Γιοβάνης, ο «Μανάβης» της εποχής!

Από inpaok.com: Τον γενέθλιο μήνα ίδρυσής του διανύει ο ΠΑΟΚ, όπως κάθε Απρίλη, κι έτσι δίνεται η ευκαιρία για πλήθος αφιερωμάτων σε γνωστές κι άγνωστες πτυχές της ενενηντάχρονης ιστορίας του.
Πηγή: inpaok.com
Γιοβάνης, ο «Μανάβης» της εποχής!

Αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του, λοιπόν, αποτελεί ο κόσμος του, ο οποίος κρατούσε και θα συνεχίσει να κρατά, πάντοτε, ψηλά τη «σημαία» του Δικεφάλου, προκαλώντας τον θαυμασμό κάθε αντιπάλου. Διαχρονικά, έχουν εμφανιστεί στο οπαδικό κίνημα ξεχωριστές προσωπικότητες, οι οποίες με το δυναμισμό τους, ανέλαβαν, κατά καιρούς, την οργάνωσή του.

Στη σύγχρονη ιστορία του ΠΑΟΚ ο Μάκης Μαυρομιχάλης, γνωστός κι ως «Μανάβης», εξαιτίας του οπωροπωλείου, το οποίο και διατηρούσε, «σημάδεψε» την «ασπρόμαυρη» κερκίδα με την απίστευτη τρέλα του και το εύστροφο κι ευρηματικό μυαλό του. Δεν κέρδισε, άλλωστε, τυχαία τον τίτλο του «στρατηγού» και συνάμα τον καθολικό σεβασμό από τον λαό του Δικεφάλου.

Πολλά χρόνια νωρίτερα, όμως, ένας άλλος ΠΑΟΚτσής έμελλε να γίνει από τις πιο χαρακτηριστικές φιγούρες των πρώτων χρόνων της ίδρυσης του συλλόγου, συνιστώντας έναν από τους πρώτους τόσο φανατικούς οπαδούς του ΠΑΟΚ και μια από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες. Δεν ήταν άλλος από τον ξακουστό Γιοβάνη, ένα Σέρβο ράφτη, πρόσφυγας κι αυτός, που βρήκε «καταφύγιο» στη Θεσσαλονίκη και «ζεστασιά» στην οικογένεια του Δικεφάλου.

Η αγάπη του για την ομάδα ήταν τόσο μεγάλη, που έδινε και τον εαυτό του γι' αυτή. Όταν ο ΠΑΟΚ νικούσε, ο Γιοβάνης έκλεινε τραπέζια στα καλύτερα κέντρα για να κεράσει τους ποδοσφαιριστές. Αντίθετα, όταν ο ΠΑΟΚ έχανε, ο Γιοβάνης φουρκισμένος εγκατέλειπε το γήπεδο, πριν τελειώσει ο αγώνας για να αποφύγει την καζούρα.

Ένα χαρακτηριστικό περιστατικό διηγείται ο Μιλτιάδης Κανώτας στο λεύκωμά του «80 Χρόνια, Αυτός είναι ο ΠΑΟΚ»: «Στις 3 Μαρτίου 1929, ο ΠΑΟΚ έπαιζε στο γήπεδο του Ηρακλή με τον ισόβαθμό του στην πρώτη θέση Άρη. Το παιχνίδι ήταν πολύ σημαντικό. Ο Άρης προηγήθηκε στο σκορ με 3-0 (με γκολ των Αγγελάκη, Καλτέκη Λεονταρίδη) κι έμεναν πέντε λεπτά κι ο Γιοβάνης είχε γίνει καπνός! Στα επόμενα λεπτά έγινε η μεγαλύτερη ανατροπή όλων των εποχών. Στο 86' ο Παντερμαλής και στο 87' ο Τσολακίδης μείωσαν σε 3-2 κι ο μεγάλος Ετιέν στο 89' ισοφάρισε! Κι ο Γιοβάνης ήταν απαρηγόρητος για πολλά χρόνια, καθώς έχασε όλες αυτές τις καταπληκτικές στιγμές.

Για το ίδιο περιστατικό άλλοι είπαν, ότι ο Γιοβάνης άκουσε από μακριά τις ιαχές για το δεύτερο γκολ κι έκανε τάμα να γυρίσει πίσω στο γήπεδο με τούμπες, αν έμπαινε και τρίτο. Το τρίτο τέρμα μπήκε κι ο συμπαθέστατος οπαδός του ΠΑΟΚ γύρισε με συνεχείς κωλοτούμπες! Το ίδιο βράδυ, μάλιστα, έβαλε την ορχήστρα στο κέντρο να παίζει, ξόδεψε ένα τεράστιο ποσό για να γλεντήσουν οι ποδοσφαιριστές και την άλλη μέρα τους πήρε μέτρα και τους έραψε όλους από ένα κοστούμι ως δώρο. Ένας ήταν ο Γιοβάνης!»

*Στη φωτογραφία απεικονίζονται οι τρεις ομάδες του ΠΑΟΚ (Α', Β', Γ') στο τέλος του 1931 στο νέο του γήπεδο.

Διαβάστε ακόμη...