεί το U Nisy σαν έδρα το 1978, καθώς πριν αγωνιζόταν στο δημοτικό Městský. To 1995 η χωρητικότητα αυξήθηκε στις 7.000 θέσεις και τρία χρόνια μετά εγκαταστάθηκε σύστημα θέρμανσης. Το 2000 εγκαταστάθηκαν στο γήπεδο για πρώτη φορά προβολείς ενόψει των αγώνων της Σλόβαν στην Ευρώπη, ενώ η κατασκευή της βόρειας εξέδρας ολοκληρώθηκε το 2001.

Το γήπεδο χρησιμοποιήθηκε από πολλούς συλλόγους του Λίμπερετς τόσο για ποδοσφαιρικούς αγώνες αλλά και για άλλα αθλήματα ενώ το έχει χρησιμοποιήσει ως έδρα και η Εθνική Τσεχίας για τρεις επίσημους και έναν φιλικό αγώνα.

Διαβάστε ακόμη...