"Έφυγε" μια μορφή του ΠΑΟΚτσήδικου πόλο!

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 87 ετών, άφησε προχθές (13/6) στην Θεσσαλονίκη ο Ανέστης Σουμελίδης.
"Έφυγε" μια μορφή του ΠΑΟΚτσήδικου πόλο!

Επειδή το όνομα στους περισσότερους δε λέει κάτι, οι "ασπρόμαυρες ιστορίες" θυμούνται -στο κείμενο που ακολουθεί- αυτήν τη σημαντική προσωπικότητα της ΠΑΟΚτσήδικης οικογένειας, που ήταν συνυφασμένη με την ιστορία του τμήματος πόλο ...   

Στις αρχές της δεκαετίας του ΄30 ιδρύεται το κολυμβητικό τμήμα και οι πρώτες προπονητικές συναντήσεις γίνονται στο θαλάσσιο χώρο μπροστά στη σημερινή «Στάση Φλέμινγκ» δίπλα στα Λουτρά του Μ. Αλεξάνδρου. 

Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος σταματά κάθε δραστηριότητα του Συλλόγου μέχρι το 1946. Αμέσως μετά η προσπάθεια συνεχίζεται με σημείο αναφοράς ένα δωματιάκι στο Καραμπουρνάκι και οριοθετημένο χώρο προπονήσεων την απόσταση μεταξύ μιας θαλάσσιας σκάλας και μίας βάρκας.

Το 1947 δημιουργείται η πρώτη μεταπολεμική ομάδα υδατοσφαίρισης με προπονητή τον Βαλαβάνη. Σταδιακά η απόδοση της βελτιωνόταν και η πρώτη μεγάλη της νίκη σημειώθηκε το 1952 σε αγώνα με τον ΗΡΑΚΛΗ στις εγκαταστάσεις της Σχολής Τυφλών με σκόρ 2-1.

Αξέχαστη θα μείνει η νίκη του Δικεφάλου με τον έτερο συμπολίτη ΆΡΗ το 1954 στις εγκαταστάσεις του ΟΦΘ στην Ανάληψη.

Χρέη εφόρου την περίοδο εκείνη εκτελούσε ο αθλητικός παράγοντας Γιώργος Ατακτίδης, που μαζί με τον τότε πρόεδρο του ΠΑΟΚ Παντελή Καλπατσόγλου έχαιραν καθολικού σεβασμού. Η έλλειψη λοιπόν κολυμβητηρίου στη Θεσσαλονίκη υποχρέωσε τους τοπικούς συλλόγους να δημιουργήσουν υποτυπώδεις εγκαταστάσεις στη θάλασσα.

Σημείο συνάντησης των κολυμβητών-υδατοσφαιριστών του ΠΑΟΚ ήταν η αριστουργηματική ξύλινη εξέδρα στην παραλία στο Νέο Κουρί που είχε εγκαινιάσει ο Ελευθέριος Βενιζέλος τον Οκτώβριο του 1932. Οι προπονήσεις πραγματοποιούνταν τρεις φορές την εβδομάδα τις απογευματινές ώρες για την κολύμβηση και τις βραδινές με προβολείς για το πόλο.

Οι προπονήσεις πραγματοποιούνταν μόνο το καλοκαίρι, ενώ το χειμώνα όταν η ομάδα πόλο αγωνιζόταν στην Α΄ Εθνική έβρισκε προπονητικό καταφύγιο στη χαβούζα των λουτρών το Σέδες .

Στη δεκαετία του 50 δραστηριοποιούνταν ο Ολυμπιακός, ο Εθνικός, ο Ναυτικός Αθλητικός Σύνδεσμος, ο Ναυτικός Όμιλος Πατρών, ο ΠΑΟΚ, ο Άρης και ο Ηρακλής .

Στη δεκαετία αυτή δέσποζε στις μεγάλες αποστάσεις στο Βορειοελλαδικό χώρο ο Ανέστης Σουμελίδης και μαζί με το Γιώργο Καραγιαννίδη αποτελούσαν αχτύπητο δίδυμο στο ελεύθερο.

