Ο Μπότο, οι ιδέες και ο μέσος όρος ηλικίας

Από paok24.com: Είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό ότι ο ΠΑΟΚ με τον Ζοσέ Μπότο στο πόστο του αθλητικού διευθυντή, έχει αλλάξει μεταγραφική... ρότα και πλέον κινείται σε παραγωγικές -κυρίως- ηλικίες, που μαζί με τους υπάρχοντες έμπειρους ποδοσφαιριστές θα δημιουργήσουν ένα μείγμα έμπειρων και νέων ποδοσφαιριστών.
Πηγή: paok24.com
Ο Μπότο, οι ιδέες και ο μέσος όρος ηλικίας

Στόχος του έμπειρου τεχνικού διευθυντή είναι η δημιουργία υπεραξιών και, βασιζόμενος στις αρχές του Πορτογαλικού μοντέλου διοίκησης. Οι δυσκολίες είναι δεδομένες και τις έχει αντιληφθεί από την πρώτη κιόλας μέρα που πρωτοήρθε στην Θεσσαλονίκη για να αναλάβει την...καυτή καρέκλα του ηγέτη του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Για τον Πορτογάλο αθλητικό διευθυντή του Δικεφάλου αυτό είναι και το ιδανικό μοντέλο διοίκησης που πρέπει να ακολουθήσει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κλαμπ. Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ο Ζοσέ Μπότο ανέλυσε το πλάνο του και τις ιδέες του γύρω από το ποδόσφαιρο.

Σε ερώτηση για τον τρόπο που κινείται ο Δικέφαλος στο μεταγραφικό παζάρι με ποδοσφαιριστές μικρών ηλικιών απάντησε χαρακτηριστικά: «Ίσως για την ελληνική πραγματικότητα, αλλά για εμένα ένας παίκτης 25, 26, 27 χρονών δεν είναι ένας νεαρός παίκτης, είναι ένας παίκτης με εμπειρία. Το πρόβλημα δεν είναι η ηλικία είναι η ποιότητα. Ποδοσφαιριστές 22 ή 23 ετών έχουν περισσότερη εμπειρία από παίκτες 32 ή 33 ετών, εξαρτάται από το τι έχουν κάνει στην καριέρα τους».

Μέχρι σήμερα ο ΠΑΟΚ έχει ολοκληρώσει δέκα μεταγραφικές κινήσεις, οι οποίες είναι οι εξής: Κουαλιάτα, Ιβάν Νέσμπεργκ, Ράφα Σοάρες, Αντρέ Ρικάρντο, Τιάγκο Ντάντας, Κάλεντ Νάρεϊ, Γιάννης Κάργας, Ντομινίκ Κοτάρσκι, Μπράντον Τόμας και Σάστρε (σ.σ. Αγορά). Αν υπολογίσει κανείς τις ηλικίες των παραπάνω ποδοσφαιριστών θα διαπιστώσει ότι ο μέσος όρος είναι τα 25 έτη.

Ταυτόχρονα αν υπολογίσουμε συνολικά τις ηλικίες όλων των ποδοσφαιριστών του ρόστερ τότε θα διαπιστώσουμε ότι ο μέσος όρος ηλικιών είναι 24,7 έτη. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς ο Ζοσέ Μπότο θέλησε σε αυτή την μεταγραφική περίοδο να μειώσει αισθητά τον μέσο όρο ηλικίας συγκριτικά με την περσινή σεζόν, στην οποία ο Δικέφαλος είχε αρκετά γηρασμένο ρόστερ.

Η αισθητή μείωση του μέσου όρου ηλικίας είναι φυσικά άρρηκτα συνδεδεμένη με το «rebuild» που ανέφερε πρόσφατα και ο Ραζβάν Λουτσέσκου και μένει πλέον να διαπιστωθεί το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί ο Ρουμάνος τεχνικός προκειμένου να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο, το οποίο θα αποτελείται κατά βάση από νεαρούς ποδοσφαιριστές.

Διαβάστε ακόμη...