Η θέση μας για το πόρισμα

Το paokmania ως site από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του, επέλεξε να κινείται σοβαρά σχετικά με την ΠΑΟΚτσήδικη καθημερινότητα κι ενημέρωση.
Η θέση μας για το πόρισμα

Έτσι, και στο τελευταίο κρούσμα… ασπρόμαυρης παράνοιας σχετικά με τα δρώμενα στο εσωτερικό της ΠΑΕ, επιλέξαμε να κινηθούμε με σοβαρότητα και αμερόληπτη προσέγγιση, με μόνο γνώμονα το καλό του ΠΑΟΚ.

Διαβάσαμε λοιπόν το περιλάλητο πόρισμα των ορκωτών λογιστών, το… ξεψαχνίσαμε και είμαστε σε θέση να εκφράσουμε τα ΔΙΚΑ ΜΑΣ συμπεράσματα επ’ αυτού, χωρίς φόβο και πάθος.

Βάσει λοιπόν των όσων καταλαβαίνουμε με τα λίγα νομικά, λίγα οικονομικά και λίγα ελληνικά που ξέρουμε, χωρίς σε καμία περίπτωση να θέλουμε να φάμε το ψωμί των απανταχού ειδημόνων του ασπρόμαυρου πλανήτη μας, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως πράγματι, η τροχιά που είχε πάρει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ από την πρώτη στιγμή που έρευσε χρήμα στο εσωτερικό της, με την παρουσία του Θόδωρου Ζαγοράκη, ήταν λανθασμένη, στραβή και με προδιαγεγραμμένο τέλος.

Είναι όμως αυτά στοιχεία ικανά για να προαποφασιστεί η ενοχή των μελών του ΔΣ των τελευταίων ετών, για εσχάτη προδοσία ή ποινικά αδικήματα;

Υπήρξε πράγματι δόλος στη διαχείριση των πόρων;

Το συμπέρασμα που βγαίνει μετά από 70 σελίδες ανάγνωσης, είναι μάλλον αρνητικό σε αυτή την ερώτηση.

Τις τελευταίες ημέρες ακούσαμε διάφορα από πολλές πλευρές, που η καθεμιά τους τραβούσε και διαφορετική ρότα.

«Θα τραβάτε τα μαλλιά σας», ήταν η θέση του κου Αποστολίδη, του ατόμου που κατέθεσε τη μηνυτήρια αναφορά πρόσφατα στην Εισαγγελία…

«Αν ήταν έτσι τα πράγματα, τότε το ΣΔΟΕ θα είχε ήδη κινηθεί από πέρυσι», η απάντηση των υπερασπιστών.

Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση, και μάλλον χάνεται στους λογιστικούς λαβύρινθους και τα τερτίπια της νομολογίας, τα οποία (προς υπεράσπισή του), ΔΕΝ δημιούργησε ο Ζαγοράκης στην Ελλάδα…

Να ξεκαθαρίσουμε, πως το πόρισμα αφορά τα δεδομένα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ μέχρι και το 2010 κι όχι αργότερα. Αν κάποια ατασθαλία ή αβαρία μετακινήθηκε λογιστικά σε επόμενες χρήσεις, ΔΕΝ μπορούμε να το γνωρίζουμε…

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά , όντας και λιτοί στις αναφορές μας :

Α) Από τους πρώτους τομείς που αναλύονται στο πόρισμα, είναι κι αυτός που αφορά τα συμβόλαια παικτών από τα πρώτα έτη. Θα αποφύγουμε τις ατελείωτες λίστες με αριθμούς.

Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε το γεγονός πως από νωρίς έγιναν πολλές ατυχείς επιλογές σε ύψη συμβολαίων, αλλά και στη διάρκεια τους…

Ενδεικτικά, ως κόστος συμβολαίου του Μπιζέρα, ανέρχεται στο 1.180.203 Ευρώ, ενώ του Κριστιάνο Μοράες στις 951 χιλιάδες, με προμήθεια μάνατζερ 210 χιλιάδες Ευρώ,  ενώ του Βιτόλο στα 3 εκατομμύρια για συμβόλαιο μέχρι το 2013, με προμήθεια μάνατζερ επίσης τις 200 χιλιάδες Ευρώ.. (Τα συμβόλαια αυτά μπορεί να μην ολοκληρώθηκαν μα η ανάλογη επιβάρυνση υπήρξε στους προϋπολογισμούς και τη φορολογία της ΠΑΕ).

