«Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του Ψάρρα, δεν τελείωσε το πρωτάθλημα»

Από sdna.gr: Ο Θανάσης Ψάρρας αποτελεί το νέο τεχνικό του ΠΑΟΚ στο τμήμα βόλεϊ και ο Βασίλης Κουρνέτας σκιαγραφεί στο SDNA το προφίλ του, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει πως το πρωτάθλημα έχει ακόμα... δρόμο.
Πηγή: sdna.gr
«Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του Ψάρρα, δεν τελείωσε το πρωτάθλημα»

Στον ΠΑΟΚ πάρθηκε πρόσφατα η απόφαση για την αλλαγή προπονητή, με τον Θανάση Ψάρρα να διαδέχεται τον Σέρτζιου Στάνκου και να καλείται με το... καλημέρα να αλλάξει την κατάσταση στο στρατόπεδο του Δικεφάλου.

Ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες αθλητές που πέρασαν από το χώρο του ελληνικού βόλεϊ και γνωρίζει αρκετά καλά το νέο προπονητή των «ασπρόμαυρων» είναι ο Βασίλης Κουρνέτας, ο οποίος αναλύει το προφίλ του στη συνέντευξη που παραχώρησε στο SDNA.

Μεταξύ άλλων τονίζει πως πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει χαρακτήρα μαχητή, με αγωνιστικό θράσος, ο οποίος μπορεί να εμπνεύσει τους παίκτες και να πάρει τα μέγιστα από τους αθλητές του.

 

«Σε ότι αφορά το αθλητικό κομμάτι, ανέκαθεν ήταν ένας καλός πασαδόρος, με χαρακτήρα μαχητή θα έλεγα, ο οποίος παρότι δεν βγήκε από τις μικρές Εθνικές ομάδες – όπως οι περισσότεροι από εμάς , κατάφερε με πολύ δουλειά και πίστη στις δυνατότητες του να προσφέρει τα μέγιστα όπου αγωνίστηκε. Αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά που τον διακρίνουν.

Σαν προπονητής, από την στιγμή που δεν έχει μεγάλη πορεία και αναλαμβάνει ένα τόσο σημαντικό φορτίο όπως ο ΠΑΟΚ, πάει να πει ότι έχει μεγάλη πίστη στις δυνατότητες του. Ενδεχομένως, κάποιοι να πουν ότι δεν είναι έτοιμος αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Θανάσης πιστεύει στον εαυτό του και μπορεί να τα καταφέρει», τόνισε κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Πρόσθεσε πως: «Σαν παίκτης, είχε μεγάλες παραστάσεις με μεγάλους προπονητές και είναι πολύ σημαντικό αυτό. Σαν αθλητής δηλαδή είχε μεγάλους προπονητές, όπως ο Μοντάλι, ο κορυφαίος κόουτς που πέρασε από την Ελλάδα. Ως εκ τούτου, όλες αυτές οι παραστάσεις όπως και αργότερα στον Παναθηναϊκό με κόουτς τον Βέμπερ αλλά και την πορεία του στην Ιταλία, βοηθάνε. Τα λέω αυτά γιατί όταν ένας παίκτης γίνεται προπονητής, το γεγονός ότι έχει συναντήσει μεγάλους προπονητές παίζει τον ρόλο του».

«Σίγουρα είναι επηρεασμένος από τον ιταλικό τρόπο σκέψης»

Δεν παρέλειψε να σταθεί στο μοντέλο που θα προσπαθήσει να περάσει ο νέος τεχνικός του ΠΑΟΚ, αναφέροντας πως:

«Όλα αυτά τα βιώματα τον βοηθάνε έτσι ώστε να ανταπεξέλθει στις μεγάλες απαιτήσεις που έχει μπροστά του. Δεν είναι εύκολο να προπονείς μεγάλους παίκτες όπως έχει ο ΠΑΟΚ. Είναι ένας άνθρωπος που σαν αθλητής είχε μεγάλη φιλοδοξία και νομίζω ότι μέχρι τέλους έπαιξε σε υψηλό επίπεδο και ένα ακόμα χαρακτηριστικό του, είναι ότι έχει αγωνιστικό θράσος. Έχει μεγάλη... δίψα να φτάσει ψηλά, πέρασε από πολλές ομάδες και πάντα έδειχνε έργο. Ποτέ δεν έπαιξε κάτω από τα στάνταρ του και αυτό θα κάνει σαν προπονητής, θα επιχειρήσει να πάρει το 100% από κάθε παίκτη.

