Ο γυρολόγος... Άρης του ΠΑΟΚ! (vids)

Aπό sdna.gr: Ο πρώην τεχνικός του ΠΑΟΚ, Άρι Χάαν αποτέλεσε ένα μεγάλο κεφάλαιο στις μεγάλες ομάδες του Άγιαξ και της Εθνικής Ολλανδίας
Πηγή: sdna.gr
Ο γυρολόγος... Άρης του ΠΑΟΚ! (vids)

ενώ μετέπειτα ξεκίνησε να γυρνάει από πάγκους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης! Το SDNA σας παρουσιάζει τον γυρολόγο Ολλανδό που πέρασε από τον Δικέφαλο του Βορρά.

Το πέρασμα του Άρι Χάαν από τον ΠΑΟΚ προκαλεί αίσθηση και όχι φυσικά λόγω της προηγούμενης θητείας του στους πάγκους των Φέγενορντ και Άντερλεχτ.

Ο Ολλανδός προπονητής στα νιάτα του στη δεκαετία του 70' αποτέλεσε μία σημαντική μονάδα στις μεγάλες ομάδες του Άγιαξ και της Εθνικής Ολλανδίας.

Θρύλος της δεκαετίας του 70'

Ο Χάαν αποτέλεσε μέλος της τεράστιας ομάδας του «Αίαντα» που είχε πανηγυρίσει τρία διαδοχικά τρόπαια Κυπέλλου Πρωταθλητριών από το 1971 ως το 1973. Μάλιστα ο Χάαν ήταν εκείνος που με δικό του τέρμα στο τέλος είχε σφραγίσει την επικράτηση με 2-0 επί του Παναθηναϊκού στον τελικό Γουέμπλεϊ.

Η ευρωπαϊκή αύρα που συνόδευε τον Χάαν συνεχίστηκε και κατά τη μετέπειτα θητεία του στην Άντερλεχτ, όταν η βελγική ομάδα με τον Ολλανδό στη μηχανή της στον χώρο του κέντρου πανηγύρισε δύο Κύπελλα Κυπελλούχων μέσα σε τρία χρόνια, το 76' και το 78'.

Φυσικά έζησε μεγάλες στιγμές και με την Εθνική Ολλανδίας με τον Χάαν να παίζει σε δύο back to back τελικούς Παγκοσμίου Κυπέλλου. Και στις δύο περιπτώσεις ωστόσο ο Χάαν δεν μπόρεσε να ανέβει στην κορυφή του κόσμου με την Ολλανδία να γνωρίζει την ήττα με 2-1 από τη Δυτική Γερμανία το 1974 και με 3-1 από την Αργεντινή το 1978.

Το διπλό πέρασμα από τον ΠΑΟΚ

Η θητεία του Χάαν στον πάγκο του ΠΑΟΚ έχει μια ξεχωριστή ιδιομορφία καθώς ο Ολλανδός τεχνικός μέσα σε μικρό διάστημα στη δεκαετία του 90' πέρασε για δύο φορές από τον Δικέφαλο. Αρχικά ο Χάαν υπέγραψε το καλοκαίρι του 1994 στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ να πραγματοποιεί μια πάρα πολύ ικανοποιητική σεζόν, τερματίζοντας τρίτος, μόλις δύο βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό.

Ωστόσο το ξεκίνημα της επόμενης σεζόν δεν είναι ανάλογο με συνέπεια τον Οκτώβριο του 1995 ο Χάαν να αποτελέσει παρελθόν από τη Θεσσαλονίκη έχοντας οδηγήσει τις σχέσεις του με τον σύλλογο σε ρήξη.

Εκεί ωστόσο θα επέστρεφε λίγα χρόνια αργότερα όταν τον Φεβρουάριο του 1999 θα ξεκινούσε τη δεύτερή του θητεία στον πάγκο του Δικεφάλου αντικαθιστώντας τον Άγγελο Αναστασιάδη. Ο Χάαν οδηγεί την ομάδα στην 4η θέση, έχοντας έρθει σε μία όχι και τόσο καλή συγκυρία και ο ΠΑΟΚ όπως ήταν λογικό του εμπιστεύεται το τιμόνι και για του χρόνου.

Μάλιστα η επόμενη σεζόν (1999-2000) ξεκινάει με εκείνο το αλησμόνητο 4-4 στην Τούμπα με την ΑΕΚ, αλλά η πορεία δεν είναι η αναμενόμενη. Μάλιστα αποχωρεί πάλι από τη Θεσσαλονίκη με κακές εντυπώσεις έπειτα από ένα βαρύ 4-1 στο ΟΑΚΑ από τον Ολυμπιακό τον Νοέμβριο του 1999.

Ο Πανηλειακός και τα... λουλούδια!

Αμέσως μετά από την αποχώρησή του από τον ΠΑΟΚ ο Χάαν παρέμεινε στην Ελλάδα περνώντας από το τιμόνι του Πανηλειακού. Μία από τις χαρακτηριστικές ιστορίες εκείνης της περιόδου ήταν τα λουλούδια που του πέταγαν οι οπαδοί της τοπικής ομάδας πριν από τα εντός έδρας παιχνίδια λόγω της συνήθειας του Ολλανδού τεχνικού να επισκέπτεται ένα γνωστό μπουζουξίδικο του Πύργου.

Η προπονητική του καριέρα απλώθηκε στον παγκόσμιο χάρτη!

Από εκεί και μετά το πέρασμα του Χάαν γίνεται παγκόσμιο με το ρεπερτόριο να περιλαμβάνει όλα τα μήκη και τα πλάτη του χάρτη! Εθνικές ομάδες της Κίνας, της Αλβανίας και του Καμερούν και σύλλογοι σε Ιράν και Κίνα!

Στη χώρα της Άπω Ανατολής ρίζωσε από το 2009 αλλάζοντας τέσσερις φορές συλλόγους! Από το 2014 μέχρι και σήμερα βρίσκεται στην τεχνική ηγεσία της Τιανγίν Τέδα στην κινεζική Σούπερ Λιγκ.

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...