Η άλωση της Θεσσαλονίκης, η γέννηση του ΠΑΟΚ

Στο ληξιαρχείο της ιστορίας η 29η Μαρτίου 1430 καταγράφεται ως η τελευταία ημέρα της βυζαντινής συμβασιλεύουσσας, για κάποιους ερευνητές είναι και 30η Μαρτίου 1430.
Ο ιστορικός του μέλλοντος Ο ιστορικός του μέλλοντος
Η άλωση της Θεσσαλονίκης, η γέννηση του ΠΑΟΚ

Χαρακτηριστική η επιγραφή στην Αγιά Σοφιά της Θεσσαλονίκης .

Η άλωση της Θεσσαλονίκης, η γέννηση του ΠΑΟΚ

Η άλωση και η λεηλασία μιας τόσο μεγάλης και φημισμένης πόλης, όπως της δεύτερης πόλης του Βυζαντίου, ήταν αναπόφευκτο να προκαλέσει φοβερή εντύπωση όχι μόνο στους κατοίκους της αυτοκρατορίας και ολόκληρης της Βαλκανικής, αλλά και στους λαούς της Δύσης και κυρίως στα κρατίδια της ιταλικής χερσονήσου που είχαν πυκνές πολιτικές και κυρίως εμπορικές επαφές με το Βυζάντιο.

Το γεγονός, που φαινόταν απίστευτο, είχε εξάψει την φαντασία των λαών αυτών, που προσπάθησαν να το δικαιολογήσουν με θεωρίες συνωμοσίας και προδοσίας. Πολλά Χρονικά και Μονωδίες γραμμένα όχι μόνο από Βυζαντινούς αλλά και από Τούρκους και άλλους ξένους, διηγούνται την πτώση της φημισμένης μεγαλούπολης, που τότε βρισκόταν στα χέρια των Βενετσιάνων, αφού ο τελευταίος Βυζαντινός Δεσπότης (Δ/τής) της πόλης, ο αδελφός του αυτοκράτορα, Ανδρόνικος Παλαιολόγος, τους την είχε παραδώσει γιατί ο βυζαντινός στρατός δεν μπορούσε να την προστατεύσει από τις συνεχείς πιέσεις και πολιορκίες των Τούρκων.

Δυστυχώς γι’ αυτήν την παράδοση, άτομα που ανήκαν στην ανώτατη ορθόδοξη ιεραρχία, (κυρίως οι αρχιεπίσκοποι Μονεμβασιάς Μακάριος Μελισσηνός και ο Δωρόθεος, καθώς και ο Μέγας Λογοθέτης του Πατριαρχείου Ιέραξ) ισχυρίστηκαν ότι τη Θεσσαλονίκη την πούλησε ο Ανδρόνικος στους Βενετούς για 50.000 χρυσά φλουριά. Πριν, όμως, από 70 χρόνια ήρθε στο φως το Ψήφισμα της Ενετικής Γερουσίας της 7ης Ιουλίου 1423 όπου αναφέρεται ότι «…ο δεσπότης της πόλεως ταύτης πρότεινε δ’ επιστολής…να παραδώσει την ειρημένην πόλιν εις την διοίκησην της Ευβοίας, ήτις να την παραλάβει εν ονόματι της ημετέρας Αυθεντίας, και δεν ζητούν τίποτε άλλο ειμί η χώρα εκείνη δέον να διοικηθεί σύμφωνα με τα καθιερωμένα ήθη και έθιμα και οι Έλληνες να διατηρήσουν τα δικαιώματα και τας εξουσίας των, και τέλος να είναι ελεύθεροι να μείνουν ή να αναχωρήσουν κατά την καλήν των αρέσκειαν». Έτσι το στίγμα της πώλησης αποδεικνύεται ένας ακόμη κακόβουλος μύθος που χαλκεύτηκε ποιος ξέρει από ποιόν και για ποιους ιδιοτελείς, ενδεχομένως, σκοπούς.

