«Περήφανοι που φοράμε αυτή την φανέλα»

Σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την χώρα, μία παρέα νεαρών αθλητών, έχει βαλθεί να φέρει χαμόγελο στα χείλη των φιλάθλων.
«Περήφανοι που φοράμε αυτή την φανέλα»

Η Εθνική Νέων έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα προς την δόξα και την κορυφή, παίρνοντας το εισιτήριο για τα ημιτελικά της τελικής φάσης του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Euro U19 που διεξάγεται σε Βέροια, Λάρισα και Κατερίνη.

Το συγκρότημα του Γιάννη Γκούμα δίνει ραντεβού με την ιστορία, καθώς στις 16.07 στις 19:00 αντιμετωπίζει την Ρωσία με φόντο μία θέση στον μεγάλο τελικό. Εκεί που θα περιμένει ένα από τα δύο μεγαθήρια που κοντράρονται στον δεύτερο ημιτελικό, τη Γαλλία ή τη Ισπανία. Οι ποδοσφαιριστές της εθνικής θέλουν να φτάσουν την χώρα μας και πάλι στον τελικό της διοργάνωσης μετά τις παρουσίες του 2007 και 2012, όπου η Ελλάδα ηττήθηκε με 1-0 από την Ισπανία και στις δύο περιπτώσεις. Πιθανό σενάριο λοιπόν μία επανάληψη και μάλιστα επί Ελληνικού εδάφους.

Ο δρόμος προς τους «4»

Η Ελλάδα ως οικοδέσποινα συμμετείχε απευθείας στην τελική φάση χωρίς να χρειαστεί να συμμετάσχει ούτε στα προκριματικά ούτε στην Elite Round, εν αντιθέσει με τις υπόλοιπες αντιπάλους της που έδωσαν σκληρές μάχες για να φτάσουν μέχρι τους ομίλους. Η κλήρωση έφερε στον δρόμο της εθνικής μας την υπερδύναμη σε αυτές τις ηλικίες Γαλλία αλλά και τις πάντα υπολογίσιμες και επικίνδυνες Ουκρανία και Αυστρία.

Η πρεμιέρα ήταν ονειρική για την Ελλάδα. Νίκη με 2-0 επί τους Ουκρανίας, με γκολ των Ορφανίδη και Καραχάλιου και ξεκίνημα με το δεξί. Επόμενος αντίπαλος ήταν η Αυστρία, με τους παίκτες του Γκούμα να γνωρίζουν πως αν κέρδιζαν η πρόκριση θα ήταν εξασφαλισμένη. Μετά από ένα όμορφο παιχνίδι με πολλές φάσεις εκατέρωθεν, η λευκή ισοπαλία δεν άφηνε κανέναν ικανοποιημένο.

Την τελευταία αγωνιστική τα σενάρια πρόκρισης ήταν πολλά. Η Ελλάδα με νίκη ή ισοπαλία περνούσε σίγουρα. Η ήττα θα έβαζε την πρόκριση σε περιπέτειες και θα επηρεαζόταν από το αποτέλεσμα της Αυστρίας κόντρα στην Ουκρανία. Οι Γάλλοι με ένα γκολ στις αρχές του κάθε ημιχρόνου επικρατούν της χώρας όμως τα νέα από την άλλη αναμέτρηση είναι θετικά. Η Αυστρία καταφέρνει να ισοφαρίσει σε 2-2 στο 87′, το οποίο μένει μέχρι την λήξη και οι πανηγυρισμοί στο γαλανόλευκο στρατόπεδο ξεκινούν.

Το «ασπρόμαυρο» στοιχείο

Από την Εθνική Ομάδα δεν θα μπορούσαν να λείπουν και παίκτες του ΠΑΟΚ. Ο Δικέφαλος έχει τέσσερις εκπροσώπους, τους Κουλούρη , Πόζογλου , Βασαϊτη και Τσελεπίδη. Στην προεπιλογή και τα φιλικά προετοιμασία συμμετείχε και ο Δεληγιαννίδης , ο οποίος έμεινε εκτός για λόγους τακτικής, λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα του τουρνουά.

