Η μεγάλη ώρα έφτασε ...

O ΠΑΟΚ φιλοξενεί τον Ολυμπιακό στα πλαίσια της 11ης αγωνιστικής της Volleyleague σε ένα παιχνίδι-πρόκληση για το Δικέφαλο.
Η μεγάλη ώρα έφτασε ...

Ο ΠΑΟΚ καλείται να πετύχει ένα και μόνο στόχο, τη νίκη. Μια νίκη που όχι μόνο θα τον φέρει ακόμα πιο κοντά στην 1η θέση και θα τον ανεβάσει ψυχολογικά ενόψει του επόμενου μεγάλου παιχνιδιού απέναντι στον Παναθηναϊκό, αλλά και θα αποκτήσει και το πλεονέκτημα σε ενδεχόμενες ισοβαθμίες απέναντι στον Ολυμπιακό (ο ΠΑΟΚ είχε ηττηθεί με 2-3 στου Ρέντη).

Το παιχνίδι θα είναι δύσκολο. Ο Ολυμπιακός μετά και από την εντός έδρας ήττα από το Φοίνικα Σύρου γνωρίζει ότι μια ακόμα ήττα θα τον αφήσει αρκετά πίσω στο κυνήγι του Πρωταθλήματος κάτι που μετατρέπει την αναμέτρηση σε do or die και για τον ίδιο. Ο Ολυμπιακός έχει ένα κακοσχεδιασμένο ρόστερ, όπου πορεύεται με πασαδόρο τον Προύσαλη και τον Στιβαχτή, ενώ οι ακραίοι του είναι και το αδύνατό του σημείο. Ενισχύθηκε με την προσθήκη του Τεπάν στη διαγώνιο (αλλάζοντας μέχρι και μέρα διεξαγωγής του παιχνιδιού), ενώ αλλαγές είχε και στη θέση του προπονητή, όπου τη θέση του Δημήτρη Καζάζη ανέλαβε ο σπουδαίος Αλμπέρτο Τζιουλιάνι.

Ο Ιταλός προπονητής έχει καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο δίνοντας έμφαση στη ψυχολογία, στο μπλοκ-άμυνα και στο σερβίς της ομάδας. Στο Παλατάκι ο Ολυμπιακός θα ποντάρει στα σερβίς των Πέριτς, Ζουπάνι, Στιβαχτή, Μιγιαϊλοβιτς, Ανδρεάδη και Τεπάν (αν αγωνιστεί) με στόχο να χαλάσει την υποδοχή του ΠΑΟΚ και να οδηγήσει το παιχνίδι στο φιλέ.

Ξέρει ότι στην καλή του μέρα μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα από τη γραμμή του σερβίς, όπως μας προκάλεσε και η Bastardo στα Ευρωπαϊκά παιχνίδια, και με το βελτιωμένο μπλοκ-άμυνα θέλει να χτίσει διαφορές ή να προσπαθεί να κρατάει το σκορ κοντά ώστε να χτυπήσει το παιχνίδι προς το τέλος. Ξέρει ότι διαθέτει ένα καλό επιθετικό όπλο στο πρόσωπο του Πάβλε Πέριτς με το 56% αποτελεσματικότητα στην επίθεση (109/193 επιθέσεις), την εκτελεστική δεινότητα (4.62 πόντους ανά σετ) και τη δύναμή του από το σερβίς (11 άσσοι), ενώ με την ενεργοποίηση του Πάγιενκ και τη προσθήκη Τεπάν θέλει να αυξήσει τον επιθετικό πλουραλισμό που θα του επιτρέψει να παίξει διάφορα συστήματα. Το μεγάλο όμως πρόβλημα του είναι οι ακραίοι.

Ο μεγάλος αρνητικός πρωταγωνιστής ακούει στο όνομα Μιγιαϊλοβιτς. Ο Σέρβος ακραίος είναι σκιά του εαυτού του, καθώς δε συμβάλλει ούτε στην υποδοχή και ούτε στο επιθετικό κομμάτι της ομάδας, ενώ η απόδοσή του από το σερβίς δεν είναι σταθερή. Οι τραυματισμοί έχουν επηρεάσει δραματικά την απόδοσή του και δεν εμπνέει καμία σιγουριά αποκαλύπτοντας και το πρόβλημα του Πέριτς στην υποδοχή. Ο έτερος Σέρβο όσο καλός επιθετικά και αν είναι άλλο τόσο υστερεί στην υποδοχή και χωρίς την προστασία από τον Πέριτς, είναι πολύ δύσκολο να κρυφτεί.

