Περί ... Εθνικών Γυμναστηρίων

Ζούμε στην χώρα που ο όρος "συμπρωτεύουσα", ανύπαρκτος ων στην παγκόσμια γλωσσική επικοινωνία, εφευρέθηκε από τους winners πρωτευουσιάνους για να γλυκάνουν το "κόμπλεξ" των "αιωνίως κλαψιάρηδων" Θεσσαλονικέων και εν γένει βορειοελλαδιτών...
Αρκαδοπόντιος Αρκαδοπόντιος
Περί ... Εθνικών Γυμναστηρίων

Μιλάμε για τους ίδιους winners που όταν η γνωστή ομάδα είχε 23 συνεχόμενα χρόνια να κατακτήσει βαθμούς στην ΤΟΥΜΠΑ , δεν σήμαινε ότι ΚΟΜΠΛΑΡΕΙ μόλις περνάει τα Τέμπη, αλλά αν ο ΠΑΟΚ του Τσαουσίλα και του Παπουλίδη έχανε από την ομάδα του ΖΑΕΤΣ και του ΣΑΡΑΒΑΚΟΥ, σήμαινε ότι κομπλάρει μόλις περνάει τα Τέμπη.

Μιλάμε για τους ίδιους winners που όταν παίζουν οι ερυθροπράσινοι παίζουν οι "αιώνιοι του ελληνικού ποδοσφαίρου" ενώ όταν παίζει ΠΑΟΚ - Αρης παίζουν οι "αιώνιοι της Θεσσαλονίκης".

Αυτό το έλεγαν οι κομπλέξες ακόμη κι όταν ΟΛΟΣ ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ, σε όλον τον πλανήτη παρακολουθούσε χωρίς ανάσα τα ΠΑΟΚ - Άρης και Άρης - ΠΑΟΚ στο μπάσκετ.

Γιατί;

Γιατί προφανώς η Θεσσαλονίκη δεν ανήκει στον χώρο του "ελληνικού ποδοσφαίρου", ή καλύτερα ανήκει, αν σ' αυτήν παροικούν και δραστηριοποιούνται 'Αθηναίοι' εγνωσμένου κύρους, "ντόπιοι" εγνωσμένης εθνικοφροσύνης, και προ παντός όχι ... Τσετσένοι!

Γιατί προφανώς η Θεσσαλονίκη δεν ανήκει στην Ελλάδα, αφού δεν έχει μετρό ενώ στην ΑΘήνα τελειώνει και η "γραμμή 4" και αφού όλα της τα Νοσοκομεία είναι είτε από κληρονομιές/δωρεές ιδιωτών, είτε προέρχονται ως συνέχεια της οθωμανικής κατοχής.

Και μια και μιλάμε για "δωρεές" και είναι της "μόδας" το "Καυτανζόγλειο ", ας διευθετήσουμε ορισμένα ζητήματα, πριν τα διευθετήσουν κι αυτά οι "εγνωσμένου κύρους Αθηναίοι.

Λοιπόν...

Όταν μιλάμε για το "Καυτανζόγλειο" μιλάμε για 'Εθνικό Στάδιο Θεσσαλονίκης" το οποίο κτίσθηκε με ΔΩΡΕΕΣ του ιδρύματος Λυσίμαχου Καυτανζόγλου. Ο Λυσίμαχος Καυτανζόγλου ήταν διακεκριμένος διπλωμάτης και νομικός παλαιάς οικογένειας της Θεσσαλονίκης. Ο πατέρας του, Λύσανδρος Καυτανζόγλου (1811 – 1885), θεωρείται από τους σημαντικότερους Έλληνες αρχιτέκτονες. Σχεδίασε δεκάδες σημαντικά κτίρια, κυρίως στην πόλη της Αθήνας, με σημαντικότερα το κτίριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Αρσάκειο.

Το "Εθνικό Στάδιο Θεσσαλονίκης" με την επωνυμία "Καυτανζόγλειο" είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, ανήκει στο κράτος, πάμε πάλι: ανήκει στο κράτος, πάμε άλλη μια φορά: ανήκει στο κράτος και φυσικά ΣΕ ΟΥΔΕΝ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ή ΠΑΕ ανήκει, διοικείται δε από "επταμελή επιτροπή".

Κι ερχόμαστε στα ... ωραία!

Σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 6 παρ.2 του Ν.423/1976 ορίζεται ότι:

"......Κατ' εξαίρεσιν το Καυταντζόγλειον Εθνικόν Στάδιον Θεσσαλονίκης διοικείται υπό επταμελούς Επιτροπής, των τεσσάρων μελών οριζομένων τη προτάσει των εκτελεστών της διαθήκης Λυσιμάχου Καυταντζόγλου των δε υπολοίπων τριών δι' αποφάσεως του αρμοδίου Υπουργού ή Υφυπουργού, εξ ων εις καθηγητής Φυσικής Αγωγής, εφ' όσον τούτο καθίσταται δυνατόν...."

