Βερέιεν : “Ο ΠΑΟΚ είναι μια… ενοχλητική ομάδα – Θα περάσει δύσκολα στην Τούμπα η Γάνδη”!

Από thessports.gr: Ο Γκερτ Βερέιεν είναι ένας από τους πιο γνωστούς Βέλγους παίκτες στην ιστορία του ποδοσφαίρου της χώρας με πέρασμα τόσο από την Άντερλεχτ, όσο και από την Κλαμπ Μπριζ (αγωνίστηκε εκεί για 14 χρόνια!). Κατά την διάρκεια της καριέρας του, μέτρησε και 50 συμμετοχές με την εθνική Βελγίου και πλέον είναι ο πιο περιζήτητος τηλεσχολιαστής.
Πηγή: thessports.gr
Βερέιεν : “Ο ΠΑΟΚ είναι μια… ενοχλητική ομάδα – Θα περάσει δύσκολα στην Τούμπα η Γάνδη”!

Ο Βερέιεν στο blog του στην ιστοσελίδα nieuwsblad.be διαφωνεί με όσους στην Γάνδη χαρακτηρίζουν ως βατό αντίπαλο τον ΠΑΟΚ και αναλύει το παιχνίδι του Δικεφάλου.

Ο 51χρονος αναλυτής αγώνων προειδοποιεί τους συμπατριώτες του για την ατμόσφαιρα που θα βρουν απόψε στην Τούμπα και επισημαίνει ότι οι αναμετρήσεις δεν θα είναι τόσο... εύκολες, όσο τις περιμένουν οι Βέλγοι.

«Μετά από μια τέτοια κλήρωση γρήγορα βγαίνει το συμπέρασμα ότι ο ΠΑΟΚ είναι ένας βατός αντίπαλος για την Γάνδη. Από πού βγαίνει αυτό το συμπέρασμα;

Γιατί δεν ξέρουμε τον ΠΑΟΚ και δεν βαθμολογούμε πολύ το ελληνικό πρωτάθλημα;

Ο ΠΑΟΚ απέκλεισε τη δανέζικη Μίντιλαντ στον προηγούμενο γύρο, που είναι μια καλή ευρωπαϊκή ομάδα. Μαζί με τον Ολυμπιακό, ο ΠΑΟΚ είναι οι καλύτερες ομάδες στην Ελλάδα. Η κανονική περίοδος στο πρωτάθλημα τελείωσε και ο ΠΑΟΚ τερμάτισε δεύτερος. Θα αντικαθιστούσα την λέξη «εφικτός» με την λέξη «δύσκολος». Για να περάσει η Γάνδη τον ΠΑΟΚ θα πρέπει να τα πάει πολύ καλά σε όλους τους τομείς», γράφει αρχικά στο blog του ο Γκερτ Βερέιεν.

Στην συνέχεια ο Βέλγος πλέον τηλεσχολιαστής ανέφερε: «Κάποτε πήγαμε στην Θεσσαλονίκη για παιχνίδι του ΠΑΟΚ με την Κλαμπ Μπριζ. Όχι για να παίξω ποδόσφαιρο αλλά για να δουλέψω στην τηλεόραση. Το να παίζεις εκεί δεν είναι ένα... απλό εκτός έδρας παιχνίδι. Δεν πρόκειται για αναμέτρηση σε ξένο έδαφος, αλλά σε εχθρικό έδαφος.

Η Γάνδη παίζει με κάτι παραπάνω από την ομάδα του ΠΑΟΚ, αλλά με μια ολόκληρη ατμόσφαιρα. Και έτσι παίζει ο ΠΑΟΚ. Δεν είναι ότι ο ΠΑΟΚ δεν θέλει να παίξει ποδόσφαιρο. Αυτό θέλουν. Αλλά το πρώτο τους μέλημα είναι πάντα να πολεμούν μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Τα ματς του ΠΑΟΚ είναι σχεδόν όλα μια μονομαχία με τρεξίματα και ένταση. Αξιοποιούν αυτήν την ατμόσφαιρα υψηλής έντασης παίζοντας με ενθουσιασμό. Ειδικά στα εντός έδρας παιχνίδια τους εκμεταλλεύονται την παρουσία του κόσμου για να προκαλέσουν λάθη και να κερδίσουν χρόνο. Μην ξεχνάτε ότι ο ΠΑΟΚ έχει το ρόστερ του, τον Βιεϊρίνια, 36 ετών πρώην της Βόλφσμπουργκ, τον Κούρτιτς, 33 ετών έχει παίξει χρόνια στη Serie A και τον 35χρονο Κρέσπο, πρώην παίκτη της Σεβίλλης, αναμφίβολα είναι μια ομάδα με μεγάλη εμπειρία».

