Part II: Οι “Ίβηρες”

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, η ομάδα για την ενίσχυση στα μετόπισθεν.. προτίμησε την Ιβηρική χερσόνησο! Δύο Ισπανοί, ένας πολυθεσίτης κατά βάση σέντερ μπακ (Jose Crespo) και ένα κλασσικό "Ισπανικό" 6αρι (Canas) συμπληρώθηκαν από τον... King Kong της Steaua Bucharest, Fernando Varela...
Part II: Οι “Ίβηρες”

Οι δύο (ιδιαιτέρα συμπαθής φυσιογνωμικά) μουσάτοι Ισπανοί, γρήγορα έδειξαν ότι μπορούν να προσφέρουν σημαντικές λύσεις στην ομάδα μας. Εργατικοί, ομαδικοί και χωρίς τάσεις βεντετισμού, έδεσαν την αμυντική μας γραμμή.

Επίσης, ο γεννημένος στην Πορτογαλία αλλά δηλωμένος στην εθνική του Πράσινου Ακρωτηρίου, Fernando Varela, ήταν το.. σήριαλ του καλοκαιριού με τον πρόεδρο της Steaua, Gigi Becali, κυριολεκτικά να μας βγάζει τη. πίστη αλλά και το... checkbook του Ιβαν, λαμβάνοντας μια επιταγή 1.4 εκατομμυρίων Ευρώ...

Ας δούμε λοιπόν τον κάθε παίχτη ξεχωριστά:

 

José Angel Crespo. 

Ημ. Γέννησης : 09.02.1987 Ανακοινώθηκε στις 01.07.2016

Συμμετοχές/λεπτά (22/1696), Γκολ/ασίστ (1/0)

Αγόρι μου! Παιχτούρα μου! Κρέσπουρα μου! Αυτός που ποτέ δεν θα γινόταν τόσο καλός όσο ο Vitor, αυτός που απορούσαμε που τον πέτυχαν (& “αν τον είδαν πριν τον πάρουν” μην ξεχνάμε), αυτός που θα ήταν η μαύρη τρύπα του φετινού roster, που ξεκινούσε ένα νέο κύκλο βαρελιών δίχως πάτο, είναι εν τέλει η φετινή αποκάλυψη των μεταγραφών μας. Έτσι απλά και ωραία ολυμπιακό μετάλλιο κωλοτούμπας :

Έχει παίξει αριστερό μπακ, δεξί μπακ και φυσικά σέντερ μπακ (3-1-15 αντίστοιχα και με εναλλαγές στη διάρκεια κάποιων αγώνων). Χωρίς μάλιστα να αφήνει χώρο για παράπονα! Δίνει το 101% σε κάθε ματς, είτε θα έχει να μαρκάρει τον Babacar στη Fiorentina (όπου όμως σε κάποια σημεία του αγώνα φάνηκε και η -αναπόφευκτη- αδυναμία του απέναντι σε -πολύ- δυνατούς αντιπάλους) είτε παίζει με τον Πλατανιά στη Τούμπα, ο Κρέσπουρας είναι εκεί σταθερός, συνεπής και...γρήγορος! Κόβει, μοιράζει, πρεσάρει ψηλά, κάνει τη σκούπα και άμα λάχει σου ρίχνει ένα overlap! Στο φόρουμ της σελίδας ήδη περάσαμε όλοι με τη σειρά για μια συγνώμη δεδομένης της βεβιασμένης κριτικής μας το καλοκαίρι, επηρεασμένοι σαφώς (και πάντα...) από τους αγαπητούς μας ΑΡΔ. Από τις λίγες μεταγραφές που έχουν οδηγήσει σε μαζικές εγγραφές σε ταχύρυθμα ενόργανης, γιατί η κωλοτούμπα και η... πίτα θέλουν τέχνη για να γίνουν!

Δεν είναι ο ηγέτης στην αμυντική γραμμή, δεν είναι ο δικός μας Sergio Ramos στα στημένα, δεν είναι η προσωπικότητα που θα βάλει και καμιά... φωνή στα δύσκολα, δείχνει άλλωστε... καλό παιδί. Βασικά, να το θέσω καλύτερα, καλό παλικάρι και αυτό μου αρέσει: Φιλότιμος, εργατικός, βλέπει ακούει δε μιλάει, κάνει ότι του πει ο Προπονητής χωρίς γκουκ και μουκ... γενικά: υπόδειγμα επαγγελματία. Έχει κερδίσει άξια τη θέση του.

