«Τι φταίει για τις θλάσεις»

Από inpaok.com: Ο φετινός ΠΑΟΚ έχει «κολλήσει» τον... ιό της θλάσης. Οι παίκτες του Δικεφάλου «χτυπιούνται» από αυτόν ο ένας μετά τον άλλο, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα η ομάδα να αποδεκατίζεται και να αγωνίζεται συνέχεια με πολλές ελλείψεις.
Πηγή: inpaok.com
«Τι φταίει για τις θλάσεις»

Οι «ασπρόμαυροι» έως ξεπεράσει κάθε ρεκόρ σε αριθμό θλάσεων, με αυτές να ταλαιπωρούν ποδοσφαιριστές, ανεξαρτήτου ηλικίας και εμπειρίας.

Τη σεζόν 2013-2014 ο ΠΑΟΚ είχε πολλούς λιγότερους μυϊκούς τραυματισμούς με προπονητή τον Χουμπ Στέφενς και γυμνασή τον Τσίμα Ονιέκε. Ο Νιγηριανός γυμναστής που πλέον βρίσκεται στη Στουτγκάρδη μίλησε για την μάστιγα των θλάσεων στον Δικέφαλο.

Διαβάστε παρακάτω την συνέντευξη του Ονιέκε για τους μυϊκούς τραυματισμούς στο INPAOK:

Όταν είσαστε εσείς στον ΠΑΟΚ, η ομάδα δεν είχε πολλούς τραυματισμούς τέτοιας φύσης, όμως αυτοί που αντιμετωπίσατε από τι προήλθαν;

«H αλήθεια είναι πως εμείς δεν είχαμε πολλούς μυϊκούς τραυματισμούς. Βέβαια. ο Λάζαρ και ο Λόρενς αντιμετώπιζαν τέτοιου είδους προβλήματα, λόγω της υψηλής έντασης στην γάμπα τους».

Πως μπορεί ένας ποδοσφαιριστής να πάθει θλάση; Ευθύνεται μήπως το γήπεδο που γίνονται οι προπονήσεις ή οι αγώνες;

«Αυτοί οι τραυματισμοί μπορούν να προέλθουν από τα σκληρά γήπεδα, αλλά τις περισσότερες φορές συμβαίνουν λόγω του ότι δεν υπάρχει ισορροπία μεταξύ της προπόνησης και της ξεκούρασης. Δεν ξέρω βέβαια την ένταση των προπονήσεων, μα πρέπει να υπάρχει κάποιος λόγος για τόσους πολλούς τραυματισμούς και σίγουρα ο σημαντικότερος δεν είναι ο αγωνιστικός χώρος! Τα γήπεδα στο προπονητικό κέντρο του ΠΑΟΚ δεν είναι και τα καλύτερα είναι η αλήθεια, αλλά 28 μυϊκοί τραυματισμοί είναι πολλοί για να κατηγορούμε μόνο αυτά.

Για το θέμα των μυικών τραυματισμών πρέπει να κοιτάξουμε αν γίνονται έπειτα από επαφή (σ.σ χτύπημα), ή χωρίς επαφή. Αυτοί που γίνονται χωρίς επαφή είναι οι χειρότεροι γιατί πρέπει να τους προλαμβάνεις. Οι μασέρ και οι φυσικοθεραπευτές του ΠΑΟΚ ξέρω πως είναι πολύ καλοί σχεδόν τέλειοι. Ωστόσο μερικές φορές δεν μπορεί να προλάβεις τον τραυματισμό. Βέβαια, ως προπονητής πρέπει να προσπαθείς όσο το περισσότερο γίνεται για αυτό.

Όταν η προπόνηση είναι σκληρή, οι μύες σφίγγουν πολύ, αλλά όταν δεν προπονείσαι αρκετά οι μύες δεν είναι αρκετά γυμνασμένοι για την «έκρηξη» που απαιτούν οι αγώνες. Για αυτό πρέπει να υπάρχει ισορροπία στην ένταση των προπονήσεων, δηλαδή να μην είναι ούτε πολύ σκληρή, αλλά ούτε και χαλαρή. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και η περίθαλψη-θεραπεία αυτών, αλλά και η αποθεραπεία μετά από τους αγώνες και τις προπονήσεις».

Ο προπονητής και ο γυμναστής είναι υποχρεωμένοι να μιλάνε μεταξύ τους για την κατάσταση των παικτών;

«Κανονικά επιβάλλεται ο γυμναστής να μιλάει με τον προπονητή για να αποφασίσουν την ένταση που θα έχει η προπόνηση. Εγώ μιλούσα κάθε μέρα με τον Χούμπ Στέφενς, για το πότε θα κάνουμε χαλάρωμα, αλλά και για την έξτρα προπόνηση των αναπληρωματικών. «.

Παίζει ρόλο η ηλικία σε αυτό το θέμα; Στον ΠΑΟΚ φέτος υπάρχουν αρκετοί νεαροί ποδοσφαιριστές που συμμετείχαν για πρώτη στην προετοιμασία της ανδρικής ομάδας. Οι μεγαλύτεροι παίκτες είναι πιο ευαίσθητοι σε τραυματισμούς;

«Φυσικά και παίζει ρόλο η ηλικία, αλλά πρέπει αν λάβεις υπόψιν σου και πόσο γρήγορα αναρρώνει ένας παίκτης. Ωστόσο πως είπα και νωρίτερα για μένα είναι δύσκολο να μιλήσω για την κατάσταση του ΠΑΟΚ, γιατί δεν έχω αρκετές πληροφορίες».

Διαβάστε ακόμη...