Ο ΠΑΟΚ μετά την καραντίνα

Από thessports.gr: Ο Δικέφαλος θα είναι και την επόμενη χρονιά μια ομάδα, με στόχο να κατακτήσει τα πάντα, αλλά ακολουθώντας διαφορετική οικονομική και ποδοσφαιρική λογική
Πηγή: thessports.gr
Ο ΠΑΟΚ μετά την καραντίνα

Όσο περνούν οι μέρες, τόσο πιο κοντά έρχεται η συζήτηση για την μετά καραντίνας εποχή! Στην Τούμπα αρχίζουν σιγά – σιγά να την ανοίγουν...

Για την ώρα, όλοι πορεύονται σε... αχαρτογράφητα ύδατα, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τις συνθήκες, που θα επικρατήσουν όταν ηρεμήσει ο πλανήτης από την πανδημία. Είναι ωστόσο ξεκάθαρο, ότι θα μπούμε σε μια περίοδο ύφεσης, στην οποία θα πρέπει να προσαρμοστούν όλοι. Αυτό, θα κάνει και ο ΠΑΟΚ.

Από τις πρώτες συζητήσεις, έχει καταστεί σαφές, ότι ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να πάει σε έναν εξορθολογισμό του προϋπολογισμού του, θα πρέπει να μειώσει το μπάτζετ του και να αναπροσαρμόσει την πολιτική του.

ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΠΑΤΖΕΤ

Πριν ξεσπάσει η καταιγίδα της πανδημίας, ήταν σε πρώτη γραμμή το θέμα του Financial Fair Play. Είναι βέβαιο ότι η ΟΥΕΦΑ θα χαλαρώσει κάπως τα χαλινάρια. Ωστόσο παραμένει ένα ζητούμενο για τον ΠΑΟΚ (που στην ουσία θα καθορίσει και το άμεσο μέλλον της ομάδας), το πως θα προσαρμοστούν τα οικονομικά δεδομένα στις επιταγές του FFP όπως και αν εφαρμοστεί αυτό για τη φετινή περίοδο.

Είναι δεδομένο πως ούτε σωστό είναι, ούτε και η ΟΥΕΦΑ θα το επιτρέψει, ο ΠΑΟΚ να είναι κατά 100-150% ακριβότερος από τα έσοδά του, όσο και αν ο ιδιοκτήτης του έχει τη διάθεση να ανεβάζει το μπάτζετ και να το χρηματοδοτεί. Η λύση δεν είναι η περικοπή αυτού, αλλά η αύξηση των εσόδων, ωστόσο στη νέα τάξη πραγμάτων και στην ύφεση που θα έρθει, η αύξηση των εσόδων είναι πάρα πολύ δύσκολος στόχος.

Ο ΠΑΟΚ θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να πάει σε μια μείωση του μπάτζετ του, να διαπραγμευτεί με μεγαλύτερη σύνεση συμβόλαια. Μεταγραφές θα γίνουν και για ελληνικά δεδομένα, πρώτης γραμμής. Αυτή τη στιγμή, όμως, υπάρχουν πολλά συμβόλαια του εκατομμυρίου στον ΠΑΟΚ και μάλλον θα είναι και τα τελευταία. Ο ΠΑΟΚ της επόμενης σεζόν θα συνεχίσει να είναι μια ομάδα, που θα πάει να τα κατακτήσει όλα και να χτυπήσει την πόρτα των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά με μια πιο συνετή οικονομική πολιτική και αναπροσαρμογή των πλάνων.

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

Είναι ξεκάθαρο ότι θα αυξηθεί η βαρύτητα που δίδεται στα παιδιά των ακαδημιών. "Κάθε χρόνο αυτό λέγεται", θα πει κανείς δικαιολογημένα, ωστόσο φέτος είναι μονόδρομος να γίνει και την πράξη.

Τα "φυντάνια" των ακαδημιών τα έφαγε η... μαρμάγκα του πρωταθλητισμού τα τελευταία χρόνια, αλλά έχει αποδειχτεί ότι ο πρωταθλητισμός μπορεί να υποστηριχτεί κι από παίκτες, που έχουν αυτό το dna από πολύ μικρές ηλικίες. Ούτε ο Λουτσέσκου, ούτε ο Φερέιρα την πρώτη του σεζόν, έδωσαν σημασία σ΄ αυτά τα παιδιά, ίσως γιατί δεν τους ζητήθηκε μετ΄ επιτάσεως, ωστόσο είναι πια απόλυτη ανάγκη αυτά τα παιδιά να αναδειχτούν.

