Δύο λόγια για το ντέρμπι...

Αρχές Γενάρη και ο ΠΑΟΚ μετράει δύο βαριές ήττες στην αρχή του δεύτερου γύρου του πρωταθλήματος της Α1 Γυναικών...
Miburosaito
Δύο λόγια για το ντέρμπι...

Κάναμε ένα πολύ άσχημο παιχνίδι με την ΑΕΚ εντός (05/01) και ένα λίγο καλύτερο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό εκτός (08/01). Τα δύο πρώτα παιχνίδια του Fenoglio στην ομάδα συνοδεύτηκαν από κακές εμφανίσεις λοιπόν.

Μετά από αυτές τις ήττες αρκετός κόσμος απογοητεύτηκε με την ομάδα ενώ και η κουβέντα για νέες μεταγραφές φούντωσε για τα καλά.

Τώρα που πέρασαν κάποιες μέρες και έπεσαν οι ρυθμοί, ας ξαναδούμε τον αγώνα με τον Ολυμπιακό ΑΛΛΑ και τα μεταγραφικά μιας και το βράδυ έληξε επίσημα η περίοδος των μεταγραφών (μέχρι χτες μπορούσε να ανοίξει αίτημα για έκδοση ITC στη FIVB μια ομάδα - πρακτικά η μεταγραφή μπορεί να κλείσει Παρασκευή ή ακόμα και αρχές επόμενης εβδομάδας).

Να θυμίσω την απούσια - ακόμα περιμένουμε... - σύγχρονων στατιστικών από την ομοσπονδία, επόμενως εκτεταμένη ανάλυση χωρις match report ΔΕΝ μπορεί να γίνει. Όμως ας πούμε λίγα πράγματα βασισμένα στα υπάρχοντα στατιστικά και στη γενικότερη εικόνα του αγώνα.

1. Fenoglio και υποδοχή

Στο ματς με την ΑΕΚ ο Ιταλός δεν πίστευε αυτά που έβλεπε στην υποδοχή μας, άπειρα ατομικά λάθη είτε στη τοποθέτηση των χεριών είτε στου σώματος, έλλειψει αυτοπεποίθησης ακόμα κι όταν η υποδοχέας είχε καλές συνθήκες να αντιμετωπίσει, στην επίθεση είδε τη Κογιάρ να μη τελειώνει ούτε με αίτηση τις επιθέσεις, γενικότερα το side-out μας με την ΑΕΚ ήταν μια καταστροφή.

Το μπλοκ-άμυνα ήταν καλύτερο και ουσιστικά ήταν αυτό που μας έδωσε ένα σετ.

Μετά από εκείνο το ματς ο Fenoglio στάθηκε στην υποδόχη μας και από το ρεπορτάζ βγήκε ότι η προπόνηση του ήταν πάνω σε αυτή.

Τακτικά η τοποθέτηση στο side-out στο γήπεδο άλλαξε σε σχέση με το ματς με την ΑΕΚ, πρόχωρησε σε μια πιο ορθολογική διατάξη δίνοντας στη Φιντον λίγο περισσότερο χώρο στα πρώτα σετ. Όμως η Φιντόν ήταν σε τραγική μέρα και σε επίθεση και σε υποδοχή επομένως δεν τράβηξε πολύ αυτό το σχήμα. Άλλαξε τοποθετήσεις και παίχτριες μέσα στα σετ όπου κατέληξε στο Ξανθοπούλου (σχεδόν μισό γήπεδο) - Κυπαρίσση αντι Μερτέκη (παίρνοντας αρκετό χώρο) - Φιντόν με περιορισμένο ρόλο στην υποδοχή (ουσιαστικά βοήθησε μονο στο μπλοκ η Γαλλίδα). Σε αυτό το σχήμα λοιπόν η Ξανθοπούλου τα πήγε πολύ καλά (γενικά στο ματς είχε καλό ποσοστό) και η Κυπαρίσση ήταν λιγο καλύτερη από την αρχηγό στην υποδοχή.

Το side-out μας ήταν συνολικά καλύτερο από αυτό σε σχέση με την ΑΕΚ μιας και εκτός της βελτιωμένης υποδοχής της Ξανθοπούλου, η Κογιάρ για όσο άντεξε ήταν πολύ καλύτερη από το προηγούμενο ματς και βοήθησε κι αυτή στο να τελειώνουμε επιθέσεις μετά από θετική υποδοχή.

2. Fenoglio και λάθη

Στις δηλώσεις του μετά το ματς με την ΑΕΚ ο Ιταλός είχε σταθεί στα πολλά λάθη που κάναμε. Άλλο ένα αγκάθι στην απόδοση μας σε εκείνο το ματς.

Με βάση τα στατιστικά κάναμε 30 λάθη σε 4 σετ σε εκείνο τον αγώνα με ΑΕΚ.

Πάλι αναφέρθηκε ότι έδωσε προσοχή ο Fenoglio στις προπονήσεις σε αυτό τον τομέα, να γίνουν λιγότερα λάθη είτε από χαμένα σερβίς είτε από λάθος επιθέσεις.

Όντως είδαμε λιγότερο πιεστικά σερβις στο ματς με τον Ολυμπιακό, οδηγώντας πράγματι σε λιγότερα λάθη αλλά είχαμε και ελάχιστους άσσους (μόλις 2) ως αποτέλεσμα έλλειψης ρίσκου στο σερβις. Επίσης, το γεγονός ότι η Κογιαρ ήταν σε καλή μέρα, σημαίνει ότι δεν είδαμε πάλι επιθέσεις να πηγαίνουν άουτ ή να μπλοκάρονται με μονο μπλοκ....

