Αυτοί που κρατούν το μεταγραφικό…τιμόνι

Απο forza: Η FORZA καταγράφει τα πρόσωπα – «κλειδιά» που κινούν τα νήματα σε 13 ομάδες της Super League με φόντο το μεταγραφικό... γήπεδο
Πηγή: forza
Αυτοί που κρατούν το μεταγραφικό…τιμόνι

Λένε πως οι μεταγραφές αποτελούν το όπιο του οπαδού κι έτσι ακριβώς είναι. Εκτός όμως από τον «δωδέκατο – παίκτη» των ομάδων, το shopping ποδοσφαιριστών συγκινεί και... τρέφει ιδιοκτήτες – στελέχη ομάδων, τεχνικούς διευθυντές και προπονητές. Κι όλοι μαζί (άλλος περισσότερο κι άλλος λιγότερο) συμμετέχουν στα θέματα που άπτονται του μεταγραφικού σχεδιασμού.

Η FORZA ζουμάρει στα στρατόπεδα 13 ομάδων της Super League και κάνει focus σε εκείνα τα πρόσωπα που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο μεταγραφικό προγραμματισμό τους.

Κάποιοι εξ αυτών έχουν αναλάβει «επ΄ώμου» τα ψώνια από το ποδοσφαιρικό παζάρι, ενώ κάποιοι άλλοι, έχουν συμβουλευτικό ρόλο και ο λόγους τους περνάει στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν την μετάγγιση νέου αίματος.

Ο ΜΟΝΤΕΣΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΕΙΡΑΙΩΤΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ

Πρώτος σταθμός, ο Πειραιάς και ο Ολυμπιακός. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης διαθέτει από πίσω του ένα τιμ ανθρώπων που κάνουν το μεταγραφικό παιχνίδι.

Το πρώτο πρόσωπο – «κλειδί», είναι ο Φρανσουά Μοντεστό. Ο αρχισκάουτερ των «ερυθρόλευκων» έχει καταφέρει να κερδίσει την απόλυτη εμπιστοσύνη του μεγαλομετόχου και από τα δικά του χέρια περνάει κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ο μεταγραφικός σχεδιασμός του κλαμπ.

Παρεμπιπτόντως μάλιστα ο Κορσικανός παίζει...μπάλα σε διπλό ταμπλό, αφού εκτός από τον Ολυμπιακό, προσφέρει συγχρόνως τις υπηρεσίες του στο αγγλικό «αδερφάκι» των Πειραιωτών και διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο (και) στις μεταγραφικές υποθέσεις της Νότιγχαμ Φόρεστ.

Ο Μοντεστό διατηρεί άριστη σχέση με τον ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού και τον γιο του Μιλτιάδη, ενώ πολύτιμος (εξωθεσμικός) συνεργάτης του είναι ο Πιερ Ισά.

Ο Νοτιοφρικανός agent κι άλλοτε Sport Director της πειραϊκής ομάδας σε συνεργασία με τον Μοντεστό, βρίσκονται πίσω από τους Αφρικανούς παίκτες (Σισέ, Καμαρά, Μπα) που έχει παγιωθεί να πιάνουν λιμάνι τα τελευταία χρόνια με λίγα χρήματα και αποδείχτηκαν αυτό που λέμε «λίρα – εκατό» εκτοξεύοντας την χρηματιστηριακή αξία τους.

Εκτός από τον («εγκέφαλο») Μοντεστό, υπάρχουν κι άλλα πρόσωπα που παίζουν...μπάλα στο μεταγραφικό γήπεδο του Ολυμπιακού.

Ο στρατηγικός σύμβουλος, Κριστιάν Καρεμπέ στέριωσε στο λιμάνι κι αποτελεί έναν ακόμα συνεργάτη της απολύτου εμπιστοσύνης του Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο Γάλλος είναι αυτός που έφερε τον Πέδρο Μαρτίνς στον Πειραιά και κέρδισε πολλούς πόντους με τον προπονητή που έβαλε σε μια καρέκλα που δεν είναι απλά...ηλεκτρική, αλλά κάτι παραπάνω.

Παρεμπιπτόντως, ο Πορτογάλος κόουτς συμμετέχει στο μεταγραφικό σχεδιασμό του Ολυμπιακού, δεν έχει διακοσμητικό ρόλο και χωρίς την δική του έγκριση deal δεν ολοκληρώνεται.

Ο Γιώργος Βρέντζος, στενός συνεργάτης του Βαγγέλη Μαρινάκη παρότι τα τελευταία χρόνια περνάει τον περισσότερο χρόνο στην Αγγλία δουλεύοντας για την Νότιγχαμ, ποτέ δεν έπαψε να ασχολείται και με μεταγραφικές υποθέσεις του Ολυμπιακού.

