Οι θλάσεις στο ποδόσφαιρο

Από paok24.com:Από την αρχή της καλοκαιρινής προετοιμασίας ο ΠΑΟΚ βρίσκεται συχνά αντιμέτωπος με προβλήματα τραυματισμών, με τους περισσότερους εξ αυτών να αφορούν θλάσεις. Κρέσπο, Αουγκόυστο, Ροντρίγκο, Ελ Καντουρί, Σίντκλεϊ και Μιτρίτσα έχουν αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα.
Πηγή: paok24.com
Οι θλάσεις στο ποδόσφαιρο

Θλάση είναι η ρήξη των μυϊκών ινών είτε από υπερβολικά έντονη σύσπαση, υπερβολική διάταση ή από άμεση πλήξη του μυ από κάποιο εξωτερικό παράγοντα. Με την πρώτη ενόχληση ή πόνο του μυ θα πρέπει να διακόπτεται αμέσως η αθλητική δραστηριότητα, διότι η συνέχισή της μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω τραυματισμό των μυϊκών ινών. Δημιουργούνται δηλαδή μεγαλύτερες βλάβες με συνέπεια την αύξηση του χρόνου αποκατάστασης.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η UEFA, διαπιστώθηκε ότι το 92% των μυικών τραυματισμών στο ποδόσφαιρο, πρόκειται για θλάσεις στα κάτω άκρα. Η συχνότητα τέτοιων τραυματισμών είναι 6 φορές μεγαλύτερη στους αγώνες, από ότι στις προπονήσεις και ειδικότερα στο τελευταίο τέταρτο των ημιχρόνων, με την επιβάρυνση να είναι μεγαλύτερη σε εκείνο το διάστημα. Στη συγκεκριμένη έρευνα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μία ομάδα που αποτελείται από 25 ποδοσφαιριστές, μπορεί να κληθεί να αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια της σεζόν μέχρι και 15 μυικές θλάσεις.

Τα είδη των θλάσεων έχουν να κάνουν από τη ρήξη που παρατηρείται στις μυικές ίνες και ταξινομούνται σε πρώτου, δεύτερου και τρίτου βαθμού, με το χρόνο αποκατάστασης να φτάνει από 1 βδομάδα μέχρι και 8 στις πιο βαριές περιπτώσεις.

Κύρια αιτία που προκαλεί τη θλάση, είναι η υπερβολική μυική επιβάρυνση, η γενετική προδιάθεση ενός αθλητή, το ιστορικό του σε αντίστοιχους τραυματισμούς, η ηλικία, αλλά και η κακή προπόνηση. Κατά τη αποθεραπεία είναι πολύ σημαντικό να τηρηθεί το πρωτόκολλο που υπάρχει για αυτού του είδους τους τραυματισμούς, με τους γιατρούς να δίνουν μεγάλη σημασία στο να αποκτηθεί το 100% της ελαστικότητας και της αντοχής του μυ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ο κίνδυνος υπποτροπής είναι μεγάλος. Επιτυχημένη θεραπεία θεωρείται αυτή που διαρκεί όσο χρειάζεται, ώστε ο εκάστοτε ποδοσφαιριστής δεν θα κινδυνέψει με οποιαδήποτε υποτροπή.

Βλέπουμε λοιπόν πως οι θλάσεις στο χώρο του ποδοσφαίρου είναι κάτι σύνηθες, ένα μόνιμο πρόβλημα για τις ομάδες, με προπονητές και ιατρικό επιτελείο να καλούνται διαρκώς να βρουν λύσεις. Αυτό καλούνται να κάνουν όλοι στον ΠΑΟΚ, με την ελπίδα ότι τα φετινά προβλήματα τραυματισμών σύντομα θα ελαχιστοποιηθούν και θα καταφέρουμε να δούμε την ομάδα να αγωνίζεται πλήρης κάποια στιγμή.

Διαβάστε ακόμη...