ΠΑΟΚ και… χαφ! (μέρος Α΄)

Από paok24.com: Σχεδόν κάθε μεταγραφική περίοδο, αποτελεί την πλέον... κλασική ερώτηση των φίλων του ΠΑΟΚ. "Χαφ θα πάρουμε;"
Πηγή: paok24.com
ΠΑΟΚ και… χαφ! (μέρος Α΄)

Με αφορμή λοιπόν την αναζήτηση κεντρικού χαφ στο τρέχον μεταγραφικό "παζάρι", το PAOK συγκέντρωσε όλες τις επιλογές του Δικεφάλου για τον άξονα της μεσαίας γραμμής του, επί ημερών Ιβάν Σαββίδη.

Ουσιαστικά, η πρώτη μεταγραφική περίοδος της εποχής Σαββίδη, ήταν η χειμερινή της σεζόν 2012-13. Σε αυτή, ο ΠΑΟΚ απέκτησε τον Κώστα Κατσουράνη που είχε μείνει ελεύθερος από τον Παναθηναϊκό, με τον διεθνή Έλληνα μέσο να μένει στην Τούμπα μέχρι τον Ιούλιο του 2014 και να καταγράφει 70 συμμετοχές, 8 γκολ και 7 ασίστ, πριν "μετακομίσει" στην Ινδία για λογαριασμό της Πιούνε.

Τον Ιούλιο του 2013, ο ΠΑΟΚ απέκτησε έναν άλλον Έλληνα διεθνή χαφ, τον Αλέξανδρο Τζιόλη, ως ελεύθερο από Μονακό. Ο Κατερινιώτης χαφ έμεινε τελικά στην Τούμπα μέχρι τον Ιανουάριο του 2017 όποτε και αποχώρησε ως ελεύθερος για την Χαρτς, αφού στο μεσοδιάστημα αγωνίστηκε ως δανεικός στην Καϊσέρισπορ. Στον ΠΑΟΚ, ο Τζιόλης κατέγραψε 111 συμμετοχές, 4 γκολ και 5 ασίστ.

Τυπικά, ως μεταγραφή λογίζεται και η επιστροφή του Πάμπλο Γκαρσία τον Ιούλιο του 2013, τέσσερις μήνες μετά την αποχώρηση του Ουρουγουανού από τον ΠΑΟΚ, ενώ τον Ιανουάριο του 2014 ο Δικέφαλος εμπιστεύτηκε – κακώς όπως αποδείχθηκε – τον Χέντβιγκες Μαντούρο και – καλώς – τον Μπίμπρας Νάτχο.

Προερχόμενος από τη Σεβίλλη, ο Μαντούρο αγωνίστηκε σε 53 ματς του ΠΑΟΚ και πέτυχε 4 γκολ πριν αποχωρήσει από την Τούμπα ως ελεύθερος το καλοκαίρι του 2015 με προορισμό την Γκρόνιγκεν, ενώ ο Νάτχο είχε μείνει ελεύθερος από την Ρουμπίν Καζάν και αποκτήθηκε για έξι μήνες, "γράφοντας" 20 συμμετοχές, 3 γκολ και 6 ασίστ, πριν αποχωρήσει το καλοκαίρι του 2014 με προορισμό την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Το καλοκαίρι του 2014, ο ΠΑΟΚ έδωσε 450 χιλιάδες ευρώ στην Μακάμπι Χάιφα για να αποκτήσει τον Ισραηλινό Εγιάλ Γκολάσα, ο οποίος μετά από 50 ματς με τον Δικέφαλο, έφυγε ως ελεύθερος για την Μακάμπι Τελ Αβίβ τον Ιούλιο του 2016.

Έξι μήνες αργότερα και πιο συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2015, στην Τούμπα ήρθε ως ελεύθερος από την Ντιναμό Μόσχας ο Κριστιάν Νομπόα, ο οποίος τον επόμενο Ιούλιο πωλήθηκε στη Ροστόφ έναντι 1,5 εκ. ευρώ, έχοντας καταγράψει 17 συμμετοχές, 2 γκολ και 1 ασίστ.

Στην καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο της σεζόν 2015-16 δε, ο ΠΑΟΚ αγόρασε τον Έρικ Σάμπο από την Σπαρτάκ Τρνάβα έναντι 700 χιλιάδων ευρώ, με τον Σλοβάκο χαφ να παραχωρείται δανεικός στην Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ έναν χρόνο αργότερα έχοντας "γράψει" 24 συμμετοχές και 3 γκολ, με την ίδια ομάδα να δίνει στον Δικέφαλο 300 χιλιάδες ευρώ για να αγοράσει τα δικαιώματά του τον Ιούλιο του 2018.

Τον Αύγουστο του 2015, ο ΠΑΟΚ πέτυχε... διάνα δίνοντας 1,3 εκ. ευρώ στην Σαράγιεβο για τον Γκόικο Τσίμιροτ, με τον Βόσνιο να πωλείται τελικά στην Σταντάρ Λιέγης τον Ιανουάριο του 2018 και αφού πρώτα αγωνίστηκε σε 98 παιχνίδια του ΠΑΟΚ, με απολογισμό 2 γκολ και έξι ασίστ.

Την ίδια περίοδο, ο Δικέφαλος επένδυσε στον ομογενή Τέρι Αντόνις, δίνοντας 300 χιλιάδες στην Σίδνεϊ, αλλά η επένδυση στέφθηκε με αποτυχία. Αφού πρώτα δόθηκε δανεικός σε Βέροια και Γουέστερν Σίδνει, ο Ελληνοαυστραλός "μετακόμισε" ως ελεύθερος στην Φένλο τον Ιούλιο του 2018.

Σε ότι αφορά το καλοκαίρι του 2016, ο ΠΑΟΚ πέτυχε το... δύο στα δύο, αποκτώντας ως ελεύθερους τους Χοσέ Αλμπέρτο Κάνιας και Εβγέν Σάκχοφ, οι οποίοι αποτέλεσαν βασικά γρανάζια του Δικεφάλου μέχρι τον Ιούλιο του 2019, όποτε και αποχώρησαν ως ελεύθεροι για Ερυθρό Αστέρα και Λέτσε αντίστοιχα.

Σε ότι αφορά τα νούμερα τους, ο Ισπανός κατέγραψε 91 συμμετοχές και 4 γκολ, ενώ ο Ουκρανός 117 συμμετοχές, 21 γκολ και 7 ασίστ.

Διαβάστε ακόμη...