Δόξα και... χρήμα μέσα σε μία βραδιά

Από paok24.com:Ο ευρωπαϊκός δρόμος του ΠΑΟΚ έχει γίνει ολοένα και πιο δύσβατος, με τόσες μαζεμένες αποτυχίες τα τελευταία χρόνια και φέτος, μοιάζει να είναι επιτακτική ανάγκη η πρόκριση στον επόμενο γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ και η συνέχεια στην Ευρώπη.
Πηγή: paok24.com
Δόξα και... χρήμα μέσα σε μία βραδιά

Εκτός από το βαθμολογικό ενδιαφέρον, με τον «Δικέφαλο» να μπαίνει με 21.000 βαθμούς και στην 73η θέση της ΟΥΕΦΑ, υπάρχει και ένα μεγάλο κίνητρο σ' ότι αφορά την οικονομική ευημερία του. Όσες «ανάσες» κι αν έδωσε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, λόγω της πανδημίας, το FFP παραμένει ο μεγάλος βραχνάς του συλλόγου, που μπορεί να καταπολεμηθεί μέσα από ευρωπαϊκές πορείες και πωλήσεις.

Η συμμετοχή στο β' προκριματικό γύρο αποφέρει 380 χιλιάδες ευρώ στον ΠΑΟΚ, με την ενδεχόμενη πρόκριση των «ασπρόμαυρων» κόντρα στην Μπεσίκτας να σημαίνει απευθείας πρόκριση σε όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ, άρα και εξασφαλισμένο ένα ποσό της τάξης των 2,92 εκατομμυρίων ευρώ.

Εάν οι «ασπρόμαυροι» αποκλειστούν θα συνεχίσουν στο Γιουρόπα Λιγκ και θα βάλουν στα ταμεία του 300 χιλιάδες ευρώ συνεχίζοντας την προσπάθεια τους να φτάσουν, μέσω του γ΄ προκριματικού γύρου και των πλέι οφ στους ομίλους της δεύτερης τη τάξη ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Την τελευταία φορά (2018-19) που ο ΠΑΟΚ συμμετείχε -μέσω των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ σε ομίλους (του Γιουρόπα Λιγκ) τα έσοδα του, έφτασαν στα 9.2 εκ. ευρώ. Θα μπορούσαν μάλιστα να ξεπεράσουν τα 10 εκατομμύρια ευρώ, αλλά όλοι θυμόμαστε ότι ήταν κάκιστη η βαθμολογική συγκομιδή του, με μόλις μία νίκη.

ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Αν αναλύσουμε ακόμη περισσότερο το οικονομικό σκέλος της αναμέτρησης με την Μπεσίκτας θα αντιληφθούμε εύκολα ότι το διακύβευμα είναι απίστευτα μεγάλο για το «Δικέφαλο». Το... καλό σενάριο (πρόκριση) προβλέπει έσοδα:

1) 2.920.000€ από την ήδη εξασφαλισμένη είσοδο στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

2) 2.777.130 από το ελάχιστο «coefficient payment» που δικαιούται εισερχόμενος στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

Στο ποσό των 5.697.130 ευρώ θα έρθουν να προστεθούν τα χρήματα από το market pool (θα προκύψει από τον συνολικό αριθμό των ελληνικών ομάδων στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ και συνήθως είναι 2-3 εκ. ευρώ), ενώ παράλληλα θα παραμένει ανοικτός ο δρόμος για τα 5.000.000 ευρώ (σε περίπτωση πρόκρισης από τον γ' προκριματικό γύρο) από την συμμετοχή στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ. Εφόσον φτάσει να προκριθεί στους ομίλους, τότε θα βάλει στα ταμεία του ακόμη 15,25 εκατ. ευρώ

Στα έσοδα των αγώνων από τις δύο προκριματικές φάσεις του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ (προκριματικά και πλέι οφ) δεν υπολογίζονται πιθανά έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα που διαχειρίζονται οι ομάδες, αλλά φέτος, λόγω της πανδημίας, η κατάσταση είναι αρκετά περίπλοκη.

ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Ασφαλώς υπάρχει και το... κακό σενάριο σε περίπτωση αποκλεισμού του από την Μπεσίκτας. Τότε τα πιθανά έσοδα από την Ευρώπη μειώνονται δραματικά και αναλύονται ως εξής:

1) 380.000€ για τη συμμετοχή του στον β' προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

2) 280.000€ για τη συμμετοχή του στον γ' προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ.

3) 300.000€ αν αποκλειστεί στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ.

Το συνολικό ποσό δεν ξεπερνάει το 1 εκ. ευρώ (960.000 ευρώ για την ακρίβεια), δεν συμπεριλαμβάνονται πιθανά τηλεοπτικά έσοδα, ενώ η ΟΥΕΦΑ για τις ομάδες που συμμετείχαν στα προκριματικά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων αλλά δεν προκρίθηκαν στους ομίλους αυτών, προβλέπει μερίδιο από τις «πληρωμές αλληλεγγύης». Αυτές συνίστανται στο 4% του συνολικών χρημάτων που «μοιράζει» στις διοργανώσεις της, ήτοι 130.000.000 ευρώ.

ΤΟ «COEFFICIENT PAYMENT»

Μια νέα κατάταξη εισήχθη την σεζόν 2018-19 στην ΟΥΕΦΑ, με βάση τις επιδόσεις μιας ομάδας σε μια περίοδο δέκα ετών. Το «coefficient payment» πρόκειται για μια πληρωμή της ΟΥΕΦΑ προς τις ομάδες που συμμετέχουν στους ομίλους των δύο ευρωπαϊκών διοργανώσεων, η οποία βασίζεται στην κατάταξη τους στη λίστα των ευρωπαϊκών συλλόγων. Η πιο χαμηλά καταταχθείσα ομάδα ανάμεσα σε όσες θα συμμετάσχουν στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, θα λάβει ένα «μαξιλαράκι» αξίας 71.430 ευρώ, ενώ για κάθε επόμενη θέση στη λίστα προστίθεται κάθε φορά και ένα «μαξιλαράκι». Ο ΠΑΟΚ, στο χειρότερο σενάριο, θα είναι μέσα στις 15 καλύτερες ομάδες του Γιουρόπα Λιγκ.

Στο Τσάμπιονς Λιγκ, το συνολικό ποσό των 585,05 εκατ. ευρώ διαιρείται σε «μετοχές συντελεστή», με κάθε μετοχή να ανέρχεται σε 1.108 εκατ. ευρώ.

Πηγή: FORZA

Διαβάστε ακόμη...