Όπως και να χει, είναι αλήθεια ότι τα λάθη λιγόστεψαν και πήγαμε από το 30 στα 22 σε παιχνίδι 4 σετ. Όμως δεν σημαίνει ότι η ομάδα βελτιώθηκε όσο πρέπει ακόμα...

Κρατάω ότι στους δύο τομείς που έδωσε έμφαση ο Ιταλός είδαμε μια μικρή βελτίωση.

Όμως αυτή η ομάδα εκτός από το θέμα της υποδοχής που είχε, αντιμετωπίζει πρόβλημα και στην άμυνα εδάφους. Αυτό ήταν το βασικό πρόβλημα που ο Φλώρος δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει, αυτό είναι και το σημείο όπου θα κριθεί ΚΑΙ ο Ιταλός προπονητής.

Αν καταφέρει να φτιάξει την αμύνα τότε θα μπορέσει να αντιμετωπίσει ο ΠΑΟΚ τους συνδιεκδηκητές του τίτλου, αλλιώς θα μείνει εκτός τελικών.

3. Η Γιαε Γιονγκ και οι μεταγραφες

Από ότι φαίνεται το άρθρο από το Yonhap είναι αξιόπιστο (https://sports.news.naver.com/news?oid=076&aid=0003821188) και δεν θα παίξει η Γιαε φέτος, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα που έχει στο γόνατο μόνο με θεραπεία αποφεύγοντας το χειρουργείο. Είναι κρίμα που δεν θα δούμε την Γιαε στα play offs μιας και είναι μια πολύ καλή παίχτρια, όμως εξαρχής ήταν έξτρα λύση που ήρθε μαζί με τη Ντα Γιονγκ και δεν ήταν στον αρχικό σχεδιασμό.

Η διοίκηση έπρεπε ήδη να έχει προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις με μεταγραφή είτε της Βλαχάκη από Γερμανία είτε κάποιας Ελληνίδας που τελείωσε το χειμώνα από το NCAA, και να προχωρούσε σε αλλαγή μιας ή και δύο από τις ξένες μας.

Οι Φιντον και Κογιαρ δεν έχουν ικανοποιήσει μέχρι στιγμής, κυρίως με την αστάθεια που έχουν στην απόδοση τους. ΕΙδικά η Κογιαρ ενώ φαίνεται ότι στη μέρα της είναι όντως ασταμάτητη επιθετικά, όταν δεν είναι σε καλή κατάσταση δεν βλέπεται...

Και το χειρότερο είναι ότι αλλάζει η απόδοση δραματικά μέσα στον αγώνα, από σετ σε σετ. Αυτό έχει σαν απότελεσμα η ομάδα να μην κρατάει σταθερή απόδοση (ειδικά στο side-out) μέσα στους αγώνες και γι αυτό βλέπουμε να χάνονται σετ από τις θεωρητικά 'αδύναμες' ομάδες του πρωταθλήματος.

Μετά το πέρας του πρώτου γύρου μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι:

Kubura + Potokar > Fidon + Collar

Είναι απαραίτητο όπως κρατάμε τον Ελληνικό κορμό, έτσι να κρατάμε και τις ξένες που είναι καλές και δένονται με την ομάδα....

Ας γίνει ένα μάθημα στη διοίκηση αυτό και να δώσει γη και ύδωρ στη Ντα Γιονγκ να μείνει και του χρόνου.

4. Οικονομία του πρωταθλήματος

Στη τριάδα των ντέρμπι Θήρα - ΑΕΚ -Ολυμπιακός στον πρώτο γύρο κάναμε 7 βαθμούς, ενώ τώρα στο δεύτερο γύρο κάναμε μόλις 3. Από δω και πέρα ακολουθεί εύκολο πρόγραμμα (με εξαίρεση το ματς με Θέτιδα εκτός) μέχρι τα επόμενα ντέρμπι στο τέλος του πρωταθλήματος με Άρη και ΠΑΟ.

Πονέσαν αυτές οι ήττες ψυχολογικά αλλά και βαθμολογικά, αλλά με βάση την μεγάλη εικόνα του πρωταθλήματος, με καθαρή νίκη στη Βούλα (με την οποία χάθηκαν 2 βαθμοί στον 1ο γύρο) και με (οποιαδήποτε σκορ) νίκη επί του ΠΑΟ που θα παίξουμε μέσα στο Παλατάκι, τότε θα μαζευτεί η διαφορά που έχουμε από την πρωτιά.

Επομένως, το ζήτημα είναι να βελτιωθούμε εμείς στο παιχνίδι μας και να αρχίσουμε επιτέλους να παίζουμε καλό βόλευ. Δυστυχώς, σε αντίθεση με ΠΑΟ, Άρη και ΑΕΚ, εμείς ακόμα δεν έχουμε παίξει καλό βόλευ σε διάρκεια, έχουμε κάνει καταπληκτικά παιχνίδια μεμονωμένα αλλά δεν έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε σε διάρκεια μια καλή απόδοση.

Προσωπική απόψη είναι ότι κύριως η ευθύνη βαραίνει τις δύο ξένες παίχτριες που αναφέρθηκα παραπάνω και που θα έπρεπε να τραβάνε το κουπί. Αυτές είναι το βαρόμετρο για την ομάδα μας, αλλά και για την κάθε όμαδα οι ξένες είναι τα πρώτα βιολιά.

Μαζί με τον προπονητή θα έπρεπε να έχουν αλλάξει κι αυτές.

Περιμένουμε λίγες ώρες ακόμα να μάθουμε αν γίνει κάποια μεταγραφή της τελευταίας στιγμής.

Ακολουθεί άγωνας με Αίαντα Ευόσμου εντός (στη Μίκρα) το Σάββατο, ελπίζω ο κόσμος να στηρίξει τώρα που η ομάδα τον χρειάζεται ακόμα παραπάνω!

Διαβάστε ακόμη...