Ένας χρόνος Ζοσέ Μπότο!

Από paok24.com:29 Δεκεμβρίου 2021. "Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με τον Ζοσέ Μπότο. Ο Πορτογάλος αναλαμβάνει τη θέση του Αθλητικού Διευθυντή της ΠΑΕ για τα επόμενα 2,5 χρόνια".
Πηγή: paok24.com
Ένας χρόνος Ζοσέ Μπότο!

:Με αυτή την ανακοίνωση, ξεκίνησε και επίσημα η θητεία του Ζοσέ Μπότο στον Δικέφαλο, ο οποίος είχε συμφωνήσει με τον Ιβάν Σαββίδη και την "ασπρόμαυρη" ΠΑΕ λίγες ημέρες πριν.

Πλέον, 0 56χρονος Πορτογάλος μετράει έναν "γεμάτο" χρόνο ως επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος, έχοντας αντιληφθεί – από την καλή και την ανάποδη – όλες τις ιδιαιτερότητες του ΠΑΟΚ!

Σε αυτόν τον έναν χρόνο, στην Τούμπα ήρθαν ποδοσφαιριστές που μπορούν να χαρακτηριστούν... λίρα 100 με βάση την έως τώρα απόδοσή τους (Κοτάρσκι, Νάρεϊ), ποδοσφαιριστές που δικαιολόγησαν ή δικαιολογούν το τελευταίο διάστημα την επιλογή τους (Ράφα Σοάρες, Φιλίπε Σοάρες, Τιάγκο Ντάντας, Γιοάν Σάστρε), ποδοσφαιριστές για τους οποίους δεν μπορεί ακόμα να υπάρξει... ετυμηγορία (Ιβάν Νάσμπεργκ, Νίκολας Κουαλιάτα, Αντρέ Ρικάρντο), ποδοσφαιριστές που δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα (Μπράντον Τόμας, Γιάννης Κάργας).

Βέβαια, σε έναν ΠΑΟΚ που βρίσκεται σε μία... μυστήρια κατάσταση από πολλές απόψεις, το έργο του Μπότο σε ότι αφορά το... πάρε, ασφαλώς και δεν είναι εύκολο σε συνάρτηση και με τα κεφάλαια που έχει διαθέσιμα.

"Το πιο δύσκολο ήταν να αλλάξω τις σκέψεις μου, τη νοοτροπία Δεν είχα χρόνο. Άλλο μπάτζετ εκεί, άλλοι στόχοι, άλλη χώρα, άλλη λίγκα. Έκανα κάποια πράγματα στη Σαχτάρ, που εδώ δεν γίνονται. Την πρώτη χρονιά φέραμε παίκτες 18-19 ετών. Ήξερα πως το επίπεδο εκεί θα επέτρεπε στην ομάδα να αγωνίζεται με αυτούς και να κερδίζει. Η διαδικασία αυτή να αλλάξω το τσιπάκι μου, τη νοοτροπία ήταν το πιο δύσκολο για εμένα» δήλωσε στην επίσημη παρουσίασή του από τον ΠΑΟΚ, στα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου.

Ο ίδιος πάντως, κατάφερε να βρει... κοινό έδαφος με τον Ραζβάν Λουτσέσκου και να συνεργάζεται αρμονικά μαζί του, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν έχουν διαφωνίες!

"Είναι πολλές οι φορές που μπορεί να διαφωνούμε μεταξύ μας, αλλά στηρίζουμε ο ένας τον άλλον και αυτό σημαίνει καλή συνεργασία. Είναι ένας προπονητής που έχει μάθει να κερδίζει και να μάχεται και εγώ έχω έρθει εδώ για να κερδίζω και, επίσης, έχω την άποψή μου. Τα συζητάμε και καταλήγουμε σε μία αμοιβαία απόφαση. Και σε κάθε απόφαση, στηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Το χειρότερο για μένα είναι να συμφωνείς πάντα με έναν άνθρωπο που έχεις μπροστά σου και, όταν απομακρύνεσαι, από πίσω να υπονομεύεται η κοινή απόφαση. Πρέπει να εκτιμήσουμε το γεγονός ότι ο προπονητής έκανε ορισμένα βήματα πίσω για να στηρίξει και να βοηθήσει αυτό το project" είπε σχετικά ο Πορτογάλος, στην πρόσφατη μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε επί κυπριακού εδάφους.

Από εκεί και πέρα, όπως τόνισε και ο ίδιος στην ίδια συνέντευξη, χρειάστηκε να περάσει κάποιος καιρός για να συνειδητοποιήσει τη δυναμική της ακαδημίας του ΠΑΟΚ και το ταλέντο που υπάρχει σε αυτή, τη στιγμή που το πρόσημό του σε ότι αφορά τις πωλήσεις ποδοσφαιριστών αλλά και την "ελάφρυνση" του ρόστερ από ποδοσφαιριστές που δεν υπολογίζονται από την τεχνική ηγεσία, ασφαλώς και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί θετικό.

Επιπροσθέτως, επί ημερών Μπότο, βελτιώθηκε σε κάποιο βαθμό η επικοινωνία και η συνεργασία μεταξύ ΠΑΟΚ Β και... ΠΑΟΚ Α, με τον Πορτογάλο να γνωρίζει φυσικά πως έχει ακόμα πολλή δουλειά μπροστά του για να φτάσει την κατάσταση στο ιδεατό και επιθυμητό επίπεδο!

"Αλήθεια είναι ότι όλα όσα έπρεπε να κάνω γι' αυτό το ζήτημα τα άργησα και είναι δικό μου λάθος, γιατί έπρεπε πρώτα να γνωρίσω καλά, ειδικά την πρώτη ομάδα. Τώρα έχω περισσότερο χρόνο να δω και τη Β΄ ομάδα, της οποία παρακολουθώ τα παιχνίδια. Πρέπει να φτιάξω μία καλύτερη σχέση μεταξύ πρώτης και δεύτερης ομάδας. Είναι ο ρόλος μου και τώρα αρχίζω να το κάνω" τόνισε χαρακτηριστικά πριν από ένα μήνα.

Σε γενικές γραμμές, ο ένας χρόνος Μπότο στον ΠΑΟΚ έχει θετικό πρόσημο, με τον πρώην σκάουτερ της Μπενφίκα και chief σκάουτερ της Σαχτάρ Ντόνετσκ, να έχει "ενσωματωθεί" ομάδα στον Δικέφαλο και να δείχνει ικανός να υπηρετήσει το πλάνο του Ιβάν Σαββίδη, για τη δημιουργία μίας ομάδας που δεν θα ξοδεύει αλόγιστα σε κάθε μεταγραφικό "παζάρι", θα στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό στα "δικά" της παιδιά αλλά και θα διεκδικεί τίτλους, ενώ – σε σύντομο χρονικό διάστημα – θα είναι ικανή να πουλάει ακριβά σε ομάδες του εξωτερικού τα... περιουσιακά της στοιχεία και θα δημιουργήσει το δικό της brand name στις πωλήσεις!

"Ηταν μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα για μένα. Έπρεπε να προσαρμοστώ σε διαφορετικά δεδομένα και ίσως ξένα για μένα. Για παράδειγμα, άφησα μια ομάδα που έπαιζε στο Champions League, για να έρθω σε ένα πρωτάθλημα που δεν είναι στα τοπ της Ευρώπης. Δημιουργούνται, δηλαδή, εκείνη τη στιγμή κάποιες σκέψεις αν έκανες το σωστό βήμα. Αλλά αυτή τη στιγμή μπορώ να πω ότι απολαμβάνω την παρουσία μου στη Θεσσαλονίκη και τη ζωή που δεν διαφέρει από αυτή στην Πορτογαλία. Η Θεσσαλονίκη είναι μια ιδανική πόλη για να μένεις. Και κυρίως, αυτό που μπορώ να πω είναι πως έχω γίνει πιο δυνατός με την ενασχόληση μου με τον ΠΑΟΚ και, όταν κάποτε θα φύγω, σίγουρα θα φύγω πιο δυνατός και ολοκληρωμένος" περιέγραψε ο ίδιος.

Διαβάστε ακόμη...