«Δεν πήρα καν χαμπάρι το χέρι του Μανιάτη στον τελικό»

Από sdna.gr : Ο πρώην διεθνής ρέφερι Θανάσης Γιάχος, απολογήθηκε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, Ολυμπιακού - Αστέρα Τρίπολης, το 2013, στη δίκη της «Συμμορίας». Τι είπε ο Σπάθας για τον Αλαφούζο, απολογήθηκαν και οι κατηγορούμενοι διαιτητές Κάμπαξης, Δημητρόπουλος. Το SDNA ήταν στο Εφετείο.
Πηγή: sdna.gr
«Δεν πήρα καν χαμπάρι το χέρι του Μανιάτη στον τελικό»

Την Πέμπτη 17/9 ήταν η ώρα των κατηγορούμενων διαιτητών στη δίκη της «Συμμορίας»…

Γιάχος, Σπάθας, Κάμπαξης, Δημητρόπουλος που κατηγορούνται για δωροδοκία, απολογήθηκαν αυτοπροσώπως στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, στην ποινική δίκη της πολύκροτης υπόθεσης του ποδοσφαίρου που μπαίνει στην τελική ευθεία, με τις απολογίες των κατηγορουμένων.

Στο κατηγορητήριο του Θανάση Γιάχου είναι ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Αστέρα Τρίπολης για το πέναλτι που δεν έδωσε στους φιλοξενούμενους, στο χέρι του Μανιάτη. Μια φάση που την είδε όλη η Ελλάδα, όχι όμως και ο πρώην ρέφερι από τη Χίο που όπως είπε «δεν την πήρα καν χαμπάρι», έριξε την ευθύνη στον επιπρόσθετο Σταύρο Τριτσώνη επικαλούμενος ότι αρχικά δεν του είπε τίποτα και στη συνέχεια του έκανε λόγο για ακούσιο χέρι και χαρακτήρισε την τιμωρία του «άδικη».

«Τη χρονιά του τελικού ήμουν στους τρεις καλύτερους διαιτητές από βαθμολογία παρατηρητών και τη ψηφοφορία των ποδοσφαιριστών. Έπαιζα συνεχώς ντέρμπι, βέβαια αυτό είναι και κακό γιατί μπορεί να κάνεις λάθος και να καείς. Θέλω να πω τι έχει γίνει σε αυτή τη φάση για να μάθει όλος ο κόσμος. Κατηγορούμε για ένα πέναλτι που δεν ευθύνομαι. Στο γήπεδο υπάρχουν χώροι ευθύνης. Ήταν ο πρώτος τελικός στην Ελλάδα με επιπρόσθετους βοηθούς.Η φάση έγινε λιγότερα από τέσσερα μέτρα από τον επιπρόσθετο. Είχα έναν έμπειρο συνάδελφο σε μια δύσκολη θέση. Η φάση έγινε μετά από κόρνερ, εγώ βλέπω από πολύ μακριά με κόσμο μπροστά μου ενώ ο επιπρόσθετος βλέπει γραμμή και μπροστά του. Δεν πήρα καν χαμπάρι. Ο συνάδελφος που ήταν κοντά στη φάση, μου είπε ότι δεν έγινε τίποτα. Μου είπε «παίζεται» και μετά από λίγο στη διακοπή διακοπή, τον ρώτησα και μου είπε ότι είναι ακούσιο το χέρι και ότι είναι 100% σίγουρος. Το είπε και στον παρατηρητή, στα αποδυτήρια, το είπε και στις ομάδες» απολογήθηκε ο πρώην διεθνής ρέφερι.