Τα στατιστικά του (όπως και του Varela) δείχνουν ότι συμμετέχει λιγότερο στο επιθετικό κομμάτι από ότι ο Τζαβέλας (μισές πάσες αλλά και ακόμα λιγότερα γεμίσματα σε σχέση με τον Έλληνα παίχτη) ενώ παράλληλα σε θέματα κλεψιμάτων και επεμβάσεων είναι στα ίδια επίπεδα με 33 στην Ευρώπη (σε 306 λεπτά) ενώ ο Τζαβέλλας είχε 28 (270') και ο Varela 54 (540'). Στην Ελλάδα επίσης έχει περίπου τον ίδιο αριθμό ανά αγώνα με τα υπόλοιπα σέντερ μπακ της ομάδας, πάνω κάτω έξι. Τέλος, στην Ευρώπη και οι δύο (Crespo & Varela) έχουν σαφώς λιγότερα γεμίσματα από ότι ο Τζαβέλλας. (0,7 έναντι 2,1 ανά αγώνα).

Οκ, μπορεί να έχει κάποιες αδυναμίες, για παράδειγμα στον αέρα ή απέναντι σε επιθετικούς-κολώνες. Αλλά δείχνει με την εμπειρία του να μπορεί να τις καλύψει έχοντας υποπέσει σε εξαιρετικά λίγα λάθη για τα πολλά λεπτά συμμετοχής του.

Με δεδομένο (κοντά 400 χιλιάδες Ευρώ) το χαμηλό ετήσιο συμβόλαιο του συγκριτικά με τους υπόλοιπους που ήρθαν φέτος αλλά και γενικότερα τους ξένους της ομάδας μας, ότι στα 29 του δείχνει πολύ καλά ταχυδυναμικά στοιχεία σε συνδυασμό με την επαγγελματική συνέπεια που παρουσιάζει και επιπρόσθετα το ότι μπορεί να προσφέρει λύσεις σε όλες τις θέσεις της άμυνας, αποτελούν κριτήρια που δίνουν ακόμα μεγαλύτερη αξία στη μεταγραφή του, ειδικά σε έναν Π.Α.Ο.Κ. τριών διοργανώσεων..

Βαθμός μεταγραφής : 8/10 με +1 bonus λόγω του γεγονότος ότι... μας το βούλωσε ΟΛΟΥΣ.

 


José Alberto Cañas. 

Ημ. Γέννησης : 25.05.1987 Ανακοινώθηκε στις 11.07.2016

Συμμετοχές/λεπτά (20/1629), Γκολ/ασίστ (0/0)

Ίσως ο πιο κομβικός παίχτης αυτή τη στιγμή στο πως είναι δομημένη η ομάδα. Ήρθε με σχετικά θετικά συναισθήματα από τον κόσμο, δεδομένων των γεμάτων χρονιών του στην Primera αλλά και το γεγονός ότι η Ισπανία βγάζει (αν μη τι άλλο) καλά 6αρια! Ξεκίνησε μέτρια και με κάποια λάθη αλλά όσο περνάει ο καιρός γίνεται πραγματικά αναντικατάστατος.

Καλή τεχνική, ψυχραιμία στο παιχνίδι του, καλές τοποθετήσεις στην κόντρα του αντιπάλου, κάλυψε αμέσως το κενό στο κέντρο του πρώτου αγώνα μας με τον Ajax. Βοηθάει στο χτίσιμο του παιχνιδιού από την άμυνα λειτουργώντας είτε ως half back αλλά και σαν καθαρός αμυντικός μέσος ανάλογα τις απαιτήσεις του εκάστοτε αγώνα, απλός στις κινήσεις του, με το καλύτερο ποσοστό μεταβιβάσεων στην ομάδα παράλληλα με τον μεγαλύτερο αριθμό πασών, καθώς σχεδόν όλες οι επιθέσεις μας, ξεκινούν από τα πόδια του.. Λίγα λάθη, τα λιγότερα συγκριτικά με τους υπόλοιπους παίχτες, σε Ελλάδα και Ευρώπη. Για παράδειγμα στη superleague μετράει λιγότερα απο 4 λάθη ανα αγώνα με τον Cimirot να έχει 4,5 ανά αγώνα (Shakhov 7, Χαρίσης 6, Biseswar 6, Πέλκας 8,3). Μάλιστα -μαζί με τον Cimirot - επιχειρεί πιο συχνά από όλους τους υπόλοιπους μέσους μακρινή μπαλιά (επί το πλείστον διαγώνιας κατεύθυνσης) με μέσο όρο περίπου 3 ανά αγώνα. Ακόμα και στα Ευρωπαϊκά σαλόνια δείχνει ικανότητα προσαρμογής, διατηρώντας το υψηλότερο ποσοστό επιτυχημένων μεταβιβάσεων στην ομάδα. 