Άλωση και λεηλασία. Οι Τούρκοι έφθασαν έξω από τα τείχη της Θεσσαλονίκης την Κυριακή 26 Μαρτίου 1430, την επομένη της μεγάλης γιορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Αμέσως κύκλωσαν την πόλη και άρχισαν τις επιθέσεις τους. Όσο αντιστέκονταν οι λιγοστοί υπερασπιστές της, τόσο μεγάλωνε η μανία τους. Η Θεσσαλονίκη έπεσε μετά από πολιορκία 8 χρόνων.

Η άλωση της Θεσσαλονίκης, η γέννηση του ΠΑΟΚ
Η άλωση της Θεσσαλονίκης, η γέννηση του ΠΑΟΚ
Η άλωση της Θεσσαλονίκης, η γέννηση του ΠΑΟΚ
Η άλωση της Θεσσαλονίκης, η γέννηση του ΠΑΟΚ

Ανδρόνικος Παλαιολόγος (γιος Μανουήλ Β΄)
Βυζαντινός πρίγκηπας και δεσπότης της Θεσσαλονίκης
________________________________________
Ο Ανδρόνικος Παλαιολόγος (1400 - 4 Μαρτίου 1429) ήταν γιος του Βυζαντινού αυτοκράτορα Μανουήλ Β΄. Ήταν ο τελευταίος δεσπότης (κυβερνήτης) της Θεσσαλονίκης κατά το διάστημα 1408-1423. Ήταν αδερφός του τελευταίου  Βυζαντινού αυτοκράτορα. 

Η άλωση της Θεσσαλονίκης, η γέννηση του ΠΑΟΚ

Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος
Τελευταίος Βυζαντινός αυτοκράτορας

Ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Δραγάσης Παλαιολόγος (8 Φεβρουαρίου 1405 - 29 Μαΐου 1453) ήταν ο τελευταίος βασιλεύων Ρωμαίος (Βυζαντινός) αυτοκράτορας, ως μέλος της δυναστείας των Παλαιολόγων αλλά και ο πρώτος και τελευταίος αυτοκράτορας που πήρε τον τίτλο "Βασιλεύς των Ελλήνων", από το 1449 έως το θάνατό του που έπεσε μαχόμενος κατά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης (1453). Μετά το χαμό του ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος έγινε θρυλική μορφή της ελληνικής λαϊκής παράδοσης ως ο «Μαρμαρωμένος βασιλιάς».

Η άλωση της Θεσσαλονίκης, η γέννηση του ΠΑΟΚ

Η Θεσσαλονίκη εκτός από κοινούς αυτοκράτορες και Δεσπότες με την Κωνσταντινούπολη είχε κοινή σημαία με την Κωνσταντινούπολη τα 4Β σύμφωνα με τον Καταλονικό Άτλα του 1375μΧ  και το βιβλίο των Βασιλείων του 1350 μ.Χ

Η άλωση της Θεσσαλονίκης, η γέννηση του ΠΑΟΚ

Επίσης ο Ανδρόνικος και στα άμφια του και στο περιβόητο λάβαρο του, που αντίγραφο του φυλασσόταν στην Μονή Βατοπαιδίου μέχρι που καταστράφηκε και βρίσκεται αντίγραφο του στο Παρίσι είχε Χρυσό Δικέφαλο αετό σε κόκκινο φόντο, όπως ακριβώς ο Δικέφαλος αετός της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας και ο Μακεδονικός τάφος του Αγίου Αθανασίου σε κόκκινο φόντο

Η άλωση της Θεσσαλονίκης, η γέννηση του ΠΑΟΚ
Η άλωση της Θεσσαλονίκης, η γέννηση του ΠΑΟΚ
Η άλωση της Θεσσαλονίκης, η γέννηση του ΠΑΟΚ
Η άλωση της Θεσσαλονίκης, η γέννηση του ΠΑΟΚ

Μην ξεχνάμε ότι ο Δικέφαλος αετός των Κομνηνών του Αυτοκρατορικού στρατού τους ήταν Ασπρόμαυρος όπως  ο Θυρεός τους και ο τελευταίος Αυτοκράτορας ορκίστηκε πάνω στο Δικέφαλο αετό του Θεσσαλονικιού Αγίου Δημητρίου στο Μιστρά .