Ο πρώην διεθνής ρέφερι τόνισε ότι θέλει να αποδοθεί δικαιοσύνη. «Στο τέλος, στα αποδυτήρια είδα τη φάση σε ένα κινητό. Την επόμενη ο συνάδελφος μου είπε ότι έκανε ένα λάθος, βέβαια εγώ καταστράφηκα, για ένα λάθος που δεν ήταν δικό μου. Μία φάση σε όλο το παιχνίδι. Η βαθμολογία μου ήταν 7.8 για το συγκεκριμένο λάθος. Ο επιπρόσθετος πήρε 7.4, πολύ χαμηλός βαθμός. Θεωρώ άδικη την τιμωρία μου, τέσσερις μήνες για πλημμελή σύνταξη φύλλου αγώνα και όχι για τη φάση. Έχω πιεστεί τόσα χρόνια, βρέθηκα εδώ παρότι ο κύριος Κορέας δεν έχει αναφέρει πουθενά το όνομα μου. Έχω ταλαιπωρηθεί τόσο πολύ εγώ και η οικογένεια μου. Θέλω να αποδοθεί δικαιοσύνη και να γυρίσουμε στις ζωές μας καθαροί» κατέληξε.

Σπάθας: «Ο Αλαφούζος έχει πει μόνο κρίσεις ή γνώμες…»

Ο Ηλίας Σπάθας κατηγορείται για τον αγώνα Ξάνθη - Παναθηναϊκός τη σεζόν 2013-14, στη διαιτησία του οποίου έχει σταθεί ο Γιάννης Αλαφούζος, κατά καιρούς.

«Ήταν η τελευταία αγωνιστική. ΠΑΟ είχε εξασφαλίσει στόχους και έπαιζε με αλλαγές και η Ξάνθη διεκδικούσε την παραμονή της. Αυτό που βίωσα εκεί ήταν πρωτόγνωρο, η Ξάνθη μαζεύει 500 φιλάθλους, εκεί δύο ώρες πριν τον αγώνα είχε 3.000 κόσμο. Όταν ξεκίνησε είχε sold out 8.000 κόσμο. Ήταν δύσκολος αγώνας, πέτυχα τον στόχο μου κατά την άποψη μου, να έχω μια καλή διαιτησία χωρίς να αλλοιώσω το αποτέλεσμα. Πήρα 8.5 από τον παρατηρητή, σχεδόν άριστα. Είχε δύσκολες φάσεις αλλά εγώ και οι συνεργάτες μου, τα πήγαμε σωστά» απολογήθηκε ο πρώην διεθνής ρέφερι που ρωτήθηκε για τα όσα έχει πει κατά καιρούς, ο Γιάννης Αλαφούζος, για το πρόσωπο του.

«Έχει πει πάρα πολλά, ουδέν πραγματικό στοιχείο ή γεγονός όμως. Όλα αυτά που έχει πει είναι κρίσεις ή γνώμες. Το 2012 μόλις έχει αναλάβει προεδρεία. Παίζω Παναθηναϊκός - Ατρόμητος, στο 35 λεπτό δείχνω κίτρινη στον Σπυρόπολο, ο Αλαφούζος τουιτάρει ότι προσπαθώ να αλλοιώσω το αποτέλεσμα. Στο 40’ δίνω πέναλτι υπέρ του ΠΑΟ. Από εκεί και πέρα ο Αλαφούζος δεν είπε τίποτα. Οι διαιτητές είναι το εξιλαστήριο θύμα».

Για τον αγώνα Αστέρας Τρίπολης - Ολυμπιακός και την αποβολή για θέατρο του Μάσα, είπε. «Στην Τρίπολή δύσκολα οι ομάδες παίρνουν αποτέλεσμα. Ο Παναθηναϊκός πρόσφατα έχασε εκεί. Έχουμε μια φάση, μια δεύτερη κίτρινη για θέατρο, στον Μάσα του Αστέρα. Θεωρώ ότι ακόμη και σήμερα, ότι η απόφαση που πήρα είναι σωστή. Το ίδιο μου είχε πει και ο παρατηρητής. Το παιχνίδι έγινε το 2014. Το 2017 όταν έχει γίνει όλος αυτός ο ντόρος, παίζουν Τρίπολη - Ολυμπιακός, διαιτητής διεθνής, ο αγώνας έληξε 0-0 όσο και το δικό μου παιχνίδι. Αποβάλει ο διαιτητής έναν παίκτη με δεύτερη κίτρινη για θέατρο, τον Μάσα, δείχνει τη συχνότητα που αυτός ο παίκτης ξεγελάει τον διαιτητή».

