Εφ' όλης της ύλης

Μίλησε για όλους και για όλα ο Ζήσης Βρύζας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Τούμπα πριν από λίγο.
Εφ' όλης της ύλης
Μίλησε για όλους και για όλα ο Ζήσης Βρύζας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Τούμπα πριν από λίγο. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Π.Α.Ο.Κ.και οι συνεργάτες του αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων και στο οικονομικό πλάνο που έχει καταστρώσει η διοίκηση παρουσιάζοντας προς κάθε ενδιαφερόμενο με πλήρη διαφάνεια τα οικονομικά στοιχεία.
Η συνέντευξη είχε απολογιστικό χαρακτήρα αλλά μέσα από αυτή ο Βρύζας έδωσε απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που ταλανίζουν τον κόσμο του Π.Α.Ο.Κ. όπως η ρύθμιση των χρεών, τα μεταγραφικά, η επιστροφή Ζαγοαράκη και άλλα καυτά θέματα.
Εκτός του προέδρου της ΠΑΕ Π.Α.Ο.Κ. μίλησε επίσης και ο Ηλίας Βιολίδης που αναφέρθηκε σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα και ειδικά σε εκείνο των χρεών.
Πρώτος λοιπόν πήρε το λόγο ο Ηλίας Βιολίδης που αναφέρθηκε σε οικονομικά στοιχεία. «Θα διαβάσω για πρώτη φορά εγώ τα οικονομικά στοιχεία, αν και ο υπεύθυνος οικονομικών είναι κ. Φαρλαλής. Ήθελα όμως να διαβάσω εγώ τα οικονομικά γιατί ήταν μία από τις δύσκολες στιγμές που είχα τα 2,5 τελευταία χρόνια που ενεργοποιούμαι στα κοινά. Ακούω διάφορους να λένε διάφορα. Κανείς όμως δεν λέει κάτι επώνυμα. Το χειρότερο είναι ότι δεν λέει κανείς την αλήθεια. Είμαι πολύ ήρεμος αν και μέσα μου είμαι εξοργισμένος. Η αλήθεια όμως είναι που φωνάζει. Αν κάτι φωνάζει είναι ο εσωτερικός έλεγχος που έχουμε στην ΠΑΕ από ορκωτούς λογιστές, που παραδίδεται κάθε έξι μήνες στον ερασιτέχνη. Αν κάτι φωνάζει είναι το ενημερωτικό δελτίο που έχουν όλες οι τράπεζες στις αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου. Το δελτίο αυτό περνάει από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς και πολλούς ελέγχους. Μας έγινε έλεγχος από την εφορία για τα τελευταία 2,5 χρόνια.
Η λογιστική διαφορά είχε να κάνει με ένα ποσό 30.000 Ευρώ. Ήταν αστείο ποσό και προς τιμήν τους το παραδέχθηκαν και οι εσωτερικοί ορκωτοί λογιστές. Συνεπώς εγώ πρέπει να καταπιώ το θυμό και την οργή μου. Εμείς είμαστε διορισμένοι από τα 3.000 μέλη του ερασιτέχνη. Όποιος θέλει επώνυμα σήμερα ή αύριο το πρωί, η πόρτα της ΠΑΕ είναι ανοιχτή. Από την πρώτη μέρα που μας έφερε ο Θόδωρος Ζαγοράκης ένα πράγμα είχαμε σαν οδηγό. Την αλήθεια. Και μεταξύ μας και με τον κόσμο. Δεν θέλω να μιλήσω τι έγινε μέχρι τις 30/6 αφού έχει αναλυθεί από τον κ. Μανδρίνο. Δεν θέλω να μιλήσουμε για τον προϋπολογισμό της χρονιάς. Ακούστηκε ότι ο Π.Α.Ο.Κ. είναι μέσα 2εκ., Ευρώ. Αυτή την στιγμή ο προϋπολογισμός της εταιρίας, που σημαίνει τα λιγότερα πιθανά έσοδα, με τα περισσότερα πιθανά έξοδα, ναι έχει μία απόκλιση 2εκ. Ευρώ.
Έχουμε όμως βάλει λιγότερα εισιτήρια από πέρυσι, δεν έχουμε βάλει μέσα τους αγώνες κυπέλλου κ.τ.λ. Άρα ας μην βιάζονται πολλοί. Ακούστηκε κατά κόρον αν η ΠΑΕ Π.Α.Ο.Κ. δημοσίευσε ισολογισμό της 30.6. Είναι δυνατόν να μην δημοσιεύσουμε ισολογισμό; Η ΠΑΕ Π.Α.Ο.Κ. μέχρι πρότινος δημοσίευε ισολογισμό σε πέντε εφημερίδες. Επί των ημερών μας υπάρχουν ολοσέλιδες καταχωρήσεις σε δέκα εφημερίδες. Κάποιοι όμως δεν θέλανε να το δούνε. Μέχρι σήμερα έχουμε από εισπράξει από εισιτήρια διαρκείας 7.160.000 Ευρώ. Από παίκτες 250.000 Ευρώ (δεύτερη δόση Φερναντές). Από συνδρομές παιδιών στις ακαδημίες, 44.600 Ευρώ.
Από χορηγίες 3.069.000 και 150.000 Ευρώ από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Σε ότι αφορά τα έξοδα, 2.448.000 έχουν δοθεί προς παίκτες. Επίσης 1.812.000 προς ομάδες. Παράλληλα 1.507.000 ήταν οι φόροι. 895.000 δώσαμε σε μισθοδοσία και 360.000 στον Α.Σ. εκ των οποίων οι 270.000 αφορούν την φετινή χρήση και 90.000 υπόλοιπο περσινής. Δόθηκαν 916.000 για το προπονητικό κέντρο στη Μεσήμβρια, 1.216.000 σε προμηθευτές, γηπεδικά έργα (τουρνικέ, καλλωπισμός γηπέδου κ.τλ. κόστισαν 600.000 Ευρώ), 700.000 σε έξοδα αγωνιστικού τμήματος».