Επειδή τον έχω ζήσει, σίγουρα είναι επηρεασμένος από τον ιταλικό τρόπο σκέψης στο βόλεϊ και περιμένω πως αυτό το μοντέλο θα προσπαθήσει να περάσει. Σίγουρα δεν έχει τις εικόνες, την εμπειρία αλλά νομίζω ότι το συγκεκριμένο ρίσκο του ΠΑΟΚ, είναι κάτι που συνηθίζουν και στην Ιταλία».

Στην ερώτηση για το γεγονός πως οι περισσότεροι θα περίμεναν κάποιο μεγάλο ξένο όνομα να αναλάβει, ήταν ξεκάθαρος, σημειώνοντας ότι:

«Κάποια στιγμή, θα πρέπει να ξεπεράσουμε τους προπονητές που δεν έχουν να δείξουν κάτι νέο τα τελευταία χρόνια και να ρισκάρουμε σε άτομα με φιλοδοξία και με παραστάσεις από μεγάλους προπονητές. Ο κάθε προπονητής πρέπει να ακολουθεί τις εξελίξεις, αν δεν είσαι μέλος του σύγχρονου βόλεϊ, δεν μπορείς να ακολουθήσεις και να εμπνεύσεις τους παίκτες.

Ο κάθε αθλητής χρειάζεται να τον εμπνεύσεις, να τον καθοδηγήσεις, ώστε να βγάλει το 100%. Αν δεν το νιώσει, τότε τα πράγματα είναι δύσκολα. Πολλές φορές εμείς οι αθλητές είχαμε προπονητές που δεν μπορούσαν να εμπνεύσουν τους παίκτες. Καταλαβαίνω πως σε κάθε μεγάλη ομάδα όλοι περιμένουν ένα μεγάλο όνομα, όμως όταν μιλάμε για μεγάλο όνομα, για μένα είναι προπονητές που έχουν δουλέψει πρόσφατα σε υψηλό επίπεδο. Αυτοί, δεν είναι εύκολο να έρθουν στην Ελλάδα.

Το δύσκολο της υπόθεσης είναι ότι ο Ψάρρας αναλαμβάνει μια ομάδα που δεν είναι δική του επιλογή. Αναλαμβάνει βέβαια με την σύμφωνη γνώμη του, αλλά είναι ένας από τους λόγους που δεν έρχεται ένα όνομα ξένου προπονητή για να σώσει μια κατάσταση, η οποία εξ αρχής ήταν λάθος για μένα. Με απλά λόγια, τα μεγάλα ονόματα, δεν μπορούν να ρισκάρουν την πορεία τους στη μέση μια σεζόν, δηλαδή να πάρουν μια ομάδα που ίσως να μην τους αρέσει.

Για τον λόγο αυτό δεν έρχεται μεγάλο όνομα, γιατί ο καθένας θέλει να πετύχει, οπότε το έργο του Θανάση Ψάρρα δεν είναι εύκολο. Πρέπει να κάνει υπέρβαση ο ΠΑΟΚ για να πετύχει τον στόχο του. Από την άλλη, νομίζω ότι έγιναν λάθη στο σχεδιασμό του ΠΑΟΚ και αν θες την άποψη μου, δεν ξέρω αν όλες αυτές οι φετινές επιλογές ήταν με την σύμφωνη γνώμη του προπονητή. Χρειάζονται αλλαγές, ειδικά όταν βλέπεις ξένους αθλητές να μένουν στον πάγκο. Οι μεγάλες ομάδες παίρνουν ξένους αθλητές γιατί οι καλοί Έλληνες είναι λίγοι, τους παίρνουν για να κάνουν την διαφορά. Όταν βλέπεις ξένους παίκτες στον πάγκο, κάτι δεν έχει δέσει καλά στην ομάδα. Χρειάζονται αλλαγές αλλά πρέπει να γίνουν κατόπιν συνεννόησης με το νέο προπονητή».

Προλαβαίνει θεωρείς ο ΠΑΟΚ να αλλάξει την κατάσταση στο πρωτάθλημα;

«Έχει δρόμο το πρωτάθλημα, θεωρώ πως δεν έχει τελειώσει κάτι. Τα πάντα θα κριθούν στα πλέι οφ τον Απρίλιο. Εδώ με τον ΠΑΟΚ πήραμε πρωτάθλημα σαν 4οι στην κανονική διάρκεια, που δεν υπάρχει αυτό. Οπότε το πρωτάθλημα για μένα αρχίζει από τον Απρίλιο, αλλά δεν μπορεί ουρανοκατέβατα μια ομάδα να κατέβει έτσι στα πλέι οφ. Πρέπει να δουλέψει σωστά ο ΠΑΟΚ και να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές στον σχεδιασμό του, τώρα τον Ιανουάριο».

Διαβάστε ακόμη...