Στην υδατοσφαίριση η κυριότερη διοργάνωση ήταν το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, το οποίο διεξαγόταν συνήθως κάθε Αύγουστο και διαρκούσε μόλις μία εβδομάδα.

Ο ΠΑΟΚ εξακολουθούσε να αγωνίζεται στη Β΄Κατηγορία που αποτελούνταν από δέκα ομάδες .

Θα κλείσουμε τη σύντομη αλλά περιεκτική διαδρομή του τμήματος του υγρού στίβου των δεκαετιών 50' και 60', με το αξέχαστο ντέρμπι με τον Άρη στο Βόλο στην πρώτη αγωνιστική του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Β' Κατηγορίας το 1967 όπου ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 1-0.

Ο Ανέστης Σουμελίδης με τους αθλητές του

Την τετραετία 1971-1974 οι προπονήσεις των σωματείων της Θεσσαλονίκης πραγματοποιούνταν στην μαρίνα της Αρετσούς από τα μέσα Μαίου ως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο Ανέστης Σουμελίδης με τους αθλητές του

{gallery}2015/Waterpolo/History{/gallery}

Από το φωτογραφικό αρχείο του Ανέστη Σουμελίδη

Χρονιά ορόσημο ήταν το 1975 όταν λειτούργησε στο Εθνικό Κολυμβητήριο το πρώτο Κολυμβητήριο της Θεσσαλονίκης. Οι συνθήκες προπόνησης βελτιώθηκαν και ο ΠΑΟΚ προσπαθούσε πλέον να ανταγωνιστεί τις ομάδες των Αθηνών που είχαν κολυμβητήρια χρόνια πριν. Το 1985 η ομάδα με έφορο τον Απόστολο Παππούδη ανεβαίνει στην Α' Εθνικη, αλλά δεν καταφέρνει να στεριώσει και παρά τις σπουδαίες εκτός έδρας νίκες επί του Ολυμπιακού και της Χίου επιστρέφει στην Α2, στην οποία εγκλωβίζεται επί 15 ολόκληρα χρόνια!

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο προπονητής Όμηρος Πολυχρονόπουλος αναλαμβάνει τα ηνία της ομάδας.

Την περίοδο 1989-1999, με μπροστάρη τον πρόεδρο του ΑΣ Θανάση Κατσαρή και τον έφορο Γιάννη Ελευθεριάδη, για πρώτη φορά αλλάζει η στρατηγική και προβαίνει σε μεταγραφικές κινήσεις για την ενίσχυση του τμήματος και την άνοδο στην Α1.

Ορόσημο επίσης για την πορεία του ΠΑΟΚ αποτελεί η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της ομάδας από τον Παναγιώτη Βέργο το 1999. Ο ΠΑΟΚ πραγματοποιεί εντυπωσιακές εμφανίσεις, τερματίζει πρώτος με μια μόλις ήττα και μετά από 15 ολόκληρα χρόνια ανεβαίνει στη μεγάλη κατηγορία A1.

Είναι γεγονός ότι το άθλημα της Υδατοσφαίρισης – water polo – εδώ και πολλές δεκαετίες έχει τις περισσότερες διακρίσεις στον Ελληνικό αθλητισμό συμμετέχοντας ανελλιπώς σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις σε Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ειδικότερα μετά τις επιτυχίες της Εθνικής ομάδας ΑΝΔΡΩΝ & ΓΥΝΑΙΚΩΝ στους Ολυμπιακούς της Αθήνας αλλά και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα ενώ παράλληλα έδωσε το κίνητρο σε πολλά νέα παιδιά να προσεγγίσουν το άθλημα της Υδατοσφαίρισης. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι αυτός ο λαοφιλής Σύλλογος έχει αθλητές με συμμετοχές σε Παγκόσμιες και Πανευρωπαϊκές διακρίσεις με τα χρώματα της Εθνικής μας ομάδας.

Πηγή: paokwp.wordpress.com

Δείτε περισσότερα videos ΕΔΩ

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...