Inside Omonoia…

Από paokfc.gr : Ο ΠΑΟΚ θέλει τη νίκη για να κάνει ένα βήμα προς την πρόκριση. Η Ομόνοια γιατί θα είναι η πρώτη της ιστορίας της σε φάση ομίλων ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Το paokfc.gr σας αναλύει την αντίπαλο του Δικεφάλου.
Πηγή: paokfc.gr
Inside Omonoia…

Wikipedia

Η ιστορία της Ομόνοιας, που θεωρείται η πιο δημοφιλής ομάδα της χώρας, ξεκινά στις 4 Ιουνίου 1948, στην αγγλοκρατούμενη τότε Λευκωσία. Το όνομα «ΟΜΟΝΟΙΑ», συμβολίζει την ενότητα και την αλληλεγγύη κι επιλέχθηκε ακριβώς για να δείξει την αντίθεση του σωματείου στον τότε διχασμό και διάσπαση που ταλαιπωρούσαν την κυπριακή κοινωνία. Τα χρώματα της ομάδας, το πράσινο της ελπίδας και το λευκό της χαράς με έμβλημα της το τριφύλλι.

Η ομάδα αρχικά, δεν γίνεται δεκτή στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου κι έτσι, μαζί μ’ άλλες ομάδες, ιδρύουν την ΚΕΠΟ (Κυπριακή Ερασιτεχνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Η ενοποίηση των ομοσπονδιών έρχεται πέντε χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του ‘53.

Golden era & Golden Shoe

Η χρυσή εποχή του συλλόγου ξεκινά το ’61, με το πρώτο της πρωτάθλημα και συνεχίζεται τις δεκαετίες του ‘70 και ’80 που καθιερώνεται ως… βασίλισσα του ποδοσφαίρου στο νησί, με 14 πρωταθλήματα, 7 Κύπελλα κι 7 Σούπερ Καπ. Την εποχή αυτή για τους φίλους της Ομόνοιας, κυριαρχεί μόνο μία φιγούρα: του Σωτήρη Καϊάφα, ενός εν των κορυφαίων ποδοσφαιριστών που ανέδειξε η Κύπρος. Το άστρο του λάμπει από το 1970 έως το 1984 με απολογισμό 261 γκολ σε 388 επίσημα παιχνίδια! Μάλιστα, το ‘76 ο Καϊάφας κερδίζει και το Χρυσό Παπούτσι.

Crisis Management

Από τη δεκαετία του ‘90 και μετά η Ομόνοια βυθίζεται σε αγωνιστική και οικονομική κρίση. Κυρίως η εξαετία (2012-18) αποδεικνύεται μια περίοδος μεγάλων οικονομικών προβλημάτων και διοικητικών ανακατατάξεων για τον σύλλογο,. Το 2018 ο σύλλογος περνά στα χέρια του κυπριακής καταγωγής Αμερικανό επιχειρηματία Σταύρο Παπασταύρου, ο οποίος αποκαθιστά την οικονομική ασφάλεια και φέρνει το όραμα γι’ ανάκαμψη.

Facts

Έδρα της είναι το ΓΣΠ (Γυμναστικός Σύλλογος Παγκύπριων) στη Λευκωσία, ένα γήπεδο χωρητικότητας περίπου 23.000 θεατών που εγκαινιάστηκε το 1999 και είναι κατά γενική ομολογία «πολυχρηστικό», αφού χρησιμοποιείται ως έδρα τόσο από το ΑΠΟΕΛ όσο κι από τον Ολυμπιακό Λευκωσίας. Στο ίδιο γήπεδο διεξάγεται η πλειοψηφία των αγώνων της εθνικής ομάδας της Κύπρου, καθώς και τα ευρωπαϊκά παιχνίδια όλων των κυπριακών ομάδων!

Στο τιμόνι της τεχνικής ηγεσίας της Ομόνοιας από τον Ιούνιο του 2019 βρίσκεται ο 51χρονος Νορβηγός Χένινγκ Μπεργκ, πρώην πρωταθλητής και Κυπελλούχος στην Αγγλία (με Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μπλάκμπερν. Ως προπονητής ο Σκανδιναβός έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα Πολωνίας με τη Λέγκια Βαρσοβίας το 2014.

Στο ρόστερ της αντιπάλου του ΠΑΟΚ υπάρχουν έμπειροι ποδοσφαιριστές όπως ο 35χρονος μέσος κι αρχηγός Ζόρντι Γκόμες, πρoϊόν των ακαδημιών της Μπαρτσελόνα, ο παλιός τερματοφύλακας της Porto, Φαμπιάνο, αλλά και δύο γνώριμοι του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Τον Έλληνα διεθνή μπακ χαφ Χάρη Μαυρία και τον Φώτη Παπουλή. Το «τριφύλλι» της Κύπρου έχει στεφθεί 20 φορές πρωταθλητής και 14 Κυπελλούχος.

Στην Ευρώπη η Ομόνοια δυσκολεύεται αρκετά. Η φετινή της παρουσία σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης είναι και η παρθενική στην ιστορία της, αφού ως τώρα δεν κατάφερνε να περάσει τους προκριματικούς γύρους καθώς έπεφτε πάνω σε δυνατούς αντιπάλους.

Το 2008, ωστόσο, απέκλεισε την ΑΕΚ.

Η πρώτη της… επαφή με τον ΠΑΟΚ πραγματοποιείται το 1976 για το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Ο ΠΑΟΚ κερδίζει 0-2 στην Κύπρο με γκολ των Κούδα Σαράφη, παραχωρεί ισοπαλία 1-1 στην Τούμπα και προκρίνεται στην επόμενη φάση.

Updates

Η τελευταία σεζόν στην Κύπρο – λόγω πανδημίας – δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Τη στιγμή της διακοπής η Ομόνοια βρίσκεται στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, γεγονός που της δίνει το δικαίωμα να παίξει στα προκριματικά του Champions League. Εκεί φτάνει ένα βήμα πριν τους ομίλους, αλλά αποκλείεται από τον Ολυμπιακό.

Η ευρωπαϊκή της πορεία, ωστόσο κρίνεται επιτυχημένη καθώς – όπως αναφέραμε – βιώνει για πρώτη φορά την εμπειρία συμμετοχής στους ομίλους. Οι Κύπριοι βρίσκονται στην τελευταία θέση της βαθμολογίας με ένα βαθμό έπειτα από τέσσερις αγώνες. Τον βαθμό που απέσπασαν στην Τούμπα. Στο κυπριακό πρωτάθλημα η Ομόνοια μετράει αρνητικό σερί εννιά αγώνων χωρίς νίκη (4 ισοπαλίες, 5 ήττες) γεγονός που την ρίχνει στην έβδομη θέση του σχετικού πίνακα εννιά βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Ανόρθωση.

Τα συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα και ιδιαίτερα η λευκή ισοπαλία της περασμένης Κυριακής, κόντρα στον Ερμή Αραδίππου, προκαλούν φέρει μεγάλη γκρίνια στον κόσμο της ομάδας. Εκτός του αρνητικού κλίματος ο Χένινγκ Μπεργκ πρέπει να διαχειριστεί και τους τραυματισμούς των Έρικ Μποτεάκ (αποχώρησε από το ματς με τη Γρανάδα με τραυματισμό στο γόνατο) και του Χάρη Μαυριά, ο οποίος έχει ενοχλήσεις στους προσαγωγούς. Η συμμετοχή τους κρίνεται αμφίβολη.

Διαβάστε ακόμη...