Κανείς δε λέει ότι αυτά τα παιδιά θα στηρίξουν άμεσα την προσπάθεια του πρωταθλητισμού. Είναι ωστόσο εκπαιδευμένα για να καταλάβουν, τουλάχιστο, θέσεις στον πυρήνα της 20άδας-25άδας, που σήμερα καταλαμβάνονται από υπέρογκα συμβόλαια, χωρίς να υπάρχει ποιοτική υστέρηση και ταυτόχρονα να αποκτήσουν υπεραξία.

Είναι επίσης ξεκάθαρο, ότι θα αξιολογηθούν με περισσότερη προσοχή όλοι οι δανεικοί παίκτες του ΠΑΟΚ, που έχουν την ποιότητα και είναι σε μια ηλικία, που μπορούν να υπηρετήσουν αυτό το πλάνο.

ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΠΡΑΝΚΟ

Ένα από τα ζητήματα που συζητιέται καιρό, είναι η διαχείριση πωλήσεων ποδοσφαιριστών, που μαζί με τα τηλεοπτικά, τα εισιτήρια και τους χορηγούς, είναι οι βασικές πηγές εσόδων.

Η αδυναμία αυτή μάλλον θα φέρει τον Μάριο Μπράνκο εκτός ΠΑΟΚ με τη λήξη του συμβολαίου του τον Ιούνιο, καθώς αναζητείται ένας εξπέρ σε αυτόν τον τομέα, που όμως μόνο εύκολος δεν είναι. Κι αυτό γιατί -παρά τα όσα ίσως πιστεύουν στην Μικράς Ασίας- οι πωλήσεις θέλουν πολύ καλό lobbying κυρίως με ατζέντηδες και ο ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια απέφυγε τις συνεργασίες με τα μεγάλα ευρωπαϊκά γραφεία. Ίδως τα δαιμονοποίησε κιόλα... Αν ο ΠΑΟΚ θέλει να χτίσει το προφίλ του συλλόγου που πουλάει ακριβά, πρέπει να ανοίξει πόρτες που σήμερα παραμένουν ερμητικά κλειστές.

Πάντως ποδοσφαιριστές για τη βιτρίνα του έχει, με τους Γιαννούλη, Λημνιό, Σφιντέρσκι, Άκπομ και Πέλκα να είναι αυτοί που ήδη έχουν προκαλέσει ενδιαφέρον και προτάσεις από συλλόγους του εξωτερικού. Μόνο που τώρα τον ΠΑΟΚ δεν πρέπει να τον ενδιαφέρει μόνο πόσο, αλλά κυρίως που θα πουλήσει, για να χτίσει τη φήμη του.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΠΑΟΚ έχει στόχο τις πωλήσεις, αλλά και τις παραχωρήσεις παικτών, που δεν του είναι και τόσο χρήσιμοι, έτσι ώστε μέσα και απ΄ αυτή τη διαδικασία, φτάσει το μπάτζετ του σε πιο... γήινα επίπεδα. Θα πρέπει όλοι να έχουν στο μυαλό του, ότι συγκριτικά με τα έξοδα της τρέχουσας σεζόν, ο στόχος είναι μια μείωση γύρω στο 30%.

Ο προπονητής στον ΠΑΟΚ της επόμενης μέρας

Στο ρεπορτάζ για τις πρώτες συζητήσεις για την μετά καραντίνα εποχής, δεν αναφέρθηκε ακόμη το όνομα του προπονητή, του Αμπέλ Φερέιρα. Τον Πορτογάλο μπορεί πολλοί να τον θεωρούν... ξεγραμμένο, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν υφίσταται.

Είναι ξεκάθαρο κι έχει αποδειχτεί πολλές φορές σ΄ αυτά τα σχεδόν 7 χρόνια, που βρίσκεται στην ηγεσία του ΠΑΟΚ ο Ιβάν Σαββίδης, ότι τα κριτήριά του για την επιλογή του προπονητή και πολλές φορές τον τρόπο και τον χρόνο που τους στηρίζει, είναι λίγο διαφορετικά απ΄ αυτά των υπολοίπων και της κοινής γνώμης. Ακόμη και μέσα στη σεζόν, που πολλοί είχαν τον Φερέιρα "τελειωμένο", ο Σαββίδης είχε άλλη άποψη.

