Το Case Study του PAOK TV από την Amazon

Ο ΠΑΟΚ προσφέρει live αγώνες απευθείας στους φιλάθλους σε συνεργασία με την Insys Sport και την AWS.
Το Case Study του PAOK TV από την Amazon

 Όντας μία από τις μεγαλύτερες και πιο δημοφιλής ομάδες της χώρας ο ΠΑΟΚ αποφάσισε να διαχειριστεί μόνος του τα τηλεοπτικά δικαιώματα των εντός έδρας αγώνων του, μέσω της OTT πλατφόρμας που δημιούργησε τη σεζόν 2019-20. Η ανάγκη για βελτίωση, όμως, ήταν πάντα εκεί προκειμένου το PAOK TV να προσφέρει την καλύτερη δυνατή εμπειρία θέασης. Στην πορεία διαπιστώθηκε ότι η δομή που δημιουργήθηκε στους servers για τα δημοφιλή παιχνίδια έφερνε ένα κόστος, που θα μπορούσε να μειωθεί με μία υπηρεσία cloud.

Καλύτερα, ασφαλέστερα, γρηγορότερα Tο μότο του ΠΑΟΚ είναι το #DareToDream. Έτσι λοιπόν, οι άνθρωποι του Δικεφάλου ονειρεύτηκαν μία υπηρεσία καλύτερη, ασφαλέστερη και ταχύτερη για τους φιλάθλους που θέλουν να παρακολουθήσουν τους αγώνες. Η νέα πλατφόρμα που δημιουργήθηκε, με σκοπό να βελτιώσει την εμπειρία του θεατή, βασίστηκε πλήρως σε cloud, ενώ ενσωματώθηκε και σε δομές που προσφέρουν ισχυρές λύσεις στο κομμάτι της ασφάλειας.

Η υπηρεσία που στήθηκε στο Amazon Web Services (AWS) όχι μόνο επιτρέπει μια απρόσκοπτη εμπειρία για τους θεατές, που πλέον βλέπουν το βίντεο με ελάχιστη καθυστέρηση, αλλά κι επέτρεψε την πλήρη ευελιξία σε ό,τι αφορά την επισκεψιμότητα. Φυσικά, οι αγώνες του συλλόγου προσελκύουν πολύ μεγάλο αριθμό θεατών κάθε φορά. Η ικανότητα αναβάθμισης για τους αγώνες αυτούς επιτρέπει στον ΠΑΟΚ να διατηρεί την υποδομή του σε χαμηλότερα επίπεδα σε ώρες που η πλατφόρμα δεν έχει μεγάλη κίνηση.

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ επέλεξε την OTT λύση που της παρείχε η Insys Sport για να δημιουργήσει μία μοντέρνα και… γεμάτη εμπειρία παρακολούθησης ενός αγώνα. Κατά τη διάρκεια της διακοπής του πρωταθλήματος η ομάδα της Insys ανέπτυξε το νέο PAOK TV και προσέφερε κάτι εντελώς καινούργιο στους φιλάθλους του ΠΑΟΚ. Το Insys Multi DRM, που προστέθηκε στην πλατφόρμα, χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση και άδειες για να διασφαλίσει ότι το περιεχόμενο θα παραμένει ασφαλές. Επίσης, προστέθηκε και υπηρεσία watermarking για τον εντοπισμό και τον αποκλεισμό τυχόν χρηστών που μεταδίδουν παράνομα.

Έτοιμος για την νέα σεζόνΗ νέα πλατφόρμα του PAOK TV κυκλοφόρησε τον Αύγουστο πάνω στην ώρα για την έναρξη της σεζόν 2020-21. Η αρχική πλατφόρμα του PAOK TV προσέλκυσε περισσότερους από 200.000 συνδρομητές, παρέχοντας πάνω από 5.000 ώρες περιεχομένου. Με τη νέα και βελτιωμένη OTT πλατφόρμα, ο ΠΑΟΚ περιμένει ότι ο αριθμός των θεατών θα είναι ακόμη υψηλότερος για την επόμενη σεζόν.

