Τα κριτήρια ισοβαθμίας στο πρωτάθλημα

Μετά την βαριά ήττα του ΠΑΟΚ από τον Ολυμπιακό στην Τούμπα, η βαθμολογία της Stoiximan Super League φέρνει πολύ κοντά τους ερυθρόλευκους στις πρώτες θέσεις. Με ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ να βρίσκονται σε αποστάσεις αναπνοής όλο το τελευταίο διάστημα, ο Ολυμπιακός έρχεται να προστεθεί και πάλι στη διεκδίκηση του τίτλου.
Πηγή: paok24.com
Τα κριτήρια ισοβαθμίας στο πρωτάθλημα
Photo Credits: @paok24.com

Με τους βασικούς διεκδικητές του πρωταθλήματος να βρίσκονται μεταξύ τους σε απόσταση 5 βαθμών, προκύπτει πάντα το ενδεχόμενο της ισοβαθμίας. Επομένως, ποια είναι τα κριτήρια σε περίπτωση που δυο ομάδες τερματίσουν στην ίδια θέση, με τους ίδιους βαθμούς, σε κανονική διάρκεια και Play-Off πρωταθλήματος;

Σε περίπτωση ισοβαθμίας στην κανονική διάρκεια:

i. Το σύνολο των βαθμών που συγκέντρωσε η καθεμιά στους μεταξύ τους αγώνες.

ii. Τη διαφορά τερμάτων που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισόβαθμων ομάδων στους μεταξύ τους αγώνες.

iii. Τη διαφορά τερμάτων στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισόβαθμων.

iv. Την καλύτερη επίθεση στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισόβαθμων.

v. Την καλύτερη άμυνα στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισόβαθμων.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας στα Play-Off:

i. Το σύνολο των βαθμών που συγκέντρωσε η καθεμιά σε όλους τους μεταξύ τους αγώνες του Πρωταθλήματος (κατά την Κανονική Περίοδο και τα Playoffs / Playouts αθροιστικά).

ii. Τη διαφορά τερμάτων που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων ομάδων σε όλους τους μεταξύ τους αγώνες του Πρωταθλήματος (κατά την Κανονική Περίοδο και τα Playoffs / Playouts αθροιστικά).

iii. Τη θέση που κατέλαβε η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων ομάδων στην Κανονική Περίοδο του Πρωταθλήματος.

Από τα παραπάνω προκύπτουν μερικά παραδείγματα. Με βάση την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, ο ΠΑΟΚ είναι πάνω από τον Παναθηναϊκό στην ισοβαθμία, γι’ αυτό και στην βαθμολογία τον βλέπουμε δεύτερο ενώ οι δυο ομάδες μοιράζονται από 51 βαθμούς, έχοντας μια νίκη στην Τούμπα και μια ισοπαλία στη Λεωφόρο, άρα 4 βαθμούς. Αντίστοιχα, ο Παναθηναϊκός 1.

Αν ισοβαθμήσει με την ΑΕΚ, τότε θα είναι από κάτω, με την Ένωση να έχει μια νίκη και μια ισοπαλία. Τέλος, με τον Ολυμπιακό ο ΠΑΟΚ θα ήταν πάλι από κάτω, λόγω της διαφοράς τερμάτων στα μεταξύ τους. Κοινώς, κατάφερε να «σβήσει» την τεσσάρα στο «Καραϊσκάκης», με το χθεσινό αποτέλεσμα στην Τούμπα. Κι αυτό γιατί η δική του νίκη ήταν με 4-2 ενώ των «ερυθρολεύκων» με 4-1.

Διαβάστε ακόμη...