Σε κάθε περίπτωση, είναι ξεκάθαρο ότι ο κάθε προπονητής καλείται πάντα να υπηρετήσει ένα πλάνο και αυτή τη στιγμή υπάρχει στον ΠΑΟΚ ένα πλάνο στα σκαριά, διαφορετικό απ΄ ότι ίσχυε μέχρι σήμερα, το οποίο θα κληθεί να υπηρετήσει ο προπονητής στην μετά καραντίνα εποχή.

Ο Φερέιρα έχει συμβόλαιο για άλλα δύο χρόνια και κανείς δεν πρέπει να το ξεχνά αυτό.

ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Οχυρώνεται σε όλα τα επίπεδα

Το διάστημα, που διανύουμε αυτή την εποχή, δεν έχει ποδόσφαιρο, αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί νεκρό. Ίσως αυτή η παύση, μακριά από αγωνιστικές και δικαστικές μάχες, έδωσε το δικαίωμα για μια συνολική ανασύνταξη.

Ο Ιβάν Σαββίδης έδειξε πολύ μεγάλη ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση το διάστημα που εκδικάζεται η καταγγελία του Ολυμπιακού, χωρίς να βγάζει προς τα έξω τον εκνευρισμό του για την αντιμετώπιση μεταξύ άλλων και πολλών ΜΜΕ.

Η επιστροφή του Κυριάκου Κυριάκου ήταν μια κίνηση έμπρακτης ενίσχυσης της επικοινωνιακής του εμπροσθοφυλακής, αλλά και αναγνώριση ότι πρέπει να διευρύνει αριθμητικά την διοικητική του πυραμίδα. Αναμφίβολα την μπαγκέτα την έχει παραδώσει με κλειστά μάτια στον Μάκη Γκαγκάτση, που όμως έχει επωμιστεί όλα τα βάρη τόσο της στρατηγικής, όσο και της καθημερινής διαχείρισης όλων των θεμάτων. Ένας επιμερισμός των ευθυνών, θα απελευθερώσει δυνάμεις του υπάρχοντος στελεχιακού δυναμικού να δουλέψει σε μεγαλύτερο βάθος τα κομμάτια της εξειδίκευσής του.

Υπό το πρίσμα αυτό, η «απελευθέρωση» του Γκαγκάτση από καθημερινή τριβή και φθορά, του δίνει τη δυνατότητα να ασχοληθεί και με την θεσμική τοποθέτηση του ΠΑΟΚ στις εκλογές της ΕΠΟ, αλλά και στην επεξεργασία των θέσεων της ομάδας για τα φλέγοντα ζητήματα στη Λίγκα.

Είναι γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ ετοιμάζεται να στηρίξει μόνος του μια πλειοψηφική ομάδα για τις εκλογές της ΕΠΟ. Τα κουκιά μπορούν να βγουν, ευκολότερα απ' ότι το 2016. Το ερώτημα που υπάρχει είναι αν μπορεί κάποιος μόνος του να σηκωσει το βάρος της υποστήριξης της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΕΠΟ και αν υπάρχει και λόγος να το κάνει ακόμη κι αν μπορεί. Ο ΠΑΟΚ -ασχέτως αν κάποιοι προσπαθούν να του χτίσουν τέτοια εικόνα- δεν χρησιμοποίησε την ισχύ του στην ΕΠΟ για έλεγχο διαιτησίας ή δικαστικών αποφάσεων. Γιατί μια ομάδα που δεν επιδιώκει αυτό, να θέλει να βάλει όλους τους υπόλοιπους απέναντί της;

Ο μόνος λόγος φαίνεται να είναι η τάση ορισμένων παραγόντων (προς το παρόν ακατανόμαστοι) να δημιουργήσουν μια τάση συμμαχίας ΑΕΚ και Ολυμπιακού, που αν πραγματοποιηθεί θα σημάνει την ανάγκη του ΠΑΟΚ να οχυρωθεί σκληρότερα. Όλα αυτά είναι προς το παρόν παγωμένα στην επιφάνεια, αλλά υπάρχουν υπόγειες διαδρομές, ακόμη και στη διάρκεια της καραντίνας.

Πηγή : FORZA

Διαβάστε ακόμη...