Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός!

Από sdna.gr: Αν ισχύει πως η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε ο ΠΑΟΚ παίρνει άριστα δέκα με βάση τα πρώτα δείγματα γραφής του. Στην κορυφή με υπογραφή Λουτσέσκου!
Πηγή: sdna.gr
Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός!

Μετά από πέντε αγωνιστικές, στην περίπτωση του ΠΑΟΚ και με αρκετά ευρωπαϊκά παιχνίδια στα πόδια του, το δείγμα είναι σημαντικό. Ακόμη και με την υποσημείωση πως οι ομάδες του Λουτσέσκου φροντίζουν να... γκαζώνουν το χειμώνα! Η πρώτη διακοπή του πρωταθλήματος βρίσκει τον Δικέφαλο στην κορυφή του πρωταθλήματος, πρωτοπόρο και ήρεμο, με την απαραίτητη πίστωση χρόνου να δουλέψει ακόμη περισσότερο, να διορθώσει τα λάθη του, να εστιάσει στις αδυναμίες του και να κουμπώσει καλύτερα το παζλ του.

Η αλήθεια είναι πως το καλοκαίρι και κυρίως κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του ΠΑΟΚ στην Ολλανδία, με τον Δικέφαλο να έχει κενά και ελλείψεις, αν και υπήρχε απόλυτη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Λουτσέσκου, αντιλαμβανόταν κανείς πως χρειαζόταν χρόνο. Ο Ρουμάνος αποτελούσε λύση, όχι πανάκεια. Στα πέριξ του Δικεφάλου «φώναζαν» για ενότητα, συσπείρωση μπροστά στα δύσκολα, θέλοντας να θωρακίσουν τον Λουτσέσκου προτού αναλάβει εκείνος δράση.

Τώρα μιλάει ο Λουτσέσκου!
Το σκληρό μάθημα της πρεμιέρας

Και για όσους γνωρίζουν καλά τον 52χρονο τεχνικό, δεν του πήρε καιρό... Με το «καλημέρα» ύψωσε ασπίδα προστασίας στο γκρουπ του, έκοψε μαχαίρι κάθε συζητήση περί ηλικίας, μπόλιασε με αυτοπεποίθηση το σύνολό του, αντιλαμβανόμενος πως η μεγαλύτερη αδυναμία του Δικεφάλου αφορούσε το πνεματικό κομμάτι και άπαντες χαρακτηρίζονταν από «εύθραυστη» ψυχολογία! Ο Λουτσέσκου είχε δουλέψει πολύ για να εμφυσήσει στον ΠΑΟΚ το μέταλλο νικητή και με την επιστροφή του στην ομάδα της Θεσσαλονίκης χρειάστηκε εκ νέου να σηκώσει μανίκια προς αυτήν την κατεύθυνση. Κάθε αρχή και δύσκολη όμως... Και ο ΠΑΟΚ το έμαθε καλά στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, ήττα - σοκ από τον ΠΑΣ Γιάννινα. Και -μάλιστα- εντός έδρας.

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα...

Ο Λουτσέσκου, όμως, παρέμεινε ψύχραιμος. Ήταν μια ήττα εκτός προγράμματος που θεωρητικά μπορούσε να προκαλέσει μεγάλους τριγμούς και έντονη εσωστρέφεια εντός του οργανισμού. Ενός οργανισμού που είχε φροντίσει -ωστόσο- να «θωρακιστεί» καλά. Κι όσο κι αν υπέφερε σε Τρίπολη και Αγρίνιο, ο ΠΑΟΚ κατάφερε με δύο εκτός έδρας νίκες να πατήσει καλύτερα στα πόδια του, προτού απογειωθεί με τη νίκη επί της ΑΕΚ στο πρώτο ντέρμπι της σεζόν, «ισοπεδώνοντας» έναν συνδιεκδικητή του τίτλου για να ρίξει αυλαία με τριάρα στο «Γεντί Κουλέ».

Μισός... ΠΑΟΚ στην κορυφή!