Εξαιρετικά συνεπής στο τακτικό κομμάτι έχει τα περισσότερα κλεψίματα και επεμβάσεις από κάθε άλλο μέσο μας κρατώντας σταθερά τη θέση του στο κέντρο. Βέβαια, όσο προχωράει η χρονιά έχει δείξει διάθεση να πάρει μέτρα και προσπάθειες και στην επίθεση σε βαθμό που να αναμένουμε κάποια στιγμή σύντομα και το πρώτο του γκολ με τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Γκολ που όπως έχει πει θα πανηγυρίσει...με ιδιαίτερο τρόπο...

Μπορεί να δείχνει μικρός το δέμας, αλλά σε αγώνες που είχαμε τη δυνατότητα παροχής στατιστικών στοιχείων, βλέπουμε ότι έχει πάνω από 50% επιτυχία στις εναέριες διεκδικήσεις που έχει συμμετάσχει, γεγονός που απορρέει από την ικανότητα του να τοποθετεί το σώμα του στη αλλά και -κυρίως- να προβλέπει τη φάση βάση της εμπειρίας του χωρίς να χρειάζεται πάντα να έρθει σε επαφή με τον αντιπαλο. Επίσης διατηρεί καλή βάση στήριξης και πολύ σπάνια θα τον δούμε να πέφτει σε κάποια διεκδίκηση. Τέλος, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως αργός, ίσα ίσα δείχνει ευελιξία στις κινήσεις του. Αν μπορούμε εδώ να κάνουμε μια παρατήrηση αφορά των αριθμό των φάουλ που κάνει (περίπου 1 ανά παιχνίδι) αριθμός ελαφρώς μεγαλύτερος απο άλλους στο κέντρο (εκτός απο τον Shakhov!) αλλά και που τον δικαιολογεί ώς τελευταίος απο τους τρείς του άξονα.

Εν ολίγοις, ΑΝ ήταν καλύτερος στο επιθετικό κομμάτι τότε θα μιλάγαμε για ένα μέσο..αποκάλυψη για τα οικονομικά δεδομένα με τα οποία αποκτήθηκε. Δηλαδή ως ελεύθερος και με τριετές συμβόλαιο κοντά στις 500 χιλιάδες Ευρώ ανά έτος (και αυτός). Η σχετικά γρήγορη προσαρμογή του με την ταυτόχρονη και σταδιακά αυξανόμενη επιρροή του στο παιχνίδι της ομάδας μας, συνηγορούν στο πετυχημένο της μεταγραφής.

Βαθμός μεταγραφής : 9/10. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Ήρθε και έδεσε. 

 


Fernando Varela. 

Ημ. Γέννησης : 26.11.1987 Ανακοινώθηκε στις 21.07.2016

Συμμετοχές/λεπτά (17/1337), Γκολ/ασίστ (1/0)

Το σήριαλ της χρονιάς. Έρχεται, τελικά δεν έρχεται, θέλουν τον ένα δανεικό δίνουμε τον άλλο και όταν αυτοί τον θέλουν αυτός δε θέλει μέχρι που ήθελε τελικά και είπε να έρθει χωρίς να πάει ο άλλος που τελικά έμεινε εδώ και ήρθε μόνο ο Varela. Αυτά μέσες άκρες.

1,4 εκκατομύρια Ευρώ (σύμφωνα με το transfermarkt) στοίχισε η μετακόμιση του King Kong κατά τους οπαδούς της Steaua, του πρώτου ξένου στην ιστορία της (από το Βουκουρέστι) που φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού της ομάδας. Άργησε να μπει στο κλίμα της ομάδας, έκανε και κάνα δυο γκέλες στα πρώτα του ματς, είχε και το αυτογκόλ στο τηγάνι... Δεν έχει ξεκινήσει όπως θα περιμέναμε... Άλλωστε και τα στατιστικά έδειχναν ότι ήταν μέχρι πρότινος δεύτερος σε λάθη αμυντικός μας στη superleague με 2,4/αγώνα (Μαλεζάς 3, Τζαβέλλας & Crespo λιγότερα απο δυο).