«Η ζητιανιά τελείωσε»

Συνεχίζοντας, ο Ηλίας Βιολίδης πρόσθεσε: «Ο Π.Α.Ο.Κ. έχει 401.000 Ευρώ στη τράπεζα για τις μελλοντικές του υποχρεώσεις. η εποχή της ζητιανιάς πέρασε. Η εποχή που μαζεύαμε

δέκα - δέκα Ευρώ ή κάποιους τους ξυπνούσαν από το σπίτι τους για να «πετάξει» η ομάδα κι αυτό σας το λέω από προσωπική πείρα, πέρασε. Τελείωσε. Θέλω να πω κάτι που αφορά τον Α.Σ. ΠΑΟΚ γιατί κάποιοι κόπτονται. Αυτοί που τον κ. Κατσαρή οι ίδιοι λοιδορούσαν και τον αφήναν μόνο του στις δύσκολες στιγμές. Ο Α.Σ. Π.Α.Ο.Κ. έχει πάρει 260.000 Ευρώ και υπάρχει ένα υπόλοιπο 200.000 Ευρώ. Σε συνεννόηση και σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ερασιτέχνη με τον οποίο είχαμε, έχουμε και θα έχουμε άριστη συνεργασία, δεν έχει αποδοθεί ακόμη. Εμείς όταν είχαμε κάνει προϋπολογισμό, υπολογίσαμε γύρω στα 4εκ. Ευρώ διά πέντε δόσεις.
Οι δύο πρώτες όμως ήταν 700.000 Ευρώ και υπάρχει ένα έλλειμμα. Δόθηκαν 900.000 Ευρώ γιατί οι δόσεις ήταν ισόποσες σε όλες τις ομάδες. Όταν έχουμε δυσκολία πάμε στη μάνα του συλλόγου που ξέρουμε ότι θα μας βοηθήσουνε. Αυτό συζητήθηκε στο δ.σ. του ερασιτέχνη όμως και αυτό αποκρύφτηκε. Πάλι δεν το άκουσαν κάποιοι; Θεωρώ ότι τον τελευταίο καιρό στον Π.Α.Ο.Κ. κωφεύουν πολλοί ή δεν λένε την αλήθεια. Σίγουρα δεν την λένε επώνυμα. Αναφέρθηκα πολύ σε αυτό το ζήτημα, γιατί μας ενοχλεί όλους μας. Ευχαριστώ πολύ».

«Συνεχίζουμε το έργο μας»

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ζήσης Βρύζας που είπε: «Ήταν κατατοπιστικότατος ο κ. Βιολίδης. Εμείς συνεχίζουμε με πλήρη συνείδηση της ευθύνης, το έργο μας σε αυτή την ομάδα. Έχοντας άξιους συνεργάτες δίπλα μας και ακολουθώντας το πλάνο μας. Έχουμε όρεξη και δύναμη να το κάνουμε. Ξέρουμε και δεχόμαστε την αντιπολίτευση. Αυτούς όμως που με τεκμηριωμένη άποψη μπορούν να μας κάνουν να είμαστε πιο σοβαροί και υπεύθυνοι».

