Σαν σήμερα δύο ισοπαλίες με τον Ηρακλή

Η σημερινή ημερομηνία (30/10), δεν φέρνει καλές θύμισες από παιχνίδια του παρελθόντος...
Πηγή: aspromavresistories.blogspot.com
Σαν σήμερα δύο ισοπαλίες με τον Ηρακλή

Υπάρχουν ήττες από τον γαβροβάζελο αλλά και δύο ισοπαλίες με τη γριά στην Τούμπα, με διαφορά έξι ετών. Η πρώτη στις 30/10/1977, για την 7η αγωνιστική, σε παιχνίδι που η ομάδα παρουσιάστηκε διπρόσωπη. Μετά από ένα πολύ καλό πρώτο ημίχρονο στο οποίο θα μπορούσε να καθαρίσει το ματς, ήρθε ένα εκ διαμέτρου αντίθετο δεύτερο, στο οποίο θα μπορούσε να το είχε χάσει...

Ο Δικέφαλος έχασε σχετικά νωρίς (στο 18') λόγω τραυματισμού τον καλύτερό του παίκτη ως εκείνη τη στιγμή (Αποστολίδης), ενώ έμεινε και με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Νέτο Γκουερίνο από τον διαιτητή Πρίντεζη (ήταν λίγος στο συγκεκριμένο παιχνίδι). Το πρώτο μισό της αναμέτρησης τελείωσε 1-0, χάρη σε γκολ που σημείωσε ο Παναγιώτης Κερμανίδης στο 20'. Στην επανάληψη οι φιλοξενούμενοι πέτυχαν το 1-1 με τον Γκέσιο και παρά τις προσπάθειες των δύο ομάδων δεν άλλαξε κάτι ως το τέλος, με αποτέλεσμα οι 23.000 θεατές (19.840 τα εισιτήρια) να φύγουν προβληματισμένοι από την Τούμπα ...

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΠΑΟΚ: Φούρτουλα, Γούναρης, Ιωσηφίδης, Αποστολίδης (18' Παθιακάκης - 78' Κωστίκος), Πέλλιος, Φουντουκίδης, Κερμανίδης, Δαμανάκης, Γκουερίνο, Κούδας, Ορφανός

γριά: Παπαδόπουλος, Χριστοφορίδης, Ορφανίδης (46' Χατζηπαναγής), Σεντελίδης, Μιχαηλίδης, Κουσουλάκης, Αλεξιάδης, Ξανθόπουλος, Γκέσιος, Χατζηελευθερίου, Καφκενάρης (67' Καλαϊτζίδης)

* Η σεζόν 1977-78 ήταν μια πολύ παράξενη χρονιά για τον Δικέφαλο που λίγες αγωνιστικές πριν το φινάλε διεκδικούσε με αξιώσεις το πρωτάθλημα από την μετέπειτα πρωταθλήτρια αεκ, ενώ ήταν "μέσα" στη μάχη της κατάκτησης του Κυπέλλου Ελλάδας, το οποίο έχασε, πάλι από την αεκ (2-0) στον τελικό που έγινε στο Καραϊσκάκη... Νωρίτερα ο ΠΑΟΚ φρόντισε να αποκλείσει μεταξύ των άλλων, τη γριά (0-1) και με το ίδιο σκορ τον συμπολίτη στην παράταση! Και τα δύο παιχνίδια έγιναν στις έδρες των αντιπάλων.

* Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε το πρωτάθλημα 1977-78 με τον Άγγλο Μπίλι Μπίγκαμ στον πάγκο του (6 ματς, 2 νίκες-2 ισοπαλίες-2 ήττες), ακολούθησε ο Δημήτρης Καλογιάννης (9 ματς, 4 νίκες και 5 ισοπαλίες), για να ολοκληρωθεί η χρονιά με τον Λάκη Πετρόπουλο (19 ματς, 10 νίκες - 7 ισοπαλίες - 2 ήττες).

* Τελικός απολογισμός: 2η θέση με 46 βαθμούς, 48-24 τα τέρματα. Μια θέση που έδινε ευρωπαϊκό εισιτήριο (ΟΥΕΦΑ), αλλά ο ΠΑΟΚ σαν φιναλίστ του Κυπέλλου, αγωνίστηκε την επόμενη σεζόν στο τότε Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης.

Το δεύτερο παιχνίδι με τη γριά έγινε σαν σήμερα στις 30/10/1983, για την 9η αγωνιστική του πρωταθλήματος και το παρακολούθησαν περίπου 25.000 θεατές, σε μια πολύ "ζωντανή" Τούμπα.

Ήταν ένα πολύ δυνατό (έως σκληρό σε πολλές περιπτώσεις) παιχνίδι στο οποίο ο διαιτητής Κολοκυθάς (γνωστός πεναλτάκιας), έδειξε 7 κίτρινες και μια κόκκινη στον Καραΐσκο στο 76' (2η κίτρινη). Ο ΠΑΟΚ είχε την υπεροχή και τις ευκαιρίες αλλά δεν κατάφερε να τις αξιοποιήσει, απέναντι σε έναν αντίπαλο που έπαιξε παθητικά για 90 ολόκληρα λεπτά!

Η γριά έπαιξε με man to man στους επιθετικούς μας (Περγαμηνός στον Κωστίκο, Ζήφκας στον Κούδα, Μαυρίδης στον Δημόπουλο), με προφανή στόχο τη λευκή ισοπαλία. Ο ΠΑΟΚ έχασε καλές ευκαιρίες κυρίως στο πρώτο 45λεπτο με τους Δημόπουλο στο 11' και στο 21', Κωστίκο στο 23' και Σκαρτάδο στο 33'. Στο 72' ακυρώθηκε γκολ του Δημόπουλου, καθώς θεωρήθηκε από τον διαιτητή πως στην προσπάθειά του να κοντρολάρει την μπάλα χρησιμοποίησε το χέρι του, απόφαση σωστή.  

Κορυφαίοι του Δικεφάλου οι Μπανιώτης, Αλαβάντας, Σκαρτάδος και από τη γριά ο τερματοφύλακάς της (Γκεοργκίεφ) και οι Φοιρός, Κωφίδης.

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Φούρτουλα, Αλαβάντας, Δαμανάκης, Ψαρράς, Μπανιώτης, Σκαρτάδος, Αλεξανδρίδης, Γεωργόπουλος, Δημόπουλος, Κούδας, Κωστίκος

γριά: Γκεοργκίεφ, Μαυρίδης, Περγαμηνός, Ζήφκας, Φοιρός, Ξανθόπουλος, Κωφίδης, Παπαϊωάννου (65' Ζάρκος), Παπαδόπουλος (88' Καλαμπάκας), Χατζηπαναγής, Καραίσκος

* Η σεζόν 1983-84 σημαδεύτηκε εκτός συνόρων από τα ιστορικά παιχνίδια με την Μπάγερν Μονάχου (άδικος αποκλεισμός στα πέναλτι), αλλά εντός των συνόρων λίγα πράγματα! 5η θέση με απολογισμό 11 νίκες, 13 ισοπαλίες και 6 ήττες, παρά το γεγονός ότι στον ασπρόμαυρο πάγκο βρισκόταν ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα που πέρασαν από την Τούμπα, ο Ούγγρος Παλ Τσερνάι!!!

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...