Όταν γινόμαστε διεθνώς ρεζίλι (pics & vids)

Δεν είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας προκάλεσε το ενδιαφέρον των ξένων ΜΜΕ για κρούσματα οπαδικής βίας. Η Ελλάδα από την προχθεσινή (22/10) μέρα έχει γίνει ρεζίλι διεθνώς.
Πηγή: sdna.gr
Όταν γινόμαστε διεθνώς ρεζίλι (pics & vids)

Η επίθεση χούλιγκαν προς οπαδούς της Μπάγερν Μονάχου στο παιχνίδι του ολυμπιακού απέναντι στους Βαυαρούς για το Youth League έφερε την κατακραυγή από τα ξένα ΜΜΕ.

Η ισπανική Mundo Deportivo τόνιζε: «Θλιβερό. Διέκοψαν το Μπάγερν - ολυμπιακός οι Ελληνες ultras, νέο επεισόδιο βίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο», ενώ η γερμανική Bild ανέφερε: «Μασκοφόροι χούλιγκανς προκάλεσαν χάος κατά τη διάρκεια αγώνα του Youth League». Με λίγα λόγια προέκυπτε μία εικόνα όχι ιδιαίτερα κολακευτική για τη χώρα μας.

Επεισόδια στο Champions League

Δεν είναι, μάλιστα, η πρώτη φορά που έχει συμβεί κάτι τέτοιο, αφού η ελληνική οπαδική βία ανθεί σε εγχώριες, αλλά και διεθνείς διοργανώσεις προκαλώντας και την κατακραυγή από τα ξένα ΜΜΕ. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελούν τα επεισόδια στο παιχνίδι του Champions League μεταξύ ΑΕΚ και Άγιαξ. Τα διεθνή Μέσα έκαναν λόγο για τραυματίες οπαδούς του Άγιαξ, εκρήξεις μολότοφ και συγκρούσεις με την Αστυνομία σε ένα παιχνίδι τέτοιου επιπέδου. To γεγονός βρέθηκε πρώτο θέμα από μεγάλα ΜΜΕ, όπως η «Indepedent», η «Gazzetta dello Sport» και η «Guardian».

Επεισόδια, ωστόσο, σε ματς ολυμπιακός-Μπάγερν έχουν ξανασυμβεί όταν οι ομάδες ξανασυναντήθηκαν στο Champions League το 2015. Γερμανικές εφημερίδες και ιστοσελίδες αναφέρονταν σε πρόκληση των ΜΑΤ και άνευ λόγου βίας προς τους οπαδούς των Βαυαρών, γεγονός που οδήγησε σε ένταση και τραυματίες Γερμανούς. Η ίδια η Μπάγερν εκείνη τη χρονιά είχε διαμαρτυρηθεί στην UEFA. Απέναντι σε γερμανική ομάδα περιστατικό είχαμε και το 2017, εξαιτίας σε πανό του ΠΑΟΚ σε παιχνίδι με τη Σάλκε, το  οποίο θεωρήθηκε ρατσιστικού περιεχομένου και οδήγησε σε τιμωρία.

Ρατσιστικά περιστατικά στην Εθνική Ελλάδας

Κατορθώματα άξια αρνητικού σχολιασμού έχουν υπάρξει και σε παιχνίδια της Εθνικής Ελλάδας. To Noέμβριο του 2018 οπαδοί ανάρτησαν ναζιστικά πανό σε ματς απέναντι στην Εσθονία, ενώ κάηκε και μία σημαία της Τουρκίας. Το γεγονός έγινε είδηση και θέμα σε μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα, όπως το «Skysports», το οποίο κάλυψε την έρευνα που διεξήγαγε η UEFA. Δύο χρόνια νωρίτερα, το 2016, είχαμε απασχολήσει ξανά όταν συνέβησαν επεισόδια σε αγώνα Ελλάδας-Βοσνίας, με το πανό «Μαχαίρι, σύρμα, Σρεμπρενίτσα» να γίνεται πρώτο θέμα ακόμη και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ενδεικτικά, η USA Today έκανε λόγο για το «συγγνώμη» της ΕΠΟ αναφορικά με το αισχρό πανό.

Εγχώρια κατορθώματα έκαναν τον γύρω του κόσμου

Τέλος, η Ελλάδα έχει απασχολήσει και για τα εγχώρια επεισόδια. Το γύρω του κόσμου είχαν κάνει τα τελευταία γεγονότα στο ντέρμπι των «Αιωνίων» στο ΟΑΚΑ. H «Deutsche Welle», μάλιστα, είχε ετοιμάσει ολόκληρο αφιέρωμα για την οπαδική βία στα ελληνικά γήπεδα. Το γερμανικό δημοσίευμα έκανε λόγο στην «χρωματισμένη» κάλυψη των επεισοδίων, καθώς και στις τιμωρίες που δεν έχουν προσφέρει τη λύση στο ζήτημα. To γύρω του κόσμου είχαν κάνει και τα επεισόδια στον τελικό Κυπέλλου του 2017 μεταξύ ΑΕΚ και ΠΑΟΚ στο Βόλο. Οι σκληρές εικόνες παρουσιάστηκαν σε όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα του πλανήτη. «Ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας χτυπήθηκε από συγκλονιστικές βίαιες σκηνές, καθώς πολλοί οπαδοί μεταφέρθηκαν στο στο νοσοκομείο με τραυματισμούς» ανέφερε η «Mirror», «Υπήρξαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων οπαδών πριν από τον τελικό του ελληνικού κυπέλλου» το BBC.

 

Διαβάστε ακόμη...