Οι θλιβερές και οι ευχάριστες πρωτιές του απρόβλεπτου ΠΑΟΚ

Από sdna.gr: Ο ΠΑΟΚ συνεχίζει να... μη θυμίζει ΠΑΟΚ και το SDNA καταγράφει τις πρωτιές που έχει στο φετινό πρωτάθλημα, θετικές κι αρνητικές.
Πηγή: sdna.gr
Οι θλιβερές και οι ευχάριστες πρωτιές του απρόβλεπτου ΠΑΟΚ

Τα αρνητικά ρεκόρ δίνουν και παίρνουν για τον φετινό ΠΑΟΚ, ο οποίος κόντρα στον Παναιτωλικό πέταξε ακόμα δύο βαθμούς στα «σκουπίδια». Η νέα απώλεια του Δικεφάλου τον διατήρησε κάτω από τη ζώνη των πλέι οφ και μάλιστα η τραγική εντός έδρας επίδοσή του φέτος, με τις μόλις δύο νίκες στα έξι παιχνίδια που έδωσε στο πρωτάθλημα, τον γυρίζουν 54 χρόνια πίσω! Από τη σεζόν 1961-62 άλλωστε είχαν να επιδείξουν ανάλογες επιδόσεις οι Θεσσαλονικείς.

Από εκεί και πέρα πάντως, υπάρχουν κι άλλες πρωτιές που έχει ο ΠΑΟΚ στη φετινή σούπερ Λιγκ, χωρίς βέβαια να είναι όλες αρνητικές. Μεταξύ άλλων διαθέτει τον πιο άστοχο επιθετικό του πρωταθλήματος, είναι η ομάδα με τις περισσότερες χαμένες ευκαιρίες, αλλά παράλληλα κι αυτή με τις μακράν περισσότερες πάσες στα παιχνίδια της.

Μετρ των λαθών
​Μετά από έντεκα μόλις αγωνιστικές, ο μέσος όρος των «ασπρόμαυρων» λαθών ξεπερνάει τα 50 ανά παιχνίδι και είναι μάλιστα η μία από τις δύο μόλις ομάδες του πρωταθλήματος με κάτι ανάλογο! Συγκεκριμένα η ομάδα του Ιγκόρ Τούντορ έχει να επιδείξει 561 λάθη στη Σούπερ Λιγκ, έχοντας και την πρώτη θέση της σχετικής λίστας, μιας και ξεπερνάει οριακά τον δεύτερο Πανθρακικό. Τρίτη μάλιστα κατά σειρά είναι η ΑΕΚ (513), ενώ Παναθηναϊκός (480) κι Ολυμπιακός (476) είναι στις θέσεις 10 και 11 αντίστοιχα. Οσο για τον τελευταίο, είναι ο ΠΑΣ Γιάννινα με 393.

13+1 χαμένες ευκαιρίες
Ο όρος «χαμένη ευκαιρία» στην επίσημη στατιστική της Σούπερ Λιγκ, προφανώς περιλαμβάνει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά με τα οποία γίνεται η καταμέτρηση, τα οποία και δεν διευκρινίζονται. Οποια κι αν είναι αυτά, ο ΠΑΟΚ που είναι γενικά από τις ομάδες που κατά γενική ομολογία σπαταλούν αρκετές προσπάθειες μέχρι να «ματώσουν» τα αντίπαλα δίχτυα, είναι πρώτος στη λίστα με 14. Μαζί με την ΑΕΚ (11) μάλιστα είναι οι μοναδικές ομάδες που έχουν διψήφιο αριθμό στο συγκεκριμένο στατιστικό τομέα.

