Κοροβέσης - Χαρίσης: Γρήγορος... κλέφτης

Το SDNA παρουσιάζει, τα φετινά επιτεύγματα, το προφίλ και το αγωνιστικό στυλ των δύο νέων αποκτημάτων του ΠΑΟΚ, που έρχονται στον Δικέφαλο του Βορρά από τον ΠΑΣ Γιάννινα.
Πηγή: sdna.gr
Κοροβέσης - Χαρίσης: Γρήγορος... κλέφτης

Το μεταγραφικό... ντου του ΠΑΟΚ συνεχίζεται με αμείωτο βαθμό. Το SDNA αποκάλυψε τα δύο νέα μεταγραφικά «χτυπήματα» του Δικεφάλου, για το καλοκαίρι. Χάρης Χαρίσης και Νίκος Κοροβέσης, θα φορούν τα «ασπρόμαυρα» από τη νέα σεζόν, με τον ΠΑΟΚ να βάζει στη μηχανή του, δύο χρήσιμα «εργαλεία», αφού αμφότεροι βρίσκονται στην καλύτερη ποδοσφαιρικά ηλικία τους, ενώ έχουν εμπειρία από την Super League, ενώ φέτος αποτελούν βασικά γρανάζια, στη δομή λειτουργίας του ΠΑΣ.

Το SDNA, αναλύει, με τη χρήσιμη βοήθεια των στατιστικών στοιχείων, τα νούμερα των δύο παικτών στο φετινό πρωτάθλημα, αλλά ταυτόχρονα κάνει και μία παρουσίαση του προφίλ, της καριέρας και του αγωνιστικού τους στυλ.

Η «καψούρα» του Βρύζα

Ο Χάρης Χαρίσης, αποτελεί γνήσιο προϊόν των ακαδημιών του ηπειρώτικου συλλόγου. Αξιοσημείωτο της καριέρας του 19χρονου, είναι πως το ντεμπούτο του στη μεγάλη κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος, το έκανε κόντρα στον ΠΑΟΚ, σε παιχνίδι σημαδιακό για τον Δικέφαλο.

Πιο συγκεκριμένα ήταν τη σεζόν 2012-2013, όταν ο ΠΑΟΚ, κέρδισε με γκολ του Γκόρντον Σίλντεφελντ με 2-1, τον ΠΑΣ, στους «Ζωσιμάδες» και εξασφάλισε το εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Σε εκείνο το παιχνίδι, ο Χαρίσης είχε περάσει στο γήπεδο στο 86', στη θέση του Ιλιτς. Αυτή, ήταν και η μοναδική του εμφάνιση εκείνη τη χρονιά.

Φέτος, ο δεξιοπόδαρος μέσος, αποτελεί την αποκάλυψη του ΠΑΣ και συνολικά του ελληνικού πρωταθλήματος, αφού με τις εμφανίσεις του, προσέλκυσε πάνω του τα βλέμματα, πολλών ομάδων. Μετράει 11 συμμετοχές (έξι φορές στο βασικό σχήμα και πέντε έχει περάσει ως αλλαγή), έχοντας συνολικά 683' αγωνιστικής παρουσίας. Ο Χαρίσης είναι παίκτης που περιορίζεται - κυρίως - στα ανασταλτικά του καθήκοντα. Αυτό αποδεικνύουν και οι αριθμοί που τον συνοδεύουν φέτος. Ο νεαρός μέσος, έχει μόλις τρεις τελικές προσπάθειες στην εστία, χωρίς καμία εξ' αυτών να βρει στόχο.

Το εντυπωσιακό του στοιχείο, είναι τα κλεψίματα που έχει στο φετινό πρωτάθλημα, αφού με τα τρεξίματά του, καλύπτει πολλούς χώρους στο γήπεδο. Μετράει 36, όντας δεύτερος στη σχετική λίστα της ομάδας του (πρώτος είναι ο Τσουκαλάς με 38). Επίσης, ένα ακόμα στοιχείο που τον συνοδεύει, είναι πως παρά τη νευραλγική θέση που καλύπτει, αυτή του αμυντικού μέσου, έχει αντικρίσει μόλις τρεις φορές την κίτρινη κάρτα, χωρίς να έχει αποβληθεί ποτέ στην καριέρα του.

Αξίζει να σημειωθεί πως την πορεία του παίκτη παρακολουθούσε καιρό τώρα ο Ζήσης Βρύζας, με τον τεχνικό διευθυντή του ΠΑΟΚ, να πιστεύει πολύ στις ικανότητες του 19χρονου, γι' αυτό άλλωστε και επέμενε στην απόκτησή του, από τώρα.