Δηλαδή σε απλά ελληνικά την διοίκηση του Σταδίου την είχαν οι εκτελεστές της διαθήκης του Δωρητού ενώ η έννοια "αρμόδιος υπουργός" προσδιορίσθηκε με μεταβίβαση της σχετικής αρμοδιότητος στους ΟΤΑ.

Όμως στην αθηναϊκή γλώσσα αυτά δεν είναι κατανοητά, ειδικά από την στιγμή που το 2012 η Θεσσαλονίκη τέθηκε "υπό κατοχή" και άρχιζε να διαφαίνεται αφ' ενός ζήτημα γηπέδου του ΠΑΟΚ και αφ' ετέρου αχνοφαινόταν ζήτημα έδρας για την ομάδα Νέων και τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις!

Έτσι λοιπόν στο εντελώς "ξεκάρφωτο" το 2016 τέθηκε "ζήτημα" αλλαγής της συνθέσεως της διοικούσης επιτροπής του "Εθνικού Σταδίου Θεσσαλονίκης"!

Έτσι λοιπόν με το άρθρο 26 του Ν.4373/2016 άλλαξε η σύνθεση ως εξής:

"..Κατ' εξαίρεση το Καυτανζόγλειο Εθνικό Στάδιο Θεσσαλονίκης διοικείται από επταμελή Επιτροπή, η οποία ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού. Δύο από τα μέλη της Επιτροπής ορίζονται ύστερα από πρόταση των εκτελεστών της διαθήκης Λυσιμάχου Καυταντζόγλου. Στην Επιτροπή συμμετέχει ένας καθηγητής Φυσικής Αγωγής εφόσον τούτο είναι δυνατόν. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος λήγει αυτοδικαίως η θητεία των μελών της παρούσας Επιτροπής Διοίκησης, η οποία συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά της έως τον ορισμό νέας..."

Δηλαδή το κράτος ετσιθελικά πήρε την Διοίκηση του Σταδίου και τον ορισμό της Διοικούσης επιτροπής την ανέλαβε ο Υφυπουργός Αθλητισμού!

Το μεγάλο γέλιο είναι στην αιτιολογική έκθεση της αλλαγής.

Θέλετε να την διαβάσετε;

"...Με το άρθρο 26 ρυθµίζεται η τροποποίηση της σύνθεσης της επταµελούς Επιτροπής Διοίκησης του Καυταντζόγλειου Εθνικού Σταδίου στην οποία θα εξακολουθούν να συµµετέχουν δύο µέλη προτεινόµενα από τους εκτελεστές της διαθήκης Λυσιµάχου Καυταντζόγλου..."

Δηλαδή καμία αιτιολογία και επιπροσθέτως, παραπλάνηση ότι θα "εξακολουθούν" να είναι δυο μέλη από τους εκτελεστές της διαθήκης ενώ ήταν 4!

Και ήλθε και ο παρών κ.Υφυπουργός και με το άρθρο 10 του Ν. 4639/2019 και νομοθέτησε:

"Κατ' εξαίρεση το Καυταντζόγλειο Εθνικό Στάδιο Θεσσαλονίκης διοικείται από επταμελή Επιτροπή, με διετή θητεία, η οποία ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού. Δύο από τα μέλη της Επιτροπής ορίζονται ύστερα από πρόταση των εκτελεστών της διαθήκης Λυσιμάχου Καυταντζόγλου. Στην Επιτροπή συμμετέχει ένας καθηγητής Φυσικής Αγωγής εφόσον τούτο είναι δυνατόν. Ο ανωτέρω αρμόδιος Υπουργός δύναται με απόφασή του να αντικαθιστά εν όλω ή εν μέρει τα μέλη της Επιτροπής και προ της λήξεως της θητείας της."

Δηλαδή και διατηρείται η διοίκηση του Σταδίου από το κράτος και όποιο από τα μέλη της επιτροπής δεν κάθεται καλά αντικαθίσταται άμεσα χωρίς να υπάρχει θέμα διετούς θητείας.

Να πούμε βέβαια ότι όλα τα έσοδα από την χρήση του Σταδίου καταλήγουν στην διοικούσα επιτροπή.

Ύστερα απ' όλα αυτά πρέπει να είσαι μεγάλος μαέστρος για να κατανοήσεις ποιος και τι προσδοκά από την κωλυσιεργία τους θέματος του γηπέδου του ΠΑΟΚ όταν την επιτροπή που χειρίζεται το θέμα την διορίζει winner Αθηναίους

Και απαιτείται μεγάλη μαεστρία να διαλαλείς ότι έχεις "λόγο" σε κάτι που δεν έχεις καν έδρα!

Πότε θα κάνει ΞΑΣΤΕΡΙΑ , στην Θεσσαλονίκη;

Διαβάστε ακόμη...