Σουτάρει, αλλά δεν σκοράρει
Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο και σε άμεση συσχέτιση με την αστοχία των «ασπρόμαυρων», ακόμα μία πρωτιά αφορά στις τελικές προσπάθειες που έχει ο ΠΑΟΚ. Τα 18 γκολ σε 11 ματς αποτελούν τη δεύτερη καλύτερη επίδοση του πρωταθλήματος, όμως πρέπει να αναλογιστούμε κι ότι μαζί με τον Ολυμπιακό έχουν τις περισσότερες τελικές προσπάθειες, μετρώντας αμφότεροι από 135, ήτοι σχεδόν 12 ανά αγώνα. Βέβαια οι «ερυθρόλευκοι» μετρούν εννιά τέρματα περισσότερα. Κάτι ακόμα που έχει άμεση σχέση με αυτό, είναι ότι οι Θεσσαλονικείς έχουν αναγκάσει τους αντιπάλους τερματοφύλακες σε 204 επεμβάσεις, που είναι και οι περισσότερες μαζί με του Πλατανιά.

«Ασπρόμαυρος» ο πιο άστοχος επιθετικός

Μία επιπλέον αρνητική πρωτιά που έχει άμεση σχέση με τις δύο προηγούμενες κατηγορίες, είναι του επιθετικού με το χαμηλότερο ποσοστό γκολ/τελική προσπάθεια στο πρωτάθλημα. Ποιος είναι αυτός; Εντάξει, δεν θέλει και πολύ σκέψη, αν σκεφτούμε πόσες φορές οι φίλοι του ΠΑΟΚ... τραβούσαν τα μαλλιά τους βλέποντας τον Ρόμπερτ Μακ να χάνει τα άχαστα. Και λέμε βέβαια επιθετικό, γιατί τη φετινή σεζόν ο Σλοβάκος από εξτρέμ όπου αγωνιζόταν τις προηγούμενες χρονιές, πλέον αγωνίζεται ως επί το πλείστον στη γραμμή κρούσης του Δικεφάλου, έχοντας το απίστευτο να μετράει ένα γκολ ανά 14 τελικές! Αυτή δε είναι και μία από τις 3-4 χειρότερες συνολικά επιδόσεις στο πρωτάθλημα (ανεξαρτήτως θέσης), με τον Κριστιάν Τσάβες (1/16) να βρίσκεται στην κορυφή.

Δέχεται εύκολα γκολ
Πέρα ωστόσο από το επιθετικό κομμάτι, το ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα για τον ΠΑΟΚ εντοπίζεται στα μετόπισθεν. Εκεί όπου ο ΠΑΟΚ είναι η δεύτερη ομάδα της Σούπερ Λιγκ με τα περισσότερα γκολ παθητικό/ανά τελική προσπάθεια του αντιπάλου, πίσω μόνο από τον Παναιτωλικό.

Ο καλύτερος «κλέφτης»
Πηγαίνοντας στις θετικές διακρίσεις του Δικεφάλου, είναι η ομάδα που έχει μακράν τα περισσότερα κλεψίματα στη Σούπερ Λιγκ, μιας και η στατιστική του έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 327, δηλαδή σχεδόν 30 σε κάθε παιχνίδι του! Μόνο μία ομάδα ακόμα βρίσκεται στο 300+ (Ηρακλής 306) κι από εκεί κι έπειτα όλοι οι υπόλοιποι βρίσκονται κάτω από τα 269.

Πάσα, πάσα, πάσα... (αλλά όχι γκολ)
Την επιθετική δυστοκία των «ασπρόμαυρων» την επισημάναμε παραπάνω. Την ίδια στιγμή όμως μία κατηγορία στην οποία βρίσκονται με τεράστια διαφορά από τον δεύτερο στην κορυφή, είναι στις πάσες, καθώς μετρούν 1177, λίγο πάνω δηλαδή από τις 100 κατά μ.ο. ανά ματς. Ενδεικτικό το γεγονός πως η δεύτερη της σχετικής λίστας ΑΕΚ βρίσκεται στις 729, ενώ 652 έχει ο Ολυμπιακός και 644 ο Παναθηναϊκός.

Διαβάστε ακόμη...