Το όποιο πλάνο είχε στο μυαλό του πριν την έναρξη της σεζόν ο Λουτσέσκου, πήγε... περίπατο. Ο Νέλσον Ολιβέιρα, ο μεγάλος άτυχος της φετινής σεζόν για τον ΠΑΟΚ, ξεκίνησε ιδιαίτερα «κεφάτος» αλλά έμελλε να εγκαταλείψει με ρήξη χιαστού από πολύ νωρίς. Γεγονός που ανάγκασε τους Θεσσαλονικείς ακόμη και σε αναπροσαρμογή μεταγραφικού πλάνου, αποκτώντας τον Άκπομ, τον οποίο ο Λουτσέσκου διαχειρίστηκε άψογα σε συνδυασμό με τον Σφιντέρσκι. Κανείς τους δεν αποτέλεσε σημείο αναφοράς της επίθεσης του Δικεφάλου, με τον Λουτσέσκου να πιστώνεται ένα εξαιρετικό rotation! Το πιο εντυπωσιακό δε είναι πως σε ορίζοντα 20 ημερών με εφτά παιχνίδια, ο ΠΑΟΚ αγωνίστηκε χωρίς βασικό κορμό, έχοντας εκτός -πέρα από τον Ολιβέιρα- τον Καντουρί, τον Ίνγκασον, από ένα σημείο και έπειτα τους Κρέσπο, Βαρέλα και Μουργκ ενώ στερήθηκε και τον Βιεϊρίνια. Επί της ουσίας, ένας μισός... ΠΑΟΚ!

Πρωταγωνιστές οι... τελειωμένοι!

Ορισμένοι μπορεί να αρέσκονται και να μιλούν για... μαγικό ραβδί, εκείνοι -ωστόσο- που έχουν ζήσει τον Ραζβάν Λουτσέσκου θα σας πουν με απόλυτη βεβαιότητα πως η ικανότητά του να κάνει τους ποδοσφαιριστές του να παίζουν για εκείνον, να δηλώνουν «στρατιώτες» του... στρατηγού, είναι μαγική! Και είναι κάτι που μπορεί εύκολα κανείς να το αντιληφθεί, αν προσέξει κάθε φορά τον τρόπο με τον οποίο τοποθετείται για το γκρουπ του, για τους παίκτες του, συνολικά και ονομαστικά. Δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να θίξει/μειώσει/ κανέναν τους.

Σε πρώτο πλάνο το γκρουπ

Ακόμη και στην ερώτηση για τη μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας, οι λέξεις που χρησιμοποιούσε ο Λουτσέσκου έδειχναν την ευφυϊα και το σεβασμό που τρέφει απέναντι στα «παιδιά» του. Επιμένει και δηλώνει ευθαρσώς πως θα αποκτηθούν παίκτες, όχι για να καλύψουν τις αδυναμίες και τα κενά της ομάδας, αλλά για να προστεθούν ως πινελιά σε έναν ήδη δυνατό γκρουπ. Και τονώντας την αυτοπεποίθησή τους, δεν μπορεί να απορεί κανείς για τον Πασχαλάκη που έχει άλλον αέρα, τον Μπίσεσβαρ που θυμίζει και πάλι... μαέστρο, τον Αοουγκούστο που αγωνίζεται σε μια νέα θέση και συγκαταλέγεται στις ευχάριστες εκπλήξεις του ΠΑΟΚ, τον Εσίτι που γύρισε από την Τουρκία για να μείνει κ.ο.κ.

Πρωταγωνιστής το γκρουπ στον ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου! Αυτοί που συνολικά έδωσαν λύσεις επιθετικά, με τον Δικέφαλο να παίρνει γκολ από κάθε γραμμή του, μέχρι να πάρουν μπρος τα «βαριά» χαρτιά της ομάδας, βλέπε Αντρίγια Ζίβκοβιτς και φορ. Στην παρούσα φάση μόνο ο Καγκάβα μοιάζει να είναι η μοναδική «παραφωνία» καθώς έχει μπει στα... πιτς με απόφαση Λουτσέσκου δεδομένου πως δεν κατάφερε να αξιοποιήσει αγωνιστικά την ευκαιρία που του δόθηκε. Ακόμη και για τον Ιάπωνα όμως, ο Ρουμάνος είχε να πει μόνο τα καλύτερα!