Στο μεταγραφικό επιτελείο του Ολυμπιακού προστέθηκε το περασμένο καλοκαίρι ο Ζοζέ Ανιγκό. Ο Γάλλος προπονητής αποτελεί εξωτερικό συνεργάτη της πειραϊκής ομάδας κι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις μεταγραφές των Ματιέ Βαλμπουενά και Γιουσέφ Ελ Αραμπί.

ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΔΥΟ ΣΤΗΝ ΑΕΚ

Εν αντιθέσει με τον Ολυμπιακό, στην ΑΕΚ δεν υπάρχει πολυκοσμία στο μεταγραφικό...γήπεδο. Ο Ίλια Ίβιτς είναι το πρόσωπο που έχει αναλάβει «επ΄ ώμου» από τον περασμένο Σεπτέμβρη όλες τις υποθέσεις σχετικά με τις αφίξεις νέων παικτών στα Σπάτα και αυτός που τρέχει αποκλειστικά το μεταγραφικό σχεδιασμό της «Ένωσης», έχοντας πάρει την σχετική εξουσιοδότηση του Δημήτρη Μελισσανίδη.

Ο διοικητικός ηγέτης της ΑΕΚ και παλιά...σειρά στο χώρο του ποδοσφαίρου, ποτέ δεν έπαψε να΄χει και τα δικά του μεταγραφικά γούστα και διατηρεί την συνήθεια να κάνει συχνά – πυκνά deals που φέρουν στην ούγια αποκλειστικά την δική του υπογραφή.

Όσο για τον Μάσιμο Καρέρα; Ο Ιταλός κόουτς στους 3,5 μήνες της θητείας του στον πάγκο της «Ένωσης» δεν έχει δείξει (τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο) πως είναι από εκείνους τους προπονητές που...σκαλίζουν και ασχολούνται με τα μεταγραφικά.

ΟΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΟΙ... ΠΑΙΚΤΕΣ

«Φύγε εσύ, έλα εσύ». Τέσσερις λέξεις που περιγράφουν με απόλυτη πιστότητα το σκηνικό στο στρατόπεδο του Παναθηναϊκού, σχετικά με τους παίκτες που κατεβάζει ο Γιάννης Αλαφούζος στο μεταγραφικό...γήπεδο του «τριφυλλιού». Ο μεγαλομέτοχος των «πρασίνων» ακόμα φυσάει και δεν κρυώνει την τυφλή εμπιστοσύνη και τις υπεραρμοδιότητες που έδωσε στον αλήστου μνήμης Αντρέα Στραματσόνι την περίοδο της θητείας του στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Ο Ιταλός κόουτς έφερε έναν «λόχο» παικτών που όχι μόνο δεν έκαναν απόσβεση των μεταγραφών τους, αλλά οι περισσότεροι εξ αυτών έφυγαν...νύχτα και «μάτωσαν» (μέσω των «τσουχτερών» αποζημιώσεων) σε οικονομικό επίπεδο τον Παναθηναϊκό. Εκείνη η εφιαλτική περίοδος...στοιχειώνει ακόμα και σήμερα τον Αλαφούζο και έχει ως συνέπεια να τον κάνει άκρως επιφυλακτικό με όλους τους στενούς συνεργάτες του και ειδικότερα εκείνους που ασχολούνται με το μεταγραφικό κομμάτι. Ο «Mr. ΣΚΑΪ» κλείδωσε στο συρτάρι τις «λευκές επιταγές» και περιορίζει σε συγκεκριμένα (σφιχτά) πλαίσια το μεταγραφικό μπάτζετ στο οποίο κινείται η αθηναϊκή ομάδα στην μετά – Στραματσόνι εποχή. Ένα θέμα είναι η δυσκολία στην εύρεση «χημείας» με τους εκάστοτε συνεργάτες του. Τρανό παράδειγμα ο Νίκος Νταμπίζας, ο οποίος δεν κατάφερε να μακροημερεύσει σε δύο θητείες ως τεχνικός διευθυντής στον Παναθηναϊκό, όπου παρέμεινε για 1,5 χρόνο (Μάιος 2013- Νοέμβριος 2014 και Μάιος 2018- Οκτώβριος 2019). Και στις δύο ο Αλαφούζος φέρεται να διέκρινε πως ο «Ντάμπι» είχε αναλάβει αυτοβούλως υπεραρμοδιότητες κι αυτό ήταν κάτι που...χάλασε τον μεγαλομέτοχο. Ο Παναθηναϊκός κινείται στην μετά – Νταμπίζα εποχή, έχοντας στο μεταγραφικό τιμόνι τον Τσάβι Ρόκα. Ο Ισπανός κινεί τα νήματα για τους «πράσινους» και μάλιστα δείχνει ιδιαίτερα δραστήριος και γρήγορα, αν κρίνουμε απ΄τις κλεισμένες μεταγραφές των Καρλίτος και Βέλεθ που θα ενσωματωθούν στο ρόστερ των «πρασίνων» το προσεχές καλοκαίρι. Ο σενιόρ Ρόκα βαδίζει σε πρώτο χρόνο με την απόλυτη στήριξη του Αλαφούζου, ωστόσο η περίπτωση του Βέλεθ δημιούργησε εσωτερικές τριβές κι εντάσεις με τον Γιώργο Δώνη. Βλέπετε, ο κόουτς του Παναθηναϊκού θέλει να΄χει τον τελευταίο λόγο για τους παίκτες που παίρνουν «φύλλο πορείας» για το Κορωπί, κάτι που δεν συνέβη με τον Ισπανό στόπερ του Άρη και έφερε τον Έλληνα τεχνικό μια ανάσα πριν από την αποχώρηση, με το μέλλον του στον Παναθηναϊκό να εξακολουθεί να βρίσκεται στον...αέρα.

