Ο Σάντσεζ και ο… δρόμος των Μεξικάνων στην Ελλάδα

Η ιστοσελίδα «Excelsior.com.mx» ετοίμασε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα, με αφορμή τη μεταγραφή του Χόρχε Σάντσεζ στον ΠΑΟΚ, το οποίο έχει να κάνει με διάφορους ποδοσφαιριστές από το Μεξικό, που έχουν βρεθεί στην Ελλάδα.
Πηγή: paok24.com
Ο Σάντσεζ και ο… δρόμος των Μεξικάνων στην Ελλάδα

Αναλυτικά:

«Η υπογραφή του Χόρχε Σάντσεζ στον ΠΑΟΚ θέτει για άλλη μια φορά τα φώτα της δημοσιότητας σε ένα πρωτάθλημα που έχει χρησιμεύσει ως ευρωπαϊκή πλατφόρμα για διάφορους Μεξικανούς ποδοσφαιριστές, από τον Νέρι Καστίγιο έως μια νέα γενιά που έχει βρει θέση τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη κατηγορία.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο, αν και απέχει από τα κύρια φώτα της Ευρώπης, έχει γίνει ένας επαναλαμβανόμενος προορισμός για Μεξικανούς ποδοσφαιριστές που θέλουν να παραμείνουν ενεργοί στην Ευρώπη, να επεκτείνουν την πορεία τους ή να ξεκινήσουν ξανά την καριέρα τους. Με την πρόσφατη μεταγραφή του Σάντσεζ στον ΠΑΟΚ, αυτή η σύνδεση αναδεικνύεται για άλλη μια φορά, επιβεβαιώνοντας μια τάση που διατηρείται για πάνω από δύο δεκαετίες.

Η πιο εμβληματική περίπτωση είναι αυτή του Νέρι Καστίγιο, ο οποίος βρέθηκε από νεαρή ηλικία στην Ελλάδα και καθιερώθηκε ως βασικός παίκτης για τον Ολυμπιακό μεταξύ 2000 και 2007. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έπαιξε 163 αγώνες, σκόραρε 47 γκολ και συμμετείχε σε έξι πρωταθλήματα και δύο κύπελλα, ενώ παράλληλα συμμετείχε τακτικά σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Χρόνια αργότερα, το 2010, ο Καστίγιο επέστρεψε στο ελληνικό ποδόσφαιρο για να παίξει για τον Άρη, αν και αυτή η δεύτερη θητεία ήταν πολύ μακριά από την επίδραση και την επιτυχία που είχε κατά την πρώτη του θητεία στον Ολυμπιακό.

Μετά το Καστίγιο, ο Αντόνιο ντε Νίγκρις αποφάσισε να μεταναστεύσει στη Γηραιά Ήπειρο για να παίξει για τη Λάρισα, σε μια εμπειρία που αποδείχθηκε σύντομη και σημαδεύτηκε από τον θάνατό του το 2009, σε ένα από τα πιο οδυνηρά επεισόδια στη σύγχρονη ιστορία του μεξικανικού ποδοσφαίρου.

Με τα χρόνια, ο Πέδρο Άρσε Λαταπί κατάφερε να διατηρήσει μια μεγαλύτερη καριέρα στην Ελλάδα, εναλλάσσοντας μεταξύ πρώτης και δεύτερης κατηγορίας με ομάδες όπως η Βέροια και ο Πανιώνιος, καθιστώντας τον έναν από τους Μεξικανούς με τη μεγαλύτερη συνέχεια σε αυτή τη χώρα.

Αργότερα, ο Άλαν Πουλίδο είχε επίσης παρουσία στο ελληνικό ποδόσφαιρο παίζοντας με τον Λεβαδειακό, πριν ενταχθεί στον Ολυμπιακό, με τον οποίο κατέκτησε τον τίτλο της Super League, αν και με δευτερεύοντα ρόλο στην ομάδα.

Πιο πρόσφατα, η ΑΕΚ έγινε βασικός προορισμός για Μεξικανούς ποδοσφαιριστές. Ο Ορμπελίν Πινέδα έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη νίκη τους στο πρωτάθλημα και το Kύπελλο τη σεζόν 2022-2023, ενώ ο Ροντόλφο Πιζάρο εντάχθηκε ένα χρόνο αργότερα, με πιο περιορισμένο ρόλο όσον αφορά τα λεπτά συμμετοχής και τους αγώνες.

Η μεξικανική επιρροή δεν περιορίστηκε στη Super League. Στη δεύτερη κατηγορία της Ελλάδας, αρκετοί παίκτες έχουν βρει συνέχεια και σταθερότητα. Ο Γκαέλ Ακόστα, ο οποίος προήλθε από τις ακαδημίες της Μοντερέι και έχει εκτεταμένη εμπειρία στο μεξικανικό ποδόσφαιρο, παίζοντας για τις Ατλάντε, Κορεκαμίνος, Αλεμπρίχες ντε Οαχάκα, Γκάλος ντε Κερετάρο, Βενάδος ντε Γιουκατάν, Ατλέτικο Μορέλια και Σελάγια- εντάχθηκε στην ΠΣ Καλαμάτα το 2023. Είχε επίσης θητείες στην ΑΕΛ και την Παναχαϊκή.

Στο ίδιο επίπεδο, οι Ντανιέλ Ζαμόρα και Εντουάρντο Σίλβα ήταν επίσης ενεργοί, οι οποίοι συμμετείχαν σε διάφορα projects στη δεύτερη κατηγορία, επεκτείνοντας την μεξικανική παρουσία πέρα από τους πιο εκτεθειμένους συλλόγους.

Ένα άλλο πρόσφατο παράδειγμα είναι ο Τζόρνταν Σίλβα, ο οποίος ολοκλήρωσε την ευρωπαϊκή του εμπειρία με τον ΟΦΗ Κρήτης. Την σεζόν 2024-2025, έπαιξε 28 επίσημους αγώνες – 22 στο πρωτάθλημα και 6 στο κύπελλο, πριν επιστρέψει στο Μεξικό, όπου αγωνίζεται αυτή τη στιγμή για την Τλαξκάλα στη Liga de Expansión.

Τώρα, με τον Χόρχε Σάντσες να εντάσσεται στον ΠΑΟΚ, έναν από τους πιο ανταγωνιστικούς συλλόγους στην Ελλάδα και βασικό παίκτη σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, η σύνδεση μεταξύ του μεξικανικού ποδοσφαίρου και της χώρας επανενεργοποιείται, επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα παραμένει μια πραγματική εναλλακτική λύση για τους Μεξικανούς παίκτες που επιθυμούν να παραμείνουν στον ευρωπαϊκό χάρτη».

Διαβάστε ακόμη...