Υπόθεση Τζήλου: Αργά, αργά…

Από forza.gr: Η εφημερίδα FORZA ρίχνει φως εκεί που κυριαρχούν οι σκιές...
Πηγή: forza
Υπόθεση Τζήλου: Αργά, αργά…

Στην Ελλάδα του 2020, μια υπόθεση που σε λίγες ημέρες κλείνει ένα χρόνο ακόμα «σέρνεται» στα ανακριτικά γραφεία. Η μήνυση του ενός εκ των κατηγορουμένων έχει ως στόχο να καθυστερήσει το τέλος της ανάκρισης

Ήταν Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018. Συγκλονισμένη η ελληνική φίλαθλη γνώμη πληροφορούταν για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του διαιτητή Θανάση Τζήλου. Σαράντα ημέρες αργότερα μάθαινε πως η Αστυνομία εξιχνίασε την υπόθεση ανακοινώνοντας την ταυτοποίηση δύο εκ των δραστών σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για απόπειρα ανθρωποκτονίας και παράβαση του νόμου περί όπλων.

Κι όμως, η υπόθεση Τζήλου παραμένει ορθάνοικτη! Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η ανάκριση συνεχίζεται, σύντομα θα ολοκληρωθεί και αυτό που όλοι περιμένουν είναι την εισαγγελική πρόταση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών. Κι αυτό έχει τεράστιο ενδιαφέρον, πλέον, καθώς αυτομάτως οφείλει η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ να ζητήσει τη σχετική δικογραφία ώστε να μελετήσει ενδελεχώς την υπόθεση.

Εφόσον αποδειχθεί εμπλοκή στην υπόθεση Τζήλου έστω κι ενός αξιωματούχου ποδοσφαιρικής ομάδας, τότε ο κανονισμός προβλέπει όχι μόνο τιμωρία του φυσικού προσώπου, αλλά και της ΠΑΕ, που εκπροσωπεί. Αυτό σημαίνει πως αν υπάρξει εισαγγελική πρόταση ποινικής δίωξης για ποδοσφαιρικό παράγοντα, τότε η ΠΑΕ, στην οποία ανήκει, θα αντιμετωπίσει ακόμη και την ποινή του υποβιβασμού! Αυτές είναι οι πραγματικές αιτίες και οι ουσιαστικοί λόγοι για να υποβιβαστεί μια ομάδα και όχι οι ιστορίες με δράκους και φαντάσματα, που πολλοί τις έχουν ασπαστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ο κόσμος του ποδοσφαίρου παρακολουθεί τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους κινείται η υπόθεση του Λαρισαίου διαιτητή, ο οποίος μετά την δολοφονική επίθεση, αφού πρώτα ανάρρωσε, επέστρεψε στα γήπεδα και σφυρίζει κανονικά σε αγώνες Σούπερ Λιγκ. Το πως σφυρίζει και κάτω υπό ποιες συνθήκες φάνηκε ξεκάθαρα στον πρόσφατο αγώνα του ΟΦΗ με τον ΠΑΟΚ. Εκεί, όπου μπορεί να πήγε στο VAR αλλά φοβήθηκε να αποβάλει τον Νέιρα για την μπουνιά του πάνω στον Σφιντέρσκι.

Οι άνθρωποι της διαιτησίας λένε σε κάθε ευκαιρία πως υπάρχει φόβος στους Έλληνες διαιτητές την ίδια ώρα που ΦΙΦΑ – ΟΥΕΦΑ έχουν ταρακουνηθεί από το δολοφονικό χτύπημα και περιμένουν την ετυμηγορία της ελληνικής δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα, ο οποίος απάντησε στην επερώτηση που κατέθεσαν δύο βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, ο Κώστας Χήτας και ο Απόστολος Αβδελάς, «για τη συγκεκριμένη υπόθεση παραγγέλθηκε η διενέργεια κύριας ανάκρισης, η οποία και εξακολουθεί να διενεργείται». Δηλαδή, άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Επί της ουσίας, απάντηση δεν δόθηκε...

Εν κατά κλείδι, η υπόθεση Τζήλου ΠΡΕΠΕΙ να διαλευκανθεί. Αποτελεί ντροπή για το ποδόσφαιρο να ­παραμένει επί ένα χρόνο σε εκκρεμότητα μια τόσο σοβαρή υπόθεση. Η ελληνική Δικαιοσύνη ΟΦΕΙΛΕΙ να αποδώσει ευθύνες όπου αυτές αναλογούν δίχως να σκέφτεται το παραμικρό πολιτικό, αθλητικό, κοινωνικό κόστος.

Η ΜΗΝΥΣΗ

Ο 46χρονος ∆.Μ. και ο 29χρονος Χ.Π. είναι οι δύο κατηγορούμενοι ως φυσικοί αυτουργοί για τη δολοφονική επίθεση στον Τζήλο. Ο πρώτος, γνωστός για τη δράση του στο περιβάλλον προέδρου μεγάλης ομάδας, πρόλαβε και διέφυγε στο εξωτερικό, ενώ ο δεύτερος, που έχει μείνει ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, πριν από λίγες μέρες κατέθεσε μήνυση τόσο κατά του διεθνούς ρέφερι, όσο και τεσσάρων αστυνομικών της της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας!

Η μήνυση αφορά σε ψευδή καταμήνυση σε ό,τι έχει να κάνει με τον διεθνή ρέφερι και για ψευδορκία και ηθική αυτουργία σε ψευδή καταμήνυση, καθώς επίσης ψευδορκία και κατάχρηση εξουσίας για τους αστυνομικούς. Ακόμη δε, εγκαλείται και η Ιατροδικαστής, για ψευδή βεβαίωση και παράβαση καθήκοντος!

Αποτέλεσμα αυτού είναι να έχει διαταχθεί προκαταρκτική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας κλήθηκαν να καταθέσουν τόσο ο Τζήλος, όσο και οι τέσσερις αστυνομικοί.

Είναι μια στάνταρ διαδικασία στο δικονομικό σύστημα με εκατέρωθεν μηνύσεις, προκειμένου να καθυστερεί όσο το δυνατόν περισσότερο η διαλεύκανση της υπόθεσης, που όσο φεύγει από την επικαιρότητα, τόσο πιο εύκολα προκύπτει η τελική ετυμηγορία.

4 ΑΓΩΝΕΣ στο φετινό πρωτάθλημα έχει σφυρίξει ο Λαρισαίος ρέφερι. Φυσικά, από τη λίστα των ομάδων και των αγώνων απουσιάζει ο Ολυμπιακός... Έχει παίξει Παναθηναϊκός – ΟΦΗ (1-3), Ξάνθη – Βόλος (3-1), Ατρόμητος – Πανιώνιος (4-0) και ΟΦΗ – ΠΑΟΚ (0-1).

Διαβάστε ακόμη...