Πάνω στο συγκεκριμένο πρόβλημα, συγκεκριμένα τονίζεται από τους ελεγκτές πως :

«Οι αμοιβές διαμεσολάβησης κυμαίνονται συνήθως σε 7-10 %. Υπάρχουν όμως και κάποιες περιπτώσεις όπου το συγκεκριμένο ποσοστό ανέρχεται  μέχρι και στο 24 % (περίπτωση Edinho), ή στο 20% (περίπτωση Cristiano).

ΑΝ κάτι μπορούμε να παρατηρήσουμε εμείς, είναι πως οι συγκεκριμένοι παίκτες αποκτήθηκαν την περίοδο της παραίτησης Ζαγοράκη από την ΠΑΕ το 2009, ή λίγες μέρες μετά την επιστροφή του, με ότι κι αν αυτό σημαίνει…

Από εκεί και πέρα στο συγκεκριμένο τομέα, αναλύονται διάφοροι συμβιβασμοί με … αμαρτίες του παρελθόντος (Torghelle κλπ), καθώς και υψηλά συμβόλαια όπως του Udeze, ο οποίος υπέγραψε υψηλό συμβόλαιο ως δέλεαρ για να μη προσφύγει για παλαιότερες οφειλές…

Ένα τρίτο πρόβλημα που προκύπτει σε ότι έχει να κάνει με τις συναλλαγές με παίκτες και μάνατζερ, είναι το γεγονός πως υπάρχουν περιπτώσεις καταβολής ποσών με χειρόγραφες υπογραφές εξόφλησης, που εγείρουν υποψίες για μαύρα λεφτά ή λοιπές παρασκηνιακές κινήσεις, μα και άλλες περιπτώσεις μη εκδόσεως παραστατικών, ή καταθέσεων σε λογαριασμούς τρίτων, που δεν δικαιολογούνται άμεσα.

Τα στοιχεία αυτά όμως, δεν είναι απαραίτητο πως βαραίνουν την ΠΑΕ ΠΑΟΚ απαραίτητα. Αν δηλαδή ο χ συναλλασσόμενος με την ΠΑΕ ακολουθεί τις χ «περίεργες» διαδικασίες, δεν σημαίνει πως η ΠΑΕ ΠΑΟΚ τον πίεσε να δεχθεί παράτυπες πληρωμές κλπ. Χωρίς βέβαια όλα αυτά να αθωώνουν πλήρως την ΠΑΕ. Από την άλλη, δεν αποδεικνύεται και ΔΟΛΟΣ για τις διαδικασίες αυτές…

Β) Υπάρχει αναφορά στο κόστος κατασκευής του προπονητικού κέντρου Μεσημβρίας, το οποίο ουσιαστικά ανέρχεται σε 1.305.849 Ευρώ, με αναλυόμενες τις επιμέρους κοστολογήσεις.

Γ) Από εκεί και πέρα υπάρχουν αναφορές στις αγορές επίπλων και οικιακού εξοπλισμού (περίπτωση Κονσεισαο) ,καθώς και ενοικιάσεις κατοικιών από την ΠΑΕ για παίκτες και προσωπικό, μια τακτική η οποία κατά δήλωση της ΠΑΕ εγκαταλείφθηκε καθώς κρίθηκε ασύμφορη.

Δ) Ένα θέμα το οποίο προκάλεσε συζητήσεις, είναι η εύρεση δικαιολογητικών και στοιχείων για «Εξοπλισμό Γραφείων Αθήνας», τα οποία όμως οι ιθύνοντες της ΠΑΕ διέψευσαν πως διατηρούν. Εδώ πρόκειται για ένα σημείο διφορούμενο, καθώς μάλλον πρόκειται για μια επιλογή παλαιότερων διοικήσεων, η οποία ουδέποτε προχώρησε κι απλώς παρέμεινε στα κατάστιχα της ΠΑΕ.

Ε) Ως ένα ακόμη αρνητικό στοιχείο προστίθεται η παράλειψη εκδόσεως αποδείξεων συνδρομών στα τμήματα υποδομής της ΠΑΕ, μια τακτική η οποία ΔΙΟΡΘΩΘΗΚΕ από το 2008 κι έπειτα εκδίδονται όλα τα νόμιμα και αποδίδονται φόροι κανονικά.

