Αλλαγή γρήγορα!

Θα μου ήταν πολύ εύκολο να γράψω ένα κείμενο για τον Πάμπλο Γκαρσία, και όσα νοιώθω γι αυτόν.
Equalizer Equalizer
Αλλαγή γρήγορα!

Το έκανε τόσο πολύς κόσμος όμως (και θα το κάνει άλλος τόσος), ώστε το να εκφράσω κι εγώ μια γνώμη, δεν θα προσέφερε και πολλά. Επιφυλάσσομαι να το κάνω στο μέλλον.

Σήμερα όμως, ακριβώς επειδή γνωρίζουμε πως ο ΠΑΟΚ έχει και την επόμενη μέρα να προγραμματίσει, θα σταθώ σε ένα θέμα που είχα θίξει πριν ένα διάστημα, χωρίς βέβαια να γνωρίζω τότε τα όσα επρόκειτο να ακολουθήσουν.

Παρατηρώ πως επικρατεί μια τάση γενίκευσης, και λάθος εκτιμήσεων. Από την ημέρα που ο Ιβάν Σαββίδης αγόρασε την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, είναι δεδομένο πως όλοι μας περιμέναμε επιβλητικές αλλαγές, από τον νέο ισχυρό άνδρα της ομάδας.

Αυτό όμως, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει, πως οποιαδήποτε κίνηση γίνεται από την ΠΑΕ, είναι εμπνεύσεως Σαββίδη! Είναι τεράστιο λάθος να θεωρούμε πως ο Ιβάν βάζει παντού φαρδιά πλατιά τη σφραγίδα του.

Είναι γνωστό πως έχει τοποθετήσει κάποιους ανθρώπους στην ομάδα, λίγους για την ώρα, οι οποίοι είναι καταρτισμένοι σχετικά με έναν τομέα. Η Γκοντσάροβα για τα οικονομικά, ο Σιστιακόφ για τα αγωνιστικά (και κάτι παραπάνω).

Δεν μπορώ λοιπόν να δεχθώ πως, πρέπει ντε και καλά να φορτώσω στον Σαββίδη το (δεδομένο) λάθος στους χειρισμούς της υπόθεσης Γκαρσία. Μπορώ κάλλιστα να δεχθώ, πως οι υπεύθυνοι του αγωνιστικού τμήματος ενημέρωσαν λανθασμένα τον ιδιοκτήτη, ο οποίος ενέκρινε αργότερα τις εξίσου λανθασμένες κινήσεις τους.

Αν αυτοί οι υπεύθυνοι, αποδειχθούν εν τέλει γενικώς ανίκανοι ή καταδικαστέοι, και ο Σαββίδης τους κρατήσει κοντά του, ΤΟΤΕ θα χρεώσω τον Ιβάν. Τόσο απλά.

Μέχρι τότε όμως, δεν μπορώ να αποδεχθώ πως τα υβριστικά συνθήματα, όπως αυτά που ακούστηκαν κατά της ΠΑΕ στον αποχαιρετισμό του Γκαρσία, στρέφονται κατά του Σαββίδη. Είναι γελοίο και ψευδές. Αλλού στρέφονται, ας μην κοροϊδευόμαστε. Άλλοι, είχαν την ευκαιρία να αλλάξουν τις καταστάσεις, και δεν το έπραξαν.

Εν προκειμένω, λοιπόν, θεωρώ πως η εξέλιξη που είχε το θέμα με τον Γκαρσία, είναι η περίτρανη απόδειξη των όσων στήριζα προ εβδομάδων, πως ο ΠΑΟΚ χρειάζεται διοικητική αλλαγή. Χρειάζεται έναν άνθρωπο στο ρόλο του προέδρου, ο οποίος θα αντιλαμβάνεται κάποια πράγματα και θα μπορεί να υπερασπιστεί τη ρότα που ο σύλλογος αυτός έχει χαράξει εδώ και δεκαετίες.

Καλώς ή κακώς, ο Ζήσης Βρύζας, αφότου ανέλαβε τα ηνία της ομάδας, με τον τρόπο που τα ανέλαβε, έχει βρεθεί πολύ κοντά (στο κέντρο…) δυο περιπτώσεων κατά τις οποίες ο ΠΑΟΚ πρόδωσε τα ίδια του τα ιδανικά (υποπίπτοντας σε περίεργες, υποτιμητικές και απαξιωτικές συμπεριφορές) : Στην απομάκρυνση του Μπόλονι, και στην αποχώρηση του Γκαρσία. Και στις δύο περιπτώσεις, η ΠΑΕ χρεώνεται με πολλές «αμαρτίες». Δεν μπορεί κάτι τέτοιο να είναι τυχαίο.

Σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζω πως η ΠΑΕ και ο πρόεδρός της φέρουν ακέραια την ευθύνη των περιπτώσεων αυτών. Είναι βέβαιο όμως, πως δεν έκαναν τίποτα απολύτως για να διαφυλάξουν ορισμένα πράγματα. Ώστε να έχουν το «κούτελό τους καθαρό» απέναντι στον κόσμο του ΠΑΟΚ.

Έτσι λοιπόν, δημιουργείται μια ακόμα περίπτωση εσωστρέφειας στην ομάδα, την οποία επ ουδενί δεν φαίνονται οι τωρινοί αξιωματούχοι της ΠΑΕ, ικανοί να διαχειριστούν και να απορροφήσουν.

Είναι δεδομένο, πως ο ΠΑΟΚ έχει χαρακτηριστικά κοινωνικού και πολιτικού κινήματος. Χρειάζεται λοιπόν, έναν άνθρωπο αντάξιο των περιστάσεων. Ή κάποιον με πλατιά αποδοχή από τον κόσμο. Αν υπάρχει ακόμα τέτοιος. Ειδάλλως, η στυγνή και πολλές φορές απογοητευτική διαχείριση, θα μας γίνει συνήθεια.

Διαλέγουμε, και παίρνουμε.

Διαβάστε ακόμη...