Ο Χαρίσης έχει δουλέψει πολύ στις ακαδημίες του ΠΑΣ και μόνο συγκυριακό δεν θεωρείται το ξεπέταγμά του στην πρώτη ομάδα. Ωστόσο, στις μικρές ομάδες δεν αγωνίστηκε στη θέση του κεντρικού μέσου, όπως το κάνει τις τελευταίες δύο σεζόν. Ο Χαρίσης είναι ένας αρκετά δυναμικός χαφ, που δεν φοβάται να μπει στις φάσεις και στις διεκδικήσεις, έχοντας μια σημαντική φυσική παρουσία στον χώρο της μεσαίας γραμμής. Αποτελεί ένα πολυσύνθετο μέσο, ο οποίος ξέρει και να κόβει αλλά και να βγάζει την ομάδα μπροστά, αν και στη θέση του επιτελικού έχει ακόμα πολλά περιθώρια βελτίωσης.

Ο τεχνικός του ΠΑΣ, Γιάννης Πετράκης, είναι αυτός που τον πιστεύει περισσότερο από τον καθένα και μάλιστα το καλοκαίρι δεν πήρε παίκτη στη μεσαία γραμμή προκειμένου να του δώσει τις απαραίτητες ευκαιρίες, με τον πιτσιρικά να τον δικαιώνει!

O... μπαρουτοκαπνισμένος

Ο Νίκος Κοροβέσης, αν και μόλις 23 ετών, μπορεί να θεωρηθεί ως «μπαρουτοκαπνισμένος», αφού στα τρία χρόνια παρουσίας του, στον ΠΑΣ, μετράει συνολικά, 63 συμμετοχές (και 13 γκολ), όντας βασικός παίκτης των Ηπειρωτών.

Αλλάζει αρκετούς σταθμούς πολύ νωρίς στην καριέρα του μέχρι να καταφέρει να βρει σταθερά ποδοσφαιρικά πατήματα, αφού από τη γενέτειρά του τη Χαλκίδα, πάει στην ομάδα κάτω των 20 ετών του Πανιωνίου και από εκεί στον Παναιγιάλειο. Αποκτήθηκε από τον ΠΑΣ, το 2012, από τον Απόλλωνα Σμύρνης, που τότε αγωνίζονταν στην Γ' Εθνική. Με το «καλημέρα», ο Κοροβέσης, έκανε limit up στις μετοχές του και έκανε πολλούς να ασχοληθούν μαζί του. Τα νούμερά του εντυπωσιακά. 31 συμμετοχές και επτά γκολ. Διόλου άσχημα για πρωτοεμφανιζόμενο παίκτη.

Στο ίδιο μήκος κύματος κύλησε και η περσινή χρονιά για τον 23χρονο. 29 συμμετοχές και τρία γκολ. Μάλιστα, φέτος το καλοκαίρι το όνομά του ακούστηκε και για την ΑΕΚ. Ο ίδιος πήρε, την απόφαση να παραμείνει στα Γιάννινα και συνεχίζει να εντυπωσιάζει. Έχει 13 συμμετοχές (εννιά βασικός και τέσσερις ως αλλαγή) που μεταφράζονται σε 920' αγωνιστικής παρουσίας, έχοντας βρει τρεις φορές το δρόμο προς τα δίχτυα σε 19 συνολικά, τελικές προσπάθειες. Δηλαδή, σκοράρει ένα γκολ, ανά 6,3 προσπάθειες. Τα γκολ τα πέτυχε στα παιχνίδια με Αστέρα Τρίπολης (σκόραρε δύο φορές) και με τον ΠΑΟΚ (στο 3-0).

Μπορεί να ξεκίνησε σαν αριστερό μπακ, αλλά στην πορεία ανέβηκε πιο ψηλά στην αριστερή πτέρυγα και έγινε εξτρέμ, θέση η οποία του αρέσει περισσότερο. Το μεγάλο του ατού είναι η ταχύτητά του πάνω στη γραμμή, ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις συγκλίνει με προσωπικές ενέργειες μέσα στην περιοχή.

Αυτό που μάλλον θα πρέπει να βελτιώσει είναι το τελείωμα των φάσεων, καθώς για εξτρέμ για την ώρα δεν βγάζει όσα γκολ θα μπορούσε, αφήνοντας αρκετές φορές τους φιλάθλους του ΠΑΣ με το «αχ» στο στόμα. Πάντως, και σε αυτό τον τομέα η βελτίωση φαίνεται μέσω των προπονήσεων.

Δείτε σε δράση τον Νίκο Κοροβέση.

Διαβάστε ακόμη...