ΣΤ) Ως αντιστάθμισμα σε όλα αυτά, έρχονται κάποια στοιχεία για απαιτήσεις της ΠΑΕ ΠΑΟΚ έναντι τρίτων (περίπτωση ΛΑΝΝΕΤ για ποσό 119 χιλιάδων Ευρώ) κ.α.

Ι) Και κάπου εδώ φτάνουμε στο φλέγον ζήτημα των συναλλαγών μελών του ΔΣ ή υπαλλήλων της ΠΑΕ με το ταμείο της ομάδας. Από όλη τη λίστα με τα ονόματα μόνο μια χτυπά στο μάτι : Αυτή της υπαλλήλου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ (Για λόγους νομιμότητας δεν δημοσιοποιούμε το όνομα), η οποία βάσει των στοιχείων έχει λάβει από το ταμείο ποσό που ανέρχεται στις 105.755 Ευρώ, με επιστροφή του ποσού των 63.665 Ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα παραμένουν ανεπίστρεπτα. Αργότερα αναλύεται πως το ΔΣ της ΠΑΕ αποφάσισε για σημαντικούς λόγους να της αποδοθεί το συγκεκριμένο ποσό, κάτι που ήταν νομότυπο. Υπάρχει όμως ένα ερωτηματικό : Το ποσό που ενέκρινε το ΔΣ έφτανε μέχρι τις 52 χιλιάδες. Το επιπλέον πως της δόθηκε; Κι ακόμη, γιατί το συγκεκριμένο ποσό δεν δόθηκε απευθείας, αλλά τμηματικά στην υπάλληλο; Σε δόσεις κάποιων χιλιάδων;

Και κάπου εδώ προκύπτει το συμπέρασμα των ελεγκτών, πως δεν ήταν πραγματική σύμβαση δανειοδότησης της υπαλλήλου καθώς δεν υπάρχουν τα απαραίτητα παραστατικά, βάσει των επίσημων πρακτικών της έρευνας.

ΙΑ) Παρακάτω επισημαίνεται πως υπάρχει πρακτικό του ΔΣ της ΠΑΕ που αναφέρει πως όλα τα μέλη ήταν παρόντα και υπέγραψαν, μα δεν υπάρχει υπογραφή του Ζήση Βρύζα (την περίοδο που ήταν ΜΕΛΟΣ του ΔΣ κι όχι πρόεδρος).

ΙΒ) Υπάρχει επιπλέον ένα σοβαρό ζήτημα που προκύπτει σχετικά με τον κο Βιολίδη, βάσει του οποίου αναφέρεται πως υπάρχουν διπλοπληρωμένες επιταγές, μια φορά προς τον Βιολίδη και μια προς τρίτους, πράγμα αδιανόητο.

 IΓ) Συνολικά τα έσοδα της ΠΑΕ από το 2007 μέχρι και τις 30/6/2010 ανέρχονται σε 53 εκατομμύρια Ευρώ.

Κλείνοντας την αναφορά τους, οι ορκωτοί λογιστές προχώρησαν σε κάποια συμπεράσματα, τα οποία δεν διαφέρουν από τα δικά μας και είναι (τα σημαντικότερα κατά την άποψή μας) :

α) Μη πλήρης εφαρμογή νομοθετικών διατάξεων σχετικά με πληρωμές και καταβολές ποσών, και τη σύνταξη κι έκδοση άρτιων εντύπων σχετικά με αυτές. Δεν υπήρχαν πάντοτε καταβολές σε τράπεζες όπως νόμος ορίζει, αλλά με μετρητά, ή πλημμελής έκδοση αποδείξεων.

β) Έλλειψη δυνατότητας καταμέτρησης ταμείο εισιτηρίων διαρκείας.

γ) Έλλειψη εγκρίσεων από το ΔΣ της εταιρίας προς τις συναλλαγές με τον Βιολίδη, μα και αμφιβολία σχετικά με το αν τα μέλη του ΔΣ θα διαφωνούσαν με αυτές.

δ) Αποκλίσεις στο ταμείο της ΠΑΕ μετά από αγώνες και διαφορές σε σχέση με τα έσοδα από εισιτήρια.

ε) Μεγάλη αύξηση δαπανών για φύλαξη χώρων και γηπέδου (Συνολική αύξηση από το 2007 της τάξης του 103.2%).