Αναλύοντας το παιχνίδι του ΠΑΟΚ ο Βερέιεν τόνισε: «Αυτό που κάνει πολύ καλά ο ΠΑΟΚ είναι να αφήνει έναν αντίπαλο να... εκτίθεται. Εκτιμώ ότι η Γάνδη είναι υψηλότερη από πλευράς ποδοσφαιρικής ικανότητας, αλλά το ερώτημα είναι αν θα το δούμε αυτό στην Θεσσαλονίκη. Η Μίντιλαντ δεν κατάφερε να παίξει ποδόσφαιρο εκεί. Ο ΠΑΟΚ καθορίζει πώς θα είναι το ματς, από τον τρόπο παιχνιδιού του. Αν η Γάνδη θέλει να καθορίσει πώς θα είναι το ματς, πρέπει να είναι πολύ καλύτερη με την μπάλα στα πόδια, στο επίπεδο του τελευταίου αγώνα στο Κύπελλο με την Κλαμπ Μπριζ.

Στην Ελλάδα μπορεί να είναι δύσκολο. Ο ΠΑΟΚ ασκεί πολύ καλή πίεση στην μπάλα και ειδικά στα πλάγια, όχι πάντα ασκώντας μεγάλη πίεση σε αυτή. Όποιος έχει την μπάλα περικυκλώνεται και αναπόφευκτα καταλήγει σε μονομαχία. Αν η μπάλα είναι στα αριστερά, ασκούν πίεση σε αυτή την πλευρά με όλη την ομάδα. Η λύση είναι να μετατοπιστεί το παιχνίδι στην άλλη πλευρά, κάτι που χρειάζεται ποιότητα.

Όπως η Μίντιλαντ έτσι και η Γάνδη, παίζει με τρεις πίσω και ακραία μπακ, δεν κατάφερε να φτάσει τη μπάλα στην πλευρά που ήταν ο χώρος. Στα δύο ματς του ΠΑΟΚ που είδα, δεν πήρε μακροχρόνια κατοχή από τον αντίπαλο. Σπάνια βλέπεις... ξεκούραση στην μπάλα. Ο ΠΑΟΚ δεν κερδίζει έπαθλα ομορφιάς στον τρόπο παιχνιδιού του, αλλά αυτό τον κάνει... ενοχλητική ομάδα. Εάν η Γάνδη καταφέρει ακόμα να φέρει το ποδόσφαιρό της, τότε αυτό θα είναι ένα μεγάλο επίτευγμα».

Για τους καλύτερους παίκτες του ΠΑΟΚ και αυτούς που ξεχωρίζει: «Αν και είναι η καλύτερη επίθεση στο δικό πρωτάθλημα και δεν έχει χάσει και από τον Νοέμβριο, δεν έχει κάποιον επιθετικό που να ξεχωρίζει. Ο Κούρτιτς είναι ο πρώτος σκόρερ τους, ένα εξαιρετικό box to box χαφ με ένα καλό σουτ. Έχει δεκαπέντε γκολ, αλλά τα εννέα είναι πέναλτι. Ο επόμενος στην κατάταξη έχει μόνο πέντε γκολ: ο Ακπόμ, ο επιθετικός τους που έπαιζε κάποτε για την Σιντ Τρούιντεν.

Ο ΠΑΟΚ έχει περισσότερη ποιότητα στα πλάγια. Ο Ζίβκοβιτς, ένας αριστεροπόδαρος που έχει περάσει από την Μπενφίκα, μπορεί να περάσει στο ένας με έναν και έχει καλή σέντρα. Και υπάρχει επίσης ο Μπίσεσβαρ, ένας «παλαιομοδίτικος» Ολλανδός εξτρέμ που έπαιξε στη Φέγενορντ. Το παιχνίδι θέσης τους είναι χαοτικό, αλλά με την καλή έννοια: μερικές φορές είναι δύσκολο να καταλάβεις τις θέσεις που κινούνται.

Ο ΠΑΟΚ παίζει 4-2-3-1 στην κατοχή με την κλασική συνταγή: μπαίνουν εξτρέμ, συχνά με ανάποδα πόδια, επιθετικοί μπακ που κάνουν αλληλοκαλύψεις. Αριστερά έχει τον δεξιοπόδαρο Βιερίνια, που του αρέσει να παίζει ποδόσφαιρο στη μεσαία γραμμή και έχει καλό σουτ. Σε απώλεια κατοχής παίζουν 4-4-2 δίνοντας λίγο χώρο. Ο ΠΑΟΚ έχει ένα συμπαγές σχήμα με πολύ κόσμο γύρω από την μπάλα, όπου κι αν βρίσκεται στο γήπεδο. Τολμάει να αμύνεται ψηλά, μέχρι τη μεσαία γραμμή. Ο τερματοφύλακας τους ο Πασχαλάκης, διεθνής Έλληνας τερματοφύλακας είναι καλός.

Στο κέντρο της άμυνας έχει τον Ίνγκασον που έπαιζε στην Λόκερεν και τον μεγαλύτερο Κρέσπο ή τον νεαρό Έλληνα Μιχαηλίδη. Εξαιτίας της δουλειάς όλης της ομάδας, αυτή η άμυνα δεν έχει... μπελάδες πολύ συχνά, αλλά με χώρο στην πλάτη τους αμφιβάλλω για την ταχύτητά τους. Υπάρχουν ευκαιρίες για τη Γάνδη στο transition. Τους είδα επίσης να δίνουν ευκαιρίες σε στατικές φάσεις. Επομένως, η Γάνδη δεν θα μείνει χωρίς ευκαιρία...».

Διαβάστε ακόμη...