Rapid test: «Χρυσές» δουλειές για την εταιρία του Καρυπίδη με την Περιφέρεια Αττικής

Από sdna.gr: Αίσθηση στην πολιτική ζωή της Αττικής, αλλά και γενικότερα, έχει προκαλέσει η απόφαση της Περιφέρειας Αττικής να αγοράσει 107.066 rapid tests από την εταιρία Amani Swiss, συμφερόντων του προέδρου της ΠΑΕ Άρης, Θόδωρου Καρυπίδη. Έντονη η αντίδραση της αντιπολίτευσης που κάνει λόγο για υπερκοστολόγηση.
Πηγή: sdna.gr
Rapid test: «Χρυσές» δουλειές για την εταιρία του Καρυπίδη με την Περιφέρεια Αττικής

Η εταιρία AMANI SWISS (CYPRUS) LIMITED, με μοναδική διαχειρίστρια την Ειρήνη Καρυπίδη, την αδερφή του προέδρου της ΠΑΕ Άρης, Θόδωρου Καρυπίδη, ήταν αυτή που έκανε την καλύτερη προσφορά στην Περιφέρεια Αττικής, της οποίας προΐσταται ο Γιώργος Πατούλης, για την προμήθεια μεγάλου πακέτου rapid tests για τον κορωνοϊό, μέσα από μια διαδικασία που ξεσήκωσε αμφισβήτηση και αντιδράσεις.

Πιο συγκεκριμένα, θα πουλήσει στο Δημόσιο test κινεζικής παραγωγής σε τιμή τετραπλάσια της αντίστοιχης στην ηλεκτρονική αγορά της Κίνας και τριπλάσια από εκείνη στην οποία τα απέκτησε πρόσφατα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τον Δεκέμβριο, Τριμελής Γνωμοδοτική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής συνεδρίασε με αντικείμενο τη διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της σύναψης σύμβασης προμήθειας με τίτλο «Προμήθεια τεστ ταχείας διάγνωσης του ιού Covid-19 (rapid test), προϋπολογισμού 1.000.000,00€ πλέον ΦΠΑ».

Για την διαδικασία αυτή και για την προσδοκώμενη σύμβαση προμήθειας δεν έγινε ποτέ δημοσίευση προκήρυξης, αλλά αντίθετα, η Περιφέρεια Αττικής προχώρησε σε πρόσκληση σε διαπραγμάτευση, δεσμευόμενη να συμβληθεί με την εταιρία που θα κάνει την πλέον συμφέρουσα οικονομικά πρόταση.

Από τις εταιρίες που προσκλήθηκαν με τον κλειστό αυτό τρόπο, τρεις κατέθεσαν προσφορές: η REMEDY PHARMACEUTICALS IKE (με έδρα τη Θεσσαλονίκη), η ΠΑΝΙΦΑΡΜ ΑΕ ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΗ (με έδρα τα Ιωάννινα) και η AMANI SWISS (CYPRUS) LIMITED, συμφερόντων Καρυπίδη και στην οποία ανήκει το 89.93% των μετοχών της ΠΑΕ Άρης, από τον Μάρτιο του 2019.

Η Τριμελής Γνωμοδοτική Επιτροπή συγκέντρωσε τις προσφορές και ανακήρυξε ομόφωνα ως ανάδοχο της προμήθειας την Amani Swiss, έναντι 9,26€/test, διαπιστώνοντας ότι η προσφορά της (9,31€/test χωρίς ΦΠΑ) ήταν... στο νήμα (διαφορά 0,60€/test) περισσότερο συμφέρουσα από την αμέσως ακριβότερη. Συνεδριάζοντας στις 12 Ιανουαρίου, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής ενέκρινε την παραπάνω γνωμοδότηση, δίνοντας τον διαγωνισμό με φοβερά οριακή πρόταση στην οικογένεια Καρυπίδη.