Υπάρχουν πράγματι στοιχεία στην ανάλυση αυτή, που δείχνουν πως γινόντουσαν τραγικά λάθη στη διαχείριση των χρημάτων, καθώς και μεγάλες ελλείψεις στη μηχανοργάνωση και τη γενικότερη δομή της ΠΑΕ.

Εν τούτοις, για εμάς δεν αποδεικνύεται άμεσος δόλος στις περισσότερες των περιπτώσεων, για υπεξαίρεση χρημάτων ή οποιασδήποτε άλλης μηχανορραφίας εις βάρος του ταμείο.

Μένει όμως να διευκρινιστεί η κατάσταση σχετικά με τη δανειοδότηση υπαλλήλου και με μεγάλα ποσά, καθώς και οι περιπτώσεις των συναλλαγών με τον κο Βιολίδη ή στο όνομά αυτού…

Εκεί πράγματι τα στοιχεία περιπλέκονται και είναι ηλίου φαεινότερο πως γινόντουσαν παιχνίδια που άλλοτε εξυπηρετούσαν την ΠΑΕ κι άλλοτε όχι, αφήνοντας τη στο τέλος «κρεμασμένη».

Εν γένει, ίσως επειδή τα περισσότερα από αυτά ήταν ήδη γνωστά στο κοινό του ΠΑΟΚ, καμία τρίχα της κεφαλής μας δεν «σηκώθηκε κάγκελο» και κανένα «μεγάλο φαγοπότι» δεν αποκαλύφθηκε, όπως προσφάτως διαβάζαμε κι ακούγαμε.

Η διαχείριση ήταν λανθασμένη, κυρίως όμως υπήρξε κατακραυγή λόγω της τεράστιας λαϊκής αποδοχής που παρήγαγε όλα αυτά τα κέρδη. Και η πίστη του κόσμου προδόθηκε από την ελλειμματική αυτή συμπεριφορά, γι αυτό και η προηγούμενη διοίκηση ουσιαστικά εκδιώχθηκε.

Τα λάθη της όμως παρέμειναν κι ο ΠΑΟΚ ακόμα ψάχνει το δρόμο του.

Το αν όλες οι ύποπτες καταστάσεις είναι αποτέλεσμα απάτης ή επειδή έτσι γενικά λειτουργεί το σύστημα στο ποδόσφαιρο, είναι στο χέρι άλλων να το κρίνουν. Για εμάς η εμπλοκή μανατζαραίων, τραπεζών και λοιπών εκδουλευτών είναι κατάπτυστη από μόνη της και δε χρειάζεται να γίνονται ατασθαλίες για να τους σιχαθούμε.

Ως επίλογο θα υπενθυμίσουμε πως τις μεγαλύτερες καταστροφές ο ΠΑΟΚ τις γνώρισε σε περιόδους διχασμού και υποψιών. Καμία κριτική δεν κάνει κακό, μέχρι να ξεπεράσει τα όρια και το νόημά της.

Να υπενθυμίσουμε επίσης πως η ανάλυση – κριτική που κάνουμε βάσει του πορίσματος, βγαίνει από τα όσα αντιλαμβανόμαστε διαβάζοντάς το. Υπάρχουν άνθρωποι που πληρώνονται για να κρίνουν και να κατακρίνουν τις όποιες πρακτικές και τα λάθη που αναφέρθηκαν . Τα συμπεράσματα μας δεν είναι ούτε για να καθοδηγούν τον κόσμο, ούτε να τον αποπροσανατολίζουν. Αν κάτι δεν αντιληφθήκαμε σωστά, θα φανεί στο άμεσο μέλλον.

Μένει να φανεί αν θα υπάρξει συνέχεια στην υπόθεση κι αν όντως κάποιοι βρεθούν στο εδώλιο ως κατηγορούμενοι για τα λάθη που έγιναν.

Μένει ακόμη να φανεί αν ο δικηγόρος κος Αποστολίδης είναι διατεθειμένος να δημοσιοποιήσει σε μέσες άκρες το περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς που κατέθεσε προ μιας εβδομάδας, το σκεπτικό της και τους στόχους της, καθώς και τους μάρτυρες που καλεί προς υποστήριξή της.

Μέχρι τότε ΟΛΟ το τίμημα το πληρώνει ο ΠΑΟΚ και ο κόσμος του.

Κανείς άλλος.

 

 

 

Διαβάστε ακόμη...