Η άλωση της Θεσσαλονίκης, η γέννηση του ΠΑΟΚ

Θεσσαλονίκη, Πόντος, Κωνσταντινούπολη τους ενώνουν τα 4Β και ο Δικέφαλος αετός, όπως και όλη την Ρωμιοσύνη.

Η άλωση της Θεσσαλονίκης, η γέννηση του ΠΑΟΚ

Φυσικά στην ζωή για κάθε κακό, γίνεται και κάτι καλό, για το μαύρο της λύπης υπάρχει το άσπρο της ελπίδας. 30 Μαρτίου του 1926, την επόμενη μέρα της ημερομηνίας της άλωσης της Θεσσαλονίκης ή για άλλους ερευνητές την ίδια μέρα, μέσα στην Λέσχη της Ένωσης Κωνσταντινοπολιτών 1923 υπογράφηκε το πρωτόκολλο ιδρύσεως του Πανθεσσαλονίκειου Αθλητικού Ομίλου Κωνσταντινοπολιτών. Μην αμελούμε ότι οι ιδρυτές του ΠΑΟΚ και στα σύμβολα, και στο όνομα αλλά και στις ημερομηνίες επέλεγαν πάντα με βάση την ιστορία. Πιο συγκεκριμένα:

Όνομα: Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών, δύο πόλεις, δύο πολιτισμοί αρχαίος Ελληνικός και Ρωμέικος, δύο ήπειροι Ευρώπη και Ασία, μία Μακεδόνισσα Βασίλισσα η Θεσσαλονίκη και ένας Βασιλιάς ο Μέγας Κωνσταντίνος, όλη η Ρωμιοσύνη  και η ιστορία μας σε 4 γράμματα.

Σύμβολα: Το Τετράφυλλο της Ορθοδοξίας και της Γέννησης του πρώτου βιβλίου του κόσμου όλου, το πέταλο που συμβολίζει την Αμφικτύωνος σελήνη της πρώτης θεάς, προστάτιδας του Βυζαντίου Άρτεμης, η Αγιά Σοφία σφραγίδα της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών 1923, ο Δικέφαλος της ΒΑΕ1923, ο Δικέφαλος του Πατριαρχείου της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών 1923, ο Δικέφαλος της Εκκλησίας της Ελλάδας της ΑΕΚΘ1925, ο Δικέφαλος της Ιεράς συνόδου του ΠΑΟΚ, ο Δικέφαλος των Παλαιολόγων του ΠΑΟΚ, ο Δικέφαλος των Κομνηνών του ΠΑΟΚ, ο πένθιμoς Δικέφαλος της μνήμης των αλύτρωτων πατρίδων.

Ημερομηνίες :

1) Κοινή ημερομηνία ίδρυσης Ενωσης Κωνσταντινουπολιτών 1923 και ΑΣ ΠΕΡΑ1923, 10 Μαρτίου 1923. Ο Ερμής του Πέρα το 1877 ιδρύθηκε ίδια χρονιά που ανακαλύφθηκε ο Ερμής του Πραξιτέλη.

2) 30 Ιουνίου 1923 ίδρυση της Κοινής Ομοσπονδίας Αλύτρωτων, ημέρα των Αποστόλων και του Απόστολου Παύλου που ξεκίνησε από την Μακεδονία ,τους Φιλίππους να κάνει Χριστιανούς όλους τους Έλληνες και η πρώτη του επιστολή προς Θεσσαλονικείς είναι το πρώτο σύγγραμμα της Καινής Διαθήκης. 

3) 15 Αυγούστου γιορτή της Παναγίας, γιορτή της ΒΑΕ1923, ημέρα που έγινε επίσημα η επανακατάληψη της Κωνσταντινούπολης 15 Αυγούστου 1261 και δυστυχώς η άλωση της Τραπεζούντας 15 Αυγούστου του 1461, 200 χρόνια ακριβώς έπεσε το τελευταίο Βυζαντινό προπύργιο μετά την Κωνσταντινούπολη.

Η άλωση της Θεσσαλονίκης, η γέννηση του ΠΑΟΚ

4) 14 Σεπτεμβρίου η πρώτη ημερομηνία μνήμης της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών 1923 πριν την ορίσει το Ελληνικό κράτος.

