Πρωταθλητής χειμώνα με νίκη επί του πελάτη! (1980)

Η αυλαία του πρώτου γύρου του πρωταθλήματος της περιόδου 1979-1980, έπεσε σαν σήμερα στις 20/1/1980, με τον ΠΑΟΚ να υποδέχεται στην Τούμπα τον καλύτερο ... πελάτη του εκείνα τα χρόνια!!!
Πρωταθλητής χειμώνα με νίκη επί του πελάτη! (1980)

Και όταν λέμε πελάτη, εννοούμε την ομάδα της Μουνιχίας και υπενθυμίζουμε:   Η προϊστορία των αγώνων μας με τον Ολυμπιακό εντός έδρας χαρακτηρίζεται από την μακρύτερη παράδοση θετικών αποτελεσμάτων που έχει σημειωθεί ανάμεσα στα ζευγάρια των τεσσάρων παραδοσιακών μεγάλων ομάδων του Ελληνικού Πρωταθλήματος. Επί 23 ολόκληρα χρόνια, από το 1969 έως το 1992, η νίκη του ΠΑΟΚ στο συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν ο πιο ακλόνητος άσος στο δελτίο προγνωστικών ποδοσφαίρου για όλους τους φιλάθλους, ανεξαρτήτως οπαδικής προτίμησης. 

Με την παράδοση να ... ανθεί, ο Δικέφαλος στο πλαίσιο της 17ης αγωνιστικής αντιμετώπισε σε μια κατάμεστη Τούμπα (36.016 τα εισιτήρια) τον γάβρο και οι παίκτες του Έγκον Πίχατσεκ, βγήκαν από την ... τυπική υποχρέωση να πατήσουν για πολλοστή φορά τον μισητό αντίπαλο, κερδίζοντας σχετικά εύκολα με 2-0...

Με τη νίκη του αυτή ο ΠΑΟΚ βρέθηκε στην κορυφή της βαθμολογίας ισόπαλος με τον παπαναστασιακό στους 24 βαθμούς, αλλά έχοντας καλύτερη διαφορά τερμάτων (32-14 έναντι 23-10), πρωταθλητής χειμώνα αναδείχτηκε ο Δικέφαλος!

32o λεπτό: Ο Κωστίκος αναγκάζει τον Αρβανίτη να μαζέψει για πρώτη φορά την μπάλα από τα δίχτυα του!

Ήταν η 9η συνεχόμενη νίκη του ΠΑΟΚ επί του γάβρου και πανηγυρίστηκε δεόντως από τον κόσμο της ομάδας που κατέκλυσε το γήπεδο. Το παιχνίδι ήταν μέτριο σε γενικές γραμμές, ο ΠΑΟΚ άνοιξε το σκορ στο 32' με τον Κωστίκο, που με κοντινή προβολή νίκησε τον Αρβανίτη, ενώ δύο λεπτά αργότερα, η καρφωτή κεφαλιά του Γκουερίνο πέρασε ελάχιστα εκατοστά άουτ. Στην επανάληψη ο γάβρος προσπάθησε να αντιδράσει, ο ΠΑΟΚ ήταν η ομάδα που έχασε 1-2 καλές ευκαιρίες με τον Ορφανό, για να έρθει στο 83' ο Παναγιώτης Κερμανίδης (είχε μπει στο ματς στο 75') με καλοζυγισμένη κεφαλιά -σαν σε προπόνηση- να νικήσει τον Αρβανίτη και να βάλει φωτιά στην Τούμπα, μετά από καλή συνεργασία Κούδα - Ορφανού...  

83ο λεπτό: Το γκολ του Κερμανίδη από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες...

Κούδας, Κωστίκος, Φούρτουλα, Γούναρης, Ιωσηφίδης οι κορυφαίοι του ΠΑΟΚ, καλή (αυτή τη φορά) η διαιτησία του Μάκη Γερμανάκου.

Δείτε στο video που ακολουθεί τα γκολ που έκριναν την αναμέτρηση της Τούμπας... Αξίζει να προσέξετε την αντίδραση του Παναγιώτη Κερμανίδη τη στιγμή που πετυχαίνει το 2-0 και σχεδόν δεν το πανηγυρίζει!!! Ο λόγος ήταν η μη χρησιμοποίησή του στο αρχικό σχήμα, από τον Έγκον Πίχατσεκ, απέναντι σε έναν αντίπαλο με τον οποίο είχε εξαιρετική παράδοση στο σκοράρισμα!!!   

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Φούρτουλα, Γούναρης, Αποστολίδης, Ιωσηφίδης, Πέλλιος, Αλαβάντας, Γκουερίνο (85' Σαράφης), Αναστασιάδης, Κωστίκος (75' Κερμανίδης), Κούδας, Ορφανός  

γάβρος: Αρβανίτης, Κυράστας, Βαμβακούλας, Μίχος (46' Αθανασόπουλος), Νοβοσέλατς, Κουσουλάκης, Άλστρομ, Ξανθόπουλος, Γαλάκος, Περόνε, Νικολούδης

* Ο Δικέφαλος εκείνη τη χρονιά, ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα στην 5η θέση, έχοντας 17 νίκες, 7 ισοπαλίες, 10 ήττες, συγκέντρωσε 41 βαθμούς, με τέρματα 53-33.

* Στον πάγκο του ΠΑΟΚ βρισκόταν για 31 ματς ο Έγκκον Πίχατσεκ (16 νίκες, 6 ισοπαλίες, 9 ήττες), για να τον διαδεχτεί στα τελευταία 3 παιχνίδια ο Γκιούλα Λόραντ (1 νίκη, 1 ισοπαλία, 1 ήττα) 

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...