Να δανεικοί, να μάλαμα

Απο FORZA: Τον περασμένο Ιανουάριο στον ΠΑΟΚ έπρεπε να καλύψουν την απώλεια του Δημήτρη Γιαννούλη, αλλά και να ενισχύσουν την επιθετική γραμμή, όχι μόνο ποσοτικά-μετά την παραχώρηση ως δανεικού του Αντόνιο Τσόλακ-αλλά, κυρίως, ποιοτικά.
Πηγή: forza
Να δανεικοί, να μάλαμα

Ο Ολαφ Ρέμπε κατέφυγε στη λύση του δανεισμού, μια πρακτική ιδιαίτερα διαδεδομένη όταν αναφέρεται κανείς στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο. Η συμφωνία με την Μπριζ για τον Κρμέντσικ είχε επικυρωθεί και τυπικά ήδη από τις 4 Ιανουαρίου, η δε αντίστοιχη με την Τσέλσι για τον Μπάμπα επιτεύχθηκε στις 30 του μηνός. Η σεζόν ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο με τον τελικό κυπέλλου και, τώρα, όλοι συμφωνούν ότι αυτές οι συμφωνίες ήταν επικερδείς-από κάθε άποψη-για τον ΠΑΟΚ. Ο Μπάμπα κόστισε στο Δικέφαλο 180 χιλ. ευρώ, ενώ ο Κρμέντσικ 300 χιλ. ευρώ. Να δανεικοί, να μάλαμα.

Ο 27χρονος Γκανέζος έκανε ντεμπούτο στις 21 Φεβρουαρίου (ΠΑΟΚ-Λαμία 4-0), αλλά μόνο μετά τις 14 Μαρτίου (Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ 2-1) πήρε φανέλα βασικού. Εκτοτε, όμως, δεν ξαναβγήκε από την ενδεκάδα, προλαβαίνοντας να καταγράψει συνολικά δεκαεφτά συμμετοχές, με ένα γκολ και μία ασίστ. Οσο για τον Κρμέντσικ, τον παίκτη που πέτυχε το νικητήριο γκολ στον τελικό, τελείωσε τη σεζόν με 28 συμμετοχές. Και, παρά το γεγονός ότι μόνο οι μισές από αυτές ήταν ως βασικός, μέτρησε εννέα γκολ, δύο ασίστ και δύο κερδισμένα πέναλτι. Προφανώς και στον ΠΑΟΚ δεν θα μπορούσαν να περιμένουν και πολλά περισσότερα από τον 28χρονο φορ...

Οι Μπάμπα και Κρμέντσικ πρόσθεσαν, έτσι, το όνομα τους σε μια-η αλήθεια είναι-περιορισμένη λίστα παικτών, που εντάχθηκαν ως δανεικοί και κατάφεραν ν' αφήσουν το στίγμα τους στο Δικέφαλο.

ΒΕΡΟΝ, ΜΑΡΚΟΣ ΑΝΤΟΝΙΟ ΚΑΙ ΜΙΣΙΤΣ

Όταν τον Ιανουάριο του 2008 ο ΠΑΟΚ αποκτούσε τον Ρικάρντο Βερόν με τη μορφή του δανεισμού από τη Σιένα, ο Αργεντινός χαφ μετρούσε εκείνη τη σεζόν μόλις μία συμμετοχή με την ιταλική ομάδα. Στο Δικέφαλο, όμως, έκανε τη διαφορά, σε βαθμό που πολύ γρήγορα οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ να τρέξουν τις διαδικασίες, ώστε το καλοκαίρι που ακολουθούσε, να αποκτήσουν 100% τα δικαιώματα του από τη Σιένα.

Ο Μάρκος Αντόνιο είχε αποκτηθεί στις 11 Ιουλίου 2008 από την Οσέρ. Ο Βραζιλιάνος στόπερ δεν μπόρεσε-λόγω προβλημάτων υγείας- να βγάλει τη σεζόν, αλλά όσο έπαιζε ήταν «λίρα εκατό». Στις αρχές Απριλίου του 2009 αποχώρησε από την Τούμπα και έμεινε μακριά από την ενεργό δράση για σχεδόν ένα χρόνο.

Ανάλογη ήταν και η περίπτωση του Γιόζιπ Μίσιτς, ο οποίος έφθασε στη Θεσσαλονίκη τον Ιανουάριο του 2019, όντας δανεικός από τη Σπόρτιγκ Λισαβώνας. O Κροάτης χαφ «έβγαλε μάτια» με την απόδοσή του, όμως η γνωστή περιπέτεια υγείας του αποτέλεσε την αιτία για τη μη μονιμοποίηση του στην Τούμπα.