ΑΡΗΣ, ΟΦΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ

Εκτός από Ολυμπιακό, ΑΕΚ και Παναθηναϊκό, μεταγραφική... μπάλα παίζουν και στις υπόλοιπες ομάδες της Super League. Στον Άρη ο μεγαλομέτοχος Θεόδωρος Καρυπίδης είναι από εκείνη την... πάστα των ιδιοκτητών που αρέσκεται να συμμετέχει σε μεγάλο βαθμό στη λήψη των αποφάσεων σχετικά με τους παίκτες που έρχονται στην ομάδα της Θεσσαλονίκης για λογαριασμό των «κιτρίνων», έχοντας για «συμπαίκτη» τον αθλητικό διευθυντή, Άγγελο Χαριστέα.

Στον ΟΦΗ, επικρατούν οι «νόμοι» του Γιάννη Σαμαρά. Ο διευθυντής ποδοσφαίρου της κρητικής ομάδας είναι ο απόλυτος κουμανταδόρος των μεταγραφικών υποθέσεων, έχοντας εξουσιοδοτηθεί εν λευκώ από τον μεγαλομέτοχο, Μιχάλη Μπούση που μαζί με τον προπονητή (Γιώργο Σίμο) έχουν διακοσμητικό ρόλο στα μεταγραφικά.

Στον Ατρόμητο όλο το μεταγραφικό...παιχνίδι γίνεται σταθερά και διαχρονικά από τον μεγαλομέτοχο Γιώργο Σπανό και τον τεχνικό διευθυντή, Γιάννη Αγγελόπουλο. Στην ΑΕΛ ένας εκρηκτικός ποδοσφαιράνθρωπος όπως ο Αλέξης Κούγιας, ασφαλώς και δεν θα μπορούσε να μην έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο (και) στα μεταγραφικά των «βυσσινί» λαμβάνοντας υπόψιν και τις εισηγήσεις του εκάστοτε προπονητή του.

Στον Αστέρα Τρίπολης τα τελευταία χρόνια ο Γιάννης Καϋμενάκης δεν παρουσιάζεται το ίδιο δραστήριος μεταγραφικά σαν άλλοτε κι έχει αφήσει τον τεχνικό διευθυντή Νίκο Γαλανακόπουλο να κρατάει το τιμόνι, έχοντας ο ίδιος την υψηλή εποπτεία.

Στη Λαμία ο μεγαλομέτοχος Πανουργιάς Παπαϊωάννου μαζί με τον προπονητή (Άκης Μάντζιος) αποφασίζουν από κοινού για τα μεταγραφικά, ενώ στο Βόλο οι υπεύθυνοι της θεσσαλικής ομάδας συμβουλεύονται και λαμβάνουν σοβαρότατα υπόψιν τις εισηγήσεις του έμπειρου ποδοσφαιράνθρωπου και Δημάρχου, Αχιλλέα Μπέου.

Στην Ξάνθη το γενικό πρόσταγμα στα μεταγραφικά διατηρεί τα τελευταία χρόνια ο τεχνικός διευθυντής, Γιάννης Παπαδημητρίου, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στο Αγρίνιο με τον Μάκη Μπελεβώνη. Τέλος στον Πανιώνιο, ο διευθυντής ποδοσφαίρου Νίκος Ζαμάνης είναι αυτός που «τρέχει» μέσω των δικών του κονέ με ομάδες και μάνατζερ τις μεταγραφές της νεοσμυρνιώτικης ομάδας.

Διαβάστε ακόμη...