Στη συνέχεια ο Ηλίας Βιολίδης μολονότι ερωτήθηκε, δεν θέλησε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ονόματα: «Προσωπικά ενημερώνομαι από το γραφείο Τύπου για ότι υπάρχει στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Πολλοί μιλάνε για οικονομικούς ελέγχους. Σε εμένα δεν τέθηκε ζήτημα που μου έλεγαν ότι δεν μπορεί να είμαι ελέγχων και ελεγχόμενος; Αυτό δεν θίγει την αξιοπρέπεια μου; Αν θέλει κάποιος να πει κάτι ας έρθει να το πει αληθινά και τεκμηριωμένα. Να πει την αλήθεια. ποία είναι η αλήθεια; Ότι δεν μπορώ να συμμετέχω στο δ.σ. του ερασιτέχνη γιατί έχω μετοχές της ΠΑΕ; Εγώ έχω και δεν το κρύβω. Αν τις μεταβίβαζα στη γυναίκα μου θα ήταν δηλαδή πιο τίμιο; Αυτή είναι η αξιοπρέπεια»;

Όταν τέθηκε το θέμα που έθιξε ο Γιάννης Παπαδόπουλος περί νομικού κωλύματος, ο κ. Βιολίδης είπε: «Οι νομικές απόψεις διίστανται. Το θέμα αφορά και άλλες ομάδες όμως στον Π.Α.Ο.Κ. μόνο θίχτηκε το θέμα. Εδώ υπάρχει το ιδιωτικό συμφωνητικό της μεταβίβασης των μετοχών του κ. Παπαδόπουλου στη γυναίκα του. Εδώ είμαστε όλοι Π.Α.Ο.Κ. και θέλουμε αλήθειες. Αν δεν μας κάνει ο Βιολίδης, βγαίνουμε και το λέμε. Εγώ ότι έχω πει δεν το παίρνω πίσω. Φυσικά και ισχύει η παραίτηση μου από τον ερασιτέχνη. Είναι η δεύτερη φορά που το αντιμετωπίζω. Το είχα αντιμετωπίσει και στο μπάσκετ».

Για την ανοιχτή πόρτα που μίλησε ο Βιολίδης διευκρίνισε: «Η πόρτα είναι ανοιχτή για τους 12.500 μετόχους και όλα τα μέλη του ερασιτέχνη για να ελέγξουν την ΠΑΕ. Που ελέγχεται ήδη από δύο ορκωτούς. Κι αυτοί θίχτηκαν με αυτά που ακούγονται».

Για το αν μόνο οι τοποθετήσεις του κ. Παπαδόπουλου δημιούργησαν την οργή στον κ. Βιολίδη, αυτός απάντησε: «Με τον κ. Παπαδόπουλο έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις για τον Π.Α.Ο.Κ. Δεν έχω να χωρίσω κάτι μαζί του. Απλά δυστυχώς γι΄ αυτόν και θα καταλάβει το λάθος του, έχει συγκεντρώσει επάνω του κάποιους που φοβούνται να πούνε κάποια πράγματα. Μέσω του κ. Παπαδόπουλου θέλουν να εκφράσουν την αντίθεση τους. Όταν θα το καταλάβει, θα είναι αργά».

Για το αν μεγεθύνεται το θέμα και η ένταση ο αντιπρόεδρος του Π.Α.Ο.Κ. απάντησε: «Μόλις χάσαμε από την ΑΕΚ μεγεθύνθηκε. Μόλις κερδίσαμε την ΑΕΛ ηρέμησαν. Δηλαδή η αξιοπρέπεια μας εξαρτάται από τα αποτελέσματα της ομάδας»;

«Η πόρτα είναι πάντοτε ανοιχτή για το Ζαγοράκη» - «Οποιοσδήποτε ικανός είναι ευπρόσδεκτος»

Για το αν σκοπεύουν να ανοίξουν την ΠΑΕ σε διοικητικό επίπεδο σε άλλους ανθρώπους, πρώτα απάντησε ο κ. Βρύζας: «Υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλάνο στο οποίο πάνω δουλεύουμε. Η ομάδα ξεκίνησε με τον Θόδωρο Ζαγοράκη και ξέρετε τη σχέση και τη φιλία που έχουμε. Η πόρτα είναι πάντα ανοιχτή γι΄ αυτόν. Σκέψεις για έξτρα ανθρώπους υπάρχουν. Ο κ. Μανδρίνος είχε πολύ σοβαρούς προσωπικούς λόγους και αποχώρησε. Είχε παραιτηθεί όταν ακόμη ήταν πρόεδρος ο κ. Ζαγοράκης όμως του είχα ζητήσει προσωπικά να παραμείνει για λίγο καιρό ακόμη ώστε να μας βοηθήσει. Σε ότι αφορά την πλαισίωση της ομάδας με άλλους ανθρώπους είμαστε ανοιχτοί. Οποιονδήποτε θεωρήσουμε ότι είναι ικανός, είναι ευπρόσδεκτος».