 

CASE STUDY

 

Σύνοψη

Τη σεζόν 2019-20, ο ΠΑΟΚ έφερε στο προσκήνιο το PAOK TV, μια πλατφόρμα OTT που παρείχε ζωντανά αγώνες, εκπομπές πρίν και μετά το παιχνίδι και On Demand περιεχόμενο απευθείας στους θεατές σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο. Η κίνηση αυτή διατάραξε την αγορά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, δείχνοντας έναν νέο τρόπο μετάδοσης των αγώνων κι εκμετάλλευσης νέων τεχνολογιών. Επέτρεψε στον σύλλογο να διαχειρίζεται τα δικά του τηλεοπτικά δικαιώματα αποκλειστικά σε όλο τον κόσμο.Μετά από αυτήν την αρχική επιτυχία, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ήθελε να λανσάρει μια νέα έκδοση της ΟΤΤ πλατφόρμας της, ως μέρος μιας ευρύτερης αναθεώρησης της ψηφιακής στρατηγικής του συλλόγου. Ο Δικέφαλος ήθελε η νέα πλατφόρμα να είναι οπτικά καλύτερη, αυτοματοποιημένη, να διαθέτει μοντέρνο περιβάλλον και να είναι ακόμα πιο φιλική προς τον χρήστη. Ο Παναγιώτης Αρωνιάδης, PAOK TV Project Manager και New Media Director της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, δήλωσε:«Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια νέα OTT πλατφόρμα από την αρχή έτσι ώστε να γίνουμε καλύτεροι, γρηγορότεροι, ασφαλέστεροι και να προσφέρουμε μια καλύτερη εμπειρία για τους συνδρομητές μας. Το #DareToDream είναι κάτι περισσότερο από ένα σύνθημα για εμάς» .

ΠΑΟΚ TV

Το PAOK TV, που αναπτύχθηκε από την Insys Video Technologies, είναι μια πλατφόρμα συνδρομής και pay per view που μεταδίδει τα εντός έδρας παιχνίδια του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα της Super League και αποκλειστικό περιεχόμενο VOD μαζί με τηλεοπτικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ κι άλλες παραγωγές. Περιλαμβάνει 25 live αγώνες κάθε σεζόν, μεταδόσεις τριών ωρών με εκπομπές pregame και postgame, καθώς και περιεχόμενο on demand από προπονήσεις, εκπομπές και αποκλειστικές συνεντεύξεις. Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη σε τρεις γλώσσες, ελληνικά, αγγλικά, ρώσικα.

Μεταφορά στο cloud

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ αποφάσισε ότι η νέα έκδοση της OTT πλατφόρμας θα πρέπει να βασίζεται εξ ολοκλήρου σε τεχνολογία cloud, η οποία θα λειτουργεί στις Amazon Web Services (AWS). Αυτό θα ήταν το κλειδί για να μπορέσει ο σύλλογος να μειώσει το κόστος κατά τη διάρκεια περιόδων με χαμηλή κίνηση στην πλατφόρμα, ενώ παράλληλα να έχει δυνατότητα αυτόματης αναβάθμισης της υπηρεσίας προκειμένου να εξυπηρετήσει με τον καλύτερο τρόπο τους θεατές σε live events με μεγάλη τηλεθέαση. Χάρη στο μοντέλο πληρωμής ανά χρήση (Pay Per View), ο προϋπολογισμός παραμένει βιώσιμος για τον σύλλογο. Επίσης, η ύπαρξη τοποθεσίας Amazon CloudFront στην Ελλάδα διασφαλίζει ότι οι αγώνες μπορούν να μεταδίδονται ζωντανά με εξαιρετικά χαμηλό λανθάνοντα χρόνο, κοινώς χωρίς καθυστέρηση.

Βελτιώνοντας την εμπειρία του χρήστη

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ήταν πρόθυμη να εξασφαλίσει μία πλήρη εμπειρία στους θεατές. Αυτό σήμαινε τη δυνατότητα παράδοσης περιεχομένου σε κάθε διαθέσιμη πλατφόρμα με την υψηλότερη ποιότητα, χωρίς καθυστέρηση. Ο Παναγιώτης Αρωνιάδης σχολίασε:«Είναι σημαντικό για εμάς να μετατρέψουμε το PAOK TV σε μια ολοκληρωμένη, μοντέρνα, εύχρηστη και φιλική προς το χρήστη υπηρεσία που κατά τη διάρκεια του ζωντανού αγώνα μετατρέπεται σε μία μοναδική εμπειρία προβολής» .

Ταυτόχρονα, η διασφάλιση της προστασίας από την πειρατεία ήταν φυσικά ένα από τα κύρια θέματα, δεδομένης της αποκλειστικότητας του περιεχομένου που παρέχεται στους θεατέςInsys SportΗ Insys Video Technologies παρείχε μια ολοκληρωμένη λύση cloud based, end to end, βασισμένη στο AWS Cloud. Η πλατφόρμα βασίζεται στο Insys Sport, μια ολοκληρωμένη και ευέλικτη λύση που έχει σχεδιαστεί για εταιρείες και οργανισμούς που θέλουν να προσφέρουν περιεχόμενο στους θεατές προβάλλοντας τα βίντεό τους με καινοτόμο τρόπο. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ μπορεί εύκολα να χειριστεί την υψηλή επισκεψιμότητα χάρη στο επεκτάσιμο περιβάλλον του cloud της AWS.

Η νέα υπηρεσία PAOK TV χρησιμοποιεί το Insys Multi DRM, το οποίο προστατεύει το περιεχόμενο από πειρατεία χρησιμοποιώντας κρυπτογράφηση και ψηφιακές άδειες. Το Insys VT ενσωμάτωσε επίσης ένα υδατογράφημα στο live.

To watermark εμφανίζεται τυχαία σε διαφορετικά σημεία της οθόνης. Μετά από μια ακολουθία υδατογραφημάτων, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ μπορεί εύκολα να δει ποιος μεταδίδει τον αγώνα παράνομα κι ο χρήστης μπορεί να αποκλειστεί άμεσα.

Παροχή ευελιξίας με το Cloud

Η νέα έκδοση του PAOK TV έχει ενσωματωθεί σε μια σειρά υπηρεσιών AWS Media, διαχειριζόμενων υπηρεσιών cloud που καθιστούν γρήγορη και εύκολη την προετοιμασία, την επεξεργασία και την παράδοση live streaming.

Αυτό περιλαμβάνει το AWS Elemental MediaPackage, το οποίο προετοιμάζει και προστατεύει αξιόπιστα το βίντεο για παράδοση μέσω internet. Tο AWS Elemental Media Package λαμβάνει ένα σήμα και δημιουργεί ροές βίντεο μορφοποιημένες για αναπαραγωγή σε πολλές συσκευές. Το PAOK TV χρησιμοποιεί AWS Elemental Media Convert για την επεξεργασία και τη δημιουργία On Demand περιεχομένου.Κατά τη διάρκεια των ζωντανών αγώνων, το AWS Elemental MediaLive δημιουργεί υψηλής ποιότητας ροές βίντεο έτοιμες για παράδοση στον τελικό χρήστη. Η παράδοση γίνεται χρησιμοποιώντας το AWS Elemental MediaConnect.Χάρη στο Amazon CloudFront, το περιεχόμενο βίντεο παραδίδεται με ασφάλεια, με ελάχιστη καθυστέρηση και σε υψηλές ταχύτητες. Το περιβάλλον cloud επιτρέπει επίσης την αυτόματη κλιμάκωση για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών λόγω μεγάλης επισκεψιμότητας κατά τη διάρκεια των αγώνων. Το νέο PAOK TV μπορεί να προβληθεί μέσω υπολογιστή, κινητών συσκευών, Android TV, LG webOS και Samsung Smart TV Tizen.

Την σεζόν 2019-20, η αρχική έκδοση του PAOK TV προσέλκυσε περισσότερους από 200,000 συνδρομητές και μετέδωσε 5.000 ώρες περιεχομένου. Η νέα πλατφόρμα του PAOK TV κυκλοφόρησε τον Αύγουστο πάνω στην ώρα για την έναρξη της σεζόν 2020-21, ο ΠΑΟΚ περιμένει ότι ο αριθμός των θεατών θα είναι ακόμη υψηλότερος.

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...