Ψηλά το κεφάλι, βρέχει αστέρια στην Τούμπα

Οι καλοί μας πρόγονοι, μας έμαθαν ότι, ενός κακού μύρια έπονται. Αυτό με φόβισε μετά τον αποκλεισμό απο την μικρή Σουηδική σταχτοπούτα.
Ακρίτας
Ψηλά το κεφάλι, βρέχει αστέρια στην Τούμπα

Έτσι το παιχνίδι με τον ΑΟΚ πέρασε στην ιστορία και θα το θυμόμαστε μόνο ως ένα μικρό ασήμαντο στατιστικό. Το επόμενο πρωί στο γραφείο, κάπου εκεί στην πίεση της δουλειάς, του ακούσματος αθλητικής ραδιοφωνικής εκπομπής και της τζούρας καφέ και τσιγάρου, βλέπω ξανά το μικρό χαρτάκι κολλημένο στην άκρη της οθόνης του υπολογιστή, που μου ράγισε για την καρδιά.

Ήταν οι ημερομηνίες των έξι παιχνιδιών του Europa Leauge...κενό...ένα ναυαγισμένο όνειρο, μια χαμένη ευρωπαϊκή πορεία. Μόνο πρωτάθλημα Μόνο πρωτάθλημα εφέτος...αλλά πώς; Ο καιρός περνάει, λίγα 24ωρα πριν το τέλος της μεταγραφικής περιόδου και λείπουν βασικοί παίκτες σε θέσεις κλειδιά. Φοβόμουν ότι το κακό που ξεκίνησε με τον αποκλεισμό από τα προκριματικά του Champions Leauge από την αεκ, η αλλαγή ρεκόρ της τεχνικής μας ηγεσίας και απο αποκλεισμός απο τους ομίλους του Europa League, θα επιβεβαίωνε την αρχαιοΕλληνική θεωρία...αδίστακτο αμετάβατο αγαθό ο χρόνος...κυλάει και μας παντρεύει με την μοίρα.

Η μοίρα όμως δεν υπολόγισε έναν τραντέλληνα, έναν επενδυτή που κερδίζει καρδιές και τρελαίνει μυαλά. Έναν σκληροτράχηλο Πόντιο που επιβίωσε στις φουρτουνιασμένες θάλασσες και τις παγκόσμιες μπίζνες της Ευρώπης της Ελλάδος και της αχανούς Ρωσίας. Η Μοίρα σέβεται τους τολμηρούς και τους ανταμοίβει, τιμά τους τολμηρούς και τους αξιώνει.

Συμφωνώ με αυτούς που λένε ότι από την ομάδα λείπει η χρυσόσκονη ενός club που ταπείνωσε τους παχυλόμισθους Τούρκους και εκπόρθησε το Σουκούρ Σαράτσογλου, αλλά ο Ιβάν χρυσώνει τους παίκτες που έρχονται και φεύγουν και αυτοί επιστρέφουν γονατιστοί στην Τούμπα, όπως οι προσκυνητές στην Μεγαλόχαρη της Τήνου.

Η βροχή των αστεριών έσπασε την αόρατη γραμμή της αρνητικής μας μοίρας. Ένα μάθημα για επενδυτές, ποδοσφαιρανθρώπους αλλά και για όλους εμάς, ο Ιβάν διδάσκει τόλμη και τρέλα, εξαντλεί τον χρόνο και παίζει με αυτόν, αυτός ο χρόνος θα τον δικαιώσει.

Μπορεί στην Τούμπα εφέτος να μην απλώθει το σεντόνι του Champions League με τα αστέρια, ούτε καν αυτό του Europa, αλλά ο μετεωρίτης Ιβάν σάρωσε τον ποδοσφαιρικό ουρανό της Ευρώπης και της Ελλάδος και φτάνοντας πάνω από την Θεσσαλονίκη έβρεξε ασταμάτητα αστέρια, Βιεϊρίνια, Ζαμπράνο, Μακ, Ελ Καντουρί, Ρει, Μαουρίτσιο, Λεβέκ, Λημνιό, Πασχαλάκη.

Η βροχή των αστεριών στην Τούμπα μου θύμισε αυτό που λένε οι Αμερικάνοι (when it rains it pours) κάτι παρόμοιο με αυτό που είπαν οι πρόγονοι μας αλλά το χρησιμοποιούν συνήθως για καλό, δηλαδή κάθε φορά που αρχίζει να βρέχει δεν σταματάει. Αυτό το έχει μάθει καλά ο αυτοδημιούργητος μεγιστάνας με την Ποντιακή καταγωγή. Θεωρώ ότι το πιο δύσκολο πράγμα στην ζωή του ανθρώπου είναι αυτό...ο καθορισμός της μοίρας του. Αν θέλεις να βιώσεις τον ΠΑΟΚ σαν μια ποδοσφαιρική θρησκεία, ζήσε την στιγμή και αυτή θα μεγαλώσει λαμπερά για χάρη σου. Δάμασε την μοίρα σου και θα καταφέρεις ότι με ταπεινότητα επιθυμήσεις. Ο επενδυτικός Μεσσίας του ΠΑΟΚ μας το διδάσκει...

Στον ποδοσφαιρικό ουρανό της Τούμπας θα συμβεί εφέτος μια σπάνια πανδαισιακή σύνοδος αστεριών, μια σύνοδος η οποία θα λάμψει στο τέλος της σεζόν, θα αλλάξει την μοίρα του ιστορικού μας συλλόγου τα επόμενα χρόνια και θα ζήσουμε μεγάλες στιγμές σε Ελλάδα και Ευρώπη. Αυτά τα αστέρια θα ενωθούν στο νοητό κόσμο μας με τα αστέρια της κερκίδας και των αδελφών μας στα ουράνια και θα λάμψουν για πολλά πολλά χρόνια μέχρι να γυρίσουμε στις αλλησμόνητες πατρίδες μέχρι ο Δικέφαλος Αετός ανοίξει ξανά τα φτερά του.

Ο χρόνος θα δείξει αν ο Ιβάν τα καταφέρει και τότε θυμήσου καλά τις λέξεις αυτού του άρθρου κι' αν δεν έχεις ασπαστεί την θρησκειολόγία μου κάντο όπως ο Ιβάν, κι αν δεν έχεις αναγνωρίσει τα λάθη σου κάντο όπως ο Ιβάν, κι αν δεν είσαι ΠΑΟΚ...ΓΙΝΕ.

Ανδρέας Ακρίτας

Διαβάστε ακόμη...