«Γκάζια» σε Μιτρίτσα, «ανεβασμένος» Κούρτιτς

Όχι και άσχημα... Αν έπρεπε κανείς να βάλει τίτλο στις μεταγραφές του ΠΑΟΚ και στο αν και κατά πόσο βοήθησαν την ομάδα κατά το πρώτο διάστημα της παρουσίας τους, δεν θα έλεγε κανείς πως τίθεται θέμα παραπόνων. Ο Γιάσμιν Κούρτιτς κρίθηκε με το «καλημέρα» απαραίτητος, «κούμπωσε» στα χαφ με τον Σβαμπ και στα τελευταία παιχνίδια του πρωταθλήματος σκόραρε δις, ανεβάζοντας τις μετοχές του. Είναι μία προσωπικότητα που θα εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για τον ΠΑΟΚ, με τον Σλοβένο να έχει ικανοποιήσει απόλυτα. Καθόλου άσχημα δεν τα έχει πάει ούτε ο Αλεξάντρου Μιτρίτσα και γι΄αυτό εξάλλου επέστρεψε και στην Εθνική του ομάδα ένα χρόνο μετά, ωστόσο, είναι σαφές πως βάσει ικανοτήτων, ο Λουτσέσκου περιμένει πολλά περισσότερα από τον συμπατριώτη του και έχοντας την άνεση της διαχείρισής του, το έχει επισημάνει και δημοσίως. Σημαντικές βοήθειες έχουν δώσει και τα μπακ, Σίντκλεϊ και Τέιλορ. Και μπορεί ο δεύτερος να άκουσε πολλά πριν προλάβει καν να συστηθεί, ωστόσο, σταδιακά βρίσκει τα πατήματά του, προσφέρει πολλά στην ανάπτυξη της ομάδας και σαφώς είναι μια περίπτωση που υπολογίζει ο Λουτσέσκου. Όσο για τον Σίντκλεϊ; Ο ΠΑΟΚ του ταίριαξε και ο Βραζιλιάνος το απολαμβάνει! Ο κύκλος μεταγραφών κλείνει με τον Άκπομ καθώς είναι ένα γνώριμο πρόσωπο στην οικογένεια του Δικεφάλου που περιμένει πολλά περισσότερα από εκείνον, με το χρόνο να φαντάζει σύμμαχός του, όπως φάνηκε και από τα τελευταία παιχνίδια!

Όσο έχει τον Ραζβάν, δεν φοβάται κανέναν!

Μετά την ήττα από τον ΠΑΣ Γιάννινα, η αλήθεια είναι πως δεν περίμενε κανείς ότι η διακοπή του πρωταθλήματος θα βρει τον ΠΑΟΚ στην κορυφή του πρωταθλήματος. Με τέτοιο πρόγραμμα, παιχνίδια ανά τρεις ημέρες, ταξίδια που επιβάρυναν ακόμη περισσότερο τους παίκτες, απόντες, τραυματίες. Ενδεχομένως κανείς, πέρα από τον Ραζβάν Λουτσέσκου. Είναι σαφώς το πρόσωπο που μπορεί να εμπνεύσει τον ΠΑΟΚ και να του δώσει την απαραίτητη ηρεμία εν μέσω τρικυμίας. Το κατάλληλο πρόσωπο στην κατάλληλη θέση. Ο Ρουμάνος είναι η ακριβότερη, βάσει των χρημάτων που δαπανήθηκαν, κίνηση του ΠΑΟΚ αλλά και η σπουδαιότερη βάσει προσφοράς. Και όπως έχουμε επισημάνει πολλάκις, όσο ο Λουτσέσκου είναι καλά, είναι καλά και οι γύρω του!

Διαβάστε ακόμη...