Το άλλο θέμα έχει να κάνει με το νέο μεταγραφικό απόκτημα, τον Ρενέε Τεπάν. Ο Εσθονός διαγώνιος είναι ένας καλός διαγώνιος με εμπειρία από μεγάλα Πρωταθλήματα, όπως της Ιταλίας και της Πολωνίας, αλλά επρόκειτο για ένα ασταθή διαγώνιο που είναι ικανός για το καλύτερο και για το χειρότερο, ενώ σε περίπτωση που η υποδοχή "χαλάσει" και πρέπει να πάρει δύσκολη μπάλα, δεν είναι ο κατάλληλος για να την τελειώσει. Επιπλέον με 3 μόνο προπονήσεις είναι σίγουρο ότι θα έχει θέματα επικοινωνίας με τους πασαδόρους εάν αγωνιστεί.

Από την άλλη πλευρά ο ΠΑΟΚ βρίσκεται σε μια πολύ καλή κατάσταση μετρώντας 6 συνεχόμενες νίκες στο Πρωτάθλημα και ξέρει ότι μια καθαρή νίκη (3-0 ή 3-1) επί του Ολυμπιακού θα τον βάλει για τα καλά μπροστά από τον Ολυμπιακό και κοντά στον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό. Επίσης ενισχύθηκε προς το τέλος της μεταγραφικής περιόδου με τον Ryley Barnes προσθέτοντας βάθος και ποιότητα στον πάγκο της ομάδας ενόψει της δύσκολης συνέχειας. Τα παιχνίδια με τη Bastardo ανέδειξαν τη μεγάλη σημασία να κρατήσει η ομάδα σε υψηλά επίπεδα την υποδοχή της.

Η υποδοχή θα παίξει πολύ σπουδαίο ρόλο στην αναμέτρηση που έρχεται καθώς θα επιτρέψει στον Ουολς να χρησιμοποιήσει όλα τα επιθετικά του όπλα (Μπράουν, Ούντρις, Πετρέας και Κουμεντάκης). Είναι ένα από τα θέματα που θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση, καθώς είναι ο μόνος τρόπος να σιγήσει η κυριότερη επιθετική απειλή του Ολυμπιακού. Το άλλο θέμα έχει να κάνει με την απόδοση του Ραφαήλ Κουμεντάκη.

Ο Κουμεντάκης έχει κάνει άλματα προόδοου σε σχέση με την περσινή τραγική χρονιά, αλλά στα τελευταία παιχνίδια έδειξε να μην είναι πάλι ο εαυτός του. Τώρα είναι όμως όπου πρέπει να βγει μπροστά, καθώς τώρα η μπάλα θα "καίει" και παίζεται όχι μόνο βαθμολογικό αλλά και ψυχολογικό αβαντάζ. Στο παιχνίδι που έρχεται ο ΠΑΟΚ καλείται να αξιοποιήσει δύο από τα κύρια όπλα του. Το σερβίς και το μπλοκ. Πρέπει να ο ΠΑΟΚ να εκμεταλλευτεί την κακή υποδοχή του Ολυμπιακού και να καταστρέψει την ανάπτυξη του αντιπάλου, καθώς ούτε ο Προύσαλης ούτε ο Στιβαχτής είναι σε κατάσταση πλέον να βρίσκονται συνεχώς να μοιράζουν πάσες με κακή υποδοχή.

Σε εκείνο το σημείο το μπλοκ-άμυνα πρέπει να δείξει για άλλη μια φορά το λόγο που είναι το σήμα κατατεθέν της φετινής ομάδας. Άπαντες πρέπει να συμβάλλουν σε όσα περισσότερα "σπασίσματα" επιθέσεων γίνεται ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να παίρνουμε εμείς επιθέσεις και να επηρεάσουμε ψυχολογικά τον αντίπαλο, καθώς θα πρέπει να ματώσει για να πάρει πόντο. Τέλος μεγάλη έμφαση πρέπει να δοθεί και στην άμυνα. Οι παίκτες πρέπει να πέσουν σε κάθε μπάλα, καθώς θα μπορεί ο Ουολς να αξιοποιήσει τον Ούντρις και σε κακές μπάλες ή σε επιθέσεις από άμυνα.

Εν κατακλείδι ο σοβαρός ΠΑΟΚ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Οι παίκτες πρέπει να είναι αφοσιωμένοι σε ένα και μόνο στόχο, στη νίκη! Στη νίκη που θα είναι το πρώτο βήμα για να μπουν για τα καλά στο κυνήγι του Πρωταθλήματος. Στη νίκη που θα ξορκίσει κάθε σύννεφο και κάθε αμφισβήτηση που δέχτηκε η ομάδα από την ήττα του πρώτου γύρου. Στη νίκη που θα δικαιώσει τους κόπους τους!

ΠΑΜΕ ΠΑΟΚ! ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ!

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...