Τα «Βουβάλια» του Βελγίου στον δρόμο του ΠΑΟΚ

Από sdna.gr : Η κληρωτίδα της φάσης των «16» του Conference League έφερε στο δρόμο του ΠΑΟΚ την Γάνδη και το SDNA σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται για την αντίπαλο του Δικεφάλου.
Πηγή: sdna.gr
Τα «Βουβάλια» του Βελγίου στον δρόμο του ΠΑΟΚ

Η Γάνδη ιδρύθηκε το 1864, καθιστώντας τον έναν από τους αρχαιότερους αθλητικούς συλλόγους στο Βέλγιο, υπό τη γαλλική ονομασία La Gantoise (και εξακολουθεί να αναφέρεται με αυτή την ονομασία από το γαλλόφωνο τμήμα του Βελγίου).

Τα πρώτα τμήματα που δημιουργήθηκαν ήταν αυτά του χόκεϊ επί χόρτου και του στίβου. Το 1971 ο σύλλογος, ο οποίος πλέον είναι αυτόνομος από το ποδοσφαιρικό τμήμα, πήρε τη σημερινή του ονομασία ως «Γάνδη». Το ποδοσφαιρικό τμήμα (AA Gent) δημιουργήθηκε το 1900.

Το ψευδώνυμο του συλλόγου είναι De Buffalo's (Τα Βουβάλια), το οποίο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά έπειτα από μια επίσκεψη του τσίρκου Buffalo Wild West στην πόλη, στις αρχές του 20ου αιώνα.

Η Γάνδη αγωνίστηκε για πρώτη φορά στο υψηλότερο επίπεδο του βελγικού ποδοσφαίρου την περίοδο 1913/1914 και αργότερα πάλι την περίοδο 1928/1929, όπως και το διάστημα από το 1936 έως το 1967. Στη δεκαετία του '70 και του '80, ο σύλλογος είχε αρκετές ανόδους και υποβιβασμούς μεταξύ της πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, για να επανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο και πάλι το 1989.

Έχει κατακτήσει μία φορά το Βελγικό Πρωτάθλημα την περίοδο 2014/2015, ενώ τρεις φορές έχει στεφθεί κυπελλούχος (1964, 1984, 2010). Η ομάδα έφτασε στα προημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ την περίοδο 1991/1992, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία της σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Η φετινή ευρωπαϊκή πορεία

Στην Ευρώπη ξεκίνησε της υποχρεώσεις της από τον δεύτερο προκριματικό γύρο της νεοσύστατης διοργάνωσης του Europa Conference League. Στον πρώτο γύρο κληρώθηκε με τη Νορβηγική Βαλερένγκα. Κέρδισε στο πρώτο παιχνίδι εντός με 4-0 ενώ ηττήθηκε στο δεύτερο με 2-0.

Στο δεύτερο προκριματικό γύρο κληρώθηκε με την Ρίγα με την οποία δυσκολεύτηκε αρκετά. Το πρώτο παιχνίδι στο Βέλγιο εξήλθε ισόπαλο 2-2 ενώ στον επαναληπτικό κέρδισε δύσκολα με 0-1 με τέρμα στο 73ο λεπτό.

Στα πλέι οφ της διοργάνωσης κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Ρακόβ, ομάδα της Πολωνίας. Γνώρισε την ήττα στο πρώτο παιχνίδι στην Πολωνία με 1-0 και ανέτρεψε τα εις βάρος της δεδομένα στη ρεβάνς κερδίζοντας τους Πολωνούς με 3-0.

Στην φάση των ομίλων η Γάνδη κληρώθηκε στο 2ο γρουπ μαζί με τις Παρτιζάν, Ανόρθωση και Φλόρα Ταλίν, με τους Βέλγους να εξασφαλίζουν την πρωτιά του ομίλου, έχοντας συνολικό απολογισμό τέσσερις νίκες, μια ισοπλαία και μια ήττα, παίρνοντας το απευθείας το εισιτήριο για την φάση των «16» του Conference League.

Ο προπονητής

Ο 58χρονος Χέιν Βανχέζμπρουκ, βρίσκεται στον πάγκο της Γάνδης από τον Δεκέμβριο του 2020, έχοντας πλούσιο παρελθόν στον σύλλογο, αφού είχε καθίσει ξανά στον πάγκο της αντιπάλου του ΠΑΟΚ στην πιο επιτυχημένη περίοδό του, κατακτώντας το πρωτάθλημα της σεζόν 2014-2015, ακολούθησε ένα σύντομο πέρασμα από την Άντερλεχτ και στη συνέχεια η επιστροφή του στην Γάνδη.

Ο πολύπειρος τεχνικός στην δεύτερη θητεία του στην Γάνδη σε 74 ματς που έχει καθίσει στον πάγκο των Βέλγων, μετράει 38 νίκες, 16 ισοπαλίες και 20 ήττες, με συνολικό απολογισμό 124 γκολ υπέρ και 67 γκολ παθητικό, με τον Βέλγο προπονητή να προτιμάει το σύστημα 3-4-2-1.

Το αστέρι

Ο Ταρίκ Τισουντάλι διάγει μια από τις καλύτερες χρονιές της καριέρας του. Γεννημένος στο Άμστερνταμ, αλλά διεθνής με την Εθνική του Μαρόκου ο Τισουνταλί αγωνίζεται στο αριστερό άκρο της επίθεσεις και φέτος μετρά σε 38 συμμετοχές 19 γκολ και 7 ασίστ.

Διαβάστε ακόμη...