ΒΙΕΪΡΙΝΙΑ ΚΑΙ ΣΟΡΛΕΝ

Στις 12 Ιουνίου 2008 γίνονταν γνωστή η συμφωνία με την Πόρτο για το δανεισμό του Αντρέ Βιεϊρίνια. Ένα χρόνο μετά, οι συζητήσεις για την αγορά του κράτησαν επί μακρόν, μέχρι που η η χρυσή τομή με την πορτογαλική ομάδα βρέθηκε τελικά στις 300 χιλιάδες ευρώ και στο υψηλό ποσοστό μεταπώλησης (30%).

Ο Ολιβέ Σορλέν είχε έρθει δανεικός από τη Ρεν τον Ιανουάριο του 2009 και αμέσως ταίριαξε στα σχέδια του Σάντος. Και πριν ολοκληρωθεί η σεζόν, ο Γάλλος χαφ είχε υπογράψει διετές συμβόλαιο με τον Δικέφαλο.

ΣΙΛΝΤΕΝΦΕΛΝΤ ΚΑΙ ΙΝΣΑΟΥΡΑΛΔΕ

Το γκολ του Γκόρντον Σίλντενφελντ στο τελευταίο παιχνίδι των πλέι οφ της σεζόν 2012-13 εναντίον του ΠΑΣ Γιάννινα είχε χαρίσει στον ΠΑΟΚ την έξοδο στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Κροάτης στόπερ είχε αποκτηθεί ως δανεικός έξι μήνες νωρίτερα από την Ντιναμό Μόσχας και αμέσως έγινε βασικός.

Ένα χρόνο μετά τον Σίλντενφελντ είχε αποκτηθεί από τη Σπαρτάκ Μόσχας ο Χουάν Ινσαουράλδε. Για τον Αργεντινό κεντρικό αμυντικό υπήρχαν σκέψεις από τους ανθρώπους του Δικεφάλου να επεκτείνουν τη συνεργασία μαζί του, που όμως δεν έγιναν πράξεις. Στη λίστα, τέλος, των δανεικών που ξεχώρισαν, ανήκει κι ο Σέρτζιο Ολιβέιρα της Πόρτο.

ΗΡΘΑΝ, ΕΙΔΑΝ ΚΑΙ ΑΠΗΛΘΑΝ

Κακά τα ψέματα, οι περισσότεροι παίκτες, που ήρθαν ως δανεικοί, μέτρησαν μόνο λίγους μήνες παρουσίας στην Τούμπα και γρήγορα επέστρεψαν στην προηγούμενη βάση τους.

Ποιόν να πρωτοθυμηθεί κανείς...Τον Ιανουάριο του 2008 είχαν αποκτηθεί ο Σέρβος στόπερ Γκόραν Γκάβρανσιτς από την Ντιναμό Κιέβου και ο Μολδαβός φορ Βιορέλ Φρούνζα από την Κλουζ, ενώ δύο χρόνια μετά έφθανε από τη Μάλαγα ο Πορτογάλος (με καταγωγή από τη Γουϊνέα) επιθετικός Εντίνιο. Το εντυπωσιακό είναι ότι λίγο πριν κλείσει τα 39 του, ο Εντίνιο έπαιξε φέτος στη Β΄ κατηγορία της Πορτογαλίας με την Κόβα Πιεντάντε.

Τον Ιανουάριο του 2012 έκανε την εμφάνιση του ο Κεντροαφρικανός επιθετικός Φρεντερίκ Νιμανί, προερχόμενος από τη Μονακό. Στα 32 του πλέον χρόνια, ο Νιμανί παίζει μπάλα από τον περασμένο Φεβρουάριο στην Ανδόρα, φορώντας τη φανέλα της... Σαντ Τζούλια, κι αφού προηγουμένως είχε μείνει για ενάμισι χρόνο χωρίς ομάδα.

Τον Ιανουάριο του 2013 είχε επέλθει συμφωνία με τη Σοσό για το δανεισμό ενός άλλου επιθετικού, του Αμπντούλ Καμαρά από τη Γουϊνέα. Ένα χρόνο μετά, ήταν ο Ολλανδός κυνηγός ( με καταγωγή από το Μαρόκο) Ντάνι Χούσεν από τον Αγιαξ, ο οποίος εδώ και τρεισήμισι χρόνια αγωνίζεται στο πρωτάθλημα των ΗΠΑ.

Ξεχωριστή ήταν η περίπτωση του Σέκου Ολίσε, που έφθασε στη Θεσσαλονίκη τον Ιανουάριο του 2013 με την προοπτική να αγωνιστεί για έξι μήνες ως δανεικός από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Τελικά, ο Λιβεριανός μεσοεπιθετικός (γεννημένος στη Νιγηρία και μεγαλωμένος στη Δανία) παρέμεινε στην Τούμπα για ενάμισι χρόνο. Την τελευταία 4ετία δήλωνε άνεργος, αλλά πλέον παίζει στη Λισκρ, ομάδα της Λιβερίας.

Διαβάστε ακόμη...