«Ο Ζαγοράκης είχε φθάσει μία ανάσα από τη λύση στο θέμα των χρεών»

Για το θέμα της ρύθμισης των χρεών και το αν υπάρχει κάποια πρόοδος, απάντησε ο Βρύζας: «Το θέμα των χρεών είναι προτεραιότητα. Εξαρτάται η βιωσιμότητα του ΠΑΟΚ και κατά πόσο μπορεί αυτή η ομάδα να δει διαφορετικά το μέλλον της. Δουλεύουμε πολύ σε αυτό το κομμάτι. Έχουμε δείξει ότι μιλάμε πως όταν έχουμε κάτι να πούμε. Σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν περίοδοι που γίνονται πράγματα που δεν πρέπει να βγαίνουν προς τα έξω. Όταν γίνει κάτι θα το μάθετε. Σας διαβεβαιώ ότι ο Θόδωρος Ζαγοράκης έφθασε μία ανάσα από τη λύση και ήταν καθαρά συγκυριακό το θέμα που δεν έγινε γιατί προέκυψε αλλαγή του υπουργού εκείνη την στιγμή.

Η δύναμη που έχει ο Π.Α.Ο.Κ. και που έχει η θέση του προέδρου του Π.Α.Ο.Κ είναι γνωστή σε όλους μας και ξέρουμε τον τρόπο να την κάνουμε να την καταλάβουν και οίιάλλοι».

Για το θέμα της απόκλισης του προϋπολογισμού και τα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου, ο Ηλίας Βιολίδης είπε: «Αυτή την στιγμή έχουμε ένα πλεόνασμα. Τα νούμερα θα διαμορφωθούν ανάλογα με τις παραμέτρους που υπάρχουν. Αν προχωρήσουμε στο κύπελλο θα αναμορφωθεί περισσότερο. Αν υπάρξουν εισπράξεις στα play-off επίσης θα υπάρξει βελτίωση. Η τρίτη παράμετρο είναι το μετοχικό κεφάλαιο γιατί έχουμε υπολογίσει το 1/3″.

Για το αν υπάρχει κεφάλαιο για μεταγραφές, ο Ζήσης Βρύζας απάντησε: «Υπάρχει και το καταλαβαίνουν όλοι, μία πολύ σφιχτή οικονομική πολιτική από την πλευρά μας. Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς τον δρόμο της εξυγίανσης. Εμείς θα ενισχύσουμε την ομάδα όπως πιστεύουμε ότι μας επιτρέπουν τα οικονομικά μας για να είμαστε ικανοποιημένοι στο τέλος της χρονιάς».

«Κάποιοι μας πληγώνουν καθημερινά»

Για το αν ο κ. Βιολίδης παραιτήθηκε από τον ερασιτέχνη για τις αντιδράσεις μίας μειοψηφίας τόνισε: «Εγώ δε βλέπω απέναντι στο πρόσωπο του κ. Παπαδόπουλου έναν εχθρό. Δεν στοχοποιώ κανέναν και εννοώ τον κ. Γιάννη Παπαδόπουλο. Υπάρχει και μία ομάδα ανθρώπων που τον ψήφισε. Συνεπώς δεν είναι αντίδραση ενός μόνο ανθρώπου. Εκπροσωπεί μία τάση ανθρώπων. Τους λόγους και το γιατί έφθασε ο Θόδωρος Ζαγοράκης στην απόφαση του, θα το αναφέρει ο ίδιος όταν έρθει η ώρα. Αυτό δεν θα αρέσει σε πολλούς. Είναι λόγοι που αφορούν την οικογένεια του Π.Α.Ο.Κ. Μπορεί να υπάρχουν και κάποιοι προσωπικοί του λόγοι που να μην γνωρίζω. Η αξιοπρέπεια δεν μετριέται. Εγώ σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις που έχω με τον Ζαγοράκη του έχω πει ότι δεν θα σκεφτόμουν ποτέ να γυρίσω. Κάποιοι μας πληγώνουν καθημερινά. Όχι ο ίδιος ο Π.Α.Ο.Κ. Εμείς είμαστε εδώ. Ο Π.Α.Ο.Κ. πλέον έχει μπει σε ένα δρόμο. Από εκεί και πέρα εμείς έχουμε χάσει πολλά από την προσωπική μας ζωή, τις δουλειές μας... τα πάντα. Την αξιοπρέπεια μας όμως δεν πρόκειται να την χάσουμε. Τουλάχιστον αυτό θα το κρατήσουμε. Όλοι έχουμε τις αντοχές μας».

Για το τι θα συμβεί αν αποχωρήσει και ο Ζήσης Βρύζας, ο ίδιος ο πρόεδρος του Π.Α.Ο.Κ. απάντησε: «Ξέρω πολύ καλά πόσο ρευστά είναι τα πράγματα στο ποδόσφαιρο. Έχω την όρεξη και την διάθεση να συνεχίζω να δουλεύω σκληρά. Θέλω να δω αυτό το έργο να ολοκληρώνεται».