5) 29 Μάη 1453 η ημέρα μνήμης που μπήκε στο αναθεωρητικό καταστατικό του 1924  της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών 1923, χαρακτηριστικό αυτού του καταστατικού ήταν ότι η Γενική συνέλευση έγινε 6 Απριλίου, ημέρα που ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος είπε το ΟΧΙ στην παράδοση της Κωνσταντινούπολης και 6 Απριλίου 1914 ξεκίνησε και το Μαύρο Πάσχα των Θρακιωτών.

Η άλωση τηΗ άλωση της Θεσσαλονίκης, η γέννηση του ΠΑΟΚ

6) 12 Απριλίου είναι η ημέρα μνήμης του ΠΑΟΚ στο καταστατικό του 1931  και συμπίπτει με την Πρώτη άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους

Η άλωση της Θεσσαλονίκης, η γέννηση του ΠΑΟΚ

Με το παλιό, Ορθόδοξο ημερολόγιο 12 Απριλίου είναι και το 25 Απριλίου η επίσημη πτώση της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και στην ουσία η επικράτηση της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας...

Η άλωση της Θεσσαλονίκης, η γέννηση του ΠΑΟΚ

7) 21 Απριλίου, ημέρα που δημοσιεύτηκε  η απόφαση της ίδρυσης του ΠΑΟΚ και συμπίπτει με την ημέρα ίδρυσης της Ρώμης . 

Η άλωση της Θεσσαλονίκης, η γέννηση του ΠΑΟΚ
Η άλωση της Θεσσαλονίκης, η γέννηση του ΠΑΟΚ

Αντίστοιχο του Πάνθεον της Ρώμης είναι η Ροτόντα της Θεσσαλονίκης.

8) 27 Δεκεμβρίου ιδρύθηκε η ΑΕΚΘ, ημέρα των θυρανοιξίων της Αγίας Σοφίας.

Η άλωση της Θεσσαλονίκης, η γέννηση του ΠΑΟΚ

9) Ημέρα πρωτοκόλλου ίδρυσης του ΠΑΟΚ συμπτωματικά συμπίπτει με την άλωση της Θεσσαλονίκης μας.

10) Ας ελπίσουμε όλες αυτές οι συμπτώσεις να οδηγήσουν να περάσουμε την Μπρίζ, να παίξουμε στην Φλωρεντία, στην τελευταία σύνοδο που έγινε για το Βυζάντιο το 1438 για  την ένωση των Εκκλησιών, μια συμφωνία που ανέτρεψε ο λαός της Κωνσταντινούπολης και ήταν η αρχή του τέλους της άλωσης της Κωνσταντινούπολης .Μακάρι 29 Μαΐου ημέρα της άλωσης  ,αφού νικήσουμε την Φλωρεντία να παίξουμε με την Φενέρ σε μια ρεβάνς της άλωσης ,εκεί ο Θεός θα το έχει υπογράψει να πανηγυρίσουμε στην  Original Αγιά Σοφιά της Θεσσαλονίκης και της Κωνσταντινούπολης .

Η άλωση της Θεσσαλονίκης, η γέννηση του ΠΑΟΚ

29-30 Μαρτίου 1430 /30 Μαρτίου 1926/29-30 Μαρτίου 2024

Η πόλη της Θεσσαλονίκης ανήκει πάλι στους Βυζαντινούς Έλληνες. Εάν ο ΠΑΟΚ πάρει το κύπελλο  στις 29 Μαΐου 2024 θα χαρεί  η Θεσσαλονίκη μαζί με την αδερφή της την Κωνσταντινούπολη. Τα δύο αδέρφια Ανδρόνικος και Κωνσταντίνος Παλαιολόγος είναι σίγουρο ότι θα καμαρώνουν για την ίδρυση του ΠΑΟΚ μας, μια και  ήταν οι τελευταίοι κυβερνήτες της Θεσσαλονίκης και της Κωνσταντινούπολης πριν την Άλωση τους .

Διαβάστε ακόμη...