Η ελεγχόμενη δημοκρατία της ΕΠΟ αναπαράγει το υπάρχον σύστημα

Από soccerplus.gr: Η αλλαγή στο εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ είναι ίσως το μεγαλύτερο αγκάθι στη διαπραγμάτευση του υφυπουργού Αθλητισμού με την UEFA.
Πηγή: soccerplus.gr
Η ελεγχόμενη δημοκρατία της ΕΠΟ αναπαράγει το υπάρχον σύστημα

H πλευρά της κυβέρνησης κάνει λόγο για «μεγαλύτερο εκδημοκρατισμό», όμως η UEFA αποκλείει κάθε αλλαγή στο εκλογικό σύστημα χωρίς τη συγκατάθεση της ΕΠΟ, χαρακτηρίζοντάς την «κυβερνητική παρέμβαση» στο «αυτοδιοίκητο».

Η ΕΠΟ από την πλευρά της επιμένει στο σύστημα με τον μικρό αριθμό εκλεκτόρων, που σε συνδυασμό με τους περιορισμούς στο δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας για τη θέση του προέδρου (απαιτούνται οκτώ υποδείξεις σε σύνολο 56 εκλεκτόρων) «εξασφαλίζει» την αναπαραγωγή του υπάρχοντος συστήματος.

Η υπόδειξη του προέδρου της ΕΠΟ από οκτώ Ενώσεις σε σύνολο 56 αφενός αίρει την από το καταστατικό της ομοσπονδίας κατοχυρωμένη μυστικότητα της ψήφου αφού οι Ενώσεις αυτές αναγκάζονται να δημοσιοποιούν την προτίμησή τους και αφετέρου τις καθιστά ευάλωτες σε ρεβανσιστικές πρακτικές σε περίπτωση που δεν εκλεγεί ο υποψήφιος που προτείνουν, όπως αυτές καταγράφονται στο πόρισμα του εισαγγελέα Αρ. Κορέα για την «εγκληματική οργάνωση» στο ποδόσφαιρο και έχουν καταγγελθεί δημοσίως.

Στα παραπάνω προστίθενται και οι καταγγελίες που κατά καιρούς γίνονται για «σημαδεμένα ψηφοδέλτια» με ποιο πρόσφατη αυτή του προέδρου της ΕΠΣ Κυκλάδων Ι. Σιγάλα που έκανε λόγο για εκλογική διαδικασία που «συμβάλει στη χειραγώγηση των εκλογών».

Η απόπειρα περιορισμένης αύξησης του εκλογικού σώματος με μία ψήφο στις ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας και τριών στις περισσότερες Ενώσεις, που όμως δεν έχει εγκριθεί ακόμα από το Πρωτοδικείο, δεν αλλάζει επί τις ουσίας την κατάσταση, ούτε απομακρύνει την ομοσπονδία από την με όρους πολιτικής επιστήμης, «ελεγχόμενη δημοκρατία» την οποία έχει επιβάλει.

Στην «ελεγχόμενη» ή κατά τους Ηαgue και Ηαrrop «ανελεύθερη δημοκρατία» το εκλογικό αποτέλεσμα «διαμορφώνεται από τη δυνατότητα του ηγέτη να χρησιμοποιεί τους μηχανισμούς του κράτους προς όφελος της δικής του οργάνωσης» με αποτέλεσμα να υφίσταται «δημοκρατία χωρίς μεταβολή και ανταγωνισμός χωρίς εναλλαγή».

Ικανή συνθήκη για την μετάβαση από την «ελεγχόμενη δημοκρατία» που σε συνδυασμό με το «αυτοδιοίκητο» όπως αυτό εφαρμόζεται, ευνοούν τα κρούσματα διαφθοράς, σε ένα σύστημα αντιπροσωπευτικότερο, λιγότερο συγκεντρωτικό και με σαφή διάκριση των εξουσιών είναι η παροχή δυνατότητας μιας ψήφου σε κάθε σωματείο ερασιτεχνικό και επαγγελματικό.

Τέλος, χρήσιμο θα είναι το αρμόδιο για τον Αθλητισμό υπουργείο να ερευνήσει τα εκλογικά συστήματα των άλλων ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών μελών της UEFA προκειμένου να διαπιστωθεί α) αν όλες οι ομοσπονδίες έχουν ακριβώς το ίδιο εκλογικό σύστημα και β) αν υπάρχει άλλη ομοσπονδία της οποίας η διοίκηση εκλέγεται από 56 εκλεκτόρες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα δημιουργήσουν νέα επιχειρήματα στη διαπραγμάτευση.

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...