Για το θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίο και τον στόχο που έχει τεθεί, ο Βιολίδης είπε: «Έχουμε θέσει σαν στόχο τις 700.000 Ευρώ. Τη Δευτέρα κατατίθεται στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς όλος ο φάκελος της ΠΑΕ. Λίγο μετά τις γιορτές και ίσως μέσα στις γιορτές ίσως να έχει τελειώσει. Η αύξηση θα ανοίξει στις 15/1 και θα διαρκέσει για ένα μήνα».

Για το τι είναι πιο δύσκολο, αν είσαι ποδοσφαιριστής, τεχνικός διευθυντής ή πρόεδρος ο Ζήσης Βρύζας απάντησε: «Να είσαι ποδοσφαιριστής είναι το πιο όμορφο επάγγελμα στον κόσμο. Είναι πιο δύσκολο να είσαι πρόεδρος. Σαν τεχνικός διευθυντής διαχειρίζεσαι ένα συγκεκριμένο τομέα της ομάδας. Ως πρόεδρος πρέπει να έχεις μία σφαιρική άποψη και να εμπνέεις τους ανθρώπους για να δουλέψουν όπως θέλεις».

Για τον Σέρτζιο Κονσεισάο ο Βρύζας τόνισε: «Έχει τα προσόντα και την θέληση. Έχει ένα όνομα παγκοσμίως γνωστό και εμείς ως Π.Α.Ο.Κ. μπορούμε να πάρουμε από τον Σέρτζιο Κονσεϊσάο. Όπως αυτός πρέπει να τιμήσει ότι ο Π.Α.Ο.Κ. τον διάλεξε για την θέση αυτή. Είναι άξιος και θα τον στηρίξουμε».

«Όλοι ξεκινούσαν με... εκατομμύρια»

Για το αν προσεγγίζονται επιχειρηματίες για να επενδύσουν στον Π.Α.Ο.Κ. ο Ηλίας Βιολίδης είπε: «Στο διάστημα που βρίσκομαι στον Π.Α.Ο.Κ. συνήθως όταν κάποιος έλεγε ότι ενδιαφέρομαι, πάντα ξεκινούσε με εκατομμύρια. Είχαμε φορτηγά εδώ απ΄ έξω... Φυσικά αναλάμβανα το έργο να ανιχνεύσω τι συμβαίνει. Δεν υπήρχε όμως καμία αξιοπιστία. Κανείς δεν είχε τα εχέγγυα. Το έκαναν φιλολογικά. Φυσικά η ΠΑΕ Π.Α.Ο.Κ. ενδιαφέρεται και ψάχνει για ανθρώπους που μπορούν να πλαισιώσουν την ομάδα ή ακόμη και να αναλάβουν. Βεβαίως και ψάχνουμε». Ο κ. Βρύζας συμπλήρωσε: «Προσωπικά στη μία περίπτωση που μου έτυχε, αισθάνθηκα ότι πρέπει να είμαστε φύλακες της αξιοπρέπειας του συλλόγου. Να μας αποδείξουν τι εχέγγυα έχουν και τι στόχους για να βγούμε και εμείς στον κόσμο και να πούμε ότι αυτοί μπορούν να αναλάβουν. Μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει δείξει αυτά τα στοιχεία».

«Είμαστε κοντά σε συμφωνία με τον Μοράες» - «Ο Βιεϊρίνια δεν πωλείται»

Για την περίπτωση του Κριστιάνο Μοράες που ήρθε για τον Π.Α.Ο.Κ. ο Ζήσης Βρύζας είπε: «Είμαστε κοντά σε μία συμφωνία. Είναι αλήθεια ότι ήταν η πρώτη επιλογή μας για την θέση αυτή. Είμαι επιφυλακτικός μέχρι να πέσουν οι υπογραφές». Για την ανανέωση του Βιεϊρίνια τόνισε: «Ο Βιεϊρίνια δεν πωλείται. Ο παίκτης ανανέωσε. Η ρήτρα του είναι 15εκ. Ευρώ». Ο Ηλίας Βιολίδης επισήμανε: «Με το που κάνουμε κάτι αμέσως εμφανίζονται διάφορα σενάρια. Αυτό το κάτι γίνεται για να προασπιστούν τα συμφέροντα του συλλόγου. Έζησα κάτι με την ψήφο του Π.Α.Ο.Κ. για την προεδρίας της Λίγκας. Αν ψηφίζαμε Παπουτσάκη θα ήμασταν στο άρμα του Κόκκαλη, αν ψηφίσαμε Πατέρα θα ήμασταν στο άρμα του Παναθηναϊκού. Αν ψηφίζαμε λευκό θα μιλούσαν για... άβουλα όντα που δεν έχουν άποψη. Ψηφίσαμε Παπουτσάκη γιατί αυτό εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του Π.Α.Ο.Κ. και ο Π.Α.Ο.Κ. έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις. Ο Π.Α.Ο.Κ. είναι στο δικό του άρμα. Η εντολή που είχα εγώ από τον πρόεδρό μου ήταν να ψηφίσουμε τον κ. Παπουτσάκη. Ο πρόεδρος είχε ξεκάθαρη άποψη».