Τέλος, αρνήθηκε ότι έχει παίξει παράνομο στοίχημα. «Δεν έχω παίξει ποτέ παράνομο στοίχημα και δεν έχω κερδίσει ποτέ λεφτά. Οτιδήποτε έχω αποκτήσει, ήταν πριν γίνω διαιτητής α’ Εθνικής.¨Σεβάστηκα το δικαστήριο, ήμουν σε όλες τις συνεδριάσεις εδώ. Υπάρχουν ορισμένα σημεία που ακόμη περιμένω απάντηση. Θα ήθελα να κριθώ δίκαια».

Δημητρόπουλος: «Το Παναχαϊκή - Ολυμπιακός στιγμάτισε την καριέρα μου»

Ο Αλέξανδρος Δημητρόπουλος, απολογήθηκε για το επεισοδιακό παιχνίδι Κυπέλλου Παναχαϊκή - Ολυμπιακός, τον Δεκέμβριο του 2012 που δεν τελείωσε ποτέ λόγω επεισοδίων και χαρακτηρίστηκε ως το «σκάνδαλο της δεκαετίας».

«Στιγμάτισε την καριέρα μου, δεν θα τον ξεχάσω, από την είσοδο των ομάδων υπήρχαν πάρα πολλά επεισόδια. Ήμουν πολύ πιεσμένος από την ατμόσφαιρα την εξωαγωνιστική, από αυτά που συνέβαιναν στις κερκίδες. Όποια λάθη έγιναν, ήταν από την πίεση που είχα από τα όσα έγιναν εξωαγωνιστικά. Η βαθμολογία μου ήταν μικρή και έμεινα πολύ μεγάλο διάστημα εκτός ορισμών» είπε.

Για τον αγώνα ΟΦΗ - Παναθηναϊκός, το 2015, που επίσης είναι στο κατηγορητήριο του. «Η βαθμολογία του παρατηρητή ήταν πολύ υψηλή, δεν υπάρχει καμία αλλοίωση αποτελέσματος, ο παρατηρητής με δικαίωσε. Την πίεση που την έχει ο διαιτητής είναι για να μην γραφτεί κάτι αρνητικό, από το άγχος της κάμερας. Εχει να κάνει με την εμπειρία, θεωρώ. Ο διαιτητής δεν είναι δικαστής του δευτερολέπτου, είναι του δέκατου. Κάποιες αποφάσεις θα είναι λάθος. Ακόμη και με το var γίνονται λάθη, εμείς δεν είχαμε var».

Ο Γιάννης Κάμπαξης τέλος, επίσης κατηγορούμενος για δωροδοκία επικαλέστηκε τις υψηλές βαθμολογίες στα παιχνίδια για το οποία… κάθεται στο σκαμνί.

«Εμείς είμαστε οι δικαστές της στιγμής. Είχα υψηλές βαθμολογίες για τα παιχνίδια που είναι στο κατηγορητήριο μου. Στην Ελλάδα είμαστε, αν κάποιος φωνάζει βρίσκεσαι κατηγορούμενος. Η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ προσπαθούν να βάλουν VAR. Στην Ελλάδα ποτέ δεν θα πουν ότι φταίει ο ποδοσφαιριστής, πάντα φταίει ο διαιτητής. Ένα φάουλ που έδωσε από τις φάσεις που ήταν στο κατηγορητήριο, ήταν λάθος όπως το είδα μετά. Ένα φάουλ που έγινε στο κέντρο, το έχασα εντάξει, άνθρωποι είμαστε. Τις φάσεις τις άλλες, 1000 φορές τα ίδια θα σφύριζα, αυτό έκανα λάθος. Παρακαλάμε μετά από τόσα χρόνια να έρθουμε εδώ μπροστά σας για να απολογηθούμε, εντάξει έλεος. Βρεθήκαμε κατηγορούμενοι επειδή υπήρχαν κάποιες φωνές».

Διαβάστε ακόμη...