Rival Analysis: Το προφίλ της Μποέμιανς

Λίγο πριν τη σέντρα της αναμέτρησης στο Δουβλίνο, το paokfc.gr σας παρουσιάζει όλα πρέπει να ξέρετε για την Μποέμιανς, την ιστορική ομάδα που βρίσκει στο δρόμο του ο Δικέφαλος στο UEFA Europa Conference League.
Rival Analysis: Το προφίλ της Μποέμιανς

 Ένας σύλλογος με 131 ιστορίας. Ένας σύλλογος που ανήκει στον λαό του. Μία ομάδα που θα μπορούσε εύκολα χαρακτηριστεί case study. Κύριες και κύριοι, πάμε να γνωρίσουμε τη Μποέμιανς.Ιστορία Ιδρύθηκε στις 6 Αυγούστου του 1890 από μέλη της στρατιωτικής σχολής Χιμπέρνιαν στο Δουβλίνο και έκτοτε συμμετέχει ανελλιπώς στο κορυφαίο επίπεδο του ποδοσφαίρου της χώρας.

Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του Ιρλανδικού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, ενώ νωρίτερα αγωνίστηκε και στις προγενέστερες διοργανώσεις της χώρας, καταφέρνοντας να διακριθεί αρκετές φορές.Συνολικά μετράει 11 πρωταθλήματα, 7 Κύπελλα, τρία League Cup, ενώ έχει κατακτήσει και το Leinster Senior Cup, την παλαιότερη ποδοσφαιρική διοργάνωση της χώρας 32 φορές.

Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα η Μποέμιανς ανήκει στα μέλη της, λειτουργώντας ως εταιρεία λαϊκής βάσης. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις ο κόσμος συνέβαλε με τα χρήματά του, αλλά και διάφορες ενέργειες και εκδηλώσεις, ώστε η ομάδα να ξεφύγει από διάφορα οικονομικά αδιέξοδα στα οποία βρέθηκε.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι χορηγίες που έχουν βάλει τοπικές επιχειρήσεις της γειτονιάς του Φιμπσμπορόου στις φανέλες των παικτών προκειμένου να δώσουν οικονομική ανάσα στην ομάδα.Το παρατσούκλι του Συλλόγου είναι Οι Τσιγγάνοι, καθώς στην ίδρυσή του συμμετείχαν και αρκετοί αθίγγανοι πρόσφυγες από τη Βοημία της Τσεχίας, περιοχή που έδωσε και το όνομα στην ομάδα, αν κι εδώ υπάρχει διχογνωμία. Πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται πως το όνομα προέρχεται από το μποέμ στυλ ζωής που είχαν οι νεαροί που ίδρυσαν την ομάδα.Στα αξιοσημείωτα και οι διάσημοι υποστηρικτές της ομάδας, όπως ο τραγουδιστής Τζόνι Λόγκαν, τρεις φορές νικητής της Eurovision, αλλά κι ο αστέρας του Hollywood, Σάμουελ Λ. Τζάκσον.

Η έδρα Η φυσική έδρα της Μποέμιανς είναι το Dalymount Park. Ένα γήπεδο 3.640 που χτίστηκε το μακρινό 1901, ανακαινίστηκε μεν το 1999 αλλά απέχει αρκετά από τα στάνταρ της UEFA για τις διοργανώσεις της.Η αντίπαλος του Δικεφάλου χρησιμοποιεί το Aviva Stadium, την έδρα της Εθνικής Ιρλανδίας σε ποδόσφαιρο αλλά και ράγκπι.

Το Aviva Stadium χωράει 51.700 θεατές, χτίστηκε το 2010, στη θέση του Lansdowne Road Stadium κι έχει φιλοξενήσει σπουδαίες αθλητικές διοργανώσεις, όπως το Nations Cup του 2011 στο ράγκμπι, αλλά και τον τελικό του Europa League το 2011, ανάμεσα στην Πόρτο και την Μπράγκα, που βρήκε νικητές τους Δράκους με 1-0.Το γήπεδο είχε επιλεχθεί από την UEFA να φιλοξενήσει παιχνίδια για το Euro 2020, αλλά το τρίτο κύμα της πανδημίας που έπληξε την Ιρλανδία στις αρχές του 2021 δεν το επέτρεψε.

Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία έδωσε εύσημα για την προσπάθεια των διοργανωτών που το πάλεψαν μέχρι την τελευταία στιγμή, ανακοινώνοντας πως το Aviva Stadium θα φιλοξενήσει τον τελικό του UEFA Europa League 2024.

Η ομάδα Μια ομάδα που φέρει όλα τα χαρακτηριστικά των ομάδων από τις χώρες της Μεγάλης Βρετανίας. Αθλητική, δυναμική, συμπαγής, με ποιότητα στη γραμμή κρούσης ικανή να σου κάνει την ζημιά αν της δώσεις δικαιώματα.

Η Μποέμιανς στηρίζεται κατά κύριο λόγο φυσικά σε Ιρλανδούς παίκτες, έχει τον ίδιο κορμό με την προηγούμενη σεζόν, όταν κατετάγη δεύτερη στο πρωτάθλημα πίσω από την μεγάλη της αντίπαλο Σάμροκ Ρόβερς.Το αστέρι είναι αναμφίβολα ο Τζόρτζι Κέλι, ο 24χρονος σέντερ φορ της ομάδας, ο οποίος είναι κι ο πρώτος σκόρερ της την τρέχουσα σεζόν με 12 γκολ σε 20 αγώνες, ενώ έχει σκοράρει και τέσσερα τέρματα στα προκριματικά του Conference League.

Η Μποέμιανς για να φτάσει να αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ απέκλεισε αρχικά την Στιάρναν από την Ισλανδία με μία ισοπαλία με 1-1 και μία εντός έδρας νίκη με 3-0, ενώ στη συνέχεια άφησε εκτός συνέχειας και την Ντουντελάντζ από το Λουξεμβούργο με δύο νίκες με 0-1 και 3-0.Στο πρωτάθλημα η αντίπαλος του Δικεφάλου βρίσκεται στην 4η θέση με 31 βαθμούς, μετά από 20 αγωνιστικές.Ο προπονητής Ο Κιθ Λονγκ βρίσκεται στο τιμόνι της ομάδας από το 2014. Αγωνίστηκε σε Στόουκ, Νταντάλκ, Σαιντ Πάτρικς και Μπρεί.

Στην τελευταία αφου κρέμασε τα παπούτσια του έγινε από βοηθός προπονητή, μέχρι υπεύθυνος των φροντιστών, ώσπου να αναλάβει την τεχνική ηγεσία για τη σεζόν 2011-12.Στη συνέχεια έκανε ένα μικρό πέρασμα από την Άθλον Τόουν, πριν αναλάβει την Μποέμιανς στην οποία βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Πέρα από το ποδόσφαιρο ο Λονγκ ασχολείται και με το εμπόριο γραφικής υλής.Η ευρωπαϊκή ιστορίαΗ Μποέμιανς εμφανίστηκε σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετά το 1970, όταν κι έπαψε να είναι ερασιτεχνικό σωματείο και μετατράπηκε σε επαγγελματική ομάδα κι όπως όλες οι ομάδες της χώρας αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες κόντρα σε πιο... πλούσιες και ποιοτικές ομάδες.

Ωστόσο έχει καταφέρει να γράψει την δική της ευρωπαϊκή ιστορία με μερικά σπουδαία επιτεύγματα.Κορυφαία στιγμή είναι αναμφίβολα η πρόκριση επί της Αμπερντίν στα προκριματικά του Κυπέλλου UEFA της σεζόν 2000-01, με την Μποέμιανς μάλιστα να γίνεται η πρώτη ιρλανδική ομάδα που κερδίζει σε έδρα βρετανικού συλλόγου.

Η φετινή της πορεία με τρεις νίκες και μία ισοπαλία κόντρα σε Στιάρναν και Ντουντελάντζ είναι σίγουρα η πιο επιτυχημένη της πορεία σε προκριματική φάση.

Διαβάστε ακόμη...