Για τον καταμερισμό των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και τα χρέη προς τρίτους ο Βιολίδης απάντησε: «Είναι 70.000 Ευρώ στον Γιώργο Κούτση που είναι διακανονισμένα. Συνολικά είναι 170.000 Ευρώ προς τρίτους. Σε ότι αφορά τις μετοχές, μπορώ να σας πω ότι ο κ. Μανδρίνος κατέχει τις μετοχές του ενώ οι μετοχές του κ. Γκαγκάτση επέστρεψαν σε εμένỨ

«Περιμένουμε ρευστότητα για να προχωρήσει το έργο στη Μεσήμβρια»

Για το πότε εκτιμάται η ολοκλήρωση του αθλητικού κέντρου, ο Ζήσης Βρύζας είπε: «Μπορεί να υπάρχει μέσα από έναν προγραμματισμό, ένα δίμηνο δυσκολίας. Σε αυτή την φάση είμαστε την στιγμή αυτή. Δεν μπορούμε συνεπώς να πούμε πότε θα είναι έτοιμο. Θέλουμε να το τελειώσουμε μέχρι το καλοκαίρι. Εννοώ να γίνει το κεντρικό κτίριο και τα 600 τ.μ. που είναι το κτίριο για τους νέους. Περιμένουμε την ρευστότητα για να προχωρήσουμε».

Για το αν ο Ζήσης Βρύζας αισθάνεται ότι έχει πετύχει το πλάνο τόνισε: «Λάθη κάνουν όλοι. Λάθη δεν κάνει μόνο όποιος κοιμάται. Σε γενικές γραμμές το αγωνιστικό πλάνο βαδίζει προς τα εκεί που θέλουμε».

Για το αν ο Π.Α.Ο.Κ. μπορεί να γίνει πρωταθλητής με τα οικονομικά δεδομένα που υπάρχουν, ο Βρύζας τόνισε: «Δεν είναι μόνο οικονομικό το θέμα. Εμείς ξεκινήσαμε πριν από δύο χρόνια μία ανασύνταξη της ομάδας σε όλη την δομή της. Σε ότι αφορά το διοικητικό, το οργανωτικό, τις ακαδημίες... Η ομάδα είναι ένα σύνολο από πράγματα. Αυτό που βλέπουμε την Κυριακή είναι η κορυφή. Δεν είναι εύκολο το έργο. Όταν λέω να ολοκληρωθεί το έργο μας εννοώ όλα αυτά να είναι σε βαθμό πάνω από το 90%».

«Θα μιλήσουμε με τον κ. Σάντος και θα πάρουμε την καλύτερη απόφαση»

Για την προφορική συμφωνία με τον Φερνάντο Σάντος και το αν θα υπάρξει και γραπτή συμφωνία, ο πρόεδρος της ΠΑΕ είπε: «Θα μιλήσουμε με τον κ. Σάντος και θα πάρουμε την καλύτερη απόφαση για τον Π.Α.Ο.Κ.».

«Ίσως πάρουμε έναν ακόμη»

Για τα μεταγραφικά ζητήματα ο Ζήσης Βρύζας επισήμανε: «Ποτέ δε ξέρεις τι μπορεί να σου προκύψει. Έχουμε δουλέψει όλο αυτό το διάστημα ώστε να πάρουμε παίκτες που θα είναι όσο το δυνατόν συντομότερα στη διάθεση μας. Αν ολοκληρωθεί η μεταγραφή του Κριστιάνο θα είναι ο πρώτος παίκτης. Ίσως να πάρουμε έναν ακόμη όμως ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να προκύψει».

Για τα συμβόλαια που ολοκληρώνονται το καλοκαίρι ο Βρύζας είπε: «Πρώτα επικοινωνούμε με τους ποδοσφαιριστές μας και μετά θα ανακοινώσουμε στον Τύπο τι θα συμβεί».

«Η ήττα δεν χωνεύεται με τίποτα»

Για το αν ο Ζήσης Βρύζας εκνευρίζεται που η ομάδα δεν κερδίζει ντέρμπι είπε: «Η ήττα δεν χωνεύεται με τίποτα. Το συναίσθημα αυτό είναι μη αποδεκτό. Ξέρω πολύ καλά ότι η ισορροπία που πρέπει να έχεις σαν αθλητής αλλά και σαν ομάδα για να το μεταδώσεις αυτό, δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να έχεις πρωταθλητές στην ομάδα σου σε όλους τους τομείς. Αυτό το περνάς από τις προσωπικότητες των ανθρώπων και την οργάνωση. Μας προβληματίζει σίγουρα το θέμα και έχουμε καταναλώσει πολλές ώρες για να βρούμε λύση. Πιστεύω θα την βρούμε την λύση. Είναι κάποια θέματα αγωνιστικά και σε ότι αφορά τις νοοτροπίες και τον τρόπο που αντιμετωπίζονται κάποια παιχνίδια όμως θα μείνουν μεταξύ μας»¨.

«Έχουμε προγραμματισμένα ραντεβού για αποδεσμεύσεις»

Για το θέμα των αποδεσμεύσεων που έθιξε και ο Σάντος ο Ζήσης Βρύζας είπε: «Έχουμε προγραμματισμένα ραντεβού με ποδοσφαιριστές που δεν είναι στα πλάνα από τον Ιανουάριο και μετά».

«Χάσαμε το ρεαλισμό και την ισορροπία μας»

Όσο για την χρονιά που ήταν πιο δύσκολη για τον Ζήση Βρύζα... «Η πρώτη ήταν η πιο δύσκολη χρονιά. Όμως αυτή η τρίτη είναι η πιο δύσκολη γιατί η ομάδα έκανε πέρυσι ένα άλμα παραπάνω απο΄τις δυνατότητες τους. Είναι άλλο κομμάτι η αγωνιστική δυναμική και άλλο η δυναμική του συλλόγου. Στο βάθος του μυαλού μας φέτος υπήρχε η περσινή επιτυχία. Χάσαμε λοιπόν λίγο το ρεαλισμό και την ισορροπία μας. Η διαχείριση της χρονιάς αυτής είναι δύσκολη από βδομάδα σε εβδομάδα και από μέρα σε μέρα».

«Κινήσεις μόνο για το συμφέρον του Π.Α.Ο.Κ.»

Για το αν θα θυσιαζόταν ο αγωνιστικός σχεδιασμός για την λύση στο θέμα των χρεών αλλά και για το θέμα του γηπέδου, ο Βρύζας ήταν ξεκάθαρος: «Όλοι θα δεχόμασταν αντί για πέντε μεταγραφές να γίνουν τρεις και να λυθεί το θέμα των χρεών. Από την άλλη η ανάπτυξη του Π.Α.Ο.Κ. πρέπει να συνεχιστεί. Σε ότι αφορά το γηπεδικό, η αλήθεια είναι ότι αυτή την στιγμή δεν έχουμε ασχοληθεί ενεργά. Έχουν γίνει κάποιοες συζητήσεις και μου έχει προταθεί να γίνει μία προμελέτη για το αν μπορεί να γίνει γήπεδο στην Τούμπα. Έχουμε ενημερώσει τον ερασιτέχνη γι΄ αυτό. Πιστεύω προσωπικά ότι σε ότι αφορά το γήπεδο και την διοίκηση... πρέπει να κινείσαι και να κάνεις πράγματα για το καλό του Π.Α.Ο.Κ. Στο διάστημα που είμαστε και θα είμαστε εδώ δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάποια ενέργεια προς συμφέρον κάποιου. Πρέπει να ξέρουμε τι μπορούμε να κάνουμε και πού μπορούμε να κάνουμε κάτι ώστε να πάρουμε την καλύτερη απόφαση».

«Η ομάδα έχει χαρακτήρα»

Για το αν ο Π.Α.Ο.Κ. παίζει καλό ποδόσφαιρο ή έχει προβλήματα μεσοεπιθετικά, ο Βρύζας απάντησε: «Είναι διαφορετικό το ωραίο ποδόσφαιρο από το καλό ποδόσφαιρο. Η ομάδα κατά τη γνώμη μου έχει χαρακτήρα. Είναι σαν ένας άνθρωπος που πρέπει να βρίσκει απαντήσεις. Έχουμε καταφέρει να περάσουμε στους παίκτες μας κάποια σημαντικά μηνύματα. Θα προτιμούσαμε όλοι να κερδίζει η ομάδα 4-0 όλα τα παιχνίδια. Όμως δεν γίνεται να συμβεί αυτό σε ένα μικρό περιθώριο που είχαμε. Θα ήταν ευκολότερο να το πετύχουμε αν είχαμε την οικονομική δυνατότητα. Μία ομάδα για να κατακτήσει ένα ποδοσφαιρικό θέμα, όπως και ένας παίκτης μπορεί να χρειαστεί δύο και τρεις μήνες για να το μάθεις. Εμείς λέω ότι είμαστε στο σωστό δρόμο σε αυτή την κατεύθυνση. Στην διάρκεια πιστεύουμε ότι θα φθάσουμε στο επίπεδο που θέλουμε».

Για το αν ο Βρύζας θεωρεί ότι υπήρξε λάθος διαχείριση της περσινής δεύτερης θέσης που κατέκτησε στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος: «Στόχος της ομάδας πρέπει να είναι η ολοκλήρωση της. Δεν μπορεί το ποδόσφαιρο που παίζει η ομάδα να μην συμβαδίζει και με την γενικότερη οργάνωση της. Είναι λογικό και εμείς να απαιτούμε στόχους από τον προπονητή».

«Έρχονται στιγμές που νιώθεις μ...»

Ο Ηλίας Βιολίδης απάντησε και για το αν υπάρχει «κόλλημα» στο θέμα του γηπέδου εξαιτίας των διαφωνιών που υπάρχουν: «Θεωρώ ότι το μεγαλύτερο έργο εξαρτάται από χρονικές στιγμές. Την στιγμή που αναλάβαμε ο Π.Α.Ο.Κ. ήταν στα όρια της απαξίωσης και χρεωμένος. Βρήκαμε ένα τέτοιο Π.Α.Ο.Κ. Δεν μπορούσαμε λοιπόν να κάνουμε τέτοια βήματα. Το τελευταίο βήμα που μένει να λυθεί είναι αυτό των χρεών. Μετά θα πρέπει να κοιτάξουμε κατάματα το θέμα του γηπέδου. Χωρίς γήπεδο δεν μπορεί να πάει μπροστά η ομάδα. Φυσικά και όταν έρθει εκείνη η ώρα, δεν πιστεύω ότι θα σταθεί κανείς στην σκοπιμότητα των λίγων. Εμείς πάμε να κάνουμε ένα αθλητικό κέντρο και πολλές φορές ρωτούν τον Γιώργο Μιχαηλίδη από που παίρνει το χορτάρι κ.τ.λ. Είναι μία αρρώστια που έχει ο Π.Α.Ο.Κ. Πολλές φορές έχω πει στον εαυτό μου στα 2,5 χρόνια που ασχολούμαστε ενεργά πως «όχι, δεν θα υποχωρήσω». Έρχονται όμως στιγμές που νιώθεις μ...».

«Στα πλάνα της επόμενης χρονιάς Αθανασιάδης και Μπαλάφας»

Σε ότι αφορά τους δανεικούς ποδοσφαιριστές του Π.Α.Ο.Κ. ο Ζήσης Βρύζας τόνισε: «Υπάρχει προοπτική επιστροφής. Στα πλάνα μας για την επόμενη χρονιά είναι ο Κλάους Αθανασιάδης και ο Σωτήρης Μπαλάφας. Από εκεί και πέρα, θα επιλέξουμε έναν ακόμη παίκτη».

Για τους Έλληνες παίκτες του Π.Α.Ο.Κ. και τις επικείμενες αποφάσεις της FIFA ο πρόεδρος της ΠΑΕ δήλωσε: «Μας απασχολεί πολύ το θέμα και από τις κινήσεις μας φαίνεται αυτό. Θα συνεχιστεί αυτό».

Ο Ζήσης Βρύζας έκανε και μία διευκρίνιση σε ότι αφορά το θέμα της επιστροφής του Θοδωρή Ζαγοράκη που έμοιαζε να θίγει: «Ο Π.Α.Ο.Κ. δεν είναι καφενείο να ανοίξεις την πόρτα και να μπεις. Ο κ. Ζαγοράκης έχει μεγάλη συνείδηση και συναίσθηση του τι είναι φεύγω κι έρχομαι. Εγώ είπα την προσωπική μου άποψη ότι άνθρωποι όπως ο Ζαγοράκης δεν υπάρχει η πολυτέλεια να βρίσκονται εκτός Π.Α.Ο.Κ.».

Για την προσφορά του Βασίλη Κουτσιανικούλη που αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις του Π.Α.Ο.Κ. ο Βρύζας είπε: «Είμαστε ικανοποιημένοι όμως περιμένουμε ακόμη περισσότερα από τον Βασίλη. Όταν πηγαίνεις σε μία ομάδα με άλλους στόχους από αυτή που ήσουν, χωρίς να θέλω να μειώσω τον Εργοτέλη, είναι δύσκολο. Και μόνο που έπαιζε μπροστά σε 1.000 άτομα και τώρα παίζει μπροστά σε 30.000 λέει πολλά. Θα προσπαθήσουμε και εμείς να του δώσουμε τα εχέγγυα και να τον βοηθήσουμε για να πετύχει».

Διαβάστε ακόμη...