Επίσης αν θέλουμε να το “τραβήξουμε”, ενώ έχει δείξει ότι είναι απροσπέλαστος στο ένας εναντίων ενός, δυο – τρεις φορές έδειξε αργή αντίδραση μη περιορίζοντας ιδανικά το σουτ του αντιπάλου έξω από την περιοχή. Αλλά τέτοιες φάσεις μπορεί κανείς να τις αιτιάσει στην μη βέλτιστη προσαρμογή του τη δεδομένη χρονική στιγμή και ακόμα δε περισσότερο την συχνή εναλλαγή παρτενέρ στο κέντρο της άμυνας. Σημαντικό το γεγονός πάντως, ότι στο Europa league ήταν βασικός και στους 6 αγώνες του Π.Α.Ο.Κ.

Βέβαια, παρόλα τα όποια λάθη, τα στοιχεία που συνόδευαν το βιογραφικό του φάνηκαν από την πρώτη στιγμή. Ψηλά θηρίο, στα τζαρτζαρίσματα θηρίο. Ίσως ο πιο δυναμικός στόπερ του Ελληνικού πρωταθλήματος. Από μπάλα έτσι και έτσι αλλά όχι κακός σε καμία περίπτωση. Σχετικά καλά κοντρόλ και επίσης καλά γεμίσματα ίσως θα περιμέναμε να ψάχνει περισσότερο τα χαφ παρά να παίζει με τα άκρα. Αλλά έχει καιρό ακόμα να στρώσει το παραμύθι. Για την ιστορία, μέχρι στιγμής έχει καταγράψει τις περισσότερες (εναέριες) επεμβάσεις μεταξύ των στόπερ μας με 21 (στο πρωτάθλημα) ενώ παράλληλα διατηρεί το καλύτερο ποσοστό στα γεμίσματα που επιχειρεί, με κοντά στο 20% σε Ελλάδα και Ευρώπη (Crespo 15%, Τζαβέλλας 10% ). Τέλος, πασάρει με ποσοστό κοντά στο 65 % (Crespo 70%, Τζαβέλλας 80%)

Πόσες φορές έχουμε δει τον καημένο τον αντίπαλο να εκτοπίζεται άμα την επαφή μαζί του. Ακόμα και ο πολύς Babacar δεν μπόρεσε να παίξει πάνω του, προτιμώντας να πάει σε προσπάθειες πάνω στον σαφώς πιο αδύναμο Crespo. Από την άλλη, όχι τόσο γρήγορος όσο θα περιμέναμε αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως αργός ή... άστριφτος! Ίσα ίσα έχει καλό διασκελισμό και έχει δείξει ικανότητα ακόμα και απέναντι σε γρήγορους αντιπάλους. Δίνει δύσκολα φάουλ στον αντίπαλο, παρά τα δυναμικά του μαρκαρίσματα, διατηρώντας το μικρότερο αριθμό φάουλ ανά αγώνα μετά τον Μαλεζά (Τζαβέλλας το μεγαλύτερο).

Με δυνατό πάτημα για το άλμα, παίρνει καλές θέσεις στα επιθετικά στημένα αλλά δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να δείξει κάτι παραπάνω, σε αντίθεση με όσα έλεγαν πριν τον ερχομό του. Δεδομένου του ότι είναι μέσα στις φάσεις, ίσως το νέο έτος να φέρει περισσότερα γκολ και για τον ίδιο. Στην εστία του αντιπάλου εννοείται! Δεν ξεχνάμε εύκολα άλλωστε το ένα υπέρ και ένα κατά της ομάδας γκολ που πέτυχε στο ματς με το γάβρο...

Δείχνει να ...μην είναι ο Contreras που “περιμέναμε” αλλά ίσως είναι ο... Marcos Antonio που τόσα χρόνια μας έλειπε!

Το κόστος μεταγραφής, η αναμονή για αυτή και από τη στιγμή που το συμβόλαιο του είναι ανάμεσα στις 500 με 600 χιλιάδες Ευρώ, δείχνουν ότι ο έτερος παίχτης μας από το Πράσινο Ακρωτήριο μπορεί και αναμένουμε να δείξει περισσότερα.

Βαθμός μεταγραφής : 7/10 λόγω κόστους κτήσης και μερικών λαθών στην αρχή. Ήρθε με πολύ καλές περγαμηνές, δείχνει ότι είναι ένα σχετικά ολοκληρωμένο σέντερ μπακ, αναμένουμε να δικαιολογήσει το ποσό της μεταγραφής, που δείχνει ότι εν καιρώ μπορεί και θα το κάνει.


*Οι στατιστικές πληροφορίες βρέθηκαν από τις εξής πηγές : το site της superleague, ανοιχτά sites με πληροφορίες στο διαδίκτυο όπως transfermarkt, sofascore, squawka, whoscored κ.α και φυσικά το επίσημο site της uefa.

Διαβάστε ακόμη...