Για υπερσπατάλη της Περιφέρειας έκαναν λόγο τέσσερα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής που καταψήφισαν την απόφαση. Ο Γιώργιος Μπαλάφας (τακτικό μέλος) και η Κατερίνα Λογοθέτη (αναπληρωματικό μέλος), αμφότεροι της παράταξης «Δύναμη Ζωής» της Ρένας Δούρου, σημείωσαν χαρακτηριστικά πως η Περιφέρεια «θα μπορούσε να διασφαλίσει σαφώς οικονομικότερες προσφορές από τις ληφθείσες μέσω της κλειστής πρόσκλησης σε τρεις συγκεκριμένους οικονομικούς φορείς». Η Κατερίνα Λογοθέτη είχε αντιδράσει, μάλιστα, έντονα και σε παρόμοια απόφαση προφανούς υπερκοστολόγησης, όταν στα τέλη Σεπτεμβρίου η Περιφέρεια ενέκρινε τη δημιουργία συλλεκτικού λευκώματος 400 σελίδων με την ιστορία της Αθήνας έναντι 124.000€ (!), για να το δίνει ως δώρο σε επισκέπτες της...

Με τη σειρά τους, οι τακτικοί Δημήτρης Κατσικάρης και Άννα Μεθυμάκη, της παράταξης «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής» του Γιάννη Σγουρού, σχολίασαν αναφορικά με το κόστος: «αγοράζουμε το προσφερόμενο κινέζικης παρασκευής test με 9,26 ευρώ, ενώ μπορεί να αγοραστεί από τη "ηλεκτρονική αγορά" της Κίνας στα 2,80 δολάρια = 2,30 ευρώ ανά τεμάχιο. Είναι απολύτως προφανές ότι αγοράζουμε τα tests σε τετραπλάσια τιμή από αυτή που υπάρχει στην αγορά».

Η Amani Swiss φαίνεται, λοιπόν, πως έπιασε... λαχείο με την Περιφέρεια Αττικής. Το ίδιο λαχείο είχε δοκιμάσει να πιάσει και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου η προσφορά της σε αντίστοιχη περίπτωση για τα rapid tests ήταν 7,98€/τεμάχιο χωρίς ΦΠΑ, ελαφρώς κατώτερη από την προσφορά προς την Περιφέρεια Αττικής αλλά όχι ικανή να την καταστήσει ανάδοχο και εκείνης της σύμβασης προμήθειας, αφού προκρίθηκε η πολύ χαμηλότερη προσφορά της VAKTRO SCIENTIFIC (3,85€/τεμάχιο χωρίς ΦΠΑ).

Η εταιρία της αδερφής του προέδρου της ΠΑΕ Άρης, λοιπόν, υπογράφει σύμβαση αξίας περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ με το ελληνικό Δημόσιο και τα δεδομένα αποδεικνύουν ότι η προμήθεια της από τη διοχέτευση των κινεζικής παραγωγής rapid tests στην περιφέρεια Αττικής θα είναι...αρκετά υψηλή.

Κάτοχος του 89.93% των μετοχών της ΠΑΕ Άρης και με κεντρικά γραφεία σε Αθήνα, Λευκωσία και Λουκγάνο Ελβετίας, η Amani Swiss, φαίνεται πως αποτελεί αξιόπιστη και φερέγγυα κεφαλή για τον σύλλογο της Θεσσαλονίκης, εκμεταλλευόμενη τις διασυνδέσεις της σε όλον τον κόσμο.

Όπως η ίδια αναφέρει στον ιστότοπο της, πρόκειται για μια εταιρία «μπροστάρη» σε «διάφορους επιχειρηματικούς τομείς», μια εταιρία με ποικίλους προσανατολισμούς, από φαγητό ως μεσιτικές υπηρεσίες, που ψάχνει να δημιουργήσει «ισχυρούς δεσμούς» με τους συνεργάτες της και να καθιερώσει αυτούς αλλά και την ίδια στην Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Αναφορικά με τα rapid tests για τον κορωνοϊό, τα σχετικά «κουτιά» (kits) τοποθετούνται στη στήλη των «νέων προϊόντων» της εταιρίας, ενώ από την περιπλάνηση στις οδηγίες χρήσης και στις λεπτομέρεις του προϊόντος, γίνεται αντιληπτό ότι αποτελούν αντικείμενο συνεργασίας με την κινεζική εταιρία βιοτεχνολογίας «JOYSBIO», με έδρα το Τιαντζίν.

Διαβάστε ακόμη...