Ο Ευθύμης Κουλούρης αποτελεί την... «παλιοσειρά» καθώς είναι μέλος των εθνικών ομάδων από το 2013 ενώ με την U19 μετράει 21 συμμετοχές και 4 τέρματα, αποτελώντας βασικό και αναντικατάστατο μέλος του εθνικού συγκροτήματος, όντας μάλιστα και αρχηγός. Από κοντά και ο Στέλιος Πόζογλου ο οποίος πέρυσι έκανε το ντεμπούτο του και από τότε βρίσκεται σχεδόν πάντα στις επιλογές των ομοσπονδιακών τεχνικών. Ο νεαρός εξτρέμ μετρά με την γαλανόλευκη 11 συμμετοχές και δύο τέρματα.

Φέτος όμως το βάπτισμα του πυρός στην εθνική ομάδα πήραν άλλοι δύο παίκτες της Κ20 του Δικεφάλου. Ο λόγος για τους Νίκο Βασαΐτη και Τίμο Τσελεπίδη, οι οποίοι συμμετείχαν στην προετοιμασία της ομάδας και κέρδισαν θέση στο ρόστερ για την τελική φάση. Ο Βασαΐτης έκανε ντεμπούτο τον Σεπτέμβριο του 2014 σε ένα φιλικό κόντρα στην Φινλανδία και μέτρησε επτά συμμετοχές σε φιλικά προετοιμασίας πετυχαίνοντας μάλιστα και ένα τέρμα. Ο Τσελεπίδης από την άλλη πρόλαβε πριν πάρει φανέλα βασικού στο Euro U19 να παίξει μόλις τρία φιλικά παιχνίδια. Στα αξιοσημείωτα της προετοιμασίας ήταν ότι σε φιλική αναμέτρηση στην Καβάλα, η Εθνική αναδείχθηκε ισόπαλη 2-2 με την Δανία, με τέρματα των δύο νεαρών παικτών του Δικεφάλου. Ο Τσελεπίδης είχε ανοίξει το σκορ στο 5' και ο Βασαΐτης που πέρασε στην θέση του με τέρμα στο 78' χάρισε την ισοπαλία στην ομάδα του.

Στα τρία παιχνίδια των ομίλων ο Τσελεπίδης έχει τρία στα τρία χωρίς να αντικατασταθεί μάλιστα, ο Κουλούρης έπαιξε βασικός κόντρα σε Ουκρανούς και Γάλλους, για 61' και 89' λεπτά αντίστοιχα, ο Πόζογλου έπαιξε στο πρώτο ημίχρονο στην πρεμιέρα, πέρασε αλλαγή στο 60' κόντρα στην Αυστρία και δεν κατάφερε να αγωνιστεί στην αναμέτρηση με την Γαλλία καθώς ένιωσε ενοχλήσεις στους κοιλιακούς, ενώ τέλος ο Βασαΐτης δεν έχει αγωνιστεί προς το παρόν.

Τα λόγια του αρχηγού

Ο Ευθύμης Κουλούρης μίλησε αποκλειστικά στο paokfc.gr λίγο πριν τον μεγάλο ημιτελικό και μοιράστηκε τις σκέψεις του για την εθνική ομάδα αλλά και για τον Δικέφαλο που αρχίζει την χρονιά κόντρα στην Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ.

Ευθύμη συγχαρητήρια για την πρόκριση. Ποιες είναι οι πρώτες σκέψεις σου για την πρόκριση;

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό το γεγονός. Θέλαμε πολύ να περάσουμε στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Είναι κάτι πολύ σπουδαίο τόσο για εμάς όσο και για την χώρα μας και νιώθουμε πολύ περήφανοι που φοράμε αυτή την φανέλα και φτάσαμε ως εδώ. Αφήνουμε στην άκρη τους πανηγυρισμούς πλέον και στρέφουμε την προσοχή μας στην Ρωσία. Είναι ένα παιχνίδι που θέλουμε πολύ να κερδίσουμε και θα δώσουμε τα πάντα για να το πετύχουμε.»

Ποιος είναι πλέον ο στόχος αυτής της ομάδας; Υπάρχουν σκέψεις ακόμα και για τρόπαιο; Πως είναι το κλίμα στην ομάδα;

«Ναι, εννοείται. Δεν μπορούμε να μην πιστεύουμε στον τίτλο, γιατί έτσι δεν θα βγάλουμε κάτι καλό στο γήπεδο. Περάσαμε και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι γι αυτό. Πλέον ξεχνάμε τα προηγούμενα ματς και επικεντρωνόμαστε στον αντίπαλο μας. Όλοι πιστεύουμε ότι αν δώσουμε αυτό που μπορούμε θα είμαστε στον τελικό της διοργάνωσης. Θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε και στο τέλος θα δούμε το αποτέλεσμα«.

Τα περισσότερα παιδιά προέρχεστε από μία γεμάτη και δύσκολη σεζόν με πολλές συμμετοχές. Υπάρχει κούραση ή το πάθος για μία επιτυχία με την εθνική σας κάνει να την ξεπερνάτε;

«Σαφέστατα υπάρχει κούραση. Όλοι είμαστε άνθρωποι. Προσπαθήσαμε μέσα από την προετοιμασία αλλά και τις προπονήσεις να επικεντρωθούμε σε κάποια πράγματα αλλά και να ξεκουραστούμε τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Όταν όμως βρίσκεσαι στους «4» της Ευρώπης πιστεύω αφήνεις στην άκρη την κούραση και επικεντρώνεσαι σε αυτό το παιχνίδι, δίνοντας ότι καλύτερο έχεις, το 100%«.

Ο ΠΑΟΚ ρίχνεται στην μάχη των προκριματικών γύρων του Europa League. Μία πρώτη εκτίμηση για τις δύο αναμετρήσεις με την Λοκομοτίβα αλλά και τις ευχές που θέλεις να δώσεις στους συμπαίκτες ενόψει της πρώτης μάχης της σεζόν.

«Εύχομαι καταρχάς καλή επιτυχία στους συμπαίκτες. Έχω μάθει, και από αυτούς αλλά και από τα όσα γράφονται, ότι η προετοιμασία έχει πάει πολύ καλά και ότι έχουν προετοιμαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα. Είναι μία δύσκολη περίοδος, αλλά πιστεύω ότι θα παρουσιαστούν έτοιμοι κόντρα στην Λοκομοτίβα και θα πετύχουν την πρόκριση. Η προηγούμενη σεζόν τελείωσε πολύ αργά και η φετινή πολύ νωρίς. Είμαι σίγουρος ότι θα πάει καλά ο πρώτος προκριματικός και θα βρεθούμε στην επόμενη φάση«.

Μπορεί να μην έχεις ακόμη τελειώσει την σεζόν 2014-15 αλλά οι στόχοι σου για την νέα σεζόν ποιοι είναι;

«Θέλω να γυρίσω και να ενσωματωθώ στην ομάδα, να μπω στην φιλοσοφία του νέου προπονητή και να μπω γρήγορα στο κλίμα της ομάδας. Αυτή την στιγμή είμαι επικεντρωμένος στην εθνική. Μόλις τελειώσουμε από εδώ θα γυρίσω και θα δουλέψω σκληρά. Θέλω η νέα σεζόν να είναι γεμάτη για μένα και να δώσω όλο μου το είναι για να πετύχει ο ΠΑΟΚ«.

Πρώτο βήμα λοιπόν την Πέμπτη 16.07 στις 19:00 στο AEL FC Arena στην Λάρισα και στο βάθος ο τελικός της 19ης Ιουλίου.

Καλή επιτυχία!

Διαβάστε ακόμη...