Πρώτες και καλύτερες!

Απο FORZA: Η κυριαρχία του ΠΑΟΚ στο γυναικείο ποδόσφαιρο συνεχίστηκε και φέτος. Παρά το βαθιά ανανεωμένο ρόστερ του, ο Δικέφαλος έκοψε πρώτος, για μια ακόμη χρόνια, το νήμα του μαραθωνίου.
Πηγή: forza
Πρώτες και καλύτερες!

Η FORZA συνάντησε δύο από τις πιο έμπειρες παίκτριες, τη Θωμαή Βαρδαλή και τη Μιλιάνα Σμιλίκοβιτς, που μίλησαν για τη σεζόν που ολοκληρώθηκε, αλλά και τις προκλήσεις αυτής που έρχεται.

«Στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος δεν θεωρώ ότι δυσκολευτήκαμε. Βέβαια, προς το τέλος της σεζόν το έργο μας έγινε πιο δύσκολο εξαιτίας των πολλών τραυματισμών, συν το γεγονός ότι μπήκαμε στα πλέι οφ στην ίδια αφετηρία με τις άλλες ομάδες» υπογράμμισε η Βαρδαλή, και συνέχισε: «Αυτά τα γεγονότα μας έφεραν ένα πρόσθετο άγχος. Δεν πτοηθήκαμε, όμως, και για άλλη μια χρονιά στο τέλος πήραμε το πρωτάθλημα, αυτό δηλαδή που μας άξιζε. Το μυστικό της κυριαρχίας του ΠΑΟΚ στο γυναικείο ποδόσφαιρο είναι ότι ποτέ κανείς στην ομάδα δεν επαναπαύεται. Ακόμη και οι καινούριες παίκτριες έρχονται με φιλοδοξίες στον ΠΑΟΚ και εμείς οι παλαιότερες προσπαθούμε να τις περάσουμε τη νοοτροπία του πρωταθλητισμού, αλλά και το βάρος, που έχει η συγκεκριμένη φανέλα».

Οσο για την ευρωπαϊκή πορεία, τόνισε: «Το βήμα παραπάνω στην Ευρώπη αποτελεί απωθημένο για την ομάδα μας, αλλά και για μένα προσωπικά. Είμαστε κοντά να το καταφέρουμε, δεν θεωρώ ότι απέχουμε πολύ. Ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια, αν είχαμε και την τύχη με το μέρος μας, θα μπορούσαμε να το πετύχουμε. Παρ' όλα αυτά δουλεύουμε καθημερινά προς αυτόν το στόχο. Μειονέκτημα για εμάς αποτελεί το γεγονός ότι δεν έχουμε τον απαραίτητο ανταγωνισμό στο εγχώριο πρωτάθλημα και δεν έχουμε να δώσουμε πολλά παιχνίδια σε υψηλή ένταση. Για αυτό και στη διάρκεια της χρονιάς δίνουμε φιλικούς αγώνες κόντρα σε ομάδες με αγόρια, έτσι ώστε να ανταποκρινόμαστε και σε αγώνες με μεγάλες εντάσεις. Από πλευράς ποιότητας θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε υψηλό επίπεδο».

Και κατέληξε: «Τα πέντε τελευταία χρόνια διακρίνω μια γενικότερη άνοδο στο χώρου του γυναικείου ποδοσφαίρου στη χώρα μας. Πολλές νέες ομάδες έρχονται στο προσκήνιο, όπως, αντίστοιχα, και πολλές ακαδημίες».

Η Μιλιάνα Σμιλίκοβιτς συμπλήρωσε τέσσερα χρόνια παρουσίας στον ΠΑΟΚ. «Εχω την εντύπωση ότι το φετινό ήταν και το πιο δύσκολο πρωτάθλημα, που κατακτήσαμε. Το αξίζαμε, ωστόσο, γιατί είμαστε η καλύτερη ομάδα, αλλά και γιατί δουλέψαμε σκληρά για να τερματίσουμε και φέτος στην πρώτη θέση» είπε η αθλήτρια από τη Σερβία, προσθέτοντας: «Ο ΠΑΟΚ διαθέτει την καλύτερη ομάδα στο χώρο του γυναικείου ποδοσφαίρου. Ναι, νιώθω ικανοποίηση για την ατομική μου απόδοση. Βοήθησα την ομάδα σε μια δύσκολη σεζόν, έτσι όπως αυτή εξελίχτηκε εξαιτίας των αρκετών τραυματισμών, αλλά και της βαθιάς ανανέωσης, που επιχειρήθηκε στο ρόστερ. Κάθε χρόνο μετέχουμε στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ κι ο φίλαθλος κόσμος περιμένει από εμάς να πετύχουμε κάτι και στο Τσάμιονς Λιγκ. Νομίζω ότι χρειαζόμαστε έμπειρες αθλήτριες για να κάνουμε το παραπάνω βήμα.

*Στις 24 Ιουνίου, στην κλήρωση της Νιόν, θα γίνει ο καταρτισμός των ομίλων της προκριματικής φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ. Από κάθε όμιλο των τεσσάρων ομάδων θα περνάει η αντίστοιχη πρώτη (τα παιχνίδια θα διεξαχθούν στις 18 και 21 Αυγούστου), που θα συνεχίζει στον τελευταίο προκριματικό γύρο του Σεπτεμβρίου (διπλά παιχνίδια). Πλέον, οι παίκτριες του ΠΑΟΚ βρίσκονται σε διακοπές (σωματική αλλά και πνευματική ξεκούραση), έχοντας δώσει ραντεβού για έναρξη προετοιμασίας την 1η Ιουλίου (το δεκαήμερο που θα προηγηθεί, θ' ακολουθήσουν ένα μεταβατικό πρόγραμμα).

«ΤΟ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΓΛΥΚΟ»

Ο έφορος της ομάδας, Κωνσταντίνος Βαρδαλής, αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες του φετινού πρωταθλήματος.

Πιο συγκεκριμένα, τόνισε: «Ηταν το πιο δύσκολο, αλλά και το πιο γλυκό πρωτάθλημα των τελευταίων χρόνων. Πρώτον, γιατί κάναμε ανανέωση στο ρόστερ και, δεύτερον, γιατί είχαμε τρεις-τέσσερις σοβαρούς τραυματισμούς. Αν αυτοί έλειπαν, τότε δεν θα είχαμε το παραμικρό άγχος για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Οι πιο νεαρές παίκτριες στάθηκαν στο ύψος τους, αποδεικνύοντας το ταλέντο τους. Επιλέξαμε τις καλύτερες παίκτριες από τον ελληνικό χώρο κι αυτό θα κάνουμε και φέτος με τρεις-τέσσερις ακόμη προσθήκες, συν τρεις μεταγραφές από το εξωτερικό. Πρώτα θα τελειώσουμε με τις ανανεώσεις, μετά θα γίνουν οι μεταγραφές, έτσι ώστε το ρόστερ να έχει διαμορφωθεί στις αρχές Ιουλίου, όταν και θ' αρχίσει η προετοιμασία. Η συμμετοχή στη φάση ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ παραμένει ο μεγάλος μας πόθος. Ο ΠΑΟΚ συγκαταλέγεται στις 100 καλύτερες ομάδες του κόσμου, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, αλλά πάντα υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω προόδου. Προσωπικά, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του ΑΣ ΠΑΟΚ, Θανάση Κατσαρή, τον αντιπρόεδρο Δημοκράτη Παπαδόπουλο, τον β΄ αντιπρόεδρο Αλκη Ησαϊάδη και τον υπεύθυνο επικοινωνίας Ακη Μπεκιάρη, όπως και την ΠΑΕ ΠΑΟΚ για τις διευκολύνσεις, που μας παρέχει στο αθλητικό κέντρο της Νέας Μεσήμβριας. Θα ήθελα, επίσης, να αφιερώσω το φετινό πρωτάθλημα στη μνήμη των φίλων του ΠΑΟΚ, που έφυγαν τον τελευταίο χρόνο από τη ζωή».

«ΑΦΟΣΙΩΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΝΟ»

Στην παρθενική του παρουσία ως προπονητής στην Α΄ εθνική κατηγορία γυναικών (είχαν προηγηθεί έξι χρόνια θητείας στο χώρο του γυναικείου ποδοσφαίρου), ο Λευτέρης Κανάτας ευτύχησε να πανηγυρίσει την κατάκτηση του πρωταθλήματος, ξεπερνώντας τις δυσκολίες και τα εμπόδια, που παρουσιάστηκαν στη διαδρομή.

Όπως εξήγησε «ήταν μια δύσκολη χρονιά για εμάς, μια που αυτή άρχισε με πολλούς τραυματισμούς. Στην ομάδα επιχειρήθηκε μια βαθιά ανανέωση στο ρόστερ και είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι δεκαεννέα παίκτριες έκαναν φέτος ντεμπούτο και συνολικά 29 συμμετείχαν έστω και ένα λεπτό. Αρα, μόνο το ένα τρίτο του ρόστερ ήταν στην ομάδα την περσινή σεζόν. Συνεπώς, το δύσκολο κομμάτι ήταν να ενώσουμε τις παλιές κι έμπειρες αθλήτριες, εκείνες που γνώριζαν τη φιλοσοφία του ΠΑΟΚ και τι πρεσβεύει, με τις νεαρές και ταλαντούχες αθλήτριες, που ήρθαν στον ΠΑΟΚ με προσδοκίες για την καριέρα τους. Ολο αυτό το κατάφεραν τα κορίτσια και, συνεπώς, νιώθω προσωπικά χαρούμενος και ικανοποιημένος». Και συνέχισε: «Οι υπεύθυνοι των προκηρύξεων πρέπει να έχουν ως οδηγό τους τις αρχές του δικαίου και καλό θα είναι να μην αδικούν τη βαθμολογική κατάταξη όλης της σεζόν. Εμείς ξαφνικά, που είχαμε μόνο νίκες σε δεκαεπτά παιχνίδια βρεθήκαμε να παίζουμε με ίσους όρους απέναντι σε ομάδα, που είχε δεκατέσσερις νίκες, τέσσερις ισοπαλίες και μία ήττα. Αυτομάτως, δίνεται μια ώθηση σ' αυτήν την ομάδα κι εμείς έπρεπε να διαχειριστούμε αυτήν την αδικία. Ακόμη κι έτσι, πάντως, ο ΠΑΟΚ απέδειξε σ΄ όλους ότι είναι η καλύτερη ομάδα». Οσο για την Ευρώπη, ανέφερε: «Για να καταφέρουμε να διακριθούμε, θα πρέπει να θέσουμε βάσεις. Κάποια θεμέλια μπήκαν από φέτος, κάποια θα μπουν του χρόνου. Η ομάδα μας είναι πολύ νεανική. Σκεφθείτε ότι φέτος ο μέσος όρος ηλικίας έπεσε στα 20 χρόνια, ενώ πέρσι ήταν στα 25. Μιλάμε και για αθλήτριες ηλικίας 16 και 17 χρόνων, που μέχρι πρότινος βρίσκονταν στις ακαδημίες και φέτος σήκωσαν το βάρος της πρώτης ομάδας. Κι όχι μόνο το σήκωσαν, στο τέλος σήκωσαν και το πρωτάθλημα. Επομένως, θα πρέπει να βάλουμε και του χρόνου τις βάσεις, χωρίς να είμαστε σε θέση να υποσχεθούμε πράγματα για τη διοργάνωση του Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτό που μπορούμε να υποσχεθούμε είναι η δουλειά, η πειθαρχία και η αφοσίωση στο